Δένδιας: Η Ελλάδα θα αποκτήσει δύο «θόλους», έναν αντιαεροπορικό και έναν αντι-drone -Δεσμεύτηκαν ήδη €2 δισ.

Εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να κάνει οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, «οι οποίες να μπορέσουν να παράξουν καινοτόμα προϊόντα που να καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην έκθεση BEYOND 2024, στη Θεσσαλονίκη, θα δημιουργηθεί

ένα νέο πλαίσιο, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο θα πάρει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα τις προκηρύξει σε αυτό το οικοσύστημα.

Προτεραιότητα, επισήμανε, θα δοθεί στη δημιουργία δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone θόλου, για τους οποίους έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Οκ. Δένδιας τόνισε ότι το αμυντικό μαςοικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ τοαμελητέο, όπως το χαρακτήρισε, 0,74% καιπρόσθεσε ότι η Ελλάδα αγοράζει εξοπλισμόαπό το εξωτερικό «για να μπορέσουμε ναδιατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, τηνεδαφική μας ακεραιότητα, και για ναγίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστονσε μια φάση που να μας επιτρέπει ναανταποκριθούμε στις προκλήσεις τουπεριβάλλοντός μας»

«Όπωςξέρετε, η Ελλάδα - λέω πάντα - δεν είναιΛουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μαςδίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα. Κοιτάτετο ναυπηγικό πρόγραμμα, παραδείγματοςχάρη, της γειτονικής μας Τουρκίας.Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικήςμας Τουρκίας. Εμείς απέναντι σε αυτάπρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση.Δεν λέω να μπούμε σε έναν διαγκωνισμόποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμεθέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μιαδυνατότητα αποτροπής», είπε.

Απαντώνταςσε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότιβρέθηκαν στην ΕΑΒ τεχνολογίες καιδυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μαςεκπλήξουν όλους, αλλά πρόσθεσε ότιυπήρξε πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τιςελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τοαμυντικό οικοσύστημα.

Χαρακτήρισετεράστια ευκαιρία το πρόγραμμαConstellation, το οποίο συν-σχεδιάζουμε με τιςΗΠΑ, που προβλέπει παραγωγή φρεγατώνστα ελληνικά ναυπηγεία και service σταβαπόρια της Μεσογείου, της ΕρυθράςΘάλασσας και του Ινδικού. «Άρα, μιλάμεγια μια δουλειά που θα τραβήξει σταναυπηγεία μας 60-70 χρόνια», συμπλήρωσε

Ερωτηθείς,τέλος, σχετικά με την Κεντρική Μακεδονία,για την οποία τον όρισε συντονιστή οπρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι «υπάρχειένα ρεύμα λαϊκισμού, το οποίο κυρίωςέρχεται από τα δεξιά, και το οποίο απειλείόλα τα κόμματα τα οποία ακολουθούν τονδρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Εμείς πρέπει να δώσουμε εδώ μια μάχη να ανατρέψουμε αυτό που δημοσκοπικά, δεν έχει έννοια να σας το πω, αλλά έχω δει τις μετρήσεις, τις έχετε δει κι εσείς, πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο. Δεν θα ήμουνα εδώ αλλιώς. Λοιπόν, εγώ ελπίζω, ελπίζω πάντα στη δύναμη του επιχειρήματος. Καταλαβαίνω ότι ξεκινάμε από ένα σημείο που δεν είναι το καλύτερο, έχουμε όμως και θετικά. Είδα τον Περιφερειάρχη πριν, έναν Περιφερειάρχη του 70%. Έχουμε δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα τα πάμε καλά. Αλλά θέλει προσπάθεια», υπογράμμισε.

ΛΙΝΚΣ 1

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δένδιας, Ελλάδα, -drone -Δεσμεύτηκαν,dendias, ellada, -drone -desmeftikan