Γερμανία: To Spiegel αποκαλύπτει το παρασκήνιο της δημοσίευσης του άρθρου του Έλον Μασκ στην Welt
Νέες πληροφορίες για το παρασκήνιο της δημοσίευσης του πολύκροτου άρθρου του Έλον Μασκ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt φέρνει στο φως το περιοδικό Der Spiegel.
Το άρθρο στην Κυριακάτικη Welt (Welt am Sonntag) προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στη Γερμανία καθώς
Σύμφωνα με το Spiegel η επιλογή της ηγετικής ομάδας της WELT να δημοσιεύσει το άρθρο του Έλον Μασκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της εφημερίδας. Μετά τη δημοσίευση του κειμένου, η επικεφαλής του τμήματος άρθρων γνώμης Εύα Μαρί Κόγκελ έκανε άλλωστε γνωστό ότι είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή της.
«Το γεγονός ότι έπρεπε να δοθεί χώρος στην «WELT» για τον Μασκ προκειμένου να αναλύσει την κυνική θέση του προκάλεσε εκνευρισμό. Ακόμη περισσότερο, όταν οι πρώτοι συντάκτες διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα άρθρο που θα αποκαλούσε κανείς επιεικώς απλοϊκό. Το γεγονός ότι ο Μασκ χρησιμοποίησε υπερβολές, ότι δεν παρείχε σχεδόν κανένα επαληθεύσιμο επιχείρημα για τον ισχυρισμό του παρά μόνο αδύναμες αερολογίες, για παράδειγμα για το πώς η υποψήφια καγκελάριος της AfD Αλίς Βάιντελ, ως ομοφυλόφιλη που ζει με τη σύντροφό της από την Σρι Λάνκα, δεν θα μπορούσε να θυμίζει σοβαρά σε κανέναν τον Χίτλερ.
Απειλές από τη διεύθυνση της εφημερίδας στους συντάκτες«Ένας αρχισυντάκτης θα είχε σοκαριστεί από αυτό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επεξεργασίας», σχολιάζει το περιοδικό και αποκαλύπτει ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες προσπάθειες συντακτών να αλλάξουν την απόφαση της ηγεσίας.
Στις 26 Δεκεμβρίου, 50 συντάκτες έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα στην ηγετική ομάδα ζητώντας της να μην δημοσιεύσει το άρθρο, με το επιχείρημα ότι θα έβλαπτε την φήμη της WELT και ότι δεν συνάδει με τον κώδικα δεοντολογίας του εκδοτικού οίκου Axel Springer, όπου αναφέρεται ότι «απορρίπτουμε τον πολιτικό και θρησκευτικό εξτρεμισμό και κάθε μορφής ρατσισμό και σεξουαλική διάκριση». Ο Ρόμπιν Αλεξάντερ, μέλος της ομάδας αρχισυνταξίας της εφημερίδας, στην γραπτή απάντησή του στο μήνυμα, απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία να λάβει σοβαρά υπ' όψιν τη θέση των εργαζομένων. «Αυτοί είναι οι άνθρωποί σας. Αυτοί είναι η WELT. Και απλώς έχουν δίκιο», τόνισε.
Την επομένη, όταν κάποιοι συντάκτες δήλωσαν ότι θα αποστασιοποιούνταν από την απόφαση για δημοσίευση του άρθρου, η ηγεσία, σύμφωνα με το Spiegel, «λέγεται ότι τους απείλησε ότι θα έπρεπε κατόπιν να ζήσουν με τις συνέπειες».
Οι δεσμοί του επικεφαλής του ομίλου Axel Springer με τον ΜασκΤο Spiegel σημειώνει ακόμη ότι το ποιος ζήτησε εξ αρχής από τον Έλον Μασκ να γράψει το άρθρο γνώμης για την WELT παραμένει μυστικό.
Το περιοδικό υπενθυμίζει ωστόσο την σχέση του με τον Ματίας Ντέπφνερ, επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Axel Springer, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων η WELT και η BILD. Το 2020 είχε ο ίδιος πάρει συνέντευξη από τον Μασκ και τον είχε χαρακτηρίσει ως τον «μεγαλύτερο οραματιστή στον πλανήτη».
Το 2022 ο Ντέπφνερ είχε γράψει στο Twitter: «Γιατί δεν το αγοράζεις; Θα το διοικούμε εμείς για σένα. Και θα δημιουργήσουμε μια πραγματική πλατφόρμα για ελεύθερη έκφραση». «Ενδιαφέρουσα ιδέα», είχε απαντήσει ο Ίλον Μασκ. «Το εννοώ σοβαρά. Είναι εφικτό. Θα έχει πλάκα», επανήλθε ο κ. Ντέπφνερ.
Το 2024 ο επικεφαλής του ισχυρού γερμανικού εκδοτικού οίκου γιόρτασε τα 60ά του γενέθλια, με τον Έλον Μασκ μεταξύ των προσκεκλημένων.
«Μεταξύ των συντακτών της WELT υπάρχει σήμερα η ανησυχία ότι ο εκδότης είναι πλέον περισσότερο από ό,τι παλαιότερα διατεθειμένος να θυσιάσει τη δημοσιογραφική του επιχείρηση για τις ιδιωτικές του διασυνδέσεις. Η συζήτηση είναι σαν τη βενζίνη για ένα σπίτι που καίγεται εδώ και καιρό», γράφει χαρακτηριστικά το SPIEGEL και αναφέρει ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ο Axel Springer ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγχωνεύσει το συντακτικό προσωπικό της WELT με αυτό των γερμανικών τμημάτων των θυγατρικών του στις ΗΠΑ, Business Insider και Politico, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς θα κάνουν στο μέλλον οι συντάκτες, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μείωση θέσεων εργασίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα μεταγραφή απο τον ΑΝΤ1 στον ΣΚΑΪ
- Δύσκολες ώρες για την Μπέσσυ Αργυράκη - Η ανάρτηση της κόρης της από το νοσοκομείο
- Σοκ στον Βόλο: Κόρη χτύπησε αλύπητα την μητέρα της ανήμερα την Πρωτοχρονιά
- Αλλαγές στο Σύνταγμα χωρίς Εκκλησία, με άρθρο 16, δάση και... Βορίδη
- Το θαυματουργό ρόφημα που συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
- Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
- Ισχυρά κίνητρα για λίφτινγκ κατοικιών με επιδότηση έως και 60%- Πότε ξεκινούν τα δυο νέα προγράμματα
- Χάρης Δούκας: ανίδεος ή (πολιτικός) ψεύτης;
- Τεράστιο θραύσμα από το διάστημα έπεσε σε απομακρυσμένο χωριό στην Κένυα – Ζυγίζει μισό τόνο
- Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά τα Θεοφάνεια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Conference League: Προς Κοπεγχάγη οδεύει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Βίκινγκουρ
- Αττική: Εντοπίστηκε κατάστημα με παράνομα τυχερά παιχνίδια -Πέντε συλλήψεις [βίντεο]
- Γερμανία: To Spiegel αποκαλύπτει το παρασκήνιο της δημοσίευσης του άρθρου του Έλον Μασκ στην Welt
- Σμαράγδα Καρύδη: «Δεν είμαι καλά συνδεδεμένη με την πίστη, δεν ενδιαφέρεται το… σύμπαν για εμάς» [βίντεο]
- Ιράν: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε η Ιταλίδα πρεσβευτής μετά τη σύλληψη ενός Ιρανού στην Ιταλία
- Πάτρα: Αποσωληνώθηκε ο 14χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Euroleague: Τρομερός Παναθηναϊκός, υπέταξε τη Βίρτους στο ΟΑΚΑ και ανέβηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας
- Jocelyn Wildenstein: «Της είπα ότι πρέπει να ξυπνήσουμε και να ντυθούμε και ήταν νεκρή», λέει ο σύντροφός της
- Τι απαντά Βρετανός υπουργός στα σχόλια του Έλον Μασκ κατά της κυβέρνησης Στάρμερ
- Ζιμπάμπουε: 7χρονος επιβίωσε επί πέντε ημέρες σε εθνικό πάρκο, ανάμεσα σε λιοντάρια και άγρια ζώα

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Γερμανία: To Spiegel αποκαλύπτει το παρασκήνιο της δημοσίευσης του άρθρου του Έλον Μασκ στην Welt
- Ζιμπάμπουε: 7χρονος επιβίωσε επί πέντε ημέρες σε εθνικό πάρκο, ανάμεσα σε λιοντάρια και άγρια ζώα
- Λας Βέγκας -Έκρηξη στο ξενοδοχείο του Τραμπ: «Δεν ήταν τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI -Ποιος ήταν ο οδηγός του Cybertruck
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ λυπάται που οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για την ορκωμοσία του
- Μολδαβία: Οι Αρχές της Υπερδνειστερίας προχωρούν σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, λόγω έλλειψης αερίου
- Ιράν: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε η Ιταλίδα πρεσβευτής μετά τη σύλληψη ενός Ιρανού στην Ιταλία
- Ηράκλειο: 55χρονος εντοπίστηκε νεκρός στα σκαλοπάτια του σπιτιού του
- Πάτρα: Αποσωληνώθηκε ο 14χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Φινλανδία: Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να αφεθεί ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο που ερευνάται για ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια
- Euroleague: Τρομερός Παναθηναϊκός, υπέταξε τη Βίρτους στο ΟΑΚΑ και ανέβηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος «εργάζεται σκληρά» για να εγγυηθεί την ασφάλεια στην ορκωμοσία του Τραμπ
- Μεντιλίμπαρ: «Με νοοτροπία νικητή απέναντι στον Παναιτωλικό»
- Σοβαρό τροχαίο στην εθνική οδό έξω από τον Βόλο -Ανατράπηκε όχημα [εικόνες, βίντεο]
- Γερμανία: Στις 9 Ιανουαρίου η συζήτηση μεταξύ του Έλον Μασκ και της αρχηγού της AfD Αλίς Βάιντελ στο «Χ»
- Euroleague: «Έβρεξε» λούτρινα αρκουδάκια στην Belgrade Arena [βίντεο]
- ΚΟΚ - Οι νέες ποινές και τα όρια ταχύτητας
- Βρετανία: Απεβίωσε ο συγγραφέας Ντέιβιντ Λοτζ
- Αττική: Εντοπίστηκε κατάστημα με παράνομα τυχερά παιχνίδια -Πέντε συλλήψεις [βίντεο]
- Jocelyn Wildenstein: «Της είπα ότι πρέπει να ξυπνήσουμε και να ντυθούμε και ήταν νεκρή», λέει ο σύντροφός της