Η αλεπού ήταν κάποτε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου στην Αργεντινή, λέει μελέτη

Μπορεί οι σκύλοι να θεωρούνται σήμερα οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά το αγαπημένο κατοικίδιό τους κάποτε στην Αργεντινή φαίνεται ότι ήταν η αλεπού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αρχαιολόγοιείχαν ανακαλύψει τη δεκαετία του 1990 σεχώρο ταφής στην Παταγονία της Αργεντινήςμαζί με τα λείψανα 21 ανθρώπων και ταοστά ενός είδους αλεπούς που έχει πλέονεξαφανιστεί. Και τώρα μια άλλη ομάδαεπιστημόνων αναφέρει ότι τα οστά αυτάανάγονται σε μια περίοδο πριν από τηνάφιξη των σκύλων στην περιοχή αυτή προ700 -900 χρόνων και ότι βρήκαν

ενδείξειςότι το ζώο συνέδεε ένας «ισχυρός δεσμός»με τους ανθρώπους.

Η ανάλυση των ηλικίας 1.500 οστών υποδεικνύει ότι η αλεπού «Dusicyon avus», ή «Λύκος των Φόκλαντ», όπως είναι επίσης γνωστή, ήταν «πολύτιμος σύντροφος των ομάδων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών». Η απουσία ιχνών από κοψίματα στα οστά υποδεικνύει ότι το ζώο αυτό χρησιμοποιείτο ως κατοικίδιο και δεν κυνηγούσαν οι άνθρωποι το είδος του για τροφή.

«Ηδιατροφή του έμοιαζε με εκείνη τωνανθρώπων που ετάφησαν στο σημείο παράμε εκείνη άγριων κυνιδών, περιλαμβανομένουτου Dusicyonavus. Κιαυτή η ομοιότητα στη διατροφή υποδεικνύειότι είτε έτρεφαν κυνηγοί – τροφοσυλλέκτεςτην αλεπού, είτε τρεφόταν με τα αποφάγιατους», δήλωσε η δρ Οφελί Λεμπρασέρ τουΠανεπιστημίου της Οξφόρδης, συγγραφέαςτης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στηεπιθεώρησηRoyal Society Open Science.

Ηαλεπού αυτού είχε το μέγεθος ενόςΓερμανικού ποιμενικού με βάρος γύρωστα 10 με 15 κιλά και ζούσε ανοικτέςπεριοχές χαμηλής βλάστησης σε μεγάλεςπεριοχές της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωναμε τους ερευνητές το είδος αυτό τηςαλεπούς εξαφανίστηκε πριν από περίπουμισή χιλιετία για άγνωστους μέχρι σήμεραλόγους. Ίσως να συνέβαλε σε αυτό η άφιξητων σκύλων στην Παταγωνία πριν από επτάμε εννέα αιώνες.

Άγνωστο παραμένει επίσης κατά πόσον οι αλεπούδες αυτές ήταν καλά κατοικίδια. «Ορισμένα από τα ζώα αυτά ίσως να φοβόντουσαν λιγότερο τους ανθρώπους, πράγμα που ίσως διευκόλυνε την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου δεσμού ανάμεσά τους, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε με σαφήνεια», κατέληξε η δρ Λεμπρασέρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
-Τι,-ti