Ο Μίμης Πλέσσας μέσα από τα λόγια του -Γιατί δεν τον άφησαν να διδάξει σε ωδείο, ο Βοσκόπουλος, η κόρη του
Ο κορυφαίος μουσικός Μίμης Πλέσσας «έφυγε» από τη ζωή μόλις μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 χρόνια του και ξεκινήσει εμφανίσεις στο θέατρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά του.
Ο Μίμης Πλέσσας δημιούργησε πάνω από 3.000 τραγούδια, πολλά εκ των οποίων για τις ταινίες τού παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τα οποία ακούγονται μέχρι σήμερα.
Σεόλη την πορεία του ήταν διακριτικός καιαφοσιωμένος στη μουσική του μέχρι τηντελευταία του στιγμή.
Ο ίδιος είχε πει σε παλαιότερη
Τελικά, ο Μίμης Πλέσσας έμεινε παραγωγικός μέχρι την τελευταία του στιγμή, καθώς προετοίμαζε μια μεγάλη μουσική παράσταση για να γιορτάσει τα 100 χρόνια του στο θέατρο Παλλάς.
Ο συνθέτης στη μεγάλη του διαδρομή είχε καταφέρει να ασχοληθεί με όλα τα είδη μουσικής και ήταν αυτοδίδακτος.
«Όταν στην Ευρώπη σάρωνα τα βραβεία και ήμουν διδακτέα ύλη στην Ασία, στη χώρα μου δεν με άφησαν να είμαι σε ωδείο γιατί δεν είχα πτυχίο... Ήμουν αυτοδίδακτος»«Πριν τρία χρόνια είχα πάρει τρία βραβεία από το μεγαλύτερο τζαζ Φεστιβάλ στο Ρότερνταμ -συμμετείχαν 19 από τους καλύτερους μουσικούς της Ευρώπης. Πήρα βραβείο για τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την ερμηνεία. Οι άνθρωποι εκεί δεν ήξεραν την ηλικία μου -εξάλλου και οι κλασικοί μουσικοί και η τζαζ συγχωρούν την ηλικία. Φτάνει αυτά που παίζεις να είναι ''φρέσκα''.
»Συνεργάστηκα με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου και είναι ένα κεφάλαιο που δεν τολμώ να το θίγω, γιατί όταν πήγαινα να διευθύνω όλες αυτές τις ορχήστρες κανείς δεν με ρωτούσε τι ωδείο έχω τελειώσει. Μπορεί να με ρωτούσαν αν θέλω μπαγκέτα κι απαντούσα ''όχι, ευχαριστώ, διευθύνω με τα χέρια''. Παίζαμε και μαζεύαμε κατά συρροήν τα βραβεία.
»Όταν με κάλεσαν στη χώρα μου να διδάξω σε ένα από τα ωδεία, είπα ότι είναι μεγάλη μου τιμή και θα το κάνω με μεγάλη χαρά. Μου ζήτησαν, λοιπόν, να πάω τα χαρτιά μου, για να μπορέσει να γίνει η πρόσληψη. Λέω τι χαρτιά, εγώ είμαι αυτοδίδακτος και η απάντηση ήταν απλή: ''Ε, τότε δε γίνεται''. Κι εγώ αυτή τη στιγμή είμαι διδακτέα ύλη στη Μόσχα… Τέλος πάντων....» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στις «Ανοιχτές Σελίδες».
Ως χημικός, ο Μίμης Πλέσσας είχε αναφέρει σχετικά με την Τέχνη»: «Δύο παράλληλες ευθείες συναντώνται στο άπειρο. Έτσι θεωρώ ότι είναι η Τέχνη και η Επιστήμη. Και οι δύο ψάχνουν την ομορφιά, τι προσπαθούν να κάνουν; Ο τρόπος που το κάνουν είναι αλλιώτικος. Εγώ όταν πρέπει να κάνω μουσική στοχάζομαι, ερωτεύομαι, ονειροβατώ, ονειροπολώ, πάσχω, αγαπάω... Όταν είμαι επιστήμων μετράω, ξαναμετράω, μελετάω, για να καταλάβω τι θέλει να μου πει μια εξίσωση. Όσο διαφορετική κι αν είναι η Επιστήμη και η Τέχνη, την ομορφιά ψάχνουν».
«Όταν θέλεις να γράψεις ένα τραγούδι, γράψ' το. Μην περιμένεις όμως τη στιγμή που το γράφεις να έχεις την ανταπόδοση. Πρέπει να έχεις την υπομονή να περάσει ο χρόνος με ένα δρεπάνι και που κάθε τόσο ξεκαθαρίζει τα ψεύτικα μπόλια».
Η συνεργασίατου με τον Τόλη ΒοσκόπουλοΣε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται», το 2020, ο Μίμης Πλέσσας είχε αναφέρει για τη συνεργασία του με τον Τόλη Βοσκόπουλο:
«Στην αρχή, ο Τόλης Βοσκόπουλος μου ζητούσε να του γράψω τραγούδια, αλλά δεν ήθελα. Γιατί να θέλω; Ο Τόλης ήταν τότε πολύ μεγάλη φίρμα και σαν τέτοια έκανε ό,τι ήθελε στο πεντάγραμμο, στην οθόνη… Έτσι, λοιπόν, πραγματικά, ήρθε στο σπίτι, του έγραψα αυτό που εκείνος νόμιζε ότι θα μπορέσει να τον βοηθήσει. Το αποτέλεσμα αυτών των αρνήσεων και των αποδοχών ήταν η συγκλονιστική συνεργασία που έχουμε με τον Τόλη».
Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Η ζωή εδώ τελειώνει», για την ταινία «Ορατότης μηδέν», με τον Νίκο ΚούρκουλοΟ Φίνος ζήτησε από τον Μίμη Πλέσσα να γράψει ένα τραγούδι για την ταινία «Ορατότης Μηδέν» για τη σκηνή που ο Νίκος Κούρκουλος καίει τα υπάρχοντά του -από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ταινίας.
Ο συνθέτης θα πει σχετικά, σε συνέντευξή του στο Propaganda»: «Το λέω στον Λευτέρη Παπαδόπουλο κι απαντάει ''Δεν γράφω επί παραγγελία, ρε Μήτσο''. Παράλληλα, του διηγούμαι πώς πρέπει να είναι για να κάψει ο Κούρκουλος τα πράγματά του και μια ώρα αργότερα με παίρνει λέγοντας ''Γράφε''. Ήταν το ''Η ζωή εδώ τελειώνει'', που το έχω ακούσει ακόμα και σε γάμους, με τους νεόνυμφους να το τραγουδούν δυνατά κι εγώ να μην ξέρω πού να κρυφτώ».
Ο γάμος με τη Λουκίλα Καρρέρ και η κόρη του, ΕλεάνναΟ Μίμης Πλέσσας είχε παντρευτεί δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε το γιο του, Αντώνη Πλέσσα.
Με τη δεύτερη γυναίκα του, Λουκίλα Καρρέρ, έμειναν μαζί για 30 χρόνια και απέκτησαν την 26χρονη κόρη τους, Ελεάννα. Μάλιστα, η κόρη του συνθέτη σε ηλικία μόλις 17 ετών είχε κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τους γονείς της να είναι στο πλευρό της και τον μπαμπά της να δηλώνει περήφανος για τα έργα της κόρης του.
«Η κόρη μου είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να φανταστώ ότι έχω. Τη θαυμάζω πολύ» είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Ο Μίμης Πλέσσας, σε δηλώσεις που είχε κάνει σε τηλεοπτικές κάμερες, είχε αναφερθεί και στη μεγάλη διαφορά ηλικίας που είχε με την κόρη του, Ελεάννα: «Δεν θα ισομοίραζα τα υπέρ και τα κατά της σημερινής μου ωριμότητας ως πατέρα, γιατί ο ψυχικός πλούτος που μπορώ να της προσφέρω είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος. Και πολλές φορές ξεπερνά τις κάποιες δυσκολίες που αντιμετώπισα στο μεγάλωμά της, να τρέξω όσο θα ήθελε στα παιχνίδια μας, να τη βλέπω να με ξεπερνά όταν κολυμπάμε μαζί και να την παρακαλώ στα γενέθλιά της να βρει λίγη ώρα να μου δείξει, με την ευχέρεια που χαρακτηρίζει τη γενιά της, τη λύση για ένα πρόβλημα που είχα με τον υπολογιστή».
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παρασημοφορημένος αστυνομικός νεκρός από πυροβολισμό – Πήγε να διαρρήξει σπίτι γείτονα
- Κεκλεισμένων το ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός
- Το κόλπο με τον κάδο σκουπιδιών για να μοσχοβολάει η κουζίνα και το μπάνιο
- Γκλέτσος για Κασσελάκη: «Το αδικήσαμε το παιδί, το πήραμε στον λαιμό μας, πρέπει κάποια στιγμή να του ζητήσουμε συγγνώμη»
- Πέθανε ξαφνικά 44χρονος στην Κοζάνη
- Reuters: Αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν σε τρομοκρατικές ενέργειες στη Δύση – Είχε σχεδιαστεί επίθεση και στην Αθήνα
- Πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας στον σιδηρόδρομο - Τι προβλέπεται για συστήματα ασφαλείας και εργαζομένους.
- Λάκης Γαβαλάς: «Πλέον, λόγω της ακρίβειας, τρώω πίτουρο και φακές αντί για χαβιάρι»
- Καιρός: Αύριο δεν θα έχει ζέστη - Πότε να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα
- Eκλογές ΠΑΣΟΚ: Η Εύα Καϊλή ψήφισε σε εκλογικό κέντρο του Ψυχικού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Grand Hotel: Η ιστορία του πολυτελούς ξενοδοχείου που υπήρξε πραγματικά στην Κηφισιά -Τι είναι σήμερα
- Παναθηναϊκός-Τσέριν: «Να πετύχουμε κάτι για το οποίο θα μας θυμάται ο κόσμος»
- Απίστευτο: Έκλεψαν τον εξοπλισμό της ομάδας του Ρεθυμνιακού -Είχε έρθει στην Αθήνα για αγώνα της Γ' Εθνικής
- Πέθανε ο μικρότερος αδελφός της Μαντόνα, στα 63 του
- Η travel blogger Αλεξία Παππά έχει κάνει 150 ταξίδια σε 31 χώρες -Ποιες ξεχωρίζει και προτείνει
- ΠΑΣΟΚ: Τι ώρα και πώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του α' γύρου των εσωκομματικών εκλογών
- Ισραήλ: Ένοπλη επίθεση σε σταθμό λεωφορείων -Μία γυναίκα νεκρή από τα πυρά, 8 τραυματίες [βίντεο]
- Σάκης Αρναούτογλου: Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού -Μετά την κακοκαιρία, έρχονται 30άρια [πίνακας]
- 10 κακές συνήθειες που σε στέλνουν στο συνεργείο – Γιατί καταστρέφουν το αυτοκίνητό μας

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Ο Μίμης Πλέσσας μέσα από τα λόγια του -Γιατί δεν τον άφησαν να διδάξει σε ωδείο, ο Βοσκόπουλος, η κόρη του
- Πέθανε ο μικρότερος αδελφός της Μαντόνα, στα 63 του
- Πανσερραϊκός-ΟΦΗ 2-3: Ματσάρα στις Σέρρες, με τους Κρητικούς να παίρνουν τη νίκη στο 89' [βίντεο]
- Πανσερραϊκός-ΟΦΗ 2-3: Ματσάρα στις Σέρρες με τους Κρητικούς να παίρνουν τη νίκη στο 89'
- Άννα Βίσση: Το κατάμεστο Καλλιμάρμαρο από ψηλά -Απίθανες εικόνες από τη συναυλία [βίντεο]
- ΠΑΣΟΚ: Τι ώρα και πώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του α' γύρου των εσωκομματικών εκλογών
- Απίστευτο: Έκλεψαν τον εξοπλισμό της ομάδας του Ρεθυμνιακού -Είχε έρθει στην Αθήνα για αγώνα της Γ' Εθνικής
- H Κατερίνα Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κάρπαθο για την 80η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιράν: Ακυρώνονται οι πτήσεις στα αεροδρόμια από τις 9 το βράδυ ως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας
- Ισραήλ: Το μήνυμα του προέδρου Χέρτσογκ μέσω Al-Arabiya στους λαούς Λιβάνου και Ιράν - "Ξυπνήστε"
- Άννα Βίσση: "Βούλιαξε" το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία της χρονιάς - Απίθανες εικόνες βίντεο από ψηλά
- Eκλογές ΠΑΣΟΚ: Η Εύα Καϊλή ψήφισε σε εκλογικό κέντρο του Ψυχικού
- ΠΑΕ ΑΕΚ: "Πρωτοφανής αλλοίωση αποτελέσματος στην εποχή του VAR" - Ανακοίνωση για τη διαιτησία στο Αγρίνιο
- Γκλέτσος: Ο Κασσελάκης δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για τον ρόλο του αρχηγού
- Πορεία αλληλεγγύης στη Ζιζέλ Πελικό στο χωριό της φρίκης
- The Substance: Η νέα ταινία τρόμου κάνει τους θεατές να αποχωρούν από τα σινεμά επειδή δεν αντέχουν
- Η Λάτσιο “λύγισε” την Έμπολι στο τέλος | Όλα μηδέν στην Μπολόνια
- Ανεβάζει στροφές η Λιόν