Κλιματική αλλαγή: Καθίζηση της παγκόσμιας οινοπαραγωγής το 2023 - Η χειρότερη χρονιά για τα κρασιά εδώ και 62 χρόνια

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε την περσινή χρονιά κατά 10% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι δεκαετίες λόγω των ακραίων κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπελιών και Κρασιών (International Organisation of Vine and Wine-OIV).

Όπως αναφέρει ο οργανισμός, που καλύπτει την παραγωγή κρασιού σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη, η δραστική πτώση στην οινοπαραγωγή οφείλεται ως επί το πλείστον στις «ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες» με τον διευθυντή του, Τζον Μπάρκερ, να υπογραμμίζει

τις καταστροφικές επιπτώσεις «της ξηρασίας, της ακραίας ζέστης, πυρκαγιών, σφοδρών βροχοπτώσεων που προκαλούν πλημμύρες και μυκητιακές ασθένειες σε μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου».

Μεγάλο πλήγμαγια Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Χιλή καιΝότια Αφρική

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν η Αυστραλία ( πτώση κατά 26%) και η Ιταλία (πτώση κατά 23%). Η Ισπανία απώλεσε πάνω από το ένα πέμπτο της οινοπαραγωγής της, στη Χιλή και τη Νότια Αφρική η πτώση ξεπέρασε το 10%, αλλά η Γαλλία κατέγραψε άνοδο 4%, που την κατέστησε μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον OIV ηπαγκόσμια σοδειά σταφυλιών ήταν ηχειρότερη από το 1961, ενώ σεένα ακόμη δυσάρεστο μαντάτο για τουςοινοπαραγωγούς η κατανάλωση κρασιούμειώθηκε κατά 3% την περασμένη χρονιά.

Ο Τζον Μπάρκερ επεσήμανε ότι μολονότι τα κλιματικά προβλήματα δεν ευθύνονται αποκλειστικά για τη δραστική πτώση της παραγωγής κρασιού, «η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η κλιματική αλλαγή.

«Γνωρίζουμε ότι το αμπέλι, ως μακρόβιο φυτό που καλλιεργείται σε συχνά ευάλωτες περιοχές, επηρεάζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Η χαμηλότερη κατανάλωσηκρασιού παγκοσμίως από το 1996

Η κατανάλωση κρασιού το2023 έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό από το1996 επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάσητης τελευταίας πενταετίες, που αποδίδεταιεν μέρει στην εκτόξευση των τιμών λόγωτου πληθωρισμού και τη μείωση τηςκατανάλωσης στην Κίνα λόγω της επιβράδυνσηςτης οικονομίας της. Έναςπρόσθετος λόγος, σύμφωνα με τον διευθυντήτης ΟΙV είναι«οι δημογραφικές αλλαγές και αλλαγέςστον τρόπο ζωής. Όμως, δεδομένων τωνπολύ περίπλοκων επιρροών στην παγκόσμιαζήτηση αυτή τη στιγμή», είναι δύσκολονα γνωρίζουμε εάν η πτώση θα συνεχιστεί.«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οπληθωρισμός είναι ο κυρίαρχος παράγονταςπου επηρέασε τη ζήτηση το 2023», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπελιών καιΚρασιών οι Πορτογάλοι, οι Γάλλοι και οιΙταλία παραμένουν οι κατά κεφαλήνπαγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωσηκρασιού.

Oι εκτάσεις γης, όπου καλλιεργούνται αμπέλια για σταφύλια προς κατανάλωση ή για παραγωγή κρασιού μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα 72 εκατ. στρέμματα, αλλά η Ινδία σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στο τοπ τεν των παραγωγών σταφυλιών αυξάνοντας κατά 3% την έκταση των αμπελώνων της.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα