Σκυλακάκης: Yποχρεωτική η φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης το σχέδιο που αφορά στις απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταίκούς σταθμούς.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπόκεινται σε υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης -καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους- φυτών συμβατών με τη βλάστηση της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης, ενώ σε έργα μεγάλου μεγέθους η φύτευση προβλέπεται και εντός των πολυγώνων του σταθμού. 

Υποχρεωτική η φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Η παραπάνω υποχρέωση προβλέπεται στο άρθρο 52 «Υποχρέωση φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς

σταθμούς», του ν. 5069/2023 (Α’ 193). Οι απαιτήσεις και οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Στοπλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση ΠεριβαλλοντικήςΑδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας, προετοίμασε σχέδιοΑπόφασης, με το οποίο ρυθμίζονται: οιεπιφάνειες φύτευσης, τα είδη και ύψητων φυτών, η διαδικασία έγκρισης τωνπαραμέτρων της φύτευσης, οι έλεγχοι καιοι σχετικές κυρώσεις.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε δημόσια, διαδικτυακή διαβούλευση, 10 ημερών, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (e-mail: [email protected]) έως τις 19 Μαΐου 2024. Στη συνέχεια, οι προτάσεις θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση των τελικών διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης.

Αναλυτικά το σχέδιο:

Θέμα: Απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχονταςυπόψη:

Το άρθρο 52 «Υποχρέωση φύτευσηςσε φωτοβολταϊκούς σταθμούς» τουν. 5069/2023 «Όροι δόμησης, κατασκευής,επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντραδεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικέςρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων ΠράσινουΤαμείου, λοιπές περιβαλλοντικές καιενεργειακές διατάξεις και άλλεςεπείγουσες ρυθμίσεις» (Α΄ 193).Το π.δ. 79/2023 «ΔιορισμόςΥπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών καιΥφυπουργών» (Α΄ 131).

Αποφασίζουμε

Άρθρο 1
Σκοπός

1.Η παρούσα απόφαση αποσκοπεί στονκαθορισμό των απαιτήσεων και λεπτομερειώνκατά την εκπλήρωση της υποχρέωσηςφύτευσης σε χερσαίους φωτοβολταϊκούςσταθμούς, όπως προβλέπεται στην παρ. 6του άρθρου 52 του ν. 5069/2023 (Α΄ 193).

2.Ειδικότερα, με την παρούσα καθορίζεταιη μέθοδος προσδιορισμού (α) τωνχαρακτηριστικών των φυτών, όπως το είδοςκαι το ύψος αυτών, (β) των αποστάσεων απότα στοιχεία της εγκατάστασης, (γ) τηςδιαδικασίας έγκρισης και ελέγχου μεαυτοψία, και (δ) των κυρώσεων σε περίπτωσημη τήρησης της υποχρέωσης φύτευσης.

3.Η εξειδίκευση των λεπτομερειών τηςφύτευσης για κάθε νέο φωτοβολταϊκόσταθμό της κατηγορίας Α του άρθρου 1 τουν. 4014/2011 εντάσσεται στην ΑπόφασηΈγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Για τουςφωτοβολταϊκούς σταθμούς της κατηγορίαςΒ του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 τηρούνταιοι απαιτήσεις που εισάγονται στιςΠρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσειςμε το άρθρο 6 της παρούσας. Για φωτοβολταϊκούςσταθμούς επί του εδάφους που απαλλάσσονταιαπό περιβαλλοντική αδειοδότηση,εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρούσααπόφαση με τη διαδικασία του άρθρου 5της παρούσας.

4.Για την προσαρμογή των υφιστάμενωνφωτοβολταϊκών σταθμών που, σύμφωνα μετην παρ. 3 του άρθρου 52 του ν. 5069/2023,καταλαμβάνονται από υποχρέωση φύτευσης,εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 4 τουίδιου άρθρου. Όσον αφορά στην περιβαλλοντικήαδειοδότηση έργων κατηγορίας Α της παρ.1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011, όπου ηπροσαρμογή στις απαιτήσεις του παρόντοςσυνιστά διαφοροποίηση μικρής κλίμακας,κατά την έννοια της παρ. 1α του άρθρου 6του ν. 4014/2011, στην κοινοποίηση πουυποβάλλεται στην αρμόδια περιβαλλοντικήαρχή περιλαμβάνεται η φυτοτεχνικήμελέτη, η εφαρμογή της οποίας εντάσσεταιστις υποχρεώσεις τήρησης περιβαλλοντικώνόρων του έργου.

5.Για τα σκέλη των φωτοβολταϊκώνσταθμών που εγκαθίστανται σε εκτάσειςυπαγόμενες στις διατάξεις της δασικήςνομοθεσίας, εφαρμόζονται οι πρόνοιεςτων εν λόγω διατάξεων, διαμέσου τωνοποίων επιδιώκεται η ανταπόκριση στομέγιστο εφικτό βαθμό των υποχρεώσεωνπου ορίζονται στα άρθρα 2 έως 4.

Άρθρο 2
Επιφάνειεςφύτευσης

1.Η επιφάνεια φύτευσης δένδρων καιθάμνων εκκινεί από την περίμετρο τουπολυγώνου του έργου, λαμβάνοντας μέριμναγια πρόσβαση και έλεγχο της περίφραξης,και εκτείνεται προς το εσωτερικό του,έως τη γραμμή που διατηρεί μια ζώνηασφάλειας και πρόσβασης στα στοιχείατου έργου (φωτοβολταϊκά πλαίσια καιυποστηρικτικός εξοπλισμός). Με τον τρόποαυτό σχηματίζεται πράσινη περιμετρικήζώνη, το ελάχιστο πλάτος της οποίαςορίζεται αναλόγως της κατάταξης τουέργου κατά το άρθρο 1 του ν. 4014/2011 ωςεξής:

α)10 m για έργο υποκατηγορίαςΑ1,

β)8 m για έργο υποκατηγορίαςΑ2,

γ)5 m για έργο κατηγορίαςΒ,

δ)4 m για έργο επί εδάφους,απαλλασσόμενο από περιβαλλοντικήαδειοδότηση.

2.Εάν το έργο αποτελείται από περισσότερατου ενός πολύγωνα, η παρ. 1 εφαρμόζεταιστο καθένα εξ αυτών.

3.Όταν το εμβαδό ενός πολυγώνου υπερβαίνειτα 70 στρέμματα (70.000 m2),τότε επιπροσθέτως της περιμετρικήςφύτευσης απαιτείται εσωτερική φύτευσητου 5% της έκτασης του, με είδη φυτών καισε θέσεις που θα υποδειχθούν από τηφυτοτεχνική μελέτη.

4.Σε θέσεις που το ανάγλυφο ή η σύστασητου εδάφους δεν επιτρέπουν την εγκατάστασηφυτών, η φυτοτεχνική μελέτη περιέχεισχετική τεκμηρίωση και εξαντλεί τηδυνατότητα αντιστάθμισης των μη δυνάμενωννα φυτευθούν εκτάσεων με άλλες εντόςτου έργου.

Άρθρο 3
Ύψηφύτευσης

1.Τα υψηλότερα είδη δένδρων και θάμνωνεγκαθίστανται προς το εξωτερικό τουέργου, ενώ σε πιο εσωτερικές ζώνεςεγκαθίστανται χαμηλότερου ύψους είδη,προκειμένου να μειώνεται η σκίαση τωνφωτοβολταϊκών πλαισίων.

2.Το ελάχιστο ύψος που θα πρέπει να έχουνστην πλήρη ανάπτυξη τους τα υψηλότεραείδη δένδρων και θάμνων που θα εγκατασταθούνπρος το εξωτερικό του έργου καθορίζεταιως εξής:

α)10 m για έργο κατηγορίαςΑ,

β)8 m για έργο κατηγορίαςΒ,

γ)6 m για έργο επί εδάφους,απαλλασσόμενο από περιβαλλοντικήαδειοδότηση.

Άρθρο 4
Είδηφύτευσης

1.Τα είδη δένδρων και θάμνων που θαεπιλεγούν δια της φυτοτεχνικής μελέτηςθα πρέπει να είναι ταχείας ανάπτυξηςκαι κατά το δυνατόν βραδύκαυστα.

2.Στη φυτοτεχνική μελέτη:

α)επιλέγονται είδη συμβατά με τηφυτοκοινωνία της περιοχής του έργουκαι κατάλληλα για το έδαφος και τοδιαθέσιμο νερό στις θέσεις φύτευσήςτους, κατόπιν κατάλληλης τεκμηρίωσης,

β)αποφεύγεται η επιλογή ενός μόνο είδουςδένδρου ή θάμνου και προτείνονται μίξειςειδών που προσεγγίζουν κατά το δυνατόντις φυσικές αντίστοιχες διαπλάσεις πουέχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχήτου έργου,

γ)είναι δυνατή η επιλογή μη καλλωπιστικώνδένδρων και θάμνων για μέρος ή το σύνολοτης φύτευσης, εφόσον, πρώτον, καλύπτονταιοι απαιτήσεις των δύο προηγούμενωνάρθρων, δεύτερον, οι εκτάσεις υποδοχήςείναι γεωργικού χαρακτήρα και, τρίτον,η καλλιέργεια των εν λόγω ειδών έχειδοκιμασμένα επιτευχθεί στην περιοχήτου έργου.

3.Αποκλείεται η επιλογή ειδών τουκαταλόγου χωροκατακτητικών ξένων ειδώνενωσιακού ή εθνικού ενδιαφέροντος τωνάρθρων 4 και 12 αντιστοίχως του Κανονισμού(ΕΕ) 1143/2014, όπως ισχύει.

Άρθρο 5
Φυτοτεχνικήμελέτη

1.Ο φορέας του έργου εκπονεί φυτοτεχνικήμελέτη, η οποία συντάσσεται από κάτοχοπτυχίων μελετών κατηγορίας 25 του άρθρου2 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) και, στην περίπτωσηέργων που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά,εντάσσεται ως παράρτημα στη ΜελέτηΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ήσυνοδεύει την αίτηση υπαγωγής σε ΠρότυπεςΠεριβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

2.Στη φυτοτεχνική μελέτη εξετάζονταιιδίως οι ακόλουθοι παράγοντες προκειμένουνα καθοριστούν οι επιφάνειες και ταείδη φύτευσης:

α)ο τύπος και τα χαρακτηριστικά τουεδάφους,

β)το τοπικό μικροπεριβάλλον,

γ)τα χαρακτηριστικά της φυτοκοινωνίαςτης περιοχής,

δ)η διαθεσιμότητα νερού για την ανάπτυξηκαι συντήρηση της βλάστησης,

ε)οι λειτουργικοί περιορισμοί τηςφύτευσης που σχετίζονται με τη μορφολογίαή τη φυσιολογία του εδάφους, τις διελεύσειςυπόγειων ή εναέριων γραμμών μεταφοράςηλεκτρικής ενέργειας, τις θέσεις τουυποστηρικτικού εξοπλισμού (αντιστροφέων,αντικεραυνικών εγκαταστάσεων κ.ά.), τιςεσωτερικές οδικές διελεύσεις κ.λπ.

στ)οι αποστάσεις ασφάλειας από τηνπερίφραξη και από τον παραγωγικό καιυποστηρικτικό εξοπλισμό του έργου,λαμβανομένων υπόψιν των απαραίτητωνοδεύσεων για λόγους πυροπροστασίας καιπρόσβασης, τηρώντας σε κάθε περίπτωσητις απαιτήσεις του άρθρου 2.

3.Με βάση τα παραπάνω, η φυτοτεχνικήμελέτη αναπτύσσει κατάλληλα τεκμηριωμένεςπροτάσεις για τα εξής θέματα:

α)Είδη δένδρων και θάμνων, ώστε νακαλύπτονται οι απαιτήσεις των άρθρων3 και 4, με βάση ταμορφολογικά χαρακτηριστικά (ύψος,μέγεθος, σχήμα κόμης, ανθοφορία), τησυσχέτιση με την υπάρχουσα βλάστησηεντός του έργου και τη φυτοκοινωνία τηςευρύτερης περιοχής, καθώς και τιςαπαιτήσεις κάθε είδους σε έδαφος καινερό.

