Σλοβακία: Η κυβέρνηση προτείνει περιορισμό στα δικαιώματα ομόφυλων ζευγαριών -Φίτσο: «Φραγμός στον προοδευτισμό»
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος με την οποία περιορίζονται τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, καθίσταται δυσκολότερη η αλλαγή φύλου και το εθνικό δίκαιο αποκτά πρωτοκαθεδρία έναντι του ευρωπαϊκού.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο επικαλέστηκε «τις παραδόσεις, την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά των προγόνων μας» για να δικαιολογήσει τον «συνταγματικό φραγμό στον προοδευτισμό» και να αποκαταστήσει «την κοινή λογική».
«Έχουμε δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό» που καθορίζονται από τη γέννηση, αναφέρει η κυβερνητική πρόταση, αναπαράγοντας τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του. «Το φύλο δεν μπορεί να τροποποιηθεί παρά μόνο για σοβαρούς λόγους, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που θα καθοριστούν από τον νόμο», συνεχίζει.
Μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια θα μπορούν στο εξής να υιοθετούν παιδιά – με κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις.
Σε μια από τις προηγούμενες θητείες του, το 2014, ο Φίτσο είχε μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα ώστε να ορίζει ότι ο γάμος είναι «αποκλειστικά ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας». Έναν χρόνο αργότερα οργάνωσε δημοψήφισμα για να απαγορεύσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όμως το αποτέλεσμά του ακυρώθηκε λόγω ανεπαρκούς συμμετοχής των ψηφοφόρων.
Τα σχολεία καλούνται «να διδάσκουν αποκλειστικά» ό,τι είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.
Αναφέρεται επίσης ότι το δίκαιο της Σλοβακίας «σε αυτά τα πολιτιστικά και ηθικά ζητήματα» κυριαρχεί επί του ευρωπαϊκού δικαίου.
Η πρόταση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης για έναν μήνα και στη συνέχεια θα προωθηθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο. Εφόσον εγκριθεί, θα εισαχθούν νέα εμπόδια στη φυλομετάβαση, σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iniciativa Inakost Μάρτι Μάκο. Επίσης, θα κατοχυρωθούν συνταγματικά οι ανισότητες με στόχο τα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που «μας απομακρύνει από την ΕΕ», σχολίασε.
Ο Μάκο υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει ως βασικό στόχο να αποστρέψει την προσοχή των πολιτών από την πολιτική κρίση. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Φίτσο δέχεται πιέσεις και είναι αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες προασπίζονται το κράτος δικαίου και απορρίπτουν την προσέγγιση με τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σταματούν οι επιχορηγήσεις στις οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μια υπουργός κατήγγειλε μάλιστα την ιδεολογία που οδηγεί «στην εξόντωση της λευκής φυλής».
Το 2022, η δολοφονία δύο ανδρών σε ένα γκέι μπαρ της Μπρατισλάβα, από τον γιο μέλους ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος συγκλόνισε την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ της χώρας.
Η γειτονική Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν υιοθέτησε παρόμοια μέτρα και η ΕΕ ξεκίνησε τη λεγόμενη «διαδικασία επί παραβάσει» σε βάρος της, λόγω ενός νόμου που απαγορεύει να γίνεται λόγος για ομοφυλοφιλία ενώπιον ανηλίκων. Το 2021, η πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και απαγορεύει τις διακρίσεις, είχε αμφισβητηθεί από την Πολωνία, κάτι που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, παραβίαζε τις ευρωπαϊκές συνθήκες που είχε υπογράψει η χώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι λέει η μητέρα του 20χρονου Σωκράτη που πέθανε από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα
- Αλλαγή πλάνου στον Παναθηναϊκό με Ιωαννίδη – Συζητάει να κλείσει τον Αουγκούστο!
- Η ΙΛΑΕΚ κόβει την πίτα της και διοργανώνει εκδρομή στο Ηράκλειο
- Ρολόι της Αποκάλυψης: Πιο κοντά από ποτέ στον όλεθρο η ανθρωπότητα
- Νικόλας Ντε Γκρε - Χρυσή Βαρδινογιάννη: Η πρώτη εμφάνιση στο κέντρο της Αθήνας και το δαχτυλίδι των αρραβώνων
- Συστηματικά τα βασανιστήρια στον 3χρονο: Μη αναστρέψιμες βλάβες φοβούνται οι γιατροί – Το παιδάκι βρίσκεται μόνο του στο νοσοκομείο
- Σε ατύχημα οφείλεται ο θάνατος του ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βιχάι Σριβανταναπράμπα σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής
- Ψαριανός: «Δεν έβρισα και δεν απείλησα κανέναν»
- Τα Τέμπη και ο Αστυνομικός Διευθυντής - αδελφός «γαλάζιου βουλευτή»
- Εκοιμήθη ο Γέροντας Ιγνάτιος Καζάκος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Ο ΥΠΕΞ του Τραμπ σνόμπαρε την EE: Τον προσκάλεσε η Κάλας, δεν της έκανε ούτε ένα τηλεφώνημα -Ανησυχία στις Βρυξέλλες
- Κ. Χατζηδάκης: Η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να δώσει την κάθαρση για τα Τέμπη
- Θάνος Μικρούτσικος: Μεγάλη συναυλία για τον μουσικοσυνθέτη στις 2 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ
- ΟΗΕ: Η αδιάκοπη επίθεση του Ισραήλ στην UNRWA θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των Παλαιστινίων, τονίζει ο Λαζαρίνι
- Σπείρες σε Σέρρες και Βέροια εξαπάτησαν τέσσερις γυναίκες κι έναν ηλικιωμένο αποσπώντας
- ΗΠΑ -Ιστορική στιγμή: Για 1η φορά πολιτικό αεροσκάφος έσπασε το φράγμα του ήχου με 1,2 Mach
- Γιατί η εργασία από το σπίτι μπορεί να κάνει κακό στην υγεία των εργαζομένων -Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
- Πότε έρχεται στην Ελλάδα το νέο Fiat Grande Panda
- Μακρόν: Αυξάνονται οι τιμές για είσοδο στο Λούβρο -Αλλάζει χώρο η Τζοκόντα, θα έχει ειδικό εισιτήριο
- ΠΑΟΚ: Αρνήθηκε πρόταση της Κόμο για τον 17χρονο Μύθου, σύμφωνα με ιταλικό δημοσίευμα

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Πότε έρχεται στην Ελλάδα το νέο Fiat Grande Panda
- Ηράκλειο -Δικηγόρος 44χρονου: «Ήθελε να καταγγείλει την μάνα του παιδιού ότι το χτυπούσε, αλλά... δεν πρόλαβε»
- Γιατί η εργασία από το σπίτι μπορεί να κάνει κακό στην υγεία των εργαζομένων -Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
- Θάνος Μικρούτσικος: Μεγάλη συναυλία για τον μουσικοσυνθέτη στις 2 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ
- Επ' αόριστον θα παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στην κορυφή του 'Ορους Ερμών στη νότια Συρία
- Ισραήλ: Αδελφός νεκρού ομήρου της Χαμάς συγκλονίζει -Ας απελευθερωθεί ένας ζωντανός, αντί να μου φέρουν τη σορό του
- Τίρανα: Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου -Την Πέμπτη η ταφή
- Δείτε βίντεο: Για πρώτη φορά πολιτικό αεροσκάφος έσπασε το φράγμα του ήχου με 1,2 Mach -Η απάντηση ΗΠΑ στο Concorde
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατρός στη Χίο: Ο Θάνος Χατζηκυριάκος εξυπηρετεί 19 χωριά στο νησί αλλά και τις Οινούσσες
- Νέο άδειασμα στον Μητσοτάκη για τα περί «μόνο δύο φύλων»
- Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Αντιδράσεις από μαθητές - Η επιστολή τους
- Ισραήλ: Σε κίνδυνο η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Alpha Bank: Εξαγορά της Flexfin και συγχώνευσή της με την ABC Factors
- Άγρια κόντρα Βελόπουλου – Αγαπηδάκη στη Βουλή για τα Τέμπη
- Εκσυγχρονίζεται το Λούβρο - Ο Μακρόν ανακοίνωσε σειρά μέτρων
- Η Γιούλικα Σκαφιδά απαντά στον Σερβετάλη για τις αμβλώσεις