Καρκίνος ωοθηκών: Τα ασαφή συμπτώματα -8 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου των Ωοθηκών

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου των Ωοθηκών και είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Σημειώνεται ότι ο καρκίνος των ωοθηκών αφορά επίσης τις σάλπιγγες και το περιτόναιο.

«Ταόργανα αυτά αποτελούν τμήμα των έσωγεννητικών οργάνων της γυναίκας καιβρίσκονται στην πύελο. Παγκοσμίως,αναγνωρίζεται ωςη έβδομη πιο κοινή μορφή καρκίνου στιςγυναίκες και ένας από τους πιο επιθετικούςκαρκίνους του γυναικείου αναπαραγωγικούσυστήματος,καθώς

συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημέναστάδια», αναφέρει οκ. Νικόλαος Πλεύρης, Μαιευτήρας –Γυναικολόγος,ΔιδάκτωρΙατρικής Σχολής Πανεπιστημίου ΑθηνώνΔιευθυντής Α’Γυναικολογικής Κλινικής-Τμήμα Ρομποτικήςκαι Λαπαροσκοπικής ΧειρουργικήςMetropolitanGeneral.

Συχνότητα

Οκαρκίνος των ωοθηκών εκτιμάται ότιπροσβάλλει περίπου 300.000 γυναίκεςπαγκοσμίως κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ, είναιη πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου απόκαρκίνο στις γυναίκες. Οι πιθανότητεςεμφάνισής του αυξάνονται με την ηλικία,κυρίως μετά τα 50 έτη, αν και μπορεί ναεκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ηπιθανότητα να εμφανιστεί είναι μεγαλύτερησε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικόκαρκίνου ωοθηκών ή μαστού σε συγγενείςα΄ και β΄ βαθμού.

Συμπτώματα

Οκαρκίνος των ωοθηκών συχνά δεν παρουσιάζεισυμπτώματα στα πρώιμα στάδια, γεγονόςπου καθιστά την πρόωρη διάγνωση δύσκολη.Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται, είναισυνήθως ασαφή και μη ειδικά, γεγονόςπου σημαίνει ότι μπορεί να αποδοθούνσε πολλές άλλες παθήσεις.

Τασυχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουνπόνο στην περιοχή της πυέλου ή τηςκοιλιάς, αίσθημα πληρότητας ή βάρουςστην κοιλιά, αυξημένη συχνότητα ούρησης,αλλαγές στην πεπτική λειτουργία όπωςδιάρροια ή δυσκοιλιότητα, ανεξήγητηαπώλεια βάρους ή κόπωση.

Διάγνωση

Ηδιάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών συχνάγίνεται μέσω μιας σειράς δοκιμασιών.«Η πιο συχνή εξέταση είναι η υπερηχογραφίατων πυελικών οργάνων, η οποία μπορεί ναδείξει ανωμαλίες στις ωοθήκες. Άλλεςδιαγνωστικές τεχνικές περιλαμβάνουντην αξονική τομογραφία (CT), τη μαγνητικήτομογραφία (MRI) και τις αιματολογικέςεξετάσεις για την ανίχνευση του δείκτηCA-125, ο οποίος μπορεί να είναι αυξημένοςσε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών.Επίσης, η τελική διάγνωση προκύπτει απόβιοψία για να εξακριβωθεί οριστικά ηπαρουσία καρκίνου, κατά την οποίαλαμβάνεται ένα δείγμα ιστού από τιςωοθήκες για μικροσκοπική εξέταση.

Ηέγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για τηνεπιτυχία της θεραπείας του καρκίνουτων ωοθηκών. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψηςσυγκεκριμένων συμπτωμάτων στα αρχικάστάδια και της γενικής ασάφειας τωνσυμπτωμάτων που εμφανίζονται, πολλέςγυναίκες διαγιγνώσκονται σε προχωρημέναστάδια της νόσου.

Γι'αυτό το λόγο, οι γυναίκες ενθαρρύνονταινα παρακολουθούν στενά την υγεία τουςκαι να συζητούν με το γιατρό τουςοποιεσδήποτε αλλαγές ή ασυνήθιστασυμπτώματα που εμφανίζονται, ώστε ναδιευκολύνεται η έγκαιρη διάγνωση»,τονίζει ο ειδικός.

Διάβίου κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνουωοθηκών για φορείς μεταλλάξεων BRCA1 καιBRCA2

«Στηνπερίπτωση μεταλλάξεων στο γονίδιοBRCA1, η επίπτωση του καρκίνου των ωοθηκώνμέχρι την ηλικία των 70 ετών φτάνειπερίπου το 45%, ενώ αντίστοιχες μεταλλάξειςστο γονίδιο BRCA2 παρουσιάζουν κίνδυνο16,5% μέχρι την ίδια ηλικία. Έχει επιβεβαιωθείεπίσης η ύπαρξη άλλων γονιδίων πουσυνδέονται με τον καρκίνο των ωοθηκών,ενώ οι παραλλαγές άγνωστης κλινικήςσημασίας (VUS) παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Εκτιμάταιότι περίπου το 13-15% των ασθενών με καρκίνοτων ωοθηκών φέρουν γονιδιακές μεταλλάξειςστα γονίδια BRCA1 και BRCA2 άρα έχουνκληρονομήσει από τους γονείς τους τηναιτία δημιουργίας του συγκεκριμένουκαρκίνου. Το ποσοστό του κληρονομικούκαρκίνου ωοθήκης μπορεί να είναι ακόμημεγαλύτερο δεδομένου ότι ο αριθμός τωνπαραλλαγών του παραμένουν άγνωστες.

Οιασθενείς που γνωρίζουν ότι φέρουν κάποιααπό τις παραπάνω μεταλλάξεις (BRCA1 καιBRCA2) ή οποιοδήποτε άλλο από τα 43 γονίδιαπου σχετίζονται με το σύνδρομο ΚληρονομικούΚαρκίνου Μαστού και Ωοθηκών (HBOC) πρέπεινα παρακολουθούνται στενά. Αυτό ισχύειεπίσης για ασθενείς που δεν γνωρίζουντη γενετική τους κατάσταση αλλά έχουνισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνουτου μαστού σε νεαρή ηλικία ή καρκίνουτων ωοθηκών σε οποιαδήποτε ηλικία»,επισημαίνει ο κ. Πλεύρης.

Προληπτικέςεπεμβάσεις

Προληπτικέςεπεμβάσεις όπως η αφαίρεση και των δύοσαλπίγγων και ωοθηκών, θα μπορούσαν ναμειώσουν την πιθανότητα εμφάνισηςκαρκίνου των ωοθηκών έως και 98%. Αυτή ηεπιλογή πρέπει πάντα να συζητείται μεέναν γυναικολόγο και κλινικό γενετιστή.

Ρομποτικήχειρουργική και καρκίνος ωοθηκών

Ηχειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνουωοθηκών στη συντριπτική πλειοψηφία τωνασθενών περιλαμβάνει λαπαροτομία δηλαδήανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Ανη καλύτερη πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου για εσάς είναι η αφαίρεση,πρέπει να ληφθεί ειδική προσοχή ώστεοι ωοθήκες να αφαιρεθούν ολόκληρες καιακέραιες. Έχουν αναφερθεί πολλαπλέςπεριπτώσεις όπου υπολείμματα παρέμειναν,για διάφορους λόγους, μέσα στην κοιλιάμετά την αφαίρεση και των δύο ωοθηκώνκαι σαλπίγγων.

Ηρομποτική χειρουργική συμβάλλει στηνεπιτυχή ολοκλήρωση τέτοιων χειρουργικώνεπεμβάσεων αποφεύγοντας την παραμονήυπολειμμάτων ωοθηκών λόγω αυξημένωνσυμφύσεων ή κακής ορατότητας τουχειρουργικού πεδίου», καταλήγει ο κ.Πλεύρης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα