Γαλλία: Ο Ολιβιέ Φορ επανεξελέγη με οριακή διαφορά στο τιμόνι των Σοσιαλιστών
Μετά από μια βραδιά θρίλερ το ΣοσιαλιστικόΚόμμα της Γαλλίας ανακοίνωσε νωρίς τοπρωί την επανεκλογή του Ολιβέρ Φορ στοτιμόνι του.
Ο Φορ επικράτησε οριακά τουαντιπάλου του, Νικολά Μαγιέρ-Ροσινιόλ, στον β΄γύρο των εσωκομματικών εκλογώντων Σοσιαλιστών, εξασφαλίζοντας το50,9% των ψήφων των 40.000 μελών του κόμματοςέναντι 49,1% του δημάρχου της Ρουέν.
«Ευχαριστώ τους ακτιβιστέςπου ανανέωσαν
Ο Φορ είχε επικρατήσει στον α΄ γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας της 27ης Μαΐου με 42,21%, μπροστά από τον Μαγιέρ Ροσινιόλ (40,38%) και τον επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλιστών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, Μπορίς Βαλό (17,41%), που αποκλείστηκε από τη χθεσινή αναμέτρηση.
Στην πορεία προς το β΄γύρο ο Φορ και ο αντίπαλός τους συγκρούστηκαν κυρίως για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι Σοσιαλιστές στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές σε δύο χρόνια στη Γαλλία. Ο Φορ υποστηρίζει ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης του 2027 μια ευρεία ένωση κομμάτων της γαλλικής αριστεράς – πλην της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν -, που θα περιλαμβάνει από τον ηγέτη της Place publique, Ραφαέλ Γκλικσμάν μέχρι τον πρώην βουλευτή της LFI, Φρανσουά Ρουφέν, με σκοπό μια κοινή υποψηφιότητα.
«Πλώρη» για τις προεδρικές του 2027 βάζει ο Φορ;Ο δήμαρχος της Ρουέν, οοποίος εξέφρασε χθες Πέμπτη στο Franceinfoτη λύπη του για το γεγονόςότι το κόμμα «αποδυναμώθηκε καισυρρικνώθηκε» τα τελευταία χρόνια,τάχθηκε ενόψει της αναμέτρησης του 2027υπέρ ενός «μεγάλο σοσιαλιστικούκόμματος», που θα ενώνει τουςσοσιαλιστές και όσους έλκονται γύρωτους, όπως ο Γκλικσμάνκαι ο Μπερνάρ Καζνέβ.
Ο Μαγιέρ Ροσινιόλ και οι σύμμαχοί του κατηγορούν τον Ολιβιέ Φορ ότι διαχειρίζεται με τον κύκλο εμπίστων του σαν να είναι οικόπεδό του το κόμμα και για «ασάφεια» απέναντι στον Μελανσόν και την «Ανυπότακτη Γαλλία» παρόλο που ο επανεκλεγείς Γραμματέας των Σοσιαλιστών έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες από τον νεοκομμουνιστή πολιτικό, με τον οποίο σύναψε συμμαχία το 2022 με το κόμμα Nupes και το 2024 με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. «Δεν μετανιώνω για ό,τι κάναμε», απάντησε ο Ολιβιέ Φορ, τονίζοντας ότι όταν η αριστερή συμμαχία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουλιόυ, «ο Νικολά Μαγιέρ-Ροσινιόλ δεν το θεώρησε ανόητο».
Ο αντίπαλός του τον κατηγορεί επίσης ότι χρησιμοποίησε το συνέδριο των Σοσιαλιστών ως εφαλτήριο για την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές. «Αυτό το συνέδριο δεν έχει σκοπό να προτείνει υποψήφιο για το 2027», απαντά ο Ολιβιέ Φορ, παρόλο που ορισμένοι από τους στενούς συνεργάτες του τον οραματίζονται ήδη ως υποψήφιο.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αγρίνιο: Δεν τα κατάφερε ο 27χρονος Δημήτρης μετά από σχεδόν ένα μήνα στη ΜΕΘ από τροχαίο
- Σοκ για γυναίκα στη Θεσσαλονίκη: Αυνανιζόταν μπροστά της άνδρας από δίπλα διαμέρισμα
- Απέναντι από την OPAP Arena θα γίνει η κηδεία του Δημήτρη Χατζηχρήστου
- Open: Νέα πρόσωπα και εξελίξεις μετά την αποχώρηση Κουσουλού
- Κικίλιας από Στυλίδα: Η αναβάθμιση λιμένων στο κέντρο της χώρας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα
- Φυσική, Πανελλήνιες: Τα θέματα που έπεσαν σήμερα (6/6)
- Νεκρός σε τροχαίο 90χρονος οδηγός μοτοποδηλάτου
- Άριελ Κωνσταντινίδη: «Έμεινα έγκυος με δανεικό ωάριο και δότη σπέρματος»
- Μειωμένη κατά 40% φέτος η κίνηση Τούρκων στη Λέσβο για το Κουρμπάν Μπαϊράμ
- Μουδιάσματα και τσιμπήματα: Ποια πάθηση μαρτυρούν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Βενιζέλος: Η σκευωρία της Novartis πλήγμα στο κράτος δικαίου -Ηθικοί αυτουργοί ο τότε πρωθυπουργός, υπουργοί
- Τρεις φίλοι ξεκίνησαν πάγκο με κοτομπουκιές σε πάρκινγκ του Λος Άντζελες με $900 -μόλις πουλήθηκε σε συμφωνία αξίας σχεδόν $1 δισ.
