Πώς να αναγνωρίσεις έναν έξυπνο άνθρωπο, σύμφωνα με την ψυχολογία
Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ), ο οποίος παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για να μετρήσει την ευφυΐα, έχει εξελιχθεί για να περιλαμβάνει ικανότητες όπως η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα, αναθεωρώντας έτσι την έννοια της νοημοσύνης στις μέρες μας.
Για πολλές δεκαετίες, η νοημοσύνη οριζόταν κυρίως από έναν αριθμό: τον δείκτη νοημοσύνης. Ωστόσο, η επιστήμη της ψυχολογίας επεκτάθηκε και άρχισε να εξετάζει πώς η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ενδοσκόπηση αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά μιας εξαιρετικής νοημοσύνης.
Κατανοώντας πώς
Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) υπολογίζεται με τη βοήθεια τυποποιημένων τεστ που αξιολογούν γνωστικές ικανότητες, όπως η λογική σκέψη, η κατανόηση γλώσσας, η μνήμη και η επίλυση προβλημάτων. Η μέση βαθμολογία είναι 100, με τα δύο τρίτα των ενηλίκων να βρίσκονται στο εύρος μεταξύ 85 και 115.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Albert Binet και Théodore Simon δημιούργησαν στη Γαλλία το πρώτο τεστ νοημοσύνης, για να διακρίνουν τα παιδιά με διαταραχές αναπτυξιακής καθυστέρησης από εκείνα με μέσο επίπεδο νοημοσύνης, αλλά χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Το τεστ αυτό προσαρμόστηκε το 1916 στις ΗΠΑ από τον Lewis Terman του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Αυτό οδήγησε στη δημιουργία της Στάνφορντ-Μπινέ Κλίμακας Νοημοσύνης, η οποία πλέον βρίσκεται στην πέμπτη έκδοσή της. Το τεστ αξιολογεί διάφορους τομείς, όπως τη γνώση, τη λογική σκέψη, τη μνήμη εργασίας, την ευχέρεια σκέψης και την επεξεργασία οπτικο-χωρικών πληροφοριών.
Από τη δεκαετία του 1950, με τα τεστ του David Wechsler, επικράτησε η σύγκριση μεταξύ ατόμων της ίδιας ηλικίας για τον υπολογισμό του IQ. Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Alex Figueroba, «τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν κανονικό IQ, δηλαδή μεταξύ 85 και 115. Βαθμολογίες μεταξύ 115 και 130 θεωρούνται ελαφρώς υψηλές».
Παρά τη σαφήνεια αυτών των μετρήσεων, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο IQ δεν ταυτίζεται με την έξυπνη προσωπικότητα. Ο ίδιος ο Binet δήλωνε ότι η νοημοσύνη είναι περισσότερο μια μορφή κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ψυχολόγος Robert J. Sternberg πρότεινε τον όρο «επιτυχημένη νοημοσύνη», που την ορίζει ως «την ικανότητα να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικά περιβάλλοντα, να τα διαμορφώνεις και να τα επιλέγεις, καθώς και να επιτυγχάνεις τους προσωπικούς και κοινωνικούς σου στόχους».
Ποιες είναι οι χαρακτηριστικές ιδιότητες των έξυπνων ανθρώπων, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ψυχολογίαΠέρα από τους αριθμούς, η επιστήμη έχει εντοπίσει μια σειρά από ψυχολογικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε ανθρώπους με εξαιρετική νοημοσύνη. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν συνδέονται πάντα με ακαδημαϊκές επιτυχίες, αλλά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις και επεξεργάζονται τις πληροφορίες.
Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά είναι ο ανοιχτός χαρακτήρας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, η ανοιχτότητα συνδέεται με την εφευρετική σκέψη, την ευαισθησία, τη διαρκή περιέργεια και την αποδοχή μη παραδοσιακών αξιών.
Η περιέργεια κατέχει επίσης κεντρική θέση. Η επιστημονική επιθεώρηση Neuron ανέφερε ότι αυξημένη περιέργεια συνδέεται με καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης, λόγω της ενεργοποίησης νευρωνικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με την ευχαρίστηση.
Η δημιουργικότητα είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό. Σύμφωνα με μια μελέτη του Journal of Experimental Psychology, η δημιουργικότητα στηρίζεται σε νευρωνικά συστήματα που συνδέονται με τη νοημοσύνη, εξηγώντας την ύπαρξη ειδικών μορφών νοημοσύνης, όπως η μουσική, σύμφωνα με τον Howard Gardner.
Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους και είναι πολύ προσαρμοστικοί. Η φράση «η νοημοσύνη είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή» είναι χαρακτηριστική αυτής της ιδιότητας. Ο Sternberg, στην θεωρία της προσαρμοστικής νοημοσύνης, τόνισε τη σημασία της ευελιξίας σε νέες ή αντίξοες καταστάσεις.
Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο του προφίλ των έξυπνων ανθρώπων. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και να αναπτύσσεις ενσυναίσθηση για τους άλλους. Η ελεύθερη έκφραση, η αντίληψη συναισθηματικών σημάτων και η κατάλληλη αντίδραση είναι σημάδια ωριμότητας.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι η συνείδηση των περιορισμών. Σε αντίθεση με εκείνους που υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, μελέτες του Justin Kruger και του David Dunning έδειξαν ότι οι πιο ικανοί τείνουν να υποεκτιμούν τις επιδόσεις τους, κάτι που είναι γνωστό ως το φαινόμενο Dunning-Kruger.
Το χιούμορ, ιδιαίτερα το μαύρο, συνδέεται επίσης με υψηλότερο IQ. Στη μελέτη των Αυστριακών ερευνητών του 2017, βρέθηκε ότι όσοι εκτιμούν αυτό το είδος χιούμορ συνήθως διαθέτουν αναπτυγμένη λεκτική νοημοσύνη.
Τέλος, οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά απολαμβάνουν τη μοναξιά και την ενδοσκόπηση. Σύμφωνα με μια μελέτη του ψυχολόγου Satoshi Kanazawa, οι άνθρωποι με υψηλότερο IQ αναφέρουν λιγότερη ικανοποίηση από την κοινωνική ζωή, υποδεικνύοντας μια προτίμηση για πιο στοχαστική σκέψη.
Ο κριτικός τρόπος σκέψης ολοκληρώνει αυτό το σύνολο χαρακτηριστικών. Σε μια άλλη έρευνα, ο Kanazawa συνδύασε αυτόν τον τρόπο σκέψης με την απομάκρυνση από παραδοσιακές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, δείχνοντας μεγαλύτερη τάση για λογική ανάλυση και ανεξαρτησία σκέψης.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ήττα για τη Ματίνα Παγώνη στις εκλογές των γιατρών του Δημοσίου – Χάνει τη θέση της προέδρου μετά από 12 χρόνια
- Τι αλλάζει στις ταυτότητες -Υποχρεωτικός ο Προσωπικός Αριθμός
- Από έμφραγμα πέθανε ο 57χρονος που βρέθηκε νεκρός σε εστιατόριο στην Ομόνοια – Τι διαπίστωσε ο ιατροδικαστής
- Τροχαίο στην Ποσειδώνος: «Έχω αλβανικό δίπλωμα, δε θυμάμαι πώς έγινε το τροχαίο» – ΒΙΝΤΕΟ
- Πριγκίπισσα Leonor της Ισπανίας: Οι φωτογραφίες που παραβίασαν τους κανόνες
- Η Επιστήμη της Φυσικής συναντά την ποίηση
- Έκτακτο: Ο Πίκατσου διέφυγε της σύλληψης! Επικά βίντεο από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία
- Λαγκαδάς: Χωρίς κακουργηματικές διώξεις ο 60χρονος που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε την 50χρονη
- Σεισμός τώρα στη Σαντορίνη
- Κυρ. Πιερρακάκης: Το Δημόσιο παραιτείται από τις εφέσεις για τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Πώς να αναγνωρίσεις έναν έξυπνο άνθρωπο, σύμφωνα με την ψυχολογία
- Βρήκαν ένα μπουκάλι με ένα μήνυμα στη θάλασσα και όταν το άνοιξαν το μετάνιωσαν
- Παναθηναϊκός AKTOR-Αταμάν: «Στόχος μας είναι ο Λεσόρ να είναι έτοιμος για τα πλέι οφ»
- Στις 3 Απριλίου θα «απαντήσει» το Μεξικό στους δασμούς Τραμπ -«Να επιδιώξουμε προνομιακή μεταχείριση»
- Ολυμπιακός: Εξαφανίζονται και τα τελευταία εισιτήρια για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
- Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη! Δύο φίλες ήθελαν να πάνε στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα και δείτε πού κατέληξαν
- Είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης πραγματικά πιο υγιεινά;
- Το πρακτικό τραπεζάκι από τα ΙΚΕΑ που ταιριάζει σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού -Από το σαλόνι μέχρι το μπάνιο
- Ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποψηφιότητα της Ελίζ Στέφανικ για πρέσβη του ΟΗΕ
- Ν. Τσάφος στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή: «Τα παράτησα όλα στην Αμερική και ήρθα να βοηθήσω» -Πυρά από την αντιπολίτευση

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Πώς να αναγνωρίσεις έναν έξυπνο άνθρωπο, σύμφωνα με την ψυχολογία
- Ολυμπιακός-Μονακό: Ο Σπανούλης αποθεώθηκε στην επιστροφή του στο ΣΕΦ, για πρώτη φορά ως προπονητής στη Euroleague
- Οσμή, το κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση του Αλτσχάιμερ
- Γάζα: Κύμα διαδηλώσεων των Παλαιστινίων κατά της Χαμάς -«Θέλουμε να ζήσουμε»
- Χατζηδάκης: Νέες μειώσεις φόρων τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ -Για τα Τέμπη δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα [βίντεο]
- Αυτές οι 4 τροφές μπορεί να σας ανακουφίσουν από το βουητό στα αυτιά
- Γροιλανδία: Συμφωνία για κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, στη σκιά των πιέσεων Τραμπ
- Παναθηναϊκός AKTOR-Αταμάν: «Στόχος μας είναι ο Λεσόρ να είναι έτοιμος για τα πλέι οφ»
- Στις 3 Απριλίου θα «απαντήσει» το Μεξικό στους δασμούς Τραμπ -«Να επιδιώξουμε προνομιακή μεταχείριση»
- Φάμελλος κατά Ανδρουλάκη: «Όποιος υποτιμά τις συνεργασίες και τη δυναμική τους, υποτιμά και τους πολίτες»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποψηφιότητα της Ελίζ Στέφανικ για πρέσβη του ΟΗΕ
- Νίκαια: Συνελήφθησαν δύο άνδρες που εντοπίστηκαν με πάνω από ένα κιλό κοκαΐνη
- Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη! Δύο φίλες ήθελαν να πάνε στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα και δείτε πού κατέληξαν
- Όλα όσα γνωρίζουμε για το αγνώριστο νέο ηλεκτρικό Dacia Spring των 18.000 ευρώ
- Βρήκαν ένα μπουκάλι με ένα μήνυμα στη θάλασσα και όταν το άνοιξαν το μετάνιωσαν
- Λίβανος: Έξι νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στον νότο
- Τουρκία: Το BBC καταγγέλλει την απέλαση δημοσιογράφου του - «Με απέλασαν από την χώρα που αγαπώ» έγραψε ο ίδιος
- Ρούμπιο: Τέλος η βίζα σε όσους εμπλέκονται σε βανδαλισμούς πανεπιστημίων, παρενόχληση φοιτητών, κατάληψη κτιρίων
- Bloomberg: Οι ΗΠΑ πιέζουν για έλεγχο στις επενδύσεις υποδομών και ορυκτών στην Ουκρανία