ΠΓΔΜ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής της αντιπολίτευσης από τις δημοτικές εκλογές

Συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, ενώ όλο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει η αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές στη χώρα που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται

ότι στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, την ώρα που εξεταζόταν ο προϋπολογισμός της χώρας, σημειώθηκαν επεισόδια εντός και εκτός Βουλής.

Μέσα στη Βουλή, οι αστυνομικοί για την ασφάλεια του κτιρίου απομάκρυναν πρώτα τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στα θεωρεία της Βουλής για να καλύψουν τις εργασίες του σώματος και λίγο αργότερα απώθησαν βιαίως τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση, υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της ΠΓΔΜ, σπεύδοντας να τονίσει ότι θα συνεχίσει τον «ανένδοτο πολιτικό αγώνα» που κήρυξε μετά τα επεισόδια στη Βουλή, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την ίδια ως «βίαιη κατάλυση της δημοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος του SDSM Γκόρνταν Γκεοργκίεφ ανέφερε χθες ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές.

«Στις 24 Δεκεμβρίου κατέστη πλέον σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση καταφεύγει στη βία και δεν είναι σε θέση να διοργανώσει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Γι' αυτό δεν θα συμμετάσχουμε στις εκλογές. Η πολιτική σκηνή της χώρας θα μεταφερθεί στους δρόμους» τόνισε ο κ. Γκεοργκίεφ.

Το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές άφησε ανοιχτό πριν από μερικές ημέρες και ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Στο μεταξύ, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδίκασαν χθες την απομάκρυνση των δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής στις 24 Δεκεμβρίου και έκαναν λόγο για «διαρκή επιδείνωση των συνθηκών άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην ΠΓΔΜ».

Keywords
Τυχαία Θέματα