Βουλή: Οκτάωρη μαραθώνια συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, για το ν/σ με το νέο δικαστικό χάρτη

Με προτάσεις, ενστάσεις, διαφωνίες αλλά και τοπικές διαφορετικές προσεγγίσεις ολοκληρώθηκε μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών, της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η ακρόαση των 20 αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά, «Ενοποίηση του πρώτου

βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης».

Ειδικότερα:

Η πρόεδροςτης Ένωσης Δικαστών και ΕισαγγελέωνΕλλάδος, Μαργαρίτα Στενιώτη εξέφρασετην αντίθεση της στην κατάργηση τωνειρηνοδικείων, τονίζοντας μεταξύ άλλων«ότι μια πιο σύγχρονη, ταχύτερη καιαποτελεσματική δικαιοσύνη, απαιτεί τηδιατήρηση των του θεσμού των ειρηνοδικώνδιότι αυτός παρέχει την άμεση πρόσβασηστη δικαιοσύνη και την άμεση έκδοση τωναποφάσεων και δεν διχάζει αλλά ενώνειτις τοπικές κοινωνίες».

Παράλληλαμίλησε για «σοβαρότατες ελλείψεις σεδικαστικές υποδομές, οι οποίες σε πολλέςπεριπτώσεις είναι άθλιες, αλλά και σεγραμματειακή υποστήριξη», και τόνισετην ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων μεορθολογικά κριτήρια».

«Στηρίζουμετον θεσμό του ειρηνοδίκη για να έχειάμεση πρόσβαση ο πολίτης», ανέφερε ενώχαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το θέματης ένταξης στην ειδική επετηρίδα ηοποία συνέχεται με την ανεξαρτησία τηςδικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι «δεντηρείται το κριτήριο της κρίσης και τηςαξιολόγησης».

«‘Έχουμεαντιρρήσεις για τον τρόπο που ενοποιείταιο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας, χωρίς τηνεξασφάλιση των αναγκαίων οργανικώνθέσεων στις περιφερειακές έδρες, οιδικαστές θα λειτουργούν ως ένας περιοδεύωνθίασος. Πρέπει οι 1500 δικαστές να γίνονταιπρωτοδίκες με δίκαιους όρους και μεόρους ισότητας Αλλάζει η όλη δομή τηςδικαιοσύνης και πρέπει όλοι να ανησυχούμεγιατί αυτή η αλλαγή είμαι βέβαιη ότιδεν θα έχει αποτελεσματικότητα, δεν θαέχει εξοικονόμηση πόρων και ταχείααπονομής δικαιοσύνης. Αντίθετα θαυπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοσηαποφάσεων. Δεν μπορεί να ψηφίζουμε πρώτακαι έπειτα να επιμορφωνόμαστε. Καταδικάζωτο βεβιασμένο του εγχειρήματος», τόνισεη κ. Στενιώτη.

Ο ΚωνσταντίνοςΒουλγαρίδης, εφέτης, εκπρόσωπος τύπουτης Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,σημείωσε ότι «δεν έχει απαντηθεί ακόμαπως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα τηςμεταφοράς οργανικών θέσεων», επισημαίνονταςότι «η διασπορά υποθέσεων στα περιφερειακάπρωτοδικεία θα οδηγήσει στην καθυστέρησητων αποφάσεων».

Πρόσθεσεακόμα ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέωνουδέποτε συνάντησε τους εκπροσώπουςτης Παγκόσμιας Τράπεζας στο πόρισματων οποίων βασίζονται οι συγχωνεύσειςκαι καταργήσεις του πρώτου βαθμούδικαιοδοσίας, για να λάβουμε γνώση καινα εκθέσουμε τις δικές μας απόψεις».

Ο ΝικήταςΒέλιας, υπεύθυνος των Οικονομικών τηςΈνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έκανελόγο για ένα «νομοσχέδιο διαστρεβλωμένομε ανύπαρκτα στοιχεία για τα ειρηνοδικείαπου δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικέςανάγκες δικαστών και πολιτών».

«Το μόνο πουεπιτυγχάνεται με την ενοποίηση τωνειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία, είναιένα δικαστικός μηχανισμός που πάειγρήγορα να ενσωματωθεί σε έναν δικαστικόσχηματισμό που πάει πιο αργά και σίγουρααυτό δεν οδηγεί στην επιτάχυνση τηςαπονομής δικαιοσύνης», σημείωσε.

«Επιχειρείταιμία τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση, χωρίςνα προηγηθεί διάλογος και να ληφθείυπόψη η δικαστηριακή καθημερινότητα.Είναι επιεικής ο χαρακτηρισμός μνημείοπροχειρότητας. Ο δικαστικός χάρτηςμετατρέπεται σε διχαστικό χάρτη»,ανέφερε ενώ εστίασε και την κριτική τουστα προβλήματα με την επετηρίδα καιζήτησε με σαφή τρόπο να διασφαλιστεί ημισθολογική εξομοίωση των ειρηνοδικώνμε τους πρωτοδίκες.

Ο Δομένικος-Θεολόγος Δελλίδης, εκπρόσωπος τηςΈνωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αναγνώρισεότι πολλές από τις προτάσεις τους «έχουνυιοθετηθεί στο νομοσχέδιο», ωστόσο,όπως είπε, « εγείρουν προβλήματα ορισμένεςδιατάξεις του» εκφράζοντας την αντίθεσητου στη κατάργηση των ειρηνοδικείων»,ενώ υποστήριξε ότι «θα εντείνει τιςαγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες στηναπονομής της δικαιοσύνης, η μεγάληέλλειψη οργανικών θέσεων».

Την αντίθεσητου στο νομοσχέδιο εξέφρασε και οπρόεδρος του Δικηγορικού ΣυλλόγουΑθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, επισημαίνονταςότι «θα δημιουργήσει αντί να λύσειπροβλήματα» ενώ σημείωσε ότι «η ενοποίησητων δικαστικών δεν έγινε σε όλες τιςπεριπτώσεις με ορθολογικά και αξιοκρατικάκριτήρια».

«Παραμένειζήτημα εξαιρετικής σημασίας η επιμόρφωσητων ειρηνοδικών και θα δημιουργήσειπροβλήματα στην ποιοτική απονομή τηςδικαιοσύνης», ανέφερε.

Όπως είπε οκ. Βερβεσός «στην Αττική η κυβέρνησηβάζει το κάρο μπροστά από το άλογο,ιδρύοντας πρωτοδικεία εκεί που υπάρχουντα παλιά ειρηνοδικεία, οι υποδομέςπολλών από αυτών είναι άθλιες και χωρίςψηφιακή εγκατάσταση».

«Πρώτα έπρεπενα γίνουν αυτά, να λύσουμε τα προβλήματαπου υπάρχουν, όπως με τις κτιριακέςεγκαταστάσεις, την ψηφιοποίηση τηςδικαιοσύνης και μετά να δημιουργήσουμετα περιφερειακά δικαστήρια. Συμφωνούμεεπί της αρχής για την ενοποίηση τουπρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, όμως έχουμεσοβαρές ενστάσεις ως προς τον τρόπο πουγίνεται, γιατί ούτε ταχύτερη καιποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης θαέχουμε, ούτε εξυπηρέτηση των πολιτών»,τόνισε.

Στο ίδιομήκος κύματος με τον κ. Βερβεσό, κινήθηκεκαι η κριτική του προέδρου του ΔικηγορικούΣυλλόγου Πειραιά, Ηλία Κλάππα, που έκανελόγο για «ομιχλώδες τοπίο», ενώ επεσήμανεμεταξύ άλλων, ότι «σε καμία περίπτωσηη λύση στον υδροκεφαλισμό της δικαιοσύνηςκαι στην επιτάχυνση της απονομής τηςδικαιοσύνης δεν είναι η διχοτόμηση, ητριχοτόμηση ή η πολυδιάσπαση της».

«Δεν είχαμεκαμία θεσμική επικοινωνία με τηνΠαγκόσμια Τράπεζα. Η εκτίμηση τωνοικονομικών συνεπειών είναι σημαντική,όμως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονταιμε δικαιοδοτικά κριτήρια και όχι με τηλογική κόστους- οφέλους», σημείωσε.

