Ελβετία: Οι μετανάστες στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και την οικονομία
Οι ελβετικές επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από τη δυνατότητα να αξιοποιούν ξένους εργαζόμενους, εν μέσω πολιτικών αγώνων για τη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων - καθαρά 142.300 - μετανάστευσαν στην Ελβετία πέρυσι, ανέφερε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) την Δευτέρα. Η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εργαζόμενους από το εξωτερικό, ανέφερε, όχι μόνο για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας και της επιστήμης, αλλά και για τη φιλοξενία,
Η έκθεση έρχεται καθώς η Ελβετία προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια νέα οικονομική συμφωνία με την ΕΕ για να αντικαταστήσει μια σειρά από εν μέρει ξεπερασμένες συμφωνίες. Ενώ υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας, η μετανάστευση είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα. Το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα - το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο - κάνει εκστρατεία κατά της παραχώρησης από την Ελβετία οποιασδήποτε εξουσίας της για τον έλεγχο της μετανάστευσης, ενίοτε στο ίδιο μήκος κύματος με τα συνδικάτα που φοβούνται ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να διαβρώσουν τους υψηλούς τοπικούς μισθούς.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε μια προηγούμενη προσπάθεια για συμφωνία. Δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί συμφωνία και οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει πιθανώς να τεθεί σε εθνική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την ανάλυση της SECO, η εισροή κυρίως ατόμων υψηλής ειδίκευσης από την ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε τις εταιρείες να καλύψουν θέσεις εργασίας και ενίσχυσε τη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας. Πέρα από την κανονική μετανάστευση, σχεδόν 400.000 διασυνοριακοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν στην Ελβετία από τη γειτονική Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία πέρυσι - το ένα τέταρτο αυτών μόνο στη Γενεύη.
Η έκθεση της SECO αναγνώρισε τη διαμάχη γύρω από τη μετανάστευση, σημειώνοντας τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει αλλού, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη. Η μετανάστευση έπαιξε μεγάλο ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, όπου τα εθνικιστικά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος. Στην Ελβετία, το Λαϊκό Κόμμα επιθυμεί ανώτατο όριο στον πληθυσμό, το οποίο θα απέκλειε επίσης τους υψηλόμισθους αλλοδαπούς.
«Είναι σαφές ότι ένα διαρκώς υψηλό επίπεδο μετανάστευσης συνδέεται επίσης με προκλήσεις», επεσήμανε η SECO. «Αυτό αποδεικνύεται από τις έντονες και αμφιλεγόμενες συζητήσεις σε άλλες μεγάλες χώρες σχετικά με το ζήτημα της ισορροπίας κόστους-οφέλους της μετανάστευσης για την κοινωνία στο σύνολό της», επισημαίνει.
Εκτός από τους εργαζόμενους, η μετανάστευση στην Ελβετία πέρυσι ενισχύθηκε από τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο του συνόλου των μεταναστών, σημειώνει το Bloomberg.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτακτο: Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας – Σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
- Δημήτρης Κόκοτας: «Δύσκολα τα πράγματα» – Η ανακοίνωση της Ματίνας Παγώνη
- Λαζόπουλος για Κουτσελίνη και υπόθεση Λύτρα: Αν δεν είχες χάμπουργκερ όταν σπούδαζες, σου δημιουργούσε «παρένθετη παραίσθηση του υποχονδρίου»
- Ο δολοφόνος 38χρονου στη Ρόδο συνελήφθη για βία στην σύζυγό του
- EURO 2024: Άνω-κάτω η Τουρκία
- Τραϊάνα Ανανία: Έκανε πρόταση γάμου on air στη Σταματίνα Τσιμτσιλή
- Γυναίκα στην Κλειτορία προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια μετά τις απειλές του συζύγου ότι θα σκοτώσει τα παιδιά τους
- Χαβάη: Nεκρός από επίθεση καρχαρία ηθοποιός που συμμετείχε στην ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής»
- Μακελειό με 19 νεκρούς – Σοκαριστικές εικόνες από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Νταγκεστάν
- Βλάβη στον ψηφιακό τηλεοπτικό αναμεταδότη στη Κεφαλονιά, δημιουργεί πρόβλημα στο τηλεοπτικό σήμα στην Αλυζία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- «Βυθίζεται» το Bitcoin -«Ρωγμές» στην αγορά κρυπτονομισμάτων
- Το άγνωστο σκάνδαλο πίσω από το δαχτυλίδι αρραβώνων της Λετίθια με τα 16 διαμάντια -Γιατί δεν το φοράει ποτέ
- Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου παραιτήθηκε από τον θρόνο -Θα αναλάβει τον Οκτώβριο ο γιος του
- Ηράκλειο: Θλίψη για τον 20χρονο Μιχάλη που σκοτώθηκε σε τροχαίο -Επέστρεφε από πανηγύρι
- Γιατί η ζέστη μειώνει την απόδοση ενός κινητήρα και αυξάνει την κατανάλωση - Ποια μηχανικά μέρη επηρεάζονται
- Euro 2024: Σοκαριστικός τραυματισμός του Βάργκα στο Ουγγαρία-Σκωτία -Υπέστη διάσειση και κατάγματα στο πρόσωπο
- Κινητήρας Toyota ανοίγεται για πρώτη φορά μετά από 500.000 χιλιόμετρα [βίντεο]
- Υπό έλεγχο η φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Ευελπίδων
- Τροχαίο δυστύχημα στο κέντρο της Αθήνας -Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με ΙΧ
- Κοζάνη: Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα στο κέντρο της πόλης -Ασθενοφόρο τη μετέφερε στο «Μαμάτσειο»

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Ελβετία: Οι μετανάστες στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και την οικονομία
- Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων λόγω υψηλών θερμοκρασιών
- Επίθεση σκύλου σε 7χρονο στις Σέρρες: «Βαθιά τα τραύματα του παιδιού», λέει συγγενής του
- Γιώργος Θεοφάνους: Δεν μιλάμε με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, δεν ξέρω αν θα της ξαναέγραφα δίσκο
- Τροχαίο δυστύχημα στο κέντρο της Αθήνας -Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με ΙΧ
- Τροχαίο στην Αττική Οδό -Πού υπάρχουν καθυστερήσεις
- Υπό έλεγχο η φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Ευελπίδων
- «Βυθίζεται» το Bitcoin -«Ρωγμές» στην αγορά κρυπτονομισμάτων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας [φωτογραφίες + βίντεο]
- Λένα Ζευγαρά: “Με βοήθησε ο Νίκος Μουτσινάς γιατί το “Αμάρτησε” έμπαινε κάθε μεσημέρι στα σπίτια του κόσμου”
- Γιάννης Πουλόπουλος σε Χρίσλα Γεωργακοπούλου: “Ο Slimane δεν ενδιαφέρεται για εσένα” – Κατερίνα Καινούργιου: “Για τον Γρηγόρη;”
- ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας
- Κινεζικός πύραυλος έπεσε πάλι σε σπίτια μετά την εκτόξευση δορυφόρου
- Ρούλα Κορομηλά κατά Ζήνας Κουτσελίνη για τον Απόστολο Λύτρα: «Να τιμωρούνται με αφορά»
- Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα λόγω υψηλών θερμοκρασιών
- Κοζάνη: Εγκλωβίστηκε κάτω από το αυτοκίνητό της, προσπαθώντας να το σταματήσει, που κυλούσε στην κατηφόρα
- Τερματικό στο Βασιλικό, Interconnector, αποζημιώσεις και ΟΠΑΠ στη Βουλή
- Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Δεν είχα λεφτά να φάω και πήγαινα στο γύρισμα για να τρώω» [βίντεο]