- Αυτό το νησί ανακηρύχθηκε ως το ομορφότερο στον κόσμο - Ποιο ελληνικό νησί μπήκε στην πρώτη δεκάδα
- «Δεν πρόκειται να ακούσουμε ξανά τίποτα για τον Σουμάχερ» - Τι συμβαίνει τελικά με τον θρύλο της Formula 1
- Γιώργος Παπανδρέου: Πήγε σε παραλία της Αίγινας και μάζεψε σκουπίδια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
- Εργα τέχνης σε καταστήματα και βιτρίνες της Αθήνας -Πίνακες και γλυπτά πλάι σε ρούχα, αξεσουάρ [εικόνες]
- Σίλια Κριθαριώτη: Ταξίδι στη Νότια Κορέα με τον Νίκο Τσάκο για τα γενέθλιά του -Μαζί και οι 19χρονες κόρες τους
- Γαλλία: Ο Ολιβιέ Φορ επανεξελέγη με οριακή διαφορά στο τιμόνι των Σοσιαλιστών
- Τραγικό παιχνίδι της μοίρας στον Άλιμο: Η 65χρονη αντικαθιστούσε συνάδελφό της, θα έβγαινε στη σύνταξη
- Μια ανάσα από την Μπράιτον ο Κωστούλας - Στα πόσα εκατομμύρια κλείνει το deal

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Γαλλία: Ο Ολιβιέ Φορ επανεξελέγη με οριακή διαφορά στο τιμόνι των Σοσιαλιστών
- Πανελλήνιες 2025: Για καλά διαβασμένους τα θέματα, πιο εύκολα από πέρυσι σε Ιστορία-Φυσική, η έκπληξη στην Οικονομία
- ΥΠΕΞ: Την ερχόμενη εβδομάδα οι συναντήσεις για πολιτικό διάλογο και θετική ατζέντα Ελλάδας-Τουρκίας
- Πανελλήνιες 2025: Δείτε τις απαντήσεις σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία
- Μια ανάσα από την Μπράιτον ο Κωστούλας - Στα πόσα εκατομμύρια κλείνει το deal
- ΥΠΕΘΑ: «Φαιδρότητα» η τουρκική διαμαρτυρία για τον χάρτη του 1585 που έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον Βαρθολομαίο
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 44χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
- Άριελ Κωνσταντινίδη: Έμεινα έγκυος με δανεικό ωάριο και δότη σπέρματος [βίντεο]
- Εσπευσμένα στον Βόλο από Σκιάθο 21χρονη με συμπτώματα πιθανής μηνιγγίτιδας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ταξί καρφώθηκε σε απορριμματοφόρο στην Λ. Ποσειδώνος: Νεκρή δημοτική υπάλληλος
- Βουλή: Κατατέθηκε από 32 βουλευτές η πρόταση προανακριτικής του Συλλόγου «Τέμπη 2023»
- Ανδρέας Μικρούτσικος: Γενέθλια για τον παρουσιαστή - Η έκπληξη που του έκαναν οι συνεργάτες του
- ΕΛΑΣ: Ο αστυνομικός που αυτοκτόνησε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών δεν έχει σχέση με τα Τέμπη
- Mήπως τα μαλλιά μας «βαριούνται» το ίδιο σαμπουάν; Πρέπει να το αλλάζουμε ή όχι;
- Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εργαζομένων σε Δημόσιο και Δήμους έξω από ΥΜΑΘ – “Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού”
- Βαρύ πένθος για τον Γιώργο Καραμέρο: Πέθανε η μητέρα του – «Ήταν ένας αγνός άνθρωπος με σταθερές αρχές»
- Οι λόγοι που ο σκύλος δείχνει την κοιλιά του
- Αγίου Πνεύματος 2025: Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ, μαγαζιά και τράπεζες