β)Θέσεις φύτευσηςανά είδος, ώστε να καλύπτονται οιαπαιτήσεις των άρθρων 2 έως 4, με βάσητις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύατόμων του ίδιου είδους ή διαφορετικώνειδών, του βάθους φύτευσης, της ομαλήςσυνύπαρξης διαφορετικών ειδών κ.ά.

γ)Προπαρασκευαστικές παρεμβάσεις γιατη διαμόρφωση κατάλληλων προϋποθέσεωνστις ως άνω θέσεις φύτευσης, όπωςχωματουργικές παρεμβάσεις, εγκαταστάσειςσωληνώσεων κ.ά.

δ)Τρόπος ανάπτυξης και συντήρησης τηςβλάστησης, με κατάλληλο πρόγραμμαεργασιών άρδευσης, λίπανσης καικλαδέματος.

4.Για τα έργα κατηγορίας Α’ του άρθρου1 του ν. 4014/2011, για την αξιολόγηση τηςφυτοτεχνικής μελέτης και εφόσον αφοράμη δασικές εκτάσεις, η αρμόδια αρχή γιατην αξιολόγηση της ΜΠΕ δύναται να ζητείτης γνώμη της Διεύθυνσης ΑγροτικήςΑνάπτυξης της οικείας Περιφέρειας.

Άρθρο 6
ΤροποποίησηΠρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεωνγια έργα φωτοβολταϊκών σταθμών

1.Στην παρ. 4 του άρθρου 3 της υπουργικήςαπόφασης υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104), προστίθεταιυποπαρ. 4.10 ως εξής:

«4.10 Φυτοτεχνική μελέτη για την εκπλήρωσητης υποχρέωσης φύτευσης του άρθρου 52του ν. 5069/2023 (Α΄ 193), σύμφωνα με ταοριζόμενα στην υπουργική απόφαση τηςπαρ. 6 του εν λόγω άρθρου.»

2.Στην ενότητα ΙΙ του παραρτήματος Β.2«Πρότυπες Περιβαλλοντικές ΔεσμεύσειςΦωτοβολταϊκών Σταθμών» της υπουργικήςαπόφασης υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104), προστίθεταιπαράγραφος ΙΙ.22 ως εξής:

«ΙΙ.22 Αμέσως μετά την ολοκλήρωση τωνκατασκευαστικών εργασιών, είτε σε όλοτο έργο είτε σε μέρη του, και, σε κάθεπερίπτωση, πριν από την ηλέκτριση τουέργου, υλοποιείται η φυτοτεχνική μελέτηγια την εκπλήρωση της υποχρέωσης φύτευσηςτου άρθρου 52 του ν. 5069/2023 (Α΄ 193).»

3.Στην ενότητα ΙΙΙ.1 του παραρτήματοςΒ.2 «Πρότυπες Περιβαλλοντικές ΔεσμεύσειςΦωτοβολταϊκών Σταθμών» της υπουργικήςαπόφασης υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104), προστίθεταιπαράγραφος ΙΙΙ.1.10 ως εξής:

«ΙΙΙ.1.10 Η βλάστηση που έχει εγκατασταθείστο έργο συντηρείται καθ’ όλη τη διάρκειαλειτουργίας του, με τις εξής τουλάχιστονενέργειες:

α)Άρδευση, ώστε να υποστηρίζεται ηευρωστία και ανάπτυξη των φυτών.

β)Φυτοκομική φροντίδα (κλάδεμα, λίπανσηκ.λπ.) ώστε να εξασφαλίζεται η διαχρονικότητατου πρασίνου.

γ)Αντικατάσταση φυτών που είτε δενεπεβίωσαν της φύτευσης είτε προσβλήθηκαναπό ασθένεια, είτε απονεκρώθηκαν γιαοποιοδήποτε άλλο λόγο, με υγιή φυτάπαρόμοιου είδους και ύψους.»

4.Στην ενότητα ΙΙΙ.2 του παραρτήματοςΒ.2 «Πρότυπες Περιβαλλοντικές ΔεσμεύσειςΦωτοβολταϊκών Σταθμών» της υπουργικήςαπόφασης υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104), προστίθεταιπαράγραφος ΙΙΙ.2.7 ως εξής:

«ΙΙΙ.2.7 Απαγορεύεται η καύση των αποβλήτωνσυντήρησης της βλάστησης (κλαδέματακαι συναφή πράσινα απόβλητα) αε ανοιχτέςεστίες καύσης.»

Άρθρο 7
Εξαιρέσεις

1.Φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εντάσσονταισε έργο υποδομής, όπως οι αυτοκινητόδρομοι,οι αερολιμένες, οι εμπορικοί ή τουριστικοίλιμένες κ.ά., ή εγκαθίστανται εντόςοργανωμένων υποδοχέων παραγωγικώνδραστηριοτήτων, τουριστικών εγκαταστάσεων,βιομηχανικών μονάδων κ.ο.κ., δενυποχρεούνται σε περιμετρική ή εσωτερικήφύτευση.

2. Φωτοβολταϊκοί σταθμοί που αναπτύσσονταιεπί δομημένων επιφανειών συμπεριλαμβανομένωνκαι των χώρων στάθμευσης.

3.Σε περιπτώσεις που λόγω της μορφολογίαςή φυσιολογίας του εδάφους δεν είναιεφικτή η φύτευση δένδρων και θάμνων, ηφυτοτεχνική μελέτη παρέχει σχετικήτεκμηρίωση, στην οποία θα πρέπει ναεξαντλούνται όλες οι δυνατότητεςεγκατάστασης βλάστησης. Για τη χορήγησητης εξαίρεσης απαιτείται η σύμφωνηγνώμη της δασικής υπηρεσίας εφόσον οιεκτάσεις είναι δασικές ή της ΔιεύθυνσηςΑγροτικής Ανάπτυξης της οικείαςΠεριφέρειας εφόσον οι εκτάσεις είναιμη δασικές. Εάν, στην περίπτωσηφωτοβολταϊκών σταθμών που αδειοδοτούνταιπεριβαλλοντικά, η τεκμηρίωση κριθείεπαρκής από την Υπηρεσία που εγκρίνειτη φυτοτεχνική μελέτη, τότε στηνπεριβαλλοντική αδειοδότηση του έργουεισάγεται πρόβλεψη εξαίρεσης από τηνυποχρέωση φύτευσης. Στην περίπτωσηφωτοβολταϊκών σταθμών που δεναδειοδοτούνται περιβαλλοντικά που δεναδειοδοτούνται περιβαλλοντικά, ηφυτοτεχνική μελέτη κατατίθεται στηναρμόδια, ως άνω, υπηρεσία η οποία εγκρίνειή απορρίπτει τη μελέτη εντός δεκαπέντεεργάσιμων ημερών.

Άρθρο 8
Έλεγχοι- Κυρώσεις

1.Η τήρηση των υποχρεώσεων φύτευσηςυπάγεται σε έλεγχο στο πλαίσιο τωντακτικών και έκτακτων περιβαλλοντικώνεπιθεωρήσεων του άρθρου 20 του ν. 4014/2011,όπως ισχύει.

2.Επιπροσθέτως, διενεργείται ετήσιοςδειγματοληπτικός έλεγχος του δέκα τοιςεκατό (10%) των φωτοβολταϊκών σταθμών απότη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίαςτης οικείας Περιφέρειας.

3.Παραβάσεις των οποίων η έκταση είναιμεγαλύτερη του 40% της ελάχιστης προςφύτευση έκτασης, όπως αυτή προκύπτειαπό τις διατάξεις του άρθρου 2 τηςπαρούσας κατατάσσονται στην κατηγορίαμέτριας σοβαρότητας του άρθρου 30 τουν. 1650/1986, όπως ισχύει. Παραβάσειςμικρότερης έκτασης κατατάσσονται στηνκατηγορία χαμηλής σοβαρότητας του ίδιουάρθρου.

4.Περιπτώσεις πλήρους αθέτησης τηςυποχρέωσης φύτευσης, με μηδενική εκτέλεσητων αντίστοιχων εργασιών καιπροπαρασκευαστικών παρεμβάσεωνκατατάσσονται στην κατηγορία σημαντικήςσοβαρότητας του άρθρου 30 του ν. 1650/1986,όπως ισχύει.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τηδημοσίευσή της στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα