Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλο προβάδισμα της υποψήφιας του VMRO- DPMNE στις προεδρικές εκλογές

H υποψήφια του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα προηγείται και μάλιστα με διπλάσια διαφορά του υποψηφίου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και απερχόμενου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Με καταμετρημένοτο 60% των ψήφων, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκασυγκεντρώνει ποσοστό 38%, ενώ

ο ΣτέβοΠεντάροφσκι αποσπά το 19% των ψήφων.Τρίτος έρχεται ο υποψήφιος τουσυγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUIκαι υπουργός Εξωτερικών της ΒόρειαςΜακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι με ποσοστό15% και ακολουθεί ο υποψήφιος τουσυνασπισμού τεσσάρων αντιπολιτευόμενωναλβανικών κομμάτων, 'Αρμπεν Ταραβάριμε ποσοστό 12%.

Σήμεραδιεξήχθη στη Βόρεια Μακεδονία ο πρώτοςγύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίοσυμμετείχαν επτά υποψήφιοι. Για ναεκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Δημοκρατίαςτης Βόρειας Μακεδονίας από τον πρώτογύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνωτου 50% επί του συνόλου του εκλογικούσώματος στη χώρα, κάτι που θεωρείταισχεδόν αδύνατο. Συνεπώς θα διεξαχθείδεύτερος γύρος, μεταξύ των δύοεπικρατέστερων του πρώτου γύρου.

Ο δεύτεροςγύρος, στον οποίο, σύμφωνα με όλες τιςενδείξεις, θα συμμετάσχουν η 70χρονηΓκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο 60χρονοςΣτέβο Πεντάροφσκι θα διεξαχθεί σε δύοεβδομάδες (8 Μαΐου) και θα συμπέσει μετις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Στον σημερινόπρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τοποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 50%,υψηλότερο κατά οχτώ ποσοστιαίες μονάδεςσε σχέση με τον πρώτο γύρο των προηγούμενωνπροεδρικών εκλογών που είχαν διεξαχθείτον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα μεπολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, τοαποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικώνεκλογών αναμένεται πως θα έχει αντίκτυποκαι στις βουλευτικές εκλογές της 8ηςΜαΐου, ενόψει των οποίων κατά δημοσκοπήσειςτο VMRO-DPMNE προηγείται, και μάλιστα μεμεγάλη διαφορά, του κυβερνώντοςΣοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρεια Μακεδονία, Μεγάλο, VMRO- DPMNE,voreia makedonia, megalo, VMRO- DPMNE