Μάκης Βορίδης: Αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, η χώρα δεν θα έχει όνομα

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μίλησε σήμερα στο Mega για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, την ομιλία του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι και τη Βόρεια Μακεδονία.

Αναφερόμενος αρχικά στην επίσκεψη και την ομιλία του Έντι Ράμα στην Ελλάδα ο κ. Βορίδης είπε: «Δεν κατάλαβα πολύ τι ήρθε να κάνει, ήρθε να κάνει μια ομιλία και την έκανε. Τι φαντάστηκε, ότι θα παθαίναμε κανέναν πανικό; Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί Αλβανοί πολίτες που

εργάζονται εδώ. Ήθελε να το κάνει έναν χρόνο μετά τη φυλάκιση του Μπελέρη, αλλά δεν ξέρω αν αυτό έτυχε ή είναι σημειολογικό. Ήταν αχρείαστη η ομιλία του Έντι Ράμα. Το θέμα είναι η ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο. Οι σχέσεις με την Αλβανία επιδεινώθηκαν με τη φυλάκιση του Μπελέρη κατά παράβαση κάθε αρχής και απαράδεκτες μεθοδεύσεις».

«Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος ένα έτος ήδη και αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και αυτό ήταν που μας έκανε να μην καλέσουμε τον Ράμα στη διαβαλκανική. Αυτό προκάλεσε το ''πάγωμα'' στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα των δυτικών Βαλκανίων, θέλει να παίξει τον ρόλο της και παίζει τον ρόλο που πρέπει. Αν νομίζουν ότι θα τρομάξουμε γιατί θα γίνει μια συγκέντρωση η απάντησή μου ειναι ότι καθόλπθ δεν τρομάζουμε. Θα δοθεί απάντηση από τους Έλληνες πολίτες, όχι πια σε επίπεδο πολιτικής κυβερνήσεως, για την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουμε εμεις και τα ζητηματα της ελληνικης μεινοτητας στην Αλβανία αλλά και τα ζητήματα του κράτους δικαίου», υπογράμμισε.

Τι είπε ο Μάκης Βορίδης για την ορκομωσία της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Για τη Βόρεια Μακεδονία και το γεγονός ότι η πρόεδρος της χώρας κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», τόνισε: «Το πρακτικό ορκωμοσίας περιείχε τον προσδιορισμό ''Βόρεια'', άσχετα που δεν το είπε. Αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα που έχει.

Αυτοί με αυτό που κάνουν ''πυροβολούν τα πόδια τους''. Αυτό μας γυρνάει με μία επιφυλακή για την συμφωνία αυτή, στο επίπεδο διάρθρωσης και εφαρμογής. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση «άμεσα μετεκλογική», και γίνεται συνήθως. Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία».

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και στην συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαίρομαι που έχει αρχίσει και γίνεται κτήμα του δημοσίου διαλόγου ότι αυτή είναι μια σύνθετη διεργασία. Είναι ένα πλαίσιο με πολυεπίπεδη δράση. Η αποκλιμάκωση της έντασης έχει θετικά αποτελέσματα. Η αποκλιμάκωση της έντασης σε ζητήματα τουρισμού ή άλλων δεν επιλύουν σημαντικά ανοιχτά προβλήματα ένα εξ αυτών είναι και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Δεν είναι διμερές το ζήτημα, είναι ξεκάθαρη παραβίαση των προβλεπόμενων του ΟΗΕ για τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομίας. Ο πρωθυπουργός θα τα θέσει αυτά τα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Και συμπλήρωσε: «Δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν έχει αλλάξει ως προς τις διπλωματικές απόψεις της Τουρκίας. Είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει καιρό. Εμείς έχουμε τις πάγιες θέσεις μας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Για να πας στην Χάγη πρέπει να υπογράψεις ένα συνυποσχετικό. Το οποίο πρέπει να περιέχει «ποια είναι τα προς επίλυση αιτήματα» αλλά αυτό πρέπει να το αποδεχτεί η Τουρκία.

Αν η Τουρκία θέσει άλλα πόσα ζητήματα δεν υπογράφεται το συνυποσχετικό άρα δεν υπάρχει συμφωνία. Δεύτερον θα σε ρωτήσει το δικαστήριο «με βάση ποιο Δίκαιο θέλει να μας κρίνει». Θα συμφωνήσουν οι Τούρκοι για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου; Την Χάγη την αποφεύγει ο Ερντογάν, υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα, για εμάς εξαρτάται το τι περιέχει».

Ακολουθεί το βίντεο με τα όσα δήλωσε στο Mega o υπουργός επικρατείας:

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάκης Βορίδης, Βόρειας Μακεδονίας,makis voridis, voreias makedonias