Η Κολομβία ξεκίνησε αποστολή στο θρυλικό ναυάγιο ισπανικής γαλέρας -Κυνήγι θησαυρού 20 δισ. δολαρίων

Την πρώτη φάση μιας υποβρύχιας αποστολής ξεκίνησε η Κολομβία στο ναυάγιο ισπανικής γαλέρας στο βυθό της Καραϊβικής, που πιστεύεται ότι περιέχει έναν θησαυρό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ισπανική γαλέρα Σαν Χοσέ, που βυθίστηκε πριν από τρεις αιώνες ανοικτά του λιμανιού της Καρταχένα, εντοπίστηκε το 2015 από την κυβέρνηση της Κολομβίας , και αποκαλείται συχνά το «Άγιο Δισκοπότηρο των ναυαγίων».

Η ιστορία του Σαν Χοσέ

Το τρικάταρτο πλοίο με τα 62 κανόνια, ναυαρχίδα και μεγαλύτερη γαλέρα της ισπανικής αρμάδας, πιστεύεται ότι μετέφερε χρυσό, ασήμι, σμαράγδια και

άλλα πετράδια από τα ορυχεία του Ποτοσί του Περού.

Λέγεται ότι ταξίδευε από τον Παναμάπρος την Κολομβία όταν βυθίστηκε αύτανδρομε πλήρωμα 600 ναυτικών στις 8 Ιουνίουτου 1708 μ.Χ. στη διάρκεια ναυμαχίας μεβρετανικά πλοία κατά τον πόλεμο τηςΙσπανικής διαδοχής.

Το κυνήγι του θησαυρού

Το πρώτο στάδιο της αποστολής θα επικεντρωθεί στη φωτογράφιση του ναυαγίου με τη χρήση «μη παρεμβατικών» αισθητήρων εξ αποστάσεως, όπως ανέφερε το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ICANH), προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της φάσης αυτής θα ανοίξουν ίσως το δρόμο για επόμενες εξερευνήσεις και την ανάκτηση αρχαιολογικού υλικού από το ναυάγιο.

Οι εικόνες θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κατασκευή μιας απογραφής των αρχαιολογικών ανακαλύψεων στον βυθό της θάλασσας. Το Κολομβιανό Ινστιτούτο έχει ανακηρύξει το σημείο του ναυαγίου εθνική «προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή» για να «διατηρήσει την επιστημονική και αρχαιολογική του αξία».

Οι ερευνητές λένε ότι σχεδιάζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα υποβρύχιο σκάφος με τεχνολογίες ηχητικού εντοπισμού θέσης, καθώς και ένα τηλεχειριζόμενο όχημα με διάφορους αισθητήρες και εργαλεία που μπορεί να κατεβεί στον πυθμένα.

«Αυτή η κυβέρνηση κάνεικάτι άνευ προηγουμένου… εξερευνώνταςτη βύθιση της γαλέρας ως τη δυνατότητακατανόησης της ιστορίας και τουπολιτισμού», δήλωσε χθεςΤετάρτη ο υπουργόςΠολιτισμού της Κολομβίας, Χουάν Νταβίντ Κορέα σεσυνέντευξη Τύπου στην Καρταχένα,απ’ όπουξεκίνησε η αποστολή.

Νομική διαμάχη της Κολομβίας με αμερικανική εταιρεία για τα δικαιώματα του θησαυρού

Ο εντοπισμός του ναυαγίου του Σαν Χοσέ ήταν σημαντικός για την Κολομβία λόγω του θησαυρού των πολιτιστικών και ιστορικών αντικειμένων του και των στοιχείων που μπορεί να προσφέρουν για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη Ευρώπη των αρχών του 18ου αι, αλλά έχει πυροδοτήσει και μια μεγάλη νομική διαμάχη.

Η Κολομβία επιμένει ότι εντόπισε πρώτη με τη βοήθεια επιστημόνων άλλων χωρών το ναυάγιο του Σαν Χοσέ το 2015, αλλά τους ισχυρισμούς της αμφισβητεί η αμερικανική εταιρεία ανέλκυσης ναυαγίων, Sea Search-Armada (SSA), γνωστή παλαιότερα ως Glocca Mora, που επιμένει ότι εκείνη ανακάλυψε πρώτη την ισπανική γαλέρα το 1981.

Η  SSA κινήθηκε νομικά κατά της κυβέρνησης της Κολομβίας στο Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας της Χάγης υποστηρίζοντας ότι δικαιούται 10 δις. δολάρια – το ήμισυ δηλαδή της εκτιμώμενης αξίας του θησαυρού του Σαν Χοσέ, αλλά τους ισχυρισμούς της αμφισβητεί η Μπογκοτά.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κολομβία, -Κυνήγι,kolomvia, -kynigi