Τόνισε ακόμαότι όταν «δεν υπάρχουν στατιστικάστοιχεία για τα κριτήρια με τα οποίαεντάσσονται στα περιφερειακά πρωτοδικεία,τα ειρηνοδικεία», χαρακτήρισε «αναγκαίατην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεωνδιαφορετικά θα καταρρεύσει η απονομήδικαιοσύνης στην Αττική», υποστήριξεότι «θα γίνει συγκέντρωση δικαστικήςύλης σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία πουθα λειτουργήσει σε βάρος των μικρών,μεσαίων δικηγορικών γραφείων» καικατέληξε ότι «νιώθουμε απόλυτηανασφαλείς».

Ο πρόεδροςτου δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου,Χρήστος Παϊσιος, συντάχθηκε με τιςαπόψεις του κ. Βερβεσού υπογραμμίζονταςότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε πολυδιάσπασηκαι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

«Το νομοσχέδιοδεν αφορά καμία επιτάχυνση της δικαιοσύνηςμε την υποβάθμιση ή κατάργηση τωνπρωτοδικείων στη περιφέρεια. Είναιαυτοδύναμοι, ζωντανοί οργανισμοί,απαραίτητοι, και πρέπει να παραμείνουνστη θέση τους και να μην υποβαθμιστούν»τόνισε ενώ χαρακτήρισε αδικία τηνυποβάθμιση του πρωτοδικείου Μεσολογγίουόπως και την κατάργηση άλλων 7 πρωτοδικείων.

«Διατρανώνουμετην αντίθεση μας, κρούομε τον κώδωνατου κινδύνου και δεν θα γίνουμε Ιφιγένειαχωρίς κανένα λόγο».

Ο ΧριστόφοροςΛινός, πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίουτης Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθήνας,υποστήριξε ότι «δημιουργείται σοβαρόζήτημα για την απονομή της δικαιοσύνηςκαθώς επιβαρύνονται οι δικαστές μεμεγάλη δικαστική ύλη».

«Χρειάζεταισωστή κατανομή δικαστών στα διάφορατμήματα και άνοιγμα των πινακίων γιανα επιταχύνουμε την απονομή, τουλάχιστοντης ποινικής δικαιοσύνης», σημείωσε.

Η Μαρία Χρόνη,πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου τουΕιρηνοδικείου Αθηνών, ανέφερε ότι τονομοσχέδιο δεν δίνει καμία δυνατότηταστην εξέλιξη τους, τόνισε την ανάγκηίδιας μισθολογικής αντιμετώπισης μετους πρωτοδίκες.

Την αντίθεσητου στο νομοσχέδιο δήλωσε ο ΓεώργιοςΔιαμάντης, πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΔικαστικών Υπαλλήλων της Ελλάδος,καταγγέλλοντας το υπουργείο Δικαιοσύνηςότι «δεν έκανε κανένα διάλογο μαζί τους,τους απέκλεισε από τη συζήτηση ενώ έχουνσημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στιςλειτουργίες της δικαιοσύνης».

«Οι δικαστικοίυπάλληλοι είναι στη χειρότερη θέση σεσχέση με όλους τους άλλους δημόσιουςυπαλλήλους τόσο σε ότι αφορά τις αμοιβέςτους όσο και στις συνθήκες κάτω από τιςοποίες εργάζονται και με τις τεράστιεςελλείψεις εργατικού δυναμικού με ένακενό 40% στην κάλυψη των οργανικών θέσεωνενώ τώρα θα τους προστεθεί και επιπλέονφόρτος εργασίας», ανέφερε ο κ. Διαμαντής.

Το ίδιοεπικριτικός εμφανίστηκε και ο ΔημήτρηςΛιάτσος, μέλος της Ομοσπονδίας ΔικαστικώνΥπαλλήλων Ελλάδος, σημειώνοντας ότι«πολύ φοβάμαι ότι μέχρι τέλος του έτουςθα ξανασυζητάμε πάλι για την ανάγκηεπιτάχυνσης της δικαιοσύνης καθώς χωρίςπροσλήψεις προσωπικού θα αποτύχει αυτήη διαδικασία και τα δικαστήρια θαβαλτώσουν.

