«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού», λέει το Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν -Δεν ετοιμάζουμε άμεση απάντηση, λέει η Τεχεράνη

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» χαρακτήρισαν την επίθεση στο Ιράν ισραηλινές πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην εφημερίδα The Jerusalem Post.

«Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν», πρόσθεσαν, μολονότι το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για αυτή την επίθεση. Στην ίδια εφημερίδα ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ την

εμπλοκή του Ισραήλ στην επίθεση στο Ιράν, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί και να διατηρηθεί έτσι η αξιοπρέπεια του Ιράν και να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

Την ίδια ώρα αμερικανικές πηγές χαρακτηρίζουν ως επίθεση που στέλνει μήνυμα στην Τεχεράνη την ισραηλινή επιχείρηση στο Ιράν, ανήμερα μάλιστα των 85ων γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Και όπως επεσήμαναν στο NBC News, στο Ισραήλ κάνουν τώρα αποτίμηση της αποτελεσματικότητάς της και της ζημιάς που προκάλεσε η επίθεση, προφανώς για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα. Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι συστοιχίες αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές επαρχίες της χώρας και ότι καταρρίφθηκαν τρία drones πάνω από το Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές, ενώ απέφυγαν κάθε αναφορά στο Ισραήλ.

Και ενώ το τελευταίο αρνείται να σχολιάσει την επίθεση και παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί σε Ισραηλινούς αξιωματούχους να μη σχολιάσουν τις εκρήξεις στο Ισφαχάν, ισραηλινά δίκτυα προβάλλουν ανάρτηση στο «Χ» του Τάλι Γκοτλβί, βουλευτή του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και μέλους της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, όπου αναφέρει: «Καλημέρα, αγαπητέ λαέ του Ισραήλ. Ένα πρωινό που κρατά περήφανα ψηλά το κεφάλι. Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα. Είθε να ανακτήσουμε την αποτρεπτική ισχύ».

Από την άλλη ο σκληροπυρηνικός Ισραηλινός υπουργός προχώρησε σε ένα μονολεκτικό, όλο νόημα, σχόλιο για το χτύπημα στο Ιράν στην ίδια πλατφόρμα: «Αδύναμο!».

Αμερικανόςστρατηγός: Υπολογισμένο μήνυμα στο Ιράνη επίθεση

Ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. Μαρκ ΜακΚάρλεϊ μιλώντας στο CNN έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ στην Ισφαχάν – μια περιοχή που φιλοξενεί σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις – με στόχο να απαντήσει από τη μία στο μπαράζ πυραύλων και drones του περασμένου Σαββάτου και να στείλει από την άλλη προειδοποιητικό μήνυμα στην Τεχεράνη ότι μπορεί εύκολα να διαπεράσει τις άμυνές της. «Νομίζω ότι υπήρχε μια πολύ εσκεμμένη συλλογιστική διαδικασία από μέρους του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν, αλλά ταυτόχρονα στα αντίποινα αυτά υπήρχε και το μήνυμα ότι “ναι, μπορούμε να διαπεράσουμε την άμυνά σας. Μην το ξανακάνετε. Αν το ξανακάνετε, τότε θα ξεσπάσει κόλαση».

Ωστόσοπροειδοποίησε το Ισραήλ ότι «πρέπει ναδιατηρήσει την επαγρύπνησή του» σεπερίπτωση που το Ιράν αποφασίσει νααπαντήσει με άλλη μια επίδειξη ισχύος.

Πώς θααπαντήσει το Ιράν;

Η προσπάθεια του Ιράν να υποβαθμίσει τη σημασία αυτού που συνέβη, υποστηρίζοντας ότι δεν σημειώθηκε επίθεση στο έδαφός του, ενώ τα κρατικά ΜΜΕ αναρτούν χλευαστικές φωτογραφίες με μικροσκοπικά drones δημιουργεί κάποια αισιοδοξία στους αναλυτές.

Όπως σημειώνειη δρ Σανάμ Βακίλ, διευθύντρια τουπρογράμματος για τη Μέση Ανατολή καιτη Βόρεια Αφρική της βρετανικής δεξαμενήςσκέψης Chatham House, «η ισραηλινήαντεπίθεση στο Ιράν στοχοθέτηση από τημία μια στρατιωτική εγκατάσταση καιήταν ζυγισμένη για να αποφύγει τιςζημιές και περαιτέρω επιθετικότητα απότο Ιράν. Στο βαθμό που το Ιράν συνεχίζεινα αρνείται την επίθεση και να εκτρέπειτην προσοχή απ’ αυτή και δεν βλέπουμενέα πλήγματα, υπάρχει χώρος για τις δύοπλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωσηπρος το παρόν».

ΑνώτεροςΙρανός αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν σχέδιαγια άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ

Στο κλίμα αισιοδοξίας για εκτόνωση της κατάστασης, τουλάχιστον προσώρας, συμβάλλει και δήλωση ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου στο Reuters ότι η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ.

«Δεν έχειεπιβεβαιωθεί η ξένη πηγή του περιστατικού.Δεν έχουμε δεχθεί εξωτερική επίθεσηκαι η συζήτηση γέρνει τώρα περισσότεροπρος το σενάριο της διείσδυσης παράπρος εκείνο της επίθεσης», είπε ο Ιρανόςαξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί ηανωνυμία του.

Σύμφωνα μετο Reuters Ιρανός αναλυτήςδήλωσε σε κρατικό δίκτυο ότι τα μικράdrones που κατέρριψε ηαεράμυνα στην Ισφαχάν χειρίζονταν «εισβολείς από μέσα από το Ιράν».

Θα κορεστείη δίψα των σκληροπυρηνικών στο Ισραήλ;

Τα ερωτήματα τώρα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Τζέρεμι Μπάουεν, εμπειροπόλεμος δημοσιογράφος του BBC, είναι κατά πόσον οι σκληροπυρηνικοί στις τάξεις των Φρουρών της Επανάστασης θα θελήσουν να απαντήσουν κι αν το Ισραήλ σχεδιάζει νέες επιθέσεις.

Πάντως ηνυχτερινή επίθεση ίσως ήταν, λέει, «μιαπροσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργούΜπέντζαμιν Νετανιάχου να απαντήσειχωρίς να αποξενώσει ακόμη περισσότεροτον Τζο Μπάιντεν», που είχε ζητήσειαυτοσυγκράτηση καλώντας το Ισραήλ ναμείνει στην επιτυχία της αναχαίτισηςτης ιρανικής επίθεσης – με τη βασικήσυμβολή των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων -.

«Σε περίπτωσηπου ισχύει αυτό, ένα άλλο ερώτημα είναικατά πόσον η επίθεση θα ικανοποιήσειτους πρώην στρατηγούς στο πολεμικόσυμβούλιο του Ισραήλ, που λέγεται ότιθέλουν μια ισχυρή απάντηση για νααποκαταστήσουν την αποτρεπτική ισχύτης χώρας, αλλά και συμμάχους τουΝετανιάχου στον υπερεθνικιστικόσυνασπισμό του».

Και καταλήγειότι η καλύτερη εξέλιξη για τη ΜέσηΑνατολή, όπως το βλέπουν οι δυτικέςκυβερνήσεις, είναι το Ιράν και το Ισραήλνα σταματήσουν εδώ τις επιθέσειςαντιποίνων. Αλλά ακόμη κι αν συμβείαυτό, ήδη έχουν ξεπεραστεί κόκκινεςγραμμές με την επίθεση του Ισραήλ την1η Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στηΔαμασκό, τα αντίποινα του Ιράν με τομπαράζ πυραύλων και drones τουπερασμένου Σαββάτου και τη χθεσινήαπάντηση του Ισραήλ…

Γιατον έμπειρο ανταποκριτή της DailyTelegraph στην Ουάσιγκτον,Τόνι Ντάιβερ «ταγεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις πρώτεςπρωινές ώρες της Παρασκευής καθιστούνγια πρώτη φορά μια ρεαλιστική πιθανότητατον ανοιχτό πόλεμο» μεταξύ Ισραήλ καιΙράν, που θα έφερνεσε απευθείας σύγκρουση δύο από τιςμεγάλεςδυνάμειςτης περιοχής.

«Υπάρχει επίσης ανησυχία αναφορικά με τη συνεχιζόμενη σχέση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη κριτική στη στρατηγική του κ. Νετανιάχου στη Γάζα και την προθυμία του να εξαπολύσει επίθεση στην Τεχεράνη. Μέχρι τώρα, η σημασία της σχέσης του Ισραήλ με τις ΗΠΑ απέτρεπε τον Νετανιάχου από το να ακολουθήσει το πιθανό ένστικτό του να πολεμήσει όσο το δυνατόν πιο σκληρά το Ιράν και τους πληρεξουσίους του.

Ο κίνδυνος για την ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ. Στην Ουάσιγκτον, όπως και στο Τελ Αβίβ, οι ηγέτες κρατούν τώρα την ανάσα τους για να δουν τι θα κάνει το Ιράν στη συνέχεια», καταλήγει.

Ιρανός δημοσιογράφος: Πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε αν θα ξεσπάσει πόλεμος

Για τον Ιρανό δημοσιογράφο και ερευνητή Αμπάς Ασλάνι «είναι λίγο νωρίς για να κρίνει κανείς αν έχει λήξει το θέμα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να ξεσπάει περιφερειακός πόλεμος».

Μιλώντας στο CNN επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα κλιμάκωσης, τονίζοντας ότι μετά την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, ο κόσμος στο Ιράν στο μεγαλύτερο βαθμό υποστήριξε τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου κατά του Ισραήλ, αφού πρόκειται για «ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας, είτε μιλάμε για μεταρρυθμιστές ή συντηρητικούς, επικριτικούς προς την κυβέρνηση ή υποστηρικτές της».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οφθαλμόν, Ισραήλ, Ιράν -Δεν, Τεχεράνη,ofthalmon, israil, iran -den, techerani