Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για περιβαλλοντικό όφελος που φέρουν μετρό, Fly Over και αναδιάρθρωση του ΟΑΣΘ
Το περιβαλλοντικό όφελος για τη Θεσσαλονίκη από τα νέα έργα υποδομής- το μετρό, το Fly Over και την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΘ- παρουσιάστηκε σε εκδήλωση
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Γιουτίκα, «επειδή επί δεκαετίες είναι υπαρκτό το πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια, τα έργα και οι δράσεις που θα βελτιώσουν την κυκλοφορία των οχημάτων, όπως και ο εκσυγχρονισμός του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, θα συμβάλουν δραστικά και στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης». Ανάμεσα στις αναγκαίες παρεμβάσεις, έθεσε τους ποδηλατόδρομους, την ενθάρρυνση της στάθμευσης περιφερειακά και την ενίσχυση του πρασίνου.
«Βέβαια, η λειτουργία του μετρό θα είναι παράγοντας βελτίωσης της ατμόσφαιρας αλλά απαιτούνται και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις από το σύνολο των φορέων, με ενθάρρυνση της μικροκινητικότητας» είπε ο κ.Γιουτίκας προσθέτοντας ότι και η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολυπαραγοντικά ζήτημα και απαιτούνται πολύπλευρες ενέργειες.
Πάντως, η λειτουργία του Μετρό θα βοηθήσει σ΄αυτή την κατεύθυνση καθώς, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος ΔΣ "Ελληνικό Μετρό" Νίκος Κουρέτας, παράγει λιγότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα θετικό ισοζύγιο ανθρακικού αποτυπώματος. Παράλληλα, τα μέτρα μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα με τη λειτουργία του Μετρό υλοποιούνται μέσω, μεταξύ άλλων, της ανάκτησης ενέργειας έλξης μέσω της αναγεννητικής πέδης στους συρμούς, την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε τρένα, σταθμούς και υποδομές, το φαινόμενο εμβόλου από την κίνηση των συρμών στον αερισμό σηράγγων (μείωση έως 80% στην ενέργεια αερισμού σηράγγων) και τα έξυπνα συστήματα ελέγχου και ενεργειακής διαχείρισης λειτουργίας όπως κυλιόμενες κλίμακες που σταματούν χωρίς επιβάτες.
Σύμφωνα με τον κ.Κουρέτα, επειδή η Θεσσαλονίκη είναι ευάλωτη σε πλημμύρες, ειδικά κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, η εφαρμογή συστημάτων αποστράγγισης θα είναι αποτελεσματική για την αντιπλημμυρική προστασία των σταθμών, των φρεάτων και των σηράγγων, τα οποία έχουν κατασκευαστεί για περίοδο επαναφοράς πλημμύρας 200 ετών.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ο υπόγειος χαρακτήρας του έργου διατηρεί συνθήκες άνεσης στους σταθμούς ενώ οι συρμοί είναι κλιματιζόμενοι.
«Συνεπώς, η κλιματική ανθεκτικότητα του Μετρό Θεσσαλονίκης απαιτεί ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει ανθεκτικές υποδομές, συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης, σχέδια έκτακτης ανάγκης και ενεργειακή αυτονομία. Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, το Μετρό θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα παρέχει ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες μεταφοράς ακόμη και υπό ακραίες κλιματικές συνθήκες» κατέληξε ο κ.Κουρέτας.
Για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ Κώστα Ταγγίρη, η σταδιακή αντικατάσταση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων θα επιφέρει μείωση εκπομπών κατά 30% του διοξειδίου άνθρακα.
«Είμαστε ήδη στους δρόμους με τα ηλεκτρικά λεωφορεία στη γραμμή 21 και 29, αύριο και η γραμμή 20 θα εξυπηρετείται με ηλεκτρικά λεωφορεία και τη Δευτέρα καλύπτουμε και την περιοχή των Συκεών» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και σύντομα το 100% του στόλου , θα είναι καινούργια οχήματα νέων τεχνολογιών, όχι αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση.
Απαντώντας στα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με την λειτουργία των φορτιστών των λεωφορείων, διαβεβαίωσε ότι ήρθαν μαζί με τα λεωφορεία και δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση στη λειτουργία τους.
«Επρεπε πρώτα να δοκιμαστούν και ήταν πολυήμερες οι δοκιμές , όμως παρελήφθησαν και τώρα τοποθετούνται» είπε σχετικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής ΑΠΘ Γιάννη Πολίτη, κανένα έργο δεν έχει ως πρώτο αφήγημα τη βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αλληλοσυμπληρωματικότητας των δημοσίων μέσων μεταφοράς, στη βελτίωση των υποδομών για αύξηση της μικροκινητικότητας, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας αλλά και στην αναγκαιότητα εξεύρεσης τρόπων για να μειωθεί η προσέλευση οχημάτων στο κέντρο όπου δεν επαρκούν οι θέσεις στάθμευσης.
«Πρέπει να καλλιεργήσουμε τη νοοτροπία μας αλλάζοντας την τοποθέτηση μας στο οικοσύστημα προκειμένου να αφήσουμε την εγωκεντρική διάσταση του οικοσυστήματος» συνόψισε από την πλευρά του ο Γιώργος Μπανιάς, γ.γ. Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τη διαγραφή Αντώναρου ζητά η ΝΔ: Αποκάλεσε «τουρκολάγνο» τον πρωθυπουργό
- Νέο σοκ στην Κρήτη: 17χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει
- Σαλαμίνα: Αστυνομικοί καταδίωξαν νεαρό - Αποδείχθηκε ότι οδηγούσε το κλεμμένο όχημα της Σόφης Πασχάλη
- Αποπομπή Αντώναρου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η Νέα Δημοκρατία
- Πέθανε ο Μιχάλης Φανουράκης σε ηλικία 97 ετών - Ήταν ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα
- Κρήτη: Ανατροπή με την πτώση της νεαρής κοπέλας από τη γέφυρα στο ΒΟΑΚ – Αυτοκτονία εξετάζουν οι αρχές
- Βασιλιάς Φελίπε και Λετίθια: Fake γάμος, απιστίες και εξωσυζυγικές σχέσεις
- Survivor – Spoiler: Προσωπική υπόθεση η μάχη για το έπαθλο επικοινωνίας
- Φωτιά στο Μαυροβούνι Λακωνίας
- Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά αιχμάλωτο έναν Ισραηλινό συνταγματάρχη - Νεκρό τον είχε αναφέρει ο IDF
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Π. Μαρινάκης στο SBS Αυστραλίας: Έξι στρατηγικοί στόχοι στο σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027
- ΕΟΔΥ: Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα για covid-19 - Δύο θάνατοι, έξι διασωληνωμενοι, 117 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
- Η Vera Wang αποκαλύπτει γιατί της αρέσει η εργένικη ζωή στα 75 της
- Επιστολή Μητσοτάκη-Τουσκ στη Φον ντερ Λάιεν, ζητούν ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα -Θετική η πρόεδρος της Κομισιόν
- Μεσσηνία: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε προαύλιο χώρο ναού στην Χριστιανούπολη Τριφυλίας
- Κώτσηρας-Συνέδριο για Δημογραφικό: Δημιουργούμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για την αναστροφή του brain drain
- Χανιά: Τρακτέρ καταπλάκωσε 37χρονο στους Αρμένους Αποκορώνου [εικόνες]
- Λάρισα: Τούμπαρε αυτοκίνητο στον κόμβο του Αλκαζάρ μετά από σύγκρουση δύο ΙΧ [εικόνες]
- Η νέα ανάρτηση που θα αλλάξει τα δεδομένα στα αυτοκίνητα
- Η ΝΔ ζητά αποπομπή Αντώναρου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -Χαρακτήρισε «τουρκολάγνο» τον πρωθυπουργό

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για περιβαλλοντικό όφελος που φέρουν μετρό, Fly Over και αναδιάρθρωση του ΟΑΣΘ
- ΗΠΑ: Τουλάχιστον 5 νεκροί από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στην Αϊόβα
- Σε πλήρη λειτουργία το Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου -«Διαφάνεια στον χώρο του ηλεκτρονικού τύπου»
- Η Vera Wang αποκαλύπτει γιατί της αρέσει η εργένικη ζωή στα 75 της
- Χανιά: Τρακτέρ καταπλάκωσε 37χρονο στους Αρμένους Αποκορώνου [εικόνες]
- Κώτσηρας-Συνέδριο για Δημογραφικό: Δημιουργούμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για την αναστροφή του brain drain
- Λάρισα: Τούμπαρε αυτοκίνητο στον κόμβο του Αλκαζάρ μετά από σύγκρουση δύο ΙΧ [εικόνες]
- ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διέταξε ο Κασσελάκης βουλευτές και στελέχη ανά περιφέρεια ενόψει ευρωεκλογών
- Κοσμοσυρροή για τον «Φαλλό του Τιτάνα» -Λουλούδι 2 μέτρα στο Βέλγιο, ανθίζει μία φορά στα 3 χρόνια για λίγες ώρες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοινή ευρωπαϊκή ομπρέλα αεράμυνας ζητούν Ελλάδα και Πολωνία
- Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων
- Τυχερά παιχνίδια: Πόσοι παίζουν στην Ελλάδα – Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
- Λιοσίων: Έκλεψαν σε λίγα λεπτά ένα αυτοκίνητο με τσιλιαδόρο έναν ταξιτζή
- 17χρονη Κρήτη: Κρητικιά η κοπέλα που έπεσε από τη γέφυρα, εξετάζουν την αυτοκτονία οι Αρχές
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 64χρονη που έκλεβε ρούχα από καταστήματα
- Κατρίνης: Η κυβέρνηση απέτυχε, δεν μπορεί να βάλει τέλος στον εφιάλτη της ακρίβειας
- Γάζα: Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά αιχμάλωτο Ισραηλινό συνταγματάρχη
- Μετωπική σύγκρουση για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα