Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Σύνοδο Κορυφής -Τι θα πει για Άμυνα, Ουκρανία, μεταναστευτικό

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στηνατζέντα των συζητήσεων των Ευρωπαίωνηγετών θα κυριαρχήσουν η κοινή ευρωπαϊκήάμυνα, το μεταναστευτικό, το επόμενοπολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ηανταγωνιστικότητα, αλλά και οι εξελίξειςσε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μητσοτάκης στις 09:30 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης, θα λάβει μέρος στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (11:30-12:00 ώρα Ελλάδος). Η Σύνοδος υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ.

Πληροφορίεςαπό κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότιως προς τη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα πουπαρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –παρόλο που δεν αναμένεται εκτενήςσυζήτηση για την Άμυνα στο ΕυρωπαϊκόΣυμβούλιο, οι προτάσεις κινούνται στησωστή κατεύθυνση. Οι ίδιες πηγέςαξιολογούν ως «ιδιαίτερα θετική» τηναναφορά σε αμυντικά προγράμματα κοινούευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μιαευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, πρότασηπου ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει απόκοινού με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίαςστην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςαπό τον περασμένο Μάιο.

Επίσης,σημαντικό θεωρείται το νέο χρηματοδοτικόεργαλείο ύψους 150 δις να χρησιμοποιηθείως μέσο ενίσχυσης της ευρωπαϊκήςστρατηγικής αυτονομίας και όχι ως μέσοχρηματοδότησης αμυντικών βιομηχανιώντρίτων χωρών, ελληνική θέση πουαποτυπώνεται στη Λευκή Βίβλο.

Σεκάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για τηνάμυνα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τουςπροβληματισμούς για την ασφάλεια καιτα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας τουσυνόλου των κρατών-μελών της Ε.Ε, σύμφωναμε τις αποφάσεις του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου, αναφορά που επίσης υπάρχειστο κείμενο.

Σεό,τι αφορά την Τουρκία, όπως αναφέρεταιστην «Λευκή Βίβλο», «η Ε.Ε. θα συνεχίσεινα συμμετέχει εποικοδομητικά ως προςτην ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούςεταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείςκοινού ενδιαφέροντος με βάση την ισότιμηδέσμευση της Τουρκίας να προχωρήσει σεμια πορεία συνεργασίας σε όλα τα θέματαπου έχουν σημασία για την Ε.Ε., σύμφωναμε τα συμπεράσματα του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου του Απριλίου 2024» (στασυμπεράσματα του Απριλίου 2024 τονίζεταιη ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίαεπωφελούς σχέσης Ε.Ε- Τουρκίας, «μεσταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμοτρόπο.», ενώ αναφέρεται ότι «η εποικοδομητικήσυμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θασυμβάλει καθοριστικά στην προώθηση τωνδιαφόρων τομέων συνεργασίας». ).

Ως προς το Μεταναστευτικό, η Ελλάδα έχει επαναλάβει ότι προτεραιότητα έχει η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κυρίως η αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και η εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού και οι συνεργασίες με τρίτες χώρες. Ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει την Πέμπτη σε Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών για το Μεταναστευτικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία, η Ελλάδα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις σε βάρος χριστιανικών και άλλων πληθυσμών με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Θα επιμείνει σε απόφαση για την ανάγκη ειρηνικής και συμπεριληπτικής μετάβασης στη Συρία που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως έχει κάνει από την αρχή της συζήτησης, ότι η άρση των κυρώσεων έναντι της μεταβατικής κυβέρνησης πρέπει να γίνει με τρόπο σταδιακό και αναστρέψιμο και υπό προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η χώρα μας υποστηρίζει την ανάγκη σημαντικής ενίσχυσής της. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη η αύξηση αυτή να συνδυαστεί και υποστηριχθεί από παραγωγικές επενδύσεις σε όλες τις οικονομίες της ΕΕ, κάτι που θα ενισχύσει την συνοχή και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της.

Τέλος, για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική θέση είναι ότι χρειάζονται τολμηρές κινήσεις και τομές, αν η Ε.Ε. θέλει να πετύχει τις διευρυμένες (υπάρχουσες και νέες) φιλοδοξίες της, σε τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα, η συνοχή, η αγροτική πολιτική και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με περικοπή πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα