Νίαλ Φέργκιουσον: Tο μένος κατά του Ισραήλ στα αμερικανικά πανεπιστήμια, φέρνει πιο κοντά τη νίκη του Τραμπ

Εδώ και εβδομάδες μαίνονται κατά του Ισραήλ φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια – διαδηλώσεις που δεν στρέφονται μόνον κατά του εβραϊκού κράτους, όπως εκτιμά ο διάσημος ιστορικός Νίαλ Φέργκιουσον, αλλά θέτουν το ερώτημα ποιες αξίες πρεσβεύει πραγματικά σήμερα η Δύση.

«Φοιτητές» καταλαμβάνουν κτίρια πανεπιστημίων, προβαίνουν σε καταστροφές,

στήνουν καταυλισμούς με την ενθάρρυνση ενίοτε και καθηγητών τους, κι «αυτό είναι απεχθές», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο Σκωτσέζος συγγραφέας του “Doom: Τhe Politics of Catastrophe”, συνεργάτης του Κέντρου Μπέλφερ για τις Επιστήμες και τις Διεθνείς Υποθέσεις του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Για μένα δεν υπάρχει διαφοράμεταξύ αυτών των καθηγητών και τωνκαθηγητών που ήταν ανοιχτά εθνικοσοσιαλιστέςστη Γερμανία τη δεκαετία του 1930. Δενυπάρχει διαφορά», σημειώνειο 60χρονος Φέργκιουσον, που διετέλεσεκαθηγητής στα φημισμένα πανεπιστήμιατου Στάνφορντ και του Χάρβαρντ και τώραεργάζεται στο συντηρητικό Ίδρυμα Hoover.

«Όπως οι Ναζί καθηγητές τηδεκαετία του 1930»

OΦέργκιουσονπροσάπτει «κατάχρηση εξουσίας» στουςσυναδέλφους του καθηγητές που ενθαρρύνουντους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.«Αυτό που με εκνευρίζει αφάνταστα είναιη ανικανότητα αυτών των ανθρώπων ναδουν ότι είναι εξίσου κακοίμε τους Ναζί καθηγητές».

Το μίσος του Ισραήλ στα κορυφαία πανεπιστήμια, λέει, δεν συγκρίνεται με τις διαδηλώσεις του κινήματος του 1968 κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Αυτά ήταν «περισσότερο ή λιγότερο αυθόρμητα» κινήματα, διαφορετικά σε σύγκριση με τώρα.

Εδώκαι χρόνια, λέει ο Φέργκιουσον, ιδιαίτεραοι διοικήσεις των πανεπιστημίωνβρίσκονται στα χέρια «των λεγόμενωνπροοδευτικών ή «woke»διοικητικών στελεχών,καθηγητών και φοιτητών». Αυτή η συμμαχίαγινόταν κάθε χρόνο καιπιο επιθετική κάθε χρόνοκαι ξεκίνησεμε την ακύρωση προσκλήσεωνομιλητών, «μετά ήρθε το“cancel” καθηγητώνή οι εκστρατείες για την απόλυσή τους.Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα κλιμακωθείσε πιο επιθετικές μορφές διαμαρτυρίας».

Toαμόκ των διαδηλωτών σταπανεπιστήμια θα ωφελήσει τον Τραμπ

Ηβία στα πανεπιστήμια, λέειο Φέργκιουσον, μπορεί να αποδειχθείλίαν επικίνδυνη για τονΠρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ναωφελήσει τον αντίπαλό του, ΝτόναλντΤραμπ: «Το μάθημα του 1968 είναι: όσο πιοπολύ παθαίνουν αμόκ στιςπανεπιστημιουπόλεις, τόσοπιθανότερο είναι ναεπικρατήσουν οιΡεπουμπλικάνοι. Ειδικά αν συνεχίσουννα το κάνουν στο Συνέδριο των Δημοκρατικώνστο Σικάγο όπως έκαναν το 1968».

Μιαειρηνική υποτίθεται αντιπολεμικήδιαμαρτυρία τονΑύγουστοτου 1968 στο συνέδριο του κυβερνώντοςΔημοκρατικούΚόμματος για την εκλογή υποψήφιουπροέδρου στις επερχόμενες εκλογές εξελίχθηκε σε βίαιεςσυγκρούσεις και οδομαχίας μεταξύακτιβιστών και αστυνομίας και εξέγερσηβουλευτών κατά της πολιτικής του προέδρουΛίντον Τζόνσον με αποτέλεσμα να ανέλθειλίγο αργότερα στην εξουσία ο ΡεπουμπλικανόςΡίτσαρντ Νίξον.

Φέργκιουσον: «Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα έχουν παρασυρθεί εξίσου όπως και οι προκάτοχοί τους, επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι με τις ενέργειές τους στέλνουν κάθε μέρα ψήφους στον Τραμπ. Και αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ό,τι ήταν το 1968. Διότι, αν και ο Νίξον ήταν απατεώνας, δεν αποτελούσε απειλή για τη συνταγματική τάξη, όπως είναι ξεκάθαρα ο Τραμπ».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα