Ο Κώστας Συνολάκης επέστρεψε από το Λος Άντζελες και μιλά στο iefimerida: «Οι σπίθες έφευγαν σαν πύρινες χειροβομβίδες»

«Αν οι άνεμοι αυτοί ήταν στο Μάτι, οι άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στη θάλασσα δεν θα υπήρχαν», είπε στο iefimerida ο Κωνσταντίνος Συνολάκης για τις φωτιές στο Λος Άντζελες.

«Οι σπίθες στο Λος Άντζελες έφευγαν σαν πύρινες χειροβομβίδες δυο χιλιόμετρα μακριά», πρόσθεσε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνια που επέστρεψε από το Λος Άντζελες.

«Οιδυνατοί άνεμοι μετέφεραν σπίθεςχιλιόμετρα μακριά. Για το 50 % των πυρκαγιώνστις

ΗΠΑ, κανείς δεν γνωρίζει και δενβγαίνει ποτέ συμπέρασμα ακριβώς πώςξεκινήσανε» επισημαίνει ο καθηγητής

Δυο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που ο πύρινος όλεθρος έπληξε τη νότια Καλιφόρνια μετατρέποντας σε στάχτη πάνω από 15.000 κατοικίες, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της πολιτείας.

Για δέκα ημέρες ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνια Κώστας Συνολάκης βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας την καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές οι οποίες μέχρι και σήμερα σε κάποια ορεινά σημεία έχουν ακόμη εστίες κάτι που προκαλεί φόβο για τυχόν αναζωπυρώσεις. Όπως εξήγησε στο iefimerida ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης ήταν σαν να καίγονταν ταυτόχρονα η Πεντέλη και ο Υμηττός. «Είχαμε δυο μεγάλες πυρκαγιές στις παρυφές του βουνού και του αστικού ιστού. Σαν να καίγονταν συγχρόνως ο Υμηττός και η Πεντέλη. Οι ισχυροί άνεμοι Σάντα Άνα τους οποίους αποκάλεσα διαβολικούς λόγω του ότι άλλαζαν κατευθύνσεις απότομα είχαν ταχύτητες 160 χιλιομέτρων την ώρα. Κάτι που έκανε τους πυροσβέστες να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μέτωπα των πυρκαγιών».

Αναφορικά με τους λόγους εξάπλωσης της πυρκαγιάς ο κ. Συνολάκης σημειώνει πως « η περιοχή που ξεκίνησε η πυρκαγιά είναι στα όρια του περιαστικού δάσους. Η πόλη έχει εισχωρήσει μέσα στο δάσος, όπως ακριβώς βλέπουμε για παράδειγμα στην Εκάλη, στην Κηφισιά και στην Πεντέλη. Τα σπίτια εκεί τα οποία ήταν σπίτια εκατομμυρίων, ήταν αρκετά παλιά κάποια μπορεί να είχαν και ηλικίες 80 και 90 ετών όπου το βασικό τους υλικό ήταν το ξύλο. Επίσης, υπήρχε μια περίοδο δυο ετών πριν όπου υπήρχαν αρκετές βροχές με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η βλάστηση. Ακολουθήσε μετά ένας χρόνος ξηρασίας και ειδικά τους τελευταίους 8 μήνες δεν είχε βρέξει καθόλου. Συνεπώς, οι ισχυροί άνεμοι και η ανεξάντλητη καύσιμη ύλη που βρήκαν οι πυρκαγιές αποτελούν τους λόγους της γρήγορης εξάπλωσης. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων οι σπίθες, το αντίστοιχο με τα κουκουνάρια ή διάφορα σωματίδια, φεύγανε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πήγαιναν μπροστά μέχρι και 2 χιλιόμετρα δημιουργώντας κάτι σαν «πύρινες χειροβομβίδες που πήγαιναν στα σπίτι. Αυτό λοιπόν που παρατήρησα ήταν ότι στον παραλιακό δρόμο του Λος Άντζελες υπήρχαν πολλά σπίτι από την πλευρά της θάλασσας, δηλαδή από την κάτω πλευρά του δρόμου που είχαν καεί εξαιτίας αυτών των σπιθών των πύρινων χειροβομβίδων ενώ το βουνό από την πάνω πλευρά δεν είχε καεί. Εάν αυτό είχε συμβεί στο Μάτι, οι άνθρωποι που είχαν βρει τότε καταφύγιο στην θάλασσα, κάτω από τα βράχια δεν θα υπήρχαν τώρα».

«Οιπυρκαγιές αυτές θα αλλάξουν τους κανόνεςδόμησης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC, η ανοικοδόμηση των περιοχών στο Λος Άντζελες που επλήγησαν δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, κάτι στο οποίο συμφωνεί ο κ. Συνολάκης ο οποίος επισημαίνει ότι «ο καινούργιος Οικοδομικός Κανονισμός στην Καλιφόρνια, που ξεκίνησε από το 2008 και μετά, έχει πάρα πολύ αυστηρές απαιτήσεις για τα κτίρια και τα σπίτια τα οποία είναι στην περιοχή αυτή που είναι στο όριο μεταξύ δάσους και πόλης. Εκτιμώ όμως ότι μετά από αυτές τις πυρκαγιές θα έχουμε ακόμη πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις κατασκευές. Γιατί μπορεί το 2008 να είχαμε τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, όμως όπως το 90% των κατοικιών είχαν ανοικοδομηθεί πριν από το 2008. Και το πιο εντυπωσιακό που διαπίστωσα είναι το γεγονός ότι ενώ τα περισσότερα σπίτια από αυτά που κάηκαν ήταν βίλες εκατομμυρίων δεν υπήρχε η αναμενόμενη πυροπροστασία. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους ενώ πλήρωσαν για να το φτιάξουν ή να το αγοράσουν πάρα πολλά χρήματα δεν είχαν φροντίσει να έχουν ειδικά μέτρα πυροπροστασίας».

Το εάν οι φωτιές προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι ο κ. Συνολάκης είναι κατηγορηματικός. «Δεν ξέρουμε εάν οι φωτιές ξέσπασαν από κάποιο καλώδιο ηλεκτροδότησης, ή εάν ήταν εμπρησμός αν και κάποιοι το ανέφεραν ή ακόμη και ανθρώπινη αμέλεια, δηλαδή με τόσο δυνατούς ανέμους κάποιος να έκανε μπάρμπεκιου. Για το 50 % των πυρκαγιών στις ΗΠΑ, κανείς δεν γνωρίζει και δεν βγαίνει ποτέ συμπέρασμα ακριβώς πώς ξεκινήσανε».

Το κόστος της καταστροφής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τους 200 χιλιάδες ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε ελάχιστους έχει επιτραπεί να επιστρέψουν ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς θα πρέπει να περιμένουν μερικές ημέρες ακόμη αφού οι Αρχές έχουν εκφράσει φόβους για κατολισθήσεις και έκθεση σε τοξικές ουσίες.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κώστας Συνολάκης, Λος Άντζελες,kostas synolakis, los antzeles