«Σταματήστε να απειλείτε την Ταϊβάν» διαμηνύει ο νέος πρόεδρος στην Κίνα – Η απάντηση του Πεκίνου

Σαφές μήνυμα στην Κίνα να σταματήσει να απειλεί την Ταϊβάν και να αποδεχθεί την ύπαρξη της δημοκρατίας της έστειλε ο νέος πρόεδρος του νησιωτικού κράτους.

Λίγο μετά την ορκωμοσία του ο 64χρονος Λάι Τσινγκ-τε - νικητής των προεδρικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου - κάλεσε το Πεκίνο να τερματίσει τις εκφοβιστικές πρακτικές και να αντικαταστήσει με διάλογο την αντιπαράθεση με την Ταϊβάν.

Τόνισε δε ότι η χώρατου ουδέποτε θα κάνει πίσω στις απειλέςτης Κίνας, που θεωρεί ότι το νησί

είναιαναπόσπαστο κομμάτι της.

Πεκίνο:Όποια κι αν είναι η κυβέρνησητης Ταϊβάν,υπάρχει «μία και μόνο Κίνα»

Η απάντηση ήλθεάμεσα από το Πεκίνο που έσπευσε ναανακοινώσει ότι όποια κυβέρνηση κι ανβρίσκεται στην εξουσία στην Ταϊβάν, δενθα αλλάξει «το γεγονός» ότι το νησίαποτελεί μέρος της Κίνας.

«Όποια κι αν είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ταϊβάν, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το ιστορικό και νομικό γεγονός ότι οι δύο όχθες του στενού ανήκουν στη μία και μοναδική Κίνα», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα προειδοποίησε ακόμη ότι οιπροσπάθειες της Ταϊβάν για ανεξαρτησίαθα καταλήξουν σε «αδιέξοδο». «Η επιδίωξηανεξαρτησίας και απόσχισης της Ταϊβάνείναι βέβαιο ότι θα αποτύχει», τόνισεοΟυάνγκ..

Η Ταϊβάν των 23 εκατ. κατοίκων που έχειανεξάρτητη κυβέρνηση θεωρείται από τηνΚίνα μέρος της και το Πεκίνο επιδιώκεινα το επαναφέρει υπό τον έλεγχό του,ακόμη και με τη βία.

Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει τον Λάι«επικίνδυνο αυτονομιστή» λόγω τωνπροηγούμενων δηλώσεών του υπέρ τηςανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αν και έκτοτεέχει χαμηλώσει τους τόνους. Σήμερα κατάτην ορκωμοσία του δεσμεύθηκε να διατηρήσειτο στάτους κβο του νησιού: μια ισορροπίαπου διατηρεί την κυριαρχία της Ταϊβάνχωρίς ωστόσο να κηρύσσει επισήμως τηνανεξαρτησία της.

Το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo μπλόκαρε σήμερα τα hashtags που αναφέρονταν στην ορκωμοσία του Λάι.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα