Διατηρώντας τη Ζωή και την Ακεραιότητα: Τα Νέα Σύνορα της Χειρουργικής του Εντέρου

Μια διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου συνοδεύεται από φόβους, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και για το πώς θα είναι η ζωή μετά.

Οι ασθενείς μας εκφράζουν σταθερά ερωτήσεις όπως «Θα χρειαστεί να ζήσω με μόνιμη κολοστομία;» «Θα έχω ακράτεια;«, «Θα μου αφαιρέσουν όργανα ζωτικής σημασίας;».

Σήμερα,χάρη στην πρόοδο, αφ’ ενός στις χειρουργικές τεχνικές και αφ’ ετέρουστις αντικαρκινικές θεραπείες, οιαπαντήσεις σε πολλά από αυτά τα ερωτήματαείναι ενθαρρυντικές.

Ησύγχρονη χειρουργική παχέος εντέρουκαι ορθού, δεν επικεντρώνεται μόνο στηδιατήρηση

της ζωής, αλλά και της ποιότητάςτης. Αυτό σημαίνει λιγότερες κολοστομίες,διατήρηση του σφιγκτήρα και των οργάνωνκαι, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθόλουχειρουργείο. Όταν συνδυαστεί με καινοτόμεςθεραπείες όπως η ανοσοθεραπεία γιαόγκους τύπου MSI-H,οι ασθενείς όχι μόνο ζουν περισσότερο,αλλά ζουν καλύτερα.

Στόχοςδεν είναι μόνο η επιβίωση

Μέχριπρόσφατα, η επιτυχία στη χειρουργικήτου καρκίνου του εντέρου σήμαινε απλώςτην ριζική αφαίρεση του όγκου. Πλέονγνωρίζουμε πως η ποιότητα ζωής μετά τηθεραπεία είναι εξίσου σημαντική. Γι’αυτό και οι εξειδικευμένοι χειρουργοίεντέρου δίνουμε όλο και μεγαλύτερηέμφαση σε τεχνικές διατήρησης τουσφιγκτήρα και διατήρησης των οργάνων.

Μετη βοήθεια προηγμένης απεικόνισης καιτων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών(δηλαδή των λαπαροσκοπικών και ρομποτικώντεχνικών), αναγνωρίζοντας και προστατεύονταςζωτικές δομές όπως νεύρα, αγγεία καιτον σφιγκτήρα του πρωκτού, πολλοίασθενείς μπορούν να αποφύγουν τη μόνιμηκολοστομία, ακόμη και με όγκους πολύχαμηλά στο ορθό (το τελικό τμήμα τουεντέρου, που καταλήγει στον σφιγκτήρατου πρωκτού). Αυτό επιτυγχάνεται μεεπεμβάσεις όπως η υπερ-χαμηλή πρόσθιαεκτομή του ορθού ή η διασφιγκτηριακήεκτομή, όπου αφαιρείται μόνο το απολύτωςαπαραίτητο μέρος του σφιγκτήρα,διατηρώντας τη λειτουργικότητα τουεντέρου. Το αποτέλεσμα είναι ότιπερισσότεροι ασθενείς κρατούν ακέραιοτο σώμα και την αυτοεκτίμησή τους.

Ότανη χειρουργική δεν είναι πάντα απαραίτητη:Η Στρατηγική «Παρακολούθησης»

Σεκάποιους ασθενείς με καρκίνο του ορθούπου λαμβάνουν χημειοθεραπεία καιακτινοθεραπεία πριν το χειρουργείο, οόγκος μπορεί να εξαφανιστεί πλήρως.Όταν οι εξετάσεις δείχνουν πλήρηανταπόκριση, μπορεί να προταθεί ηστρατηγική “watchandwait”– δηλαδή στενή παρακολούθηση χωρίςαπαραίτητα επέμβαση.

Αυτόεπιτρέπει τη διατήρηση του ορθού καιτου σφιγκτήρα, με πολλούς από αυτούςτους ασθενείς να έχουν ισάξια μακροχρόνιααποτελέσματα με όσους υποβλήθηκαν σεχειρουργείο. Είναι μια προσέγγιση πουαπαιτεί προσεκτική παρακολούθηση, αλλάπροσφέρει πραγματική ελπίδα για διατήρησηοργάνων.

Ανοσοθεραπεία:Μια Επανάσταση για Όγκους με χαρακτηριστικά«MSI-H»

Μιαακόμα εντυπωσιακή εξέλιξη είναι ηανοσοθεραπεία. Ορισμένοι καρκίνοι τουπαχέος εντέρου ανταποκρίνονται εκπληκτικάκαλά σε ανοσοθεραπεία. Τοανοσοποιητικό μας σύστημα είναι έναςπολύπλοκος μηχανισμός που έχει σχεδιαστείγια να αναγνωρίζει και να καταστρέφειαπειλές, όπως ιούς και καρκινικά κύτταρα.Ωστόσο, ορισμένοι καρκίνοι έχουν τηδυνατότητα να «ξεγελούν» το ανοσοποιητικόσύστημα, εμποδίζοντάς το να επιτεθείστα καρκινικά κύτταρα. Εδώ έρχεται ναδράσει αυτήηνέαθεραπεία: οι αναστολείς των ανοσολογικώνσημείων ελέγχου.

Σεκατάλληλους ασθενείς, η ανοσοθεραπείαμπορεί να συρρικνώσει ή και να εξαφανίσειτον όγκο χωρίς χημειοθεραπεία ήχειρουργείο. Δυστυχώς όμως, αυτήη θεραπεία είναι αποτελεσματικήμόνοσεόσουςασθενείς έχουνόγκουςμε Υψηλή Μικροδορυφορική Αστάθεια(MSI-H) ή Ανεπάρκειαστη Διόρθωσητου DNA (dMMR). Πρόκειται για μια γενετικήιδιαιτερότητα που υπάρχει στοπερίπου4-5%τωνασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.Σεαυτούς τους ασθενείς, η ανοσοθεραπείαμπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική απότη χημειοθεραπεία, και μάλιστα μελιγότερες παρενέργειες.

Οέλεγχος MSIείναι πλέον απαραίτητος και είναι κάτιπου κάθε ασθενής με καρκίνο παχέοςεντέρου πρέπει να ζητήσει.

Μέλλονμε Επιλογές

Τομέλλον της φροντίδας για τον καρκίνοτου παχέος εντέρου είναι πιο εξατομικευμένο,λιγότερο επεμβατικό και πιο προσανατολισμένοστη διατήρηση της ποιότητας ζωής. Μετον κατάλληλο συνδυασμό απεικόνισης,χειρουργικής και στοχευμένων θεραπειών,πολλοί ασθενείς μπορούν να αποφύγουντις παλιές, επώδυνες συνέπειες.

Τιμπορείτε να κάνετε αν διαγνωστείτε μεκαρκίνο εντέρου:

Ρωτήστε.Υπάρχουν επιλογές διατήρησης τουσφιγκτήρα ή των οργάνων;Ζητήστεκι άλλη γνώμη. Η εμπειρία μετράει.Γνωρίστετα χαρακτηριστικά του όγκου σας. Οέλεγχος MSIμπορεί να ανοίξει την πόρτα γιαανοσοθεραπεία.Επιλέξτειατρική ομάδα όλων των σχετικώνειδικοτήτων και ζητήστε να επικοινωνούνμεταξύ τους

Σήμερα,οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, αφ’ενός έχουν περισσότερες επιλογές απόποτέ και, αφ’ ετέρου δεν είναι πια μόνοιστην πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν.Χειρουργοί, ογκολόγοι, ακτινολόγοι καιεξειδικευμένοι νοσηλευτές συνεργάζονταιστενά, όχι μόνο για να προσφέρουν τηνκαλύτερη δυνατή θεραπεία, αλλά και γιανα στηρίξουν τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.Το πλάνο θεραπείας χτίζεται γύρω απότον ασθενή — όχι μόνο για να θεραπεύσει,αλλά και για να προσφέρει ποιότητα ζωής.

Γράφει ο
Κωνσταντίνος Μαυραντώνη
Χειρουργός,
Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
Κέντρου Αριστείας στην Χειρουργική Παχέος Εντέρου, Ορθού Πρωκτού.
Ιδρυτής, Γεν. Διευθυντής NoDE Institute

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διατηρώντας, Ζωή, Ακεραιότητα, Σύνορα, Χειρουργικής, Εντέρου,diatirontas, zoi, akeraiotita, synora, cheirourgikis, enterou