«Συλλογικές συμβάσεις τώρα!»
Στον απόηχο της ανακοίνωσης της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού το βασικό ερώτημα παραμένει μετέωρο: είναι δυνατόν να μιλάμε για πρόοδο, όταν η «βελτίωση» περιορίζεται σε 120 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια;
Σε μια περίοδο που το κόστος ζωής σκαρφαλώνει αδιάκοπα και η εργασιακή ανασφάλεια γίνεται κανονικότητα, τέτοιες αυξήσεις δεν αντανακλούν ούτε τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ούτε τις δυνατότητες της οικονομίας. Αντίθετα, φανερώνουν μια λογική χαμηλών αναπτυξιακών προσδοκιών που δεν μπορεί παρά να βαθύνει ακόμα περισσότερο τα κοινωνικά αδιέξοδα.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί
Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει με μικρές, συμβολικές αυξήσεις, διατηρώντας τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα χέρια της, χωρίς διαπραγμάτευση, έως το 2027. Η επιλογή αυτή συνιστά υποβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου και υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών που αποτελούν θεμέλιο μιας δημοκρατικής αγοράς εργασίας. Η ΓΣΕΕ, μπροστά στην προσχηματική φύση των «διαβουλεύσεων», αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διαδικασία και να απαντήσει δυναμικά, προκηρύσσοντας 24ωρη Γενική Απεργία για τις 9 Απριλίου. Η απεργία αυτή δεν περιορίζεται σε ένα μισθολογικό αίτημα· είναι μια ευρύτερη διεκδίκηση: για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, για τη θεσμική θωράκιση της εργασίας, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.
Η εικόνα της αγοράς εργασίας στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ενδεικτική της απορρύθμισης. Μόλις το 33% των εργαζομένων καλύπτεται σήμερα από συλλογική σύμβαση. Κι όμως, το 86% των εργαζομένων τάσσεται υπέρ της καθολικής και υποχρεωτικής εφαρμογής τους, ενώ το 83% αναγνωρίζει πως οι συλλογικές συμβάσεις είναι αναγκαίες για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς όροι εργασίας. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων –οι νέοι 25 έως 40 ετών– πορεύεται ήδη στον επαγγελματικό της βίο χωρίς να έχει γνωρίσει ποτέ την εμπειρία γνήσιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αντί να μεγαλώνουν με προσδοκίες και σταθερότητα, οι νέοι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται στην αβεβαιότητα και την ατομική διαπραγμάτευση με δυσμενείς όρους.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι απλώς άδικη· είναι και αναποτελεσματική. Οι πολιτικές που ευνοούν τη φτηνή και εντατικοποιημένη εργασία δεν οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, δεν ενισχύουν την καινοτομία, ούτε συμβάλλουν στην κοινωνική σταθερότητα. Οι μακροοικονομικοί δείκτες ενδέχεται να παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης, όμως οι ζωές των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για να «κρατούν» τη χώρα, μένουν στάσιμες ή χειροτερεύουν. Αντίθετα, χώρες που διατηρούν ισχυρά συστήματα συλλογικής διαπραγμάτευσης απολαμβάνουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, λιγότερη ανισότητα και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης. Η εμπιστοσύνη στις συλλογικές συμβάσεις δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη, αλλά βασική της προϋπόθεση.
Η ΓΣΕΕ ζητά την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας. Στόχος είναι η κάλυψη του 80% των εργαζομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Παράλληλα, απαιτείται η επιστροφή του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στη διαμόρφωση ενός μισθού που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες της οικονομίας. Η εργασία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος. Είναι επένδυση για το παρόν και το μέλλον. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η στήριξη των μισθών και η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος είναι απαραίτητα βήματα για να χτίσουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο σταθερή και πιο ανθεκτική.
Η απεργία της 9ης Απριλίου είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι διεκδικούν το αυτονόητο: όχι μόνο καλύτερους μισθούς, αλλά και φωνή, αξιοπρέπεια και ρόλο στον σχεδιασμό της ζωής τους. Δεν είναι τα 120 ευρώ που θα κάνουν τη διαφορά. Είναι το πάνδημο αίτημα των εργαζομένων να μπει ένα τέλος στην δεκαπενταετή υποβάθμιση της εργασίας.
