Δολοφονία Κιρίλοφ: Το τολμηρό χτύπημα της μυστικής υπηρεσίας της Ουκρανίας και οι καταγγελίες για ρωσικά χημικά όπλα
Η 17η Δεκεμβρίου ίσως μείνει στην ιστορία ως ημέρα καμπής για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο του 2022.
Κι αυτό διότι η δολοφονία του Ρώσου στρατηγού Κιρίλοφ, για την οποία η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη, έλαβε χώρα όχι στο μέτωπο του πολέμου αλλά μέσα στη Μόσχα. Είναι ένα γεγονός που δείχνει αν μη τί άλλο πως η Ουκρανική πλευρά μπορεί να καταφέρει σοβαρά πλήγματα στο στρατόπεδο του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η στιγμή της έκρηξης στη ΜόσχαΣε μια περίοδο που η Δύση, ειδικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές
Μόλις μία ημέρα πριν τη δολοφονία του Ρώσου στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) είχε κατηγορήσει τον Κιρίλοφ, και επικεφαλής των ρωσικών Δυνάμεων Άμυνας κατά των Πυρηνικών, Βιολογικών και Χημικών Όπλων (NBC), για τη «μαζική χρήση» απαγορευμένων χημικών όπλων στην Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως θεωρούσαν υπεύθυνο τον Κιρίλοφ για 4.800 περιστατικά χρήσης χημικών όπλων εναντίον των δυνάμεών τους από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τον Economist. Ισχυρίζονται ότι πάνω από 2.000 στρατιώτες έχουν νοσηλευτεί εξαιτίας αυτών των επιθέσεων και τρεις έχουν πεθάνει.
Μεταξύ των άλλων χημικών παραγόντων αναφέρεται και η χλωροπικρίνη, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χαρακώματα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Πρόκειται για ουσία απαγορευμένη από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στο πεδίο της μάχης. Η χλωροπικρίνη είναι ένα αμυδρά κίτρινο υγρό που, όταν απελευθερώνεται κοντά σε ανθρώπους, προκαλεί πνιγμό, ζάλη, έντονο πόνο στα μάτια, ερεθισμό του δέρματος, έμετο και, στην πιο σοβαρή περιπτώσεις, θάνατο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Η χρήση τέτοιων χημικών ουσιών δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και πιθανώς οφείλεται στην επιθυμία των ρωσικών δυνάμεων να εκτοπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από οχυρωμένες θέσεις για να επιτύχουν τακτικά κέρδη στο πεδίο της μάχης». Στη συνέχεια ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της ρωσικής μονάδας RKhBZ.
Τον περασμένο Οκτώβριο το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πάει ένα βήμα παρακάτω. Ο Ντέιβιντ Λάμι, υπουργός Εξωτερικών, και ο Τζον Χάλεϊ, υπουργός Άμυνας, κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση της σύμβασης για τα χημικά όπλα και επέβαλαν κυρώσεις τόσο στη μονάδα όσο και στον ίδιο τον Κιρίλοφ. «Οι σκληρές και απάνθρωπες τακτικές της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης είναι αποκρουστικές», είχε πει ο Λάμι, λέγοντας ότι η χλωροπικρίνη ήταν μεταξύ των χημικών παραγόντων που χρησιμοποιήθηκαν.
Μελέτη του Kyiv Independent που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, βασισμένη σε στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ουκρανούς αξιωματούχους, έδειξε ότι η χρήση χημικών παραγόντων στο πεδίο της μάχης αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ανέφερε ότι υπήρξαν 81 περιστατικά τον Δεκέμβριο του 2023, που αυξήθηκαν στα 715 τον Μάιο, για να μειωθούν ξανά καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, φτάνοντας τα 166 κρούσματα.
Η Ρωσία είχε αρνηθεί τα περί χημικών όπλωνΗ Ρωσία είχε αρνηθεί τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, ο ίδιος ο Κιρίλοφ μάλιστα είχε διαψεύσει τις αναφορές. «Η Ρωσία κατέστρεψε όλα τα αποθέματα χημικών όπλων τον Σεπτέμβριο του 2017», είχε πει τον Φεβρουάριο. Είχε ισχυριστεί επίσης ότι η Ρωσία βρήκε ένα εργαστήριο χημικών όπλων κοντά στην Αβντίικα στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να έχει επαληθευτεί ποτέ ο συγκεκριμένος ισχυρισμός.
Όσο για τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που θεωρείται ως ο αρμόδιος ουδέτερος φορέας, δεν έχει αποδείξει ότι όντως είχε γίνει χρήση χλωροπικρίνης. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως οι επίσημες έρευνες και από τις δύο πλευρές ήταν περιορισμένες, καθώς για να δράσει ο διεθνής οργανισμός πρέπει να κληθεί από κάποιο από τα δύο στρατόπεδα.
Ωστόσο τον περασμένο μήνα, μετά από επίσκεψη στην Ουκρανία, ελεγκτής του OPCW είπε ότι υπήρχαν στοιχεία για τη χρήση ενός τύπου δακρυγόνων. «Οι αναλύσεις από τα εργαστήρια του OPCW, που διεξάγονται χωριστά και ανεξάρτητα, επιβεβαιώνουν ότι τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την τάφρο περιέχουν τον παράγοντα 2-χλωροβενζυλιδενομαλονονιτρίλιο, γνωστό ως CS», ανέφερε η έκθεση.
Ζαχάροβα: Συνένοχοι οι Δυτικοί για τον θάνατο του ΚιρίλοφΗ αντίδραση της Μόσχας στη δολοφονία του Ιγκόρ Κιρίλοφ είναι ενδεικτική της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. «Όλοι όσοι επικροτούν αυτές τις επιθέσεις ή τις αποσιωπούν σκόπιμα είναι συνένοχοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας τους συμμάχους του Κιέβου ότι «εγκρίνουν τα εγκλήματα πολέμου».
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην προέδρου της Ρωσίας και αντιπροέδρου του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, ότι η ουκρανική ηγεσία θα υποστεί αντίποινα για τη δολοφονία του Ρώσου στρατηγού.
ΗΠΑ: Δεν είχαμε καμία ανάμειξη με την δολοφονίαΠάνως οι ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα ότι δεν έχουν καμιά ανάμειξη στην επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ρώσος στρατηγός Κιρίλοφ στη Μόσχα.
«Μπορώ να σας πω ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων, γι' αυτό και δεν έχουν καμιά σχέση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ αναφερόμενος στον Ρώσο αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ, που σκοτώθηκε σήμερα σε έκρηξη νοτιοανατολικά της Μόσχας.
«Ήταν ένας στρατηγός που είχε εμπλακεί σε μια σειρά από ωμότητες. Είχε εμπλακεί στη χρήση χημικών όπλων κατά του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Μίλερ.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παγκόσμια θλίψη για τον Μπρους Γουίλις: Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο, δυστυχώς από την Ντέμι Μουρ – ΦΩΤΟ
- Το "αντίο" της Αγγελικής Νικολούλη στον Κώστα Χαρδαβέλλα και η συνεργασία που κατέληξε σε κόντρα
- Νεκρός ο οδηγός που ενεπλάκη σε καραμπόλα 4 οχημάτων στη Θεσσαλονίκη – Έπαθε ανακοπή και «καρφώθηκε» σε προπορευόμενο όχημα
- Καιρός: Αναμένονται «λευκά» Χριστούγεννα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- “Διέλυσε” την Μπάγερν η Μονακό του Σπανούλη
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο οδηγός που ενεπλάκη στην τετραπλή καραμπόλα στον Περιφερειακό
- Εμβόλιο ενάντια σε όλους τους τύπους καρκίνου ισχυρίζεται πως δημιούργησε η Ρωσία
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου
- Η Φάρμα - Τελικός: Αυτοί είναι οι δύο φιναλίστ - Ποιος κερδίζει τα 50.000 ευρώ στις 22/12
- Υπόθεση Λυγγερίδη: Ελεύθερος με περιοριστικό όρο ο Κώστας Καραπαπάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Κύπελλο Ελλάδας: Με αρκετές αλλαγές ο ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Βανουάτου: Η στιγμή του καταστροφικού σεισμού 7,3 Ρίχτερ -Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να προσφέρει βοήθεια [βίντεο]
- ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του στρατηγού Κιρίλοφ στη Μόσχα
- Δολοφονία Κιρίλοφ: Το τολμηρό χτύπημα της μυστικής υπηρεσίας της Ουκρανίας και οι καταγγελίες για ρωσικά χημικά όπλα
- ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του στράτηγου Κιρίλοφ στη Μόσχα
- Φρανσουά Μπαϊρού: Τα τρία εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει για να μην έχει την τύχη του Μπαρνιέ
- Euroleague: Η Μονακό του Σπανούλη «πάτησε» την Μπάγερν με πρωταγωνιστή τον Παπαγιάννη
- Εγκρίθηκε το νέο ΔΣ του «Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.»
- Βανουάτου: Η στιγμή του καταστροφικού σεισμού 7,3 Ρίχτερ - Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να προσφέρει βοήθεια
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Όταν έβαλε την Ειρήνη Παππά να ψάλει «Τη υπερμάχω» μέσα στην Αγιά Σοφιά -Ανατριχιαστικό βίντεο

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Δολοφονία Κιρίλοφ: Το τολμηρό χτύπημα της μυστικής υπηρεσίας της Ουκρανίας και οι καταγγελίες για ρωσικά χημικά όπλα
- Βανουάτου: Η στιγμή του καταστροφικού σεισμού 7,3 Ρίχτερ -Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να προσφέρει βοήθεια [βίντεο]
- ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του στρατηγού Κιρίλοφ στη Μόσχα
- Αίγυπτος: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τη σύγκρουση επιβατικού βαν με φορτηγό στην Ασιούτ
- Βανουάτου: Η στιγμή του καταστροφικού σεισμού 7,3 Ρίχτερ - Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να προσφέρει βοήθεια
- BCL: Ο Προμηθέας θριάμβευσε εκτός επί της Νίμπουργκ (85-75) και μπήκε στα πλέι-ιν
- Σπεύδει στο Κατάρ ο διευθυντής της CIA: Στόχος η επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του στράτηγου Κιρίλοφ στη Μόσχα
- Για ανθρωποκτονία με πρόθεση και τρομοκρατία κατηγορείται ο Λουίτζι Μαντζιόνε για τη δολοφονία του CEO
- Φρανσουά Μπαϊρού: Τα τρία εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει για να μην έχει την τύχη του Μπαρνιέ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πολιτεία και γονείς για την προστασία των ανηλίκων
- Γιορτινό μακιγιάζ: Hacks που πρέπει να γνωρίζετε
- Τουρκία: Ολομέτωπη επίθεση της NY Post που αποκαλεί τον Ερντογάν «γλοιώδη που πρέπει να χαλιναγωγηθεί»
- Αίγυπτος: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τη σύγκρουση επιβατικού βαν με φορτηγό
- Η Ρωσία απειλεί να εκδικηθεί τη δολοφονία του αντιστράτηγου των «πυρηνικών» – «Δεν γνωρίζαμε» λένε οι ΗΠΑ
- Χωρίς αλκοόλ το Παγκόσμιο Κύπελλο 2034 στη Σαουδική Αραβία
- Ναν: «Όταν… ξεκουράζομαι επιστρέφω πιο επιθετικός»
- Champions League: Ο Προμηθέας θριάμβευσε εκτός επί της Νίμπουργκ (85-75) και μπήκε στα play-in
- Λουίτζι Μαντζιόνε: Κατηγορείται για τη δολοφονία σε πρώτο βαθμό του διευθύνοντος συμβούλου της UnitedHealthcare
- Euroleague: Ο Παναθηναϊκός «ισοπέδωσε» την Αρμάνι Μιλάνο με... One Nunn Show