Σήμα κινδύνου από ειδικούς: Εξαπλώνονται στην Ευρώπη ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ειδικοί για την εξάπλωση μεταδιδόμενων από τα κουνούπια ασθενειών ανά την υφήλιο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός κι ο επιπολασμός τους έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, που ευνοεί την αναπαραγωγή τους.

Ηεπικεφαλής της ομάδας ανθεκτικότηταςτης παγκόσμιας Υγείας στο ΚέντροΥπερυπολογιστών της Βαρκελώνης,καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, έχει προειδοποιήσειότι τα ξεσπάσματα

μεταδιδόμενων από τακουνούπια ασθενειών αναμένεται ναεξαπλωθούν τις επόμενες δεκαετίες καισε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, τηςΒόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας,που δεν είχαν ως τώρα επηρεαστεί, όπωςσημειώνει η βρετανική εφημερίδα TheGuardian.

Καισε συνέδριο της Ευρωπαϊκής ΕταιρείαςΚλινικής Μικροβιολογίας και ΛοιμωδώνΝοσημάτων στην ισπανική μεγαλούποληθα προειδοποιήσει μέσω παρουσίασης ότιο πλανήτης πρέπει να είναι προετοιμασμένοςγια μια ραγδαία αύξηση της εμφάνισηςτέτοιων ασθενειών.

Πώς ευνοεί η κλιματική αλλαγή τηνεξάπλωση κουνουπιών που μεταδίδουνασθένειες

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς [κουνούπια] ασθενειών που μεταφέρουν και διασπείρουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό μπορούν να εγκλιματιστούν σε περισσότερες περιοχές και να εμφανιστούν ξεσπάσματα σε περιοχές, οι κάτοικοι και τα συστήματα δημόσιας υγείας των οποίων είναι απροετοίμαστοι.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οιμεγαλύτερες σε διάρκεια θερμές εποχέςθα διευρύνουν το εποχικό παράθυρο γιατην εξάπλωση μεταδιδόμενων από τακουνούπια ασθενειών και ευνοούν ολοένακαι συχνότερα ξεσπάσματα, η αντιμετώπισητων οποίων γίνεται ολοένα και πιοπερίπλοκη», είπε η καθηγήτρια Λόου.

Η απειλή του δάγκειου πυρετού για τηνΕυρώπη

Κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφοντανως επί το πλείστον σε τροπικές καιυποτροπικές περιοχές καθώς οι χαμηλέςθερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχταςσκοτώουν τις προνύμφες και τα αυγά τωνκουνουπιών.

Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια θερμέςπεριοχές και οι λιγότεροι συχνοί παγετοίέχουν συμβάλει στο να γίνει ο δάγκειοςπυρετός η ταχύτερα εξαπλούμενη ιογενήςασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπιαανά την υφήλιο, αλλά και στην Ευρώπη

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, που μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό, έχει πλέον εδραιωθεί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από το 2023: Ελλάδα, Ιταλία, Σαν Μαρίνο, Μάλτα, Μονακό, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, στον θύλακο του Γιβραλτάρ, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Το κουνούπι ευδοκιμεί καθώς από το2000 καταγράφηκαν εννέα από το δέκα πιοευνοϊκά για τη μετάδοση της νόσου χρόνιακι ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκανστον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείαςοκταπλασιάστηκε την τελευταία εικοσαετίααπό μισό εκατομμύριο το 2000 σε πάνω απόπέντε εκατομμύρια το 2019.

4,7 δις. άνθρωποι θα ζουν μέχρι τα τέλη του 21ου αι. σε περιοχές με μεταδιδόμενες από κουνούπια ασθένειες

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Λόου ηκατάρρευση του κλίματος θα δώσει τεράστιαώθηση σε αυτή την εξάπλωση καθώς τιςπλημμύρες διαδέχονται ξηρασίες που«μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερημετάδοση του ιού, με τους ταμιευτήρεςυδάτων να παρέχουν πρόσθετους χώρουςαναπαραγωγής των κουνουπιών.

Η ίδια επεσήμανε την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από προηγούμενες επιδημίες ώστε να ληφθούν μέτρα προετοιμασίες για μελλοντικές και υπογράμμισε ότι αν συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό οι εκπομπές άνθρακα και η αύξηση του πληθυσμού της Γης, τότε μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα υπολογίζεται ότι θα έχουν διπλασιαστεί στα 4,7 δις. οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεταδιδόμενες από κουνούπια ασθένειες.

Από τηνπλευρά της η καθηγήτρια Σαμπίχα Έσακ,επικεφαλής της μονάδας αντιμικροβιακήςαντίστασης του Πανεπιστημίου KwaZulu-Natalτης Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι η κλιματικήκρίση πολλαπλασιάζει την μικροβαικήαντοχή.

«Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνοτην οικολογική και περιβαλλοντικήακεραιότητα ζώντων συστημάτων καιδιευκολύνει ολοένα και περισσότερο τηνπρόκληση ασθενειών από παθογόνα. Ηεπίπτωση σε υδάτινα συστήματα, ζώακτηνοτροφίας και καλλιέργειες απειλείτην παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων.

Ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού και τις μεταφορές σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή αυξάνουν την μικροβιακή αντίσταση και την εξάπλωση υδατογενών και μεταδιδόμενων από φορείς νόσων ανθρώπων, ζώων και φυτών», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμα, Εξαπλώνονται, Ευρώπη,sima, exaplonontai, evropi