Δαβάκης: Ο Δένδιας θα ενημερώσει τη Βουλή για τη συμμετοχή της Ελλάδος στα αμυντικά διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα
Την «σαφή πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και προσωπικά του Νίκου Δένδια, να ενημερωθεί σύντομα η Ολομέλεια της Βουλής» για τα αμυντικά θέματα της χώρας, τη συμμετοχή και τον ρόλο της στη νέα δομή δυνάμεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης.
Παράλληλα,
Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε ο κ. Δαβάκης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, των νομοσχεδίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αφορούν την κύρωση δύο διεθνών συμβάσεων σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδος σε δομές του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα:
Η πρώτη αφορά το «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και κρατών μελών του ΝΑΤΟ, σχετικά με την ίδρυση, λειτουργία, επάνδρωση, χρηματοδότηση, διοίκηση και υποστήριξη της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων στο Νόρφολκ».
Η δεύτερη αφορά το «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας για την τοποθέτηση Εθνικού Αντιπροσώπου Συνδέσμου στο Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού και των ανταλλαγεισών επιστολών περί παράτασης της ισχύος αυτού».
Και οι δύο διεθνείς συμφωνίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.
Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, εκτός από το ΚΚΕ και τους «Σπαρτιάτες»που καταψήφισαν, η Ελληνική Λύση μαζί με Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια.
Νωρίτερα, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη τη θεσμική και πολιτική συζήτηση για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στα προγράμματα SAFE και ReArm, και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά, με την παρουσία θεσμικών φορέων».
Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των δύο Μνημονίων Συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, «εξασφαλίζουν την θεσμική παρουσία της χώρας μας στο πλαίσιο της δομής διοίκησης της Συμμαχίας».
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι «θα πρέπει άμεσα και επίσημα να ενημερωθεί η Βουλή σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη στάση και το ρόλο της Ελλάδος απέναντι στις νέες διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη νέα αμυντική δομή».
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, τόνισε την «ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής ώστε να δοθούν θεσμικές και ουσιαστικές εξηγήσεις για τη στάση της χώρας στα σημαντικά ζητήματα που διαμορφώνονται σε διεθνή και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο ειδικόςαγορητής του ΚΚΕ, Νικόλαος Παπαναστάσης,κατηγόρησε «τόσο τη σημερινή κυβέρνησηόσο και τις προηγούμενες κυβερνήσειςότι έχουν τεράστιες ευθύνες που στηρίζουντον Ευρωατλαντισμό και αποδέχονται τοντεράστιο όγκο αμυντικών δαπανών σεβάρος των κοινωνικών δαπανών, εμπλέκονταςολοένα και βαθύτερα τη χώρα στα νατοϊκάπρογράμματα».
«Ουσιαστικήσυζήτηση στη Βουλή με στοιχεία για τονπραγματικό ρόλο της Ελλάδος στα νατοϊκάκαι ευρωπαϊκά νέα σχέδια», ζήτησε οειδικός αγορητής της ΕΛΛΥ, ΣτυλιανόςΦωτόπουλος.
Η ειδικήαγορήτρια της Νέας Αριστεράς, ΣίαΑναγνωστοπούλου, εστίασε την κριτικήτης στην στάση της κυβέρνησης απέναντιστο Ισραήλ, κατηγορώντας την ότι «έχειαφήσει διάδρομο συνεργασίας για νασυντελείται η γενοκτονία στη Γάζα καιη ελληνική Βουλή δεν γνωρίζει απολύτωςτίποτα».
Ο ειδικόςαγορητής της Νίκης, Τάσος Οικονομόπουλος,τόνισε ότι «η συμμετοχή μας στις νατοϊκέςσυνεργασίες πρέπει να έχουν την έγκρισητης Βουλής», και χαρακτήρισε «αναγκαίατην πληρέστερη και ουσιαστική ενημέρωσημε στόχο την διακομματική συναίνεση».
Ο ειδικόςαγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας,Αλέξανδρος Καζαμίας, υποστήριξε ότι«τίθεται συνταγματικό θέμα ότανυλοποιούνται διεθνείς συμβάσεις χωρίςκύρωση από τη Βουλή» και πρόσθεσε ότι«η χώρα μας έχει σχέση με το ΝΑΤΟ παθητικήςεξάρτησης και υποτέλειας».
Ο ειδικόςαγορητής των «Σπαρτιατών», ΑλέξανδροςΖερβέας, περιορίστηκε να δηλώσει ότιτο κόμμα του καταψηφίζει και τα δύοΜνημόνια Συνεργασίας και θα τοποθετηθείαναλυτικά στην Ολομέλεια.
Ο γενικόςεισηγητής της ΝΔ, Ευστάθιος Κωνσταντινίδηςχαρακτήρισε «αναγκαιότητα την κύρωσητων δύο Μνημονίων Συνεργασίας με τοΝΑΤΟ, έστω και με καθυστέρηση».
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Είναι σίγουρη η επίθεση αρκούδας» λέει εθελοντής διασώστης – «Δεν υπάρχει ίχνος» υποστηρίζει ο ιατροδικαστής
- «Ήρθαν με μυδρίαση και όλοι τα θεωρούσαν νεκρά – Ιατρικό θαύμα ότι επανήλθαν» λέει ο Γιαννάκος για τα παιδιά στον Άραχθο
- Άρτα: Διασωληνωμένα στην Πάτρα μεταφέρονται τα δύο παιδιά – Τι έδειξαν οι αξονικές
- «Ντύθηκες σαν κλόουν»: Καταγγελία μαθήτριας για επιτηρήτρια στις πανελλήνιες
- Ιωάννα Τούνη: Ο δικηγόρος της απαντά αν θα κινηθεί νομικά για τις φωτογραφίες με τον Στάθη Σχίζα
- Η ΠΡΩΤΗ ΟΛΥΜΠΙΔΑ ΑΘΡΩΠΟΕΙΔΩΝ ROBOT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
- Πάρος: «Πήγαμε στην παραλία πρωί και φύγαμε στις 15:00», περιγράφει η μητέρα του βρέφους που πέθανε
- Το τελευταίο «αντίο» στον 61χρονο ορειβάτη που σκοτώθηκε μετά από επίθεση αρκούδας στη Δράμα
- Έξαλλος ο Π. Κουσουλός με τον Β. Νουλέζα: «Ε, χαιρετήστε με! - Δεν θα μου ανέβει η πίεση μεσημεριάτικα!»
- Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε εκπνέει η προθεσμία – Τα πρόστιμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Κυρανάκης: Ο νέος ΚΟΚ δεν στοχεύει στην τιμωρία, αλλά στην πρόληψη -Θέτουμε ξεκάθαρους κανόνες
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Κωνσταντοπούλου: «Εικόνες ντροπής, τραμπουκισμοί, σόου και εξυβρίσεις»
- Χάρης Δούκας: Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του δήμου -Κουμπί έκτακτης ανάγκης και νέα εφαρμογή SafeAthens
- Ισραήλ: Οκτώ ακτιβιστές του Madleen εξακολουθούν να κρατούνται κοντά στο Μπεν Γκουριόν
- Πορτογαλία: Νεοναζί επιτέθηκαν σε ηθοποιούς στη Λισαβόνα
- Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης -Παραμένει πρωθυπουργός
- Το Σάββατο στην Τρίπολη η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Πελοποννήσου του ΠΑΣΟΚ -Ομιλία Ανδρουλάκη
- Δαβάκης: Ο Δένδιας θα ενημερώσει τη Βουλή για τη συμμετοχή της Ελλάδος στα αμυντικά διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα
- Συγκλονιστική διάσωση γυναίκας από φλεγόμενο όχημα: Η στιγμή που σπάνε το τζάμι και τη βγάζουν [βίντεο]
- ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερες οι τιμές του τυπικού καλαθιού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ -Σύγκριση με 7 χώρες της ΕΕ

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Δαβάκης: Ο Δένδιας θα ενημερώσει τη Βουλή για τη συμμετοχή της Ελλάδος στα αμυντικά διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα
- Ο Τραμπ δεν αποκλείει τη συμφιλίωση με τον Μασκ -«Θα μπορούσαμε να τα ξαναβρούμε, δεν του κρατάω κακία»
- ΗΠΑ: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Μάιο -Ο Τραμπ καλεί τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά μία μονάδα
- Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης -Παραμένει πρωθυπουργός
- Χάρης Δούκας: Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του δήμου -Κουμπί έκτακτης ανάγκης και νέα εφαρμογή SafeAthens
- «Παίζουμε για κάθε κορίτσι που μας βλέπει» - Η Άρτεμις Σπανού στέλνει δυνατό μήνυμα ενόψει της μεγάλης ευρωπαϊκής πρόκλησης
- Πορτογαλία: Νεοναζί επιτέθηκαν σε ηθοποιούς στη Λισαβόνα
- Πανεπιστήμιο Κρήτης: Προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για 50.000 ανέργους
- Κόσοβο: Το κοινοβούλιο απέτυχε για... 30ή φορά να εκλέξει πρόεδρο -Δεν σχηματίζεται κυβέρνηση
- Συγκλονιστική διