ΕΣΕΕ: Η εξέλιξη του τζίρου μεταξύ των α΄ τριμήνων 2025/2024 -Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, ανάλυση ανά Περιφέρεια
Σε μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικού πραγματικού ισοζυγίου εσόδων-εξόδων παραμένει ένα μεγάλο τμήμα του εμπορίου, όπως προκύπτει από την ανάλυση της ΕΣΕΕ.
Η ανάλυση της ΕΣΕΕ αφορά τον κύκλο εργασιών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου το α' τρίμηνο 2025, ενώ όλο και πιο έντονο φαίνεται να γίνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών για προϊόντα από υπαίθριους πάγκους και αγορές, καθώς και για μεταχειρισμένα είδη.
Η ανάλυση του ΙνστιτούτουΜε αφορμή την ανάλυση από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ σχετικά με τον κύκλο εργασιών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου το α' τρίμηνο 2025, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε: «Επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, οι ανησυχίες του εμπορικού κόσμου και της ΕΣΕΕ ότι βιώνουμε σε ένα μεγάλο τμήμα του εμπορίου μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικού πραγματικού ισοζυγίου εσόδων-εξόδων, με το κακό ξεκίνημα του 2025 να παίρνει τη σκυτάλη από το "στάσιμο" 2024. Η ανάλυση του Ινστιτούτου μας δεν αφήνει αμφιβολίες.
Όσο ο πληθωρισμός θα υπερβαίνει την αναιμική αύξηση του τζίρου, τόσο τα διογκωμένα πάγια έξοδα θα μειώνουν τις αντοχές των επιχειρήσεων, υποχρεώνοντάς τες σε έναν αγώνα επιβίωσης και όχι αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους. Από την αρχή του έτους έχουμε επισημάνει την ανάγκη η πολιτεία να λάβει γενναία μέτρα για τη στήριξη του εμπορίου και έχουμε καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα με προτάσεις. Ζητούμε ρυθμίσεις τώρα που θα ελαφρύνουν τα αχρείαστα βάρη, θα αποκαθιστούν αδικίες και θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των ΜμΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση στην αγορά θα είναι μη αναστρέψιμη».
Τα στοιχεία
Εξέλιξη του κύκλου εργασιών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου εκτός Τροφίμων/Οχημάτων/Καυσίμων το πρώτο τρίμηνο 2025:
• Μικρή αύξηση (1,2%) του κύκλου εργασιών στις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός Τροφίμων/Οχημάτων/Καυσίμων καταγράφηκε το α' τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024.
• Σε όρους απόλυτων μεγεθών, η αύξηση του τζίρου ανέρχεται σε +68 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται το α' τρίμηνο σε 5,59 δισ. ευρώ, από 5,52 δισ. πέρυσι.
• Η εξέλιξη του τζίρου μεταξύ των α΄ τριμήνου 2025/2024 συνιστά τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 4 ετών.
• Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων (+1,2%) υπολείπεται του ρυθμού πληθωρισμού για το ίδιο διάστημα (+2,6%), κάτι που σημαίνει πως ο πραγματικός όγκος πωλήσεων είναι μειωμένος συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνεπώς, η μικρή ονομαστική αύξηση του κύκλου εργασιών απορρέει από την άνοδο του γενικού επιπέδου των τιμών και υπεραντισταθμίζεται από τις υφιστάμενες ανατιμήσεις στην ελληνική οικονομία.
• Όλο και πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για προϊόντα από υπαίθριους πάγκους και αγορές, καθώς και για μεταχειρισμένα είδη. Η συγκεκριμένη παρατήρηση, παρά το μικρό μέγεθος των συναλλαγών, σε όρους απόλυτων ποσών υπογραμμίζει το όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα παραπάνω προϊόντα, σαφής ένδειξη για τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται πλέον στο καταναλωτικό κοινό.
• Τις υψηλότερες αυξήσεις του κύκλου εργασιών, σε απόλυτα μεγέθη, σημείωσαν οι επιμέρους κλάδοι των «Φαρμακευτικών ειδών» (+40,9 εκατ. ευρώ), των «Παιχνιδιών κάθε είδους» (+32,9 εκατ. ευρώ) και των «Επίπλων, Φωτιστικών & άλλων ειδών οικιακής χρήσης» (+28,4 εκατ. ευρώ). Σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών (%) παρατηρούνται διαφοροποιήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις «κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» (+33,4%), όπως και τα «μεταχειρισμένα είδη σε καταστήματα» (+30,7%), εμφάνισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
• Οι ΜμΕ φαίνεται να καταγράφουν χειρότερες επιδόσεις στον κύκλο εργασιών συγκριτικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Διαφοροποίηση βάσει μεγέθους επιχείρησης (α΄ τρίμηνο 2025/2024): Οι παρατηρούμενες διαφοροποιήσεις βάσει μεγέθους επιχείρησης επιμένουν και αυτό το τρίμηνο. Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο εκτός Οχημάτων/Καυσίμων/Τροφίμων ο κύκλος εργασιών υποχωρεί κατά 1,1% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2024. Η εξέλιξη αυτή περιορίζει το μερίδιο αυτών των ΜμΕ στον τζίρο στο 75,7%, από 77,5% το α΄ τρίμηνο του 2024.
Ανάλυση ανά Περιφέρεια (α΄ τρίμηνο 2025/2024):Η Περιφέρεια Κρήτης με άνοδο +3,4% ή σχεδόν +9,4 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και η αντίστοιχη της Αττικής (+2,9% ή +91,4 εκατ. ευρώ), κατέγραψαν τις καλύτερες ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές, ενώ από την άλλη πλευρά οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (-4,4% ή -5,7 εκατ. ευρώ) και Θεσσαλίας (-4,0% ή -8,8 εκατ. ευρώ) κινήθηκαν πτωτικά με σχετικά έντονο ρυθμό.
• Αντιθέτως, κατά το α΄ τρίμηνο 2022 παρατηρήθηκε η πλέον ισχυρή ετήσια μεταβολή τζίρου, καθώς οι πωλήσεις ενισχύθηκαν +24,5% συγκρινόμενες με το ίδιο διάστημα του 2021. Εν τούτοις, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν συνιστάται για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, για δύο κυρίως λόγους: Αφενός στις αρχές του 2022 άρχισε να αποκαθίσταται η κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων, μετά τα περιοριστικά μέτρα του 2021 (COVID-19, καραντίνα, περιορισμός επιχειρηματικής δραστηριότητας) και αφετέρου ο πληθωρισμός είχε επιταχυνθεί στο +7,4% (α΄ τρίμηνο 2022/2021).
Τριμηνιαίες μεταβολές (α΄ τρίμηνο 2025 / δ΄ τρίμηνο 2024)Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 25,0% ή -1,9 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η εν λόγω αρνητική εξέλιξη αποδίδεται τόσο στην επίδραση της έντονης εποχικότητας της οικονομικής δραστηριότητας όσο και στο μη ευνοϊκό διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον (ανησυχία για τη δασμολογική πολιτική ΗΠΑ, διεθνής ανασφάλεια / αβεβαιότητα των αγορών, περιορισμός καταναλωτικής δαπάνης, αύξηση κόστους προμήθειας προϊόντων και πρώτων υλών).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Πιλοτική η εφαρμογή του B2G για αυτό το μήνα!
- Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός μετά από μήνυση της Δέσποινας Γιαννακοπούλου
- Επανάσταση από την Ιαπωνία: Επιστήμονες ανακάλυψαν πλαστικό που διαλύεται σε θαλασσινό νερό μέσα σε λίγες ώρες
- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ
- Σπανούλης: «Κουρασμένοι είναι οι γονείς που δουλεύουν να ταΐσουν τα παιδιά τους»
- «Σκοτώθηκαν για μία ανοησία» – Δύο νεκροί σε τροχαίο στην Παραλιακή
- Διπλό ρεκόρ θεάσεων για το ERTFLIX τον Μάιο
- Το Καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγ. Αικατερίνης , Όρους Σινά και γιατί δεν πρέπει να πέφτουμε από τα σύννεφα
- «Μετρητά στο στρώμα» κρύβουν οι Γερμανοί
- ESG: Ο “σύμμαχος” που έχουν επιλέξει εκατοντάδες εταιρείες για ουσιαστικές περιβαλλοντικές λύσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Κυβέρνηση: Ζητούμενο η ρητή δέσμευση Γιαννακόπουλου-Αγγελόπουλων για τους αγώνες -Δεν είναι προαπαιτούμενο να συναντηθούν
- Μεγάλη ανακάλυψη: Έρχεται το ηλιακό diesel -Γιατί θα αλλάξει τα πάντα στις μετακινήσεις
- Ιαπωνία: Επιστήμονες δημιούργησαν πλαστικό που διαλύεται στη θάλασσα εντός λίγων ωρών
- Η Σταματίνα Τσιμτσιλή με τη λινή φούστα από τα Mango που θα φοράτε όλο το καλοκαίρι -Για το γραφείο και το ποτό
- «Καμία συγχώρεση» λέει η μητέρα της Κυριακής Γρίβα -Ξεκινά η δίκη για τη γυναικοκτονία
- Ευαγγελισμός: Αναζητούν τους δολιοφθορείς που έκοψαν τα καλώδια κλιματιστικών -Έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
- Greek Stock Market Nears 'Developed' Status, METLEN CEO Says
- Δισεκατομμυριούχος ξέχασε παρκαρισμένη μια Ferrari F40 για 10 χρόνια - Πού κατέληξε το ιταλικό supercar
- Τι τρώει μετά το δελτίο ειδήσεων η Ράνια Τζίμα -Το σνακ που δεν θα περίμενε κανείς
- Ο Φαραώ Ψαμμήτιχος και τα δυο παιδιά: Το πρώτο πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας της Ιστορίας -Μια σκληρή ιστορία

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- ΕΣΕΕ: Η εξέλιξη του τζίρου μεταξύ των α΄ τριμήνων 2025/2024 -Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, ανάλυση ανά Περιφέρεια
- Special Olympics Hellas στο Παγκόσμιο Κύπελλο ICF Canoe Sprint & Paracanoe 2025 από την ΣΕΚΕ & The Grecials
- Δισεκατομμυριούχος ξέχασε παρκαρισμένη μια Ferrari F40 για 10 χρόνια - Πού κατέληξε το ιταλικό supercar
- ΑΑΔΕ: Νέο σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων από 12 Ιουνίου -Τι αλλάζει με τη νέα ΚΥΑ
- Αυτούς ψήφισαν οι δικαστές για τις κενές θέσεις στον Α. Πάγο: Αλ. Αποστολάκη για πρόεδρο, Κ. Τζαβέλλα για εισαγγελέα
- Η Greenpeace επέστρεψε το κέρινο ομοίωμα του Μακρόν, το οποίο είχε κλέψει από μουσείο για να διαμαρτυρηθεί
- Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Κατασκόπευε επί δεκαετίες πελάτισσες στα δοκιμαστήρια του Harrods, σύμφωνα με νέο βιβλίο
- Συνάντηση Σι-Λουκασένκο: Εξαίρουν τις διμερείς τους σχέσεις και καταγγέλλουν πρωτοφανή πίεση από τη Δύση
- Θεσσαλονίκη: Από μία τροχιά η κυκλοφορία των συρμών, σε τμήμα του μετρό -Κλειστός ο σταθμός στον ΟΣΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανελλαδικές 2025: Τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική
- Βόλος: Ξεκίνησε η εκδίκαση διπλής δολοφονίας - Το κοινό DNA που "έδειξε" τον δολοφόνο
- Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών: Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται
- Κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Το βίντεο που "έκαψε" τον 34χρονο που κλώτσησε και πάτησε γατάκι με το αυτοκίνητό του
- APON: "Δεν με σοκάρει τίποτα στον καλλιτεχνικό χώρο - Όποιος δεν προοδεύει, βρίσκει δικαιολογίες" (Βίντεο)
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Η στροφή στρατηγικής και τα νέα δεδομένα σε Χαλάνδρι και Μαρούσι
- Τα καμώματα του Σαχίνη της ΕΥΔΑΠ που έχουν... το χάζι τους, η σχέση με τον Κούτρα και τα εμφιαλωμένα νερά που... έρχονται
- Άρειος Πάγος: Ποιους επέλεξαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς για τη νέα ηγεσία - Τα ονόματα
- Πανελλαδικές 2025 – Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική: Δείτε τα θέματα
- «Ο Ελληνισμός ενωμένος μπορεί – Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για την Ομογένεια και την Πατρίδα