*Ο Γιάννης Παναγόπουλος είναι ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εγκεφαλικό: Πώς μία 9χρονη έσωσε την 82χρονη γιαγιά της - Το όπλο της θρομβεκτομής
- Υπό την επήρεια αλκοόλ και με 206 χλμ/ώρα οδηγούσε 45χρονος στη Λεωφ. Συγγρού
- Οδηγούσε μεθυσμένος με 206 χλμ/ώρα στη λεωφόρο Συγγρού
- «Φωτιά στα κόκκινα» για την Dua Lipa: Εμφανίστηκε με κόκκινο κορμάκι και ζαρτιέρες (video-φωτό)
- Συζητείται φανερά μια συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
- Γαλλής: Μετά την έκθεση Δέδε έγινε το πρωτοφανές, να μιλά ο Βερβεσός για ξυλόλιο, παράνομο φορτίο και μπαζώματα
- Ντουμπάι: Τι είναι τα porta potty πάρτι
- Απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στην πλατεία Νέας Σμύρνης
- BBC: «Τιμωρία ή δώρο»; Πώς «βλέπουν» 5 μεγάλες οικονομίες τους δασμούς Τραμπ
- Το ευρώ καταγράφει ισχυρή άνοδο 2,50% – Οι δασμοί «πιέζουν» το δολάριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Όταν βάφετε τα μαλλιά σας, πρέπει να είναι καθαρά ή άλουστα; -Ειδικοί δίνουν την απάντηση
- Καλώδιο και Chevron ταράζουν τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία -Σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα ελληνοτουρκικά
- ΔΕΗ: Επενδύσεις έως 12 δισ. ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία σε ενέργεια και τεχνολογία
- Ανοίγει νέος δρόμος για τη μαγευτική παραλία της Εύβοιας -Ένας παράδεισος μια ανάσα από την Αθήνα
- Μαρινάκης για Βερβεσό και την έκθεση για τα Τέμπη: Πόσο αξιόπιστος είσαι όταν κρύβεις την αλήθεια;
- Ψυχρή αέρια μάζα φέρνει πτώση θερμοκρασίας, βροχές, χαλάζι και χιόνια στα ορεινά -Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα
- Χαρδαλιάς από Βρυξέλλες: «Πολιτική Συνοχής σημαίνει ισχυρές περιφέρειες» [εικόνες]
- Μπαρτζώκας πριν τη μάχη με την Άλμπα: «Σε ποιους να δώσουμε απαντήσεις; -Είμαστε σχεδόν όλη τη χρονιά πρώτοι»
- Θεοδωρικάκος: Η λύση για το κόστος στέγασης περνάει μέσα και από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
- «Συλλογικές συμβάσεις τώρα!»

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- «Συλλογικές συμβάσεις τώρα!»
- Αναστέλλεται λόγω κακών καιρικών συνθηκών η έρευνα για την πτήση MH370 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε το 2014
- Μητσοτάκης από την Κοζάνη: Εμβληματική η επένδυση της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
- Θεοδωρικάκος: Η λύση για το κόστος στέγασης περνάει μέσα και από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
- ΔΕΗ: Επενδύσεις έως 12 δισ. ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία σε ενέργεια και τεχνολογία
- Όταν βάφετε τα μαλλιά σας, πρέπει να είναι καθαρά ή άλουστα; -Ειδικοί δίνουν την απάντηση
- Χαρδαλιάς από Βρυξέλλες: «Πολιτική Συνοχής σημαίνει ισχυρές περιφέρειες» [εικόνες]
- Μαρινάκης για Βερβεσό και την έκθεση για τα Τέμπη: Πόσο αξιόπιστος είσαι όταν κρύβεις την αλήθεια;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στην Ουγγαρία ο Νετανιάχου αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Πάσχα: Πάνω από 600 χιλιάδες λουλούδια θα κοσμούν τους Επιταφίους
- Ανδρουλάκης: Τρεις θλιβερές πρωτιές για τη Δυτική Μακεδονία επί ΝΔ
- ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Πολιτική δίωξη, όνειδος για τη Δημοκρατία»
- Τάκης Θεοδωρικάκος: Η λύση για το κόστος στέγασης περνάει από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
- Κεφίρ, ξινόγαλα και άλλες 5 τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα
- 66χρονη έγινε μαμά για 10η φορά, χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση!
- Αθωώθηκαν τα ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη
- Κοζάνη: Μικρής έκτασης επεισόδια έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη