Κολομβία: Πρωτοφανής ξηρασία – Με δελτίο το νερό για τους κατοίκους της Μπογκοτά [βίντεο]

Με τον εφιάλτη της ξηρασίας βρίσκεται αντιμέτωπη η Κολομβία με τους κατοίκους της πρωτεύουσας Μπογκοτά να υποχρεώνονται να παίρνουν νερό με το δελτίο καθώς η στάθμη των υδάτων στους ταμιευτήρες έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες λόγω και του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Οι Αρχές χώρισαν την περιοχή γύρω απότην πρωτεύουσα της Κολομβίας σε εννέαζώνες και σε κάθε μία απ’ αυτές κόβουνδιαδοχικά την υδροδότηση για ένα 24ωρο,αν και εξαιρούνται τα νοσοκομεία καιτα σχολεία.

Ο δήμαρχος της

Μπογκοτά έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση λόγω της λειψυδρίας. Τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί προ ημερών τέθηκαν σε ισχύ χθες Πέμπτη και οι Αρχές θα επαναξιολογούν την κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες.

Στο 17% η στάθμη στον ταμιευτήρα που τροφοδοτεί το 70% του νερού στη Μπογκοτά

«Ας μη χαθεί ούτε μια σταγόνα νερό στηΜπογκοτά αυτή τη φορά», δήλωσε ο δήμαρχοςΚάρλος Φερνάντο Γκαλάν σε συνέντευξηΤύπου, όπου ανακοίνωσε τα μέτρα. «Αυτόθα μας βοηθήσει ώστε να άρουμε ή ναπεριορίσουμε τα μέτρα αυτά ταχύτερα»,πρόσθεσε.

Λόγω της ασυνήθιστα υψηλής ζέστης και της έλλειψης βροχοπτώσεων οι ταμιευτήρες υδάτων της Κολομβίας στεγνώνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Η στάθμη των υδάτων στον ταμιευτήρα Chuza, μέρος του συστήματος που τροφοδοτεί τη Μπογκοτά με το 70% του νερού της, έχει πέσει στο 17%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας,Γκουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε χθες μέσωτης πλατφόρμας Χ ότι διέταξε «ουσιαστικήαλλαγή» στον τρόπο διαχείρισης τωνυδάτινων αποθεμάτων της χώρας για ναπροστατευτούν για την επόμενητριακονταετία. Παράλληλα έκρουσε τονκώδωνα του κινδύνου για την«ανεμπόδιστη αστικοποίηση» και επέκρινετη «λεηλασία» του υδροφόρουορίζοντα από τις βιομηχανίεςτης γεωργίαςκαι τωνκατασκευών.

Τετράλεπτα ντους για τους κατοίκουςτης Μπογκοτά

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Μπογκοτάπεριορίζουν όσο μπορούν τη χρήση τουνερού. «Είναι πολλά αυτά που δεν κάνουμεπλέον», δήλωσε η Κλάρα Εσκομπάρ, κάτοικοςπροαστίου της κολομβιανής πρωτεύουσαςστο Γαλλικό πρακτορείο.

«Αποφεύγω να πλένω τα ρούχα και κάνωντους το πολύ τετράλεπτης διάρκειας»,δήλωσε γείτονάς της.

Ειδικοί συνδέουν την εφιαλτική λειψυδρία στην Κολομβία με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ωθεί προς τα πάνω τις θερμοκρασίες στον πλανήτη, αλλά και με την κλιματική αλλαγή καθώς και τη ραγδαία αστικοποίηση και την έλλειψη ή την κακή ποιότητα υποδομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κολομβία, Πρωτοφανής, Μπογκοτά [βίντεο],kolomvia, protofanis, bogkota [vinteo]