Στο ίδιομήκος κύματος κινήθηκε και ο ΣτρατήςΔουνιάς, μέλος της Ομοσπονδίας ΔικαστικώνΥπαλλήλων Ελλάδος, τονίζοντας ότι«απαιτούμε να μην συγχωνευθεί ή καταργηθείκαμία υπηρεσία με τη λογική κόστους-οφέλους».

Υπέρ τουνομοσχεδίου τάχθηκε η ΑναστασίαΠαπαδοπούλου, αεροπαγίτης, γενικήδιευθύντρια της Εθνικής Σχολής ΔικαστικώνΛειτουργών, διαβεβαιώνοντας ότι το έργοτης επιμόρφωσης των ειρηνοδικών , πουθα είναι μεγάλο, δύσκολο και επίπονο θαγίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και θαολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, μέχρι τέλουςτου έτους, αν ξεκινήσει τον Ιούλιο ηενημέρωση τους».

Όπως είπε,σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι ηβελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνηςκαι η περιστολή των δαπανών ενώ επεσήμανεότι «η επιμόρφωση των ειρηνοδικών πρέπεινα είναι συνεχής, ουσιαστική και δεν θαπρέπει στο διάστημα της κατάρτισης τουςνα ασκούν άλλα καθήκοντα».

Ο ΠαναγιώτηςΠετράκης, ομότιμος καθηγητής του τμήματοςΟικονομικών Επιστημών του ΕθνικούΚαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,χαρακτήρισε απαραίτητη την μεταρρύθμισηκαι τον εξορθολογισμό στο δικαστικόσύστημα, επικαλούμενος και σχετικέςπαρατηρήσεις του Οίκου «Μούντις».

Όπως τόνισε,η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες τηςΕΕ έχει τον υψηλότερο αριθμό δικαστών,μικρά ποσοστά σε αναλογίες των δικαστικώνυπαλλήλων, μεγαλύτερους αριθμούςδικαστηρίων σε αναλογία κατοίκων,μικρότερο αριθμό εισαγγελέων και αρκετάλίγα χρήματα για τη λειτουργία τουδικαστικού συστήματος.

«'Αρα πρέπεινα διεκδικήσουμε μεγαλύτερο ποσοστόγια τις μεταρρυθμίσεις, και επιβάλλεται,σε αυτά τα καλά χρόνια που διερχόμαστενα κάνουμε τις μέγιστες δυνατές κινήσειςώστε να είμαστε έτοιμη να αντιμετωπίσουμεγκρίζες καταστάσεις στο μέλλον», τόνισεο κ. Πετράκης.

Ακόμα,χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη ναυπάρχει ένα ενιαίο δικαστικό σύστημα»,ενώ έκανε λόγο για «σοβαρές επεμβάσεις,που πρέπει να γίνουν, με μεγαλύτεραβήματα και με μία αναμόρφωση ακόμα πιογενναία».

Ο ΣτέλιοςΒουκούνας, πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενωνκαι Νέων Δικηγόρων, τόνισε ότι «τίποταδεν θα προχωρήσει χωρίς τις κατάλληλεςυποδομές, χωρίς ουσιαστικές λύσεις γιασύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές» ενώεξέφρασε την κάθετη διαφωνία του γιατην διάσπαση των πρωτοδικείων, χαρακτήρισε«πλασματική την ενοποίηση» και επεσήμανεότι το νομοσχέδιο «είναι άλλο ένα πλήγμαγια τους νέους δικηγόρους, μικρούς καιμεσαίους.

Την έντονηαντίδραση του στη μεταφορά της έδραςτου περιφερειακού πρωτοδικείου στοΑγρίνιο, εξέφρασε ο δήμαρχος Μεσολογγίου,Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, τονίζονταςότι «η κατάργηση του από την ιστορικήαυτή πόλη, αποφασίστηκε χωρίς καμίαλογική εξήγηση».

«Είναιαταλάντευτη η θέση μας για την παραμονήτης έδρας στο Μεσολόγγι και η εξαίρεσητης είναι θεσμική εκτροπή» .

Το ίδιοκατηγορηματική ήταν και η πρόεδρος τουΔικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου,Κατερίνα Παπαβασιλείου που ζήτησε να«διορθωθεί άμεσα το ατόπημα αυτό», καιπρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν νααπομειώνεται ένα άκρως παραγωγικόπρωτοδικείο της χώρας, με τις υψηλότερεςεπιδόσεις και το χαμηλότερο κόστος ταοποία καθόλου δεν λαμβάνονται υπόψη».

Στην αντίθετηκατεύθυνση κινήθηκε η ΚατερίναΠαπαβασιλείου, αντιδήμαρχος αρμόδιαΔιοικητικών Θεμάτων του δήμου Λεβαδέων,που εξέφρασε την ικανοποίηση της καιχαρακτήρισε αυτονόητο ότι ορίζεται ηπεριφερειακή έδρα του πρωτοδικείου στηΛειβαδιά.

Την έντονηδιαμαρτυρία του εξέφρασε ο δήμαρχοςΜεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης,υποστηρίζοντας ότι είναι «η μόνηπεριφερειακή έδρα που άλλαξε χωρίςαιτιολόγηση και ζήτησε να διορθωθεί ναμην μεταφερθεί αλλού αλλά να παραμείνειστο πρωτοδικείο Μεγάρων.

«Πρέπει μεβάσει τα αντικειμενικά κριτήρια ναγίνει η επιλογή και μία ορθολογικήκατανομή. Η λύση έπρεπε να είναι ξεκάθαρη,σαφής, για την επιλογή της έδρας για ναμην δημιουργούνται τοπικές αντιπαλότητες»,ανέφερε.

Υποστηρικτικόςστον δήμαρχο Μεγάρων, εμφανίστηκε καιο Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, καθηγητήςτης σχολής Οικονομικών και Πολιτικώνεπιστημών του Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου Αθηνών, υπογραμμίζονταςμεταξύ άλλων ότι «είναι επαρκείς οικτιριακές υποδομές στα Μέγαρα, το κόστοςείναι χαμηλό και εξυπηρετείται ομεγαλύτερος αριθμός πολιτών αντίθετααπό την άλλη πόλη η οποία επιλέχθηκε ναέχει την περιφερειακή δικαστική έδρα.

Τις ενστάσειςκαι την διαφωνία του διότι δεν ορίστηκεη περιφερειακή δικαστική έδρα στο δήμοτου εξέφρασε ο Γιώργος Λεβαντάκης,δήμαρχος Τριφυλίας, κάνοντας λόγο γιαάδικη μετακίνηση σε άλλη πόλη με μικρότεροπληθυσμό η οποία δεν έχει ούτε και τιςγνώσεις.

«Σκύψτε πάνωστα προβλήματα της επαρχίας γιατί ήδηυποφέρει από την εγκατάλειψη και έχειαγανακτήσει», σημείωσε.

Κατά τουνομοσχεδίου, το οποίο καμία επιτάχυνσηδεν φέρνει όπως είπε τάχθηκε ο ΓιώργοςΑναστασίου, δήμαρχος Θηβαίων και πρόεδροςτης Συντονιστικής Επιτροπής Φορέωνενάντια στο κλείσιμο του ειρηνοδικείουΘηβών, υποστηρίζοντας ότι «είναι τομόνο που έχει κριθεί κατάλληλο σύμφωναμε τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας,τα οποία όμως δεν λήφθηκαν υπόψη».

«Στο πόρισμαλέει ότι όπου υπάρχουν φυλακές δενπρέπει να κλείσουν. Δυστυχώς δεν λήφθηκανυπόψη τα κριτήρια», επεσήμανε.

Με τις απόψειςτου δημάρχου Μεγάρων συντάχθηκε πλήρωςκαι ο Αντώνιος Τουλουμάκος, μέλος τηςσυντονιστικής επιτροπής φορέων ενάντιαστο κλείσιμο της έδρας του πρωτοδικείουΘήβας, καταλογίζοντας στη κυβέρνηση«εμμονή».

«Καταστρατηγείτετα στοιχεία που επικαλείστε της ΠαγκόσμιαςΤράπεζας, και ορίζει ρητά ότι εξαιρούνταιοι περιοχές που έχουν φυλακές καιμεταναστευτικές ροές. Το πρωτοδικείοΘήβας πάει για κλείσιμο, Δεν είμαστε σεαντιπαράθεση με τη Λειβαδιά. Εσείς έχετεευθύνη. Η κυβέρνηση μας έφερε σε αυτότο σημείο. Όποιος δεν καταψηφίσει αυτήτη διάταξη θα είναι, με πολιτικούς όρους,ανεπιθύμητος», ανέφερε χαρακτηριστικάο κ. Τουλουμάκος.

Για «τεράστιααδικία που έγινε ειδικά για το πρωτοδικείοΘήβας που είναι ένα από τα μεγαλύτερατης Ελλάδος ενώ έχει και φυλακές», μίλησεκαι η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγουΘήβας, Σωτηρία Μανάρα .

«Είναιαναγκαίο να παραμείνει ως κύριο τοπρωτοδικείο της Θήβας. Πέρσι μόνο έγιναν900 μεταγωγές κρατουμένων. Είναι ένατεράστιο ποινικό δικαστήριο με έναπρότυπο κτιριακό συγκρότημα», πρόσθεσε.

Ο ΓιώργοςΜπέσκος, πρόεδρος του ΔικηγορικούΣυλλόγου Αιγίου, υποστήριξε ότι «αυτότο νομοσχέδιο ούτε επιτάχυνση στοναπονομή της δικαιοσύνης ούτε εξοικονόμησηπόρων θα επιφέρει».

«Τις παθογένειεςστη δικαιοσύνη δεν τις λύνουμε τώρα.Απλά τις αναβάλουμε για δύο χρόνια.Θέλετε να έχουμε την τύχη της Αθήνας;Το πρωτοδικείο της Πάτρας δεν έχει κανδικαστικές αίθουσες. Με ποια οικονομικάή χωροταξικά κριτήρια μεταφέρετε τηνέδρα εκεί; Είναι αδιανόητο αυτό πουκάνετε, είναι παλαιοκομματικές λογικέςκαι παραλογισμός που θα έχει καταστροφικάαποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευράτου ο δήμαρχος Ελευσίνας, ΓιώργοςΓεωργόπουλος, συνεπικουρούμενους καιαπό τους δημάρχους Ασπροπύργου καιΜάνδρας, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησητου για την επιλογή της Ελευσίνας ωςπεριφερειακή έδρα του Πειραιά, τονίζονταςότι « είναι μία ορθή και λογική λύσηγιατί υπερέχει σε όλα τα κριτήρια καιείναι ένας αναπτυξιακός πόλος».

Στο ίδιομήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψειςτου Δημάρχου Μάνδρας-Ερυθρών, ΑρμόδιουΚρίκου, σημειώνοντας ότι «προσυπογράφεταιαπό όλους τους όμορους δήμους η παραμονήτου πρωτοδικείου Ελευσίνας ως έδρα τηςΠεριφέρειας Πειραιά».

Την ικανοποίησητου για τις διατάξεις του νομοσχεδίουπου επιχειρούν την αναδιαμόρφωση τωνκεντρικών περιφερειακών παραλλήλωνδήλωσε ο Δημήτρης Νικάκης, δικηγόροςεκπρόσωπος του δήμου Αγρινίου.

Όπως είπε«το Αγρίνιο διαθέτει δύο πρωτοδικείαενώ αναμφισβήτητα τηρεί τόσο τατεχνοκρατικά όσο και τα πληθυσμιακάκριτήρια που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζαγια την εγκατάσταση του κεντρικούπρωτοδικείου στη περιοχή».

Την «πλήρηκαι κατηγορηματική αντίθεση» του στονομοσχέδιο, που «εξοβελίζει τον κλάδο»τους, όπως είπε, εξέφρασε ο ΒασίληςΔιονυσόπουλος, πρόεδρος του ΣωματείουΜισθωτών Δικηγόρων.

«Είναι κομμένοκαι ραμμένο στα συμφέροντα τωνεπιχειρηματικών ομίλων και θα έχεισοβαρές συνέπειες σε μικρούς και μεσαίουςδικηγόρους. Με τις νέες αλλαγές ευνοούνταιοι ισχυρές δικηγορικές εταιρίες και ταμεγάλα δικηγορικά γραφεία σε βάρος τωνδικηγόρων. Το μεγαλύτερο ποσοστό ύληςπάει στα χέρια τους. Γι αυτούς νομοθετείτε.Το νομοσχέδιο οδηγεί στον εξοβελισμότων αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων»,υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Διονυσόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα