Τσιάρας: Κρίσιμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον πρωτογενή τομέα - Μονόδρομος η υπαγωγή του στην ΑΑΔΕ
Στην ανάγκη εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στο βαθύ αποτύπωμά του στην ελληνική περιφέρεια και την κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκε ο Κώστας Τσιάρας.
Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είχε ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο του 2023, επισημαίνοντας ως απόδειξη τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας Πληροφοριακών Συστημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
Όπως σημείωσε, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας πραγματικά κρίσιμος οργανισμός, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα αλλά και για την ίδια την κοινωνική συνοχή», διότι «διανέμει 2,3 έως 2,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3 δισ. που διανέμονται ετησίως σε σχεδόν 700.000 διαφορετικά ΑΦΜ».
Ο Κώστας Τσιάρας εξήγησε ότι ο Οργανισμός έχει ένα τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα διότι -μεταξύ άλλων- ενισχύει αγροτικά νοικοκυριά σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στον τόπο τους. Την ίδια στιγμή, τάχθηκε υπερ της σύνδεσης των επιδοτήσεων με την πραγματική παραγωγή.
«Χρόνιες παθογένειες - Όχι, δεν πέσαμε από τα σύννεφα»Αναγνωρίζοντας το βάθος του προβλήματος, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Υπήρχαν παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ; Βεβαίως. Και δεν πέσαμε από τα σύννεφα». Εντοπίζοντας τις κύριες αιτίες, στάθηκε στην αδυναμία του κράτους να ολοκληρώσει τα ειδικά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, καθώς και στην υποστελέχωση του Οργανισμού, η οποία περιόριζε σοβαρά τη δυνατότητα ουσιαστικών διασταυρωτικών ελέγχων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην εισαγγελική έρευνα και σημείωσε με έμφαση: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι δήλωναν κάτι που δεν είχαν, άρα λάμβαναν ευρωπαϊκούς πόρους που δεν δικαιούνταν. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα». Τόνισε ότι στήριξε ο ίδιος την εξέλιξη της έρευνας: «Ενθάρρυνα προσωπικά την ευρωπαϊκή εισαγγελία – ήθελα αυτή η ιστορία να ξεκαθαρίσει. Είναι και εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού από την πρώτη μέρα που μου ανέθεσε το Υπουργείο: το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να λήξει».
«Η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ δεν είναι τιμωρία - είναι λύση»Ο κ. Τσιάρας αποκάλυψε ότι η συζήτηση για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2023, και μάλιστα είχε ήδη αποτυπωθεί θεσμικά: «Πριν από πέντε μήνες, ως μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετήθηκε η γενική διευθύντρια Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ». Όπως τόνισε, «η μετακίνηση ήταν και είναι μονόδρομος», γιατί «ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να περάσει σε εποπτεία μιας Ανεξάρτητης Αρχής που έχει αποδείξει επάρκεια και αξιοπιστία στον εσωτερικό έλεγχο, στη διασταύρωση στοιχείων και στη διαχείριση πληροφορίας».
«Έπρεπε να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Δεν υπήρχε μαγικό κουμπί για να αλλάξουμε νοοτροπίες και διαδικασίες που εκτείνονται από τον παραγωγό μέχρι τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μια εύκολη άσκηση - είναι ένα προσωπικό στοίχημα που απαιτεί σοβαρότητα και ευθύνη».
Για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την απόφαση για το ΜάτιΟ κ. Τσιάρας αναφέρθηκε, επίσης, στο δυστύχημα των Τεμπών λέγοντας ότι «ήταν ένα τραγικό γεγονός που θα στιγματίζει για πάντα την ελληνική πραγματικότητα και κοινωνία». Υπογράμμισε πως «μόνο όσοι έχουν ζήσει παρόμοιο πόνο μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της απώλειας». Καταδίκασε, ωστόσο, την πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας: «Το να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης ένα τέτοιο γεγονός μάς πάει αλλού». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Αν κάποιοι πραγματικά βλέπουν ότι ένας Πρωθυπουργός, στη θητεία του οποίου έγινε ένα τέτοιο δυστύχημα, μπορεί να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία, δεν ξέρω – προσωπικά με ξεπερνά. Νομίζω ότι ξεφεύγει από την όποια σοβαρή πολιτική ή κοινωνική συζήτηση».
Αναφερόμενος στην απόφαση της Δικαιοσύνης για το Μάτι, επεσήμανε: «Τη Δικαιοσύνη τη σέβομαι απολύτως, την υπηρέτησα και ως Υπουργός. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στη σύγκριση. Πρέπει να γίνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες τραγωδίες».
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Α. Λοβέρδος στο Πρώτο για πρόταση Καρυστιανού: Τερατώδες λάθος από πλευράς ποινικού δικαίου – Θεμελιώδες άλμα προς το κενό με την πρόταση για εσχάτη προδοσία (audio)
- Τζάνειο: «Την άφησα καλά και μου τη σακάτεψαν» – Ξεσπά ο γιος της 62χρονης που υπεβλήθη από λάθος σε μετάγγιση αίματος
- Το ζώο που θα επιβιώσει πυρηνικού πολέμου δεν είναι η κατσαρίδα
- Τίνα Μεσσαροπούλου – Αιχμηρή απάντηση στον Γιώργο Λιάγκα: «Εγώ δεν φοβάμαι να πω το όνομα και θα το κάνω»
- Διεύρυνση της λίστας των αναπηριών που δεν είναι αναστρέψιμες, προανήγγειλε ο Μητσοτάκης από το ΚΕΠΑ Γαλατσίου
- Χανιά: Ασυνείδητος οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα για να κάνει διπλή προσπέραση σε στροφή
- Πανελλήνιες 2025: Οι απαντήσεις στα θέματα της Φυσικής
- Προσπέραση-κίνδυνος θάνατος στον ΒΟΑΚ: Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα πριν από στροφή για να περάσει λεωφορείο, ΙΧ και μπετονιέρα
- Το Δικαστήριο της EΕ καταδικάζει την Ελλάδα για τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας
- Μαρία Κορινθίου: Χάσε κιλά πριν το καλοκαίρι με την δίαιτά της – «Δεν πείνασα», αναφέρει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Χρηματιστήριο: Με περιορισμένες διακυμάνσεις το άνοιγμα, στα 9,15 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών
- Η αυθεντική τσάντα Hermès Birkin βγαίνει σε δημοπρασία στο Παρίσι - Άγνωστη η τιμή που θα πιάσει
- Στο δικαστήριο η δολοφονία-σοκ Έλληνα τουρίστα στο Λονδίνο -Ο 26χρονος που έπεσε θύμα ληστείας και μαχαιρώθηκε θανάσιμα
- Τζάνειο: Σε βαριά αλλά σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ η 62χρονη -Τι συνέβη μετά το μεγάλο λάθος
- Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στην παρουσίαση της νέας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον
- Η τσάντα από τα Mango που έχει γίνει viral στο TikTok -Μοιάζει ακριβή, σαν να βγήκε από συλλογή γαλλικού οίκου
- Γαλλία: Ο Ολιβιέ Φορ επανεξελέγη με οριακή διαφορά στο τιμόνι των Σοσιαλιστών
- Στην Αλβανία δεν αστειεύονται -Αστυνομικοί ξηλώνουν τα φιμέ τζάμια των αυτοκινήτων στα μπλόκα [βίντεο]
- Μια 21χρονη έχασε το μισό βάρος της τρώγοντας αυτό το πρωινό κάθε μέρα για έναν χρόνο [βίντεο]
- Τσιάρας: Κρίσιμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον πρωτογενή τομέα - Μονόδρομος η υπαγωγή του στην ΑΑΔΕ
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Τσιάρας: Κρίσιμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον πρωτογενή τομέα - Μονόδρομος η υπαγωγή του στην ΑΑΔΕ
- Μια 21χρονη έχασε το μισό βάρος της τρώγοντας αυτό το πρωινό κάθε μέρα για έναν χρόνο [βίντεο]
- Το πρωινό της Κένταλ Τζένερ έχει μόνο 200 θερμίδες -Και είναι το μυστικό της για τέλειο σώμα
- ΕΛ.ΑΣ.: Καμία σχέση ο θάνατος αστυνομικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με την υπόθεση των Τεμπών
- Γάζα: Έκτακτη έκκληση του ΠΟΥ για προστασία των δύο μοναδικών νοσοκομείων που εξακολουθούν να λειτουργούν
- Στο δικαστήριο η δολοφονία-σοκ Έλληνα τουρίστα στο Λονδίνο -Ο 26χρονος που έπεσε θύμα ληστείας και μαχαιρώθηκε θανάσιμα
- Αύριο το μεσημέρι απέναντι από το γήπεδο της ΑΕΚ η κηδεία του Δημήτρη Χατζηχρήστου
- PES Network: Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης
- Stress echo: Προστασία της καρδιάς με την πιο σύγχρονη εξέταση
- Η αυθεντική τσάντα Hermès Birkin βγαίνει σε δημοπρασία στο Παρίσι - Άγνωστη η τιμή που θα πιάσει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συρεγγέλα: πολιτικές γέφυρες... εκτός Βουλής
- Μητσοτάκης από ΚΕΠΑ Γαλατσίου: Διεύρυνση της λίστας με τις αναπηρίες που δεν είναι αναστρέψιμες
- Κατάρρευση του τελωνείου Καστελόριζου: «Αόρατο» το κράτος σε ένα νησί εθνικής σημασίας
- Founders Arena: Η Καρδιά της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας Χτυπά στην Τεχνόπολη Αθηνών
- Ανδρουλάκης βλέπει Αρχιεπίσκοπο Μονής Σινά, τι ζητά από Παύλο Μαρινάκη
- Η ανάρτηση της Μαριέττας Χρουσαλά για τα δεκαπέντε χρόνια γάμου της
- Μητσοτάκης: Στις 16 Ιουνίου ξεκινάει η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
- Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): ένας θεατράνθρωπος για όλες τις εποχές