Δείτε live την τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Ιωάννη -«Άξιος» του φώναξαν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσημη τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Ιωάννη, διαδόχου του μακαριστού Αναστάσιου.

Της τελετής στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων μελών της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Κατά την είσοδο του κ. Ιωάννη στον ναό, οι παριστάμενοι φώναξαν «άξιος» για τον διάδοχο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.

Στν τελετή μετέχουν αντιπροσωπείες από Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών,

αξιωματούχων των κυβερνήσεων Αλβανίας, Ελλάδας και άλλων χωρών.

Την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο εκπροσωπεί ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ενώ για την ελληνική κυβέρνηση ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Αλβανίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Ο νέοςΑρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης είναιο δεύτερος Αρχιεπίσκοπος της ΟρθόδοξηςΑυτοκέφαλης Εκκλησίας της χώρας, μετάτην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτοςκαι ο πρώτος Αλβανός Αρχιεπίσκοπος απότο 1967 και μετά.

Τριάντα τρίαχρόνια μετά την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπουμακαριστού Αναστασίου, ο 69χρονοςΑρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης θακληθεί να συνεχίσει με πνεύμα αγάπηςτον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός τουκαι πνευματικός του πατέρας, με τηναρωγή των μελών της Ιεράς Συνόδου τηςΕκκλησίας της Αλβανίας, μητροπολιτώνΑργυροκάστρου Δημητρίου, Απολλωνίαςκαι Φίερι Νικολάου, Ελμπασάν Αντωνίου,Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Άστιου,Αμαντίας Ναθαναήλ και του ΕπισκόπουΚρούγιας Αναστασίου.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Ο ΑρχιεπίσκοποςΙωάννης, κατά κόσμον Φατμίρ Πελούσι,γεννήθηκε το 1956 στην Κορυτσά, την ΟρθόδοξηΕκκλησία της οποίας υπηρέτησε ωςμητροπολίτης μετά την ενθρόνισή του,το 1998.

Ο ίδιος, σεσυνεντεύξεις του, έχει αποκαλύψει πωςτα χρόνια των διωγμών της όποιας θρησκείαςστην αθεϊστική Αλβανία είχε ενδιαφέρονγια θρησκευτικά ζητήματα και μάλιστατο 1975 γνώρισε τον Χριστιανισμό απόαντίγραφο στα γαλλικά της ΚαινήςΔιαθήκης, που του έδωσε κάποιος φίλοςτου, με το πρόσχημα να μάθει γαλλικά.Ακολούθησαν αναζητήσεις στην κεντρικήΒιβλιοθήκη Τιράνων, όπου δανειζότανκρυφά βιβλία όλων των θρησκειών. Τοεπόμενο βήμα υψηλού κινδύνου για τονίδιο και την οικογένειά του, στην Αλβανίατων σκληρών διωγμών, ήταν η συμμετοχήτου σε μια μυστική ομάδα χριστιανών πουέκανε συναντήσεις σε διάφορα σπίτιαστην Κορυτσά. Το ίδιο μυστικά έγινε καιη βάπτισή του, από τον πατέρα Κοσμά καιέλαβε το όνομα Ιωάννης.

Μετά τηνπτώση του κομμουνιστικού καθεστώτοςστην Αλβανία, είχε την ευκαιρία νασπουδάσει στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολήτου Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, μευποτροφία που καθιέρωσε η αλβανικήκοινότητα στην Αμερική στη μνήμη τουεπισκόπου Φαν Νόλι και αποφοίτησε το1993. Τότε, στην Αλβανία, ο μακαριστόςΑναστάσιος είχε ήδη ξεκινήσει το έργοτης αναστήλωσης της Εκκλησίας. Ύστερααπό πρόσκληση του ιεράρχη, ο Ιωάννηςεπέστρεψε στην Αλβανία για να βοηθήσειστο σημαντικό του έργο και το 1994 αρχικάχειροτονήθηκε διάκονος και το τέλοςτου ιδίου έτους ιερέας, από τον ΑρχιεπίσκοποΑναστάσιο.

Με μεταπτυχιακόστις Θεολογικές Σπουδές, υπηρέτησε ωςλέκτορας και κοσμήτορας της ΘεολογικήςΑκαδημίας της αλβανικής ΟρθόδοξηςΕκκλησίας. Το 1996 διορίστηκε διευθυντήςτης Θεολογικής Σχολής Δυρραχίου καιπαράλληλα έγινε αρχιμανδρίτης.

Στις 18 Ιουλίου1998 εξελέγη μητροπολίτης Κορυτσάς καιενθρονίστηκε λίγες ημέρες αργότερα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα