Επίσημη επίσκεψη Μακρόν στη Γερμανία -Μήνυμα ενότητας του γερμανογαλλικού άξονα

Με στόχο την γεφύρωση των διαφορών και την ενίσχυση της εικόνας του «γερμανογαλλικού άξονα», φθάνει σήμερα στο Βερολίνο ο Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία έπειτα από 24 χρόνια.

Τα κυρίαρχαθέματα τριβής είναι η στρατιωτικήστήριξη της Ουκρανίας, η ευρωπαϊκή ένωσηκεφαλαιαγορών και το μοντέλο ανάπτυξηςστην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τριήμερηεπίσκεψη του Γάλλου προέδρου θα ξεκινήσεινωρίς το απόγευμα, με τη συμμετοχή τουστην Γιορτή Δημοκρατίας

που διοργανώνεταιστο Βερολίνο, με αφορμή τη συμπλήρωση75 ετών συνταγματικής δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της πανηγυρικής εκδήλωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συζητήσουν κυρίως για όσα τους ενώνουν, για την προστασία της δημοκρατίας και το κοινό ευρωπαϊκό τους όραμα, αφήνοντας εκτός τις διαφορές τους.

Στις 16:15 (τοπική ώρα) ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στο Ανάκτορο Bellevue, όπου θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μετά τις κοινές δηλώσεις, οι δύο πρόεδροι θα επισκεφθούν το «Μίλι των Φιλάθλων» που έχει στηθεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην Γερμανία.

Οι δύο χώρες,με το «Γερμανογαλλικό καλοκαίριαθλητισμού 2024», έχουν ήδη συμφωνήσεινα συνεργαστούν για την περιφρούρησητόσο του Euro, όσο και των ΟλυμπιακώνΑγώνων που φιλοξενούνται φέτος στοΠαρίσι. Το βράδυ ο κ. Σταϊνμάιερ θαπαραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήντης γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ουκρανικόκαι οικονομία τα «αγκάθια» στις σχέσειςΓερμανίας - Γαλλίας

Αύριο οι δύοπρόεδροι θα μεταβούν στο Μνημείο γιατους Δολοφονηθέντες Εβραίους τηςΕυρώπης, θα συναντηθούν με πολίτες στοΜόριτσμπουργκ της Σαξονίας, και κατόπινθα λάβουν μέρος στην «Γιορτή της Ευρώπης»στην Δρέσδη. Το εορταστικό μέρος τηςεπίσκεψης θα ολοκληρωθεί την Τρίτη,όταν ο Εμανουέλ Μακρόν θα τιμηθεί με τοΔιεθνές Βραβείο της Βεστφαλίας για τηνειρήνη στο Μούνστερ, ενώ θα βρίσκεταιήδη σε εξέλιξη το ΓερμανογαλλικόΣυμβούλιο Υπουργών στο Μέζεμπεργκ, λίγαχιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου.

«Πρώτα γίνεταιη γιορτή - η δουλειά είναι ασφαλώς τολιγότερο διασκεδαστικό κομμάτι. Πάνωαπό όλα, πρέπει να δοθεί ένα πανηγυρικόμήνυμα, ότι η γερμανογαλλική σχέση είναιπιο σημαντική από ποτέ. Οι Ευρωπαίοιεταίροι περιμένουν επίσης ένα μήνυμασυμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών», σχολιάζειστη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD οειδικός του Γαλλικού Ινστιτούτου ΔιεθνώνΣχέσεων (IFRI) Ερίκ-Αντρέ Μαρτέν.

Βασικό σημείο διαφωνίας των δύο ηγετών παραμένει η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μην αποκλείει ακόμη και την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, κάτι που ο Όλαφ Σολτς απορρίπτει κατηγορηματικά, μαζί με το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο πεδίοτης οικονομίας, οι προσεγγίσεις των δύοκυβερνήσεων διαφέρουν, καθώς η Γερμανίαενδιαφέρεται να ενισχύσει όσο το δυνατόνπερισσότερο τις εξαγωγές της, ενώ ηΓαλλία να προστατεύσει την ευρωπαϊκήαγορά από την Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύομεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τηςγερμανικής βιομηχανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα