Όλγα Στεφανή (ΚΟΣΜΟΣ): Τι αέρα αναπνέουμε; Οκτώ μέτρα για την αυξανόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη.

Η κακή ποιότητα του αέρα, ιδίως στις αστικές περιοχές, εξακολουθεί να επηρεάζει την υγεία των πολιτών της Ένωσης. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΕΟΠ, το 2020 τουλάχιστον 238.000 άνθρωποι

πέθαναν πρόωρα.

Στηχώρα μας ετησίως 6.487 θάνατοι αποδίδονταιστην έκθεση στα σωματίδια (ΡΜ2.5) στααστικά και ημιαστικά κέντρα, με ταμεγαλύτερα ποσοστά καταγραφής να αφορούνστους πληθυσμούς της Αθήνας (58%, 3.788θάνατοι) και της Θεσσαλονίκης (13%)

Καιδε σταματάει εκεί. Στα τέλη Μαρτίου2024, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενωνσωματιδίων ΑΣ10 στην πόλη των Χανίωνέφτασαν τα 80 μg/m3 (μέση ημερήσια τιμή γιατις 27/03/24) και οι ωριαίες τιμές στις28/03/24 υπερέβησαν τα 240 μg/m3.

ΗΕλλάδα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει στοΔικαστήριο της ΕΕ και καταδικάσει το2023 την Ελλάδα για κακή ποιότητα τουατμοσφαιρικού αέρα λόγω των συνεχώνυπερβάσεων της οριακής τιμής των PM10(αιωρούμενων σωματιδίων) στο πολεοδομικόσυγκρότημα της Θεσσαλονίκης και τηςοριακής τιμής του NO2 (διοξείδιο τουαζώτου) στο πολεοδομικό συγκρότημα τηςΑθήνας ως επίσης και για μη θέσπισημέτρων (εκπόνηση Σχεδίων ΠοιότηταςΑέρα) για την επαναφορά της ρύπανσηςστα επιτρεπτά επίπεδα.

Σύμφωναμε την Ετήσια Έκθεση Ποιότητας τηςΑτμοσφαίρας 2022 του ΥπουργείουΠεριβάλλοντος, ο σταθμός μέτρησηςατμοσφαιρικής ρύπανσης της «ΑγίαςΣοφίας» έχει τις περισσότερες υπερβάσειςτης οριακής τιμής για τα μικροσωματίδιαPM10 (η μέση ημερήσια τιμή δεν πρέπει ναυπερβαίνει περισσότερο από 35 φορές τονχρόνο τα 50 μg/m3). Ακολουθούν οι σταθμοίμέτρησης «Πειραιώς» και «Αριστοτέλους»στην Αθήνα, με 62 υπερβάσεις, ενώ στηνπρώτη πεντάδα βρίσκονται και οι σταθμοίτου «Κορδελιού» στη Θεσσαλονίκη καιτου «Βόλου», με 53 υπερβάσεις.

Καιμένουμε εκεί;

Οιεπιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναιεδώ! Τις βλέπουμε και τις βιώνουμε τιςτελευταίες μέρες στη χώρα μας όπως καιστις χώρες της νότιας Ευρώπης με τηνεισβολή της αφρικανικής σκόνης η οποίαήρθε για να μείνει.

Ησυνεχιζόμενη ερημοποίηση μεγάλωνπεριοχών της Βόρειας Αφρικής, όπως έχειυπολογιστεί, η επέκταση της ερήμουΣαχάρα τα τελευταία εκατό χρόνια κατάτουλάχιστον 10%, καθώς και οι διαφοροποιήσειςστη «συμπεριφορά» των ανέμων είναι δύοαπό τις αιτίες μεταφοράς της αφρικανικήςσκόνης πιο βόρεια. Τα μεγαλύτερα σωματίδιάτης μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και ταμάτια ενώ τα μικρότερα, προκαλούναναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα,άσθμα, αλλεργίες, καρδιαγγειακά νοσήματακ.ά.

Επίσης,σύμφωνα με αποτελέσματα πολλών ερευνών,η αφρικανική σκόνη, ανάλογα μετις μετεωρολογικέςσυνθήκες που επικρατούν, συχνά συμπαρασύρειβακτήρια, μύκητες, αλλά καιβαρέα μέταλλα (μόλυβδο, αρσενικό, νικέλιο,χρώμιο, χαλκό, ψευδάργυρο), στοιχεία ιδιαίτερατοξικά, επικίνδυνα για την υγεία μας.

Ηαναχαίτηση

Τιμπορούμε να κάνουμε για την αναχαίτισητου φαινομένου αλλά και την αντιμετώπισητης ολοένα και αυξανόμενης ρύπανσηςτης ατμόσφαιρας; Λήψη μέτρων, στο πλαίσιοτου εθνικού προγράμματος ελέγχου τηςατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), για τημείωση των εκπομπών από τις κύριεςπηγές.

-Εκπόνησηοδικού χάρτη για την ποιότητα αέρα μεσκοπό να ληφθούν άμεσα μέτρα που θαθέσουν τη χώρα σε τροχιά συμμόρφωσηςμέχρι την προθεσμία του 2030.

-Αλλάκαι μέτρα, άμεσα και μεσοπρόθεσμα για τις δημόσιες συγκοινωνίες και δραστικήμείωση των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης.

-Καθιέρωση“εναίου εισιτηρίου για το κλίμα ” γιαόλους, ακολουθώντας το γερμανικόπαράδειγμα. Με ένα σταθερό ποσό το μήνα,ο καθένας θα μπορεί να ταξιδεύειαπεριόριστα με όλα τα μέσα μεταφοράς.

-Εισαγωγήπληθώρας τοπικών και κυκλικών δρομολογίωνμε καθαρά λεωφορεία και mini buses στιςαστικές περιοχές.

-Εκτεταμέναπρογράμματα αγορών καθαρών λεωφορείωνμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης καιτα ΕΣΠΑ.

-Εισαγωγήτου car sharing με παροχή κινήτρων για χρήσηκοινόχρηστων αυτοκινήτων (μείωση στηνφορολογία, ενισχύσεις στις εταιρείεςπου επενδύουν σε car sharing).

-Μεγαλύτερηέμφαση στο περπάτημα, την ποδηλασία,τις δημόσιες συγκοινωνίες ώστε ναμειωθεί η χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων.

-Άμεσηαπεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πουείναι ο κύριος παράγοντας της κλιματικήςκρίσης και της κακής ποιότητας αέρα.

Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα δούλεψε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πράσινων Greens EFA και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ Πέτρος Κόκκαλης. Όλες και όλοι εμείς οι υποψήφιες και υποψήφιοι του ΚΟΣΜΟΥ δεσμευόμαστε να δουλέψουμε σκληρά για την επίτευξη του στόχου για το 2030. Πολλές περισσότερες προτάσεις και λύσεις θα βρείτε ξεφυλλίζοντας διαδικτυακά την «Εθνική Πράσινη Συμφωνία».

Η Όλγα Στεφανή είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ. Είναι δικαστική επιμελήτρια και μέλος του Δ.Σ., Σ.Δ.Ε.Ε.Θ., Συντονίστρια της Σ.Ε. «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» (2023)Υποψήφια με την περιφερειακή παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ» (2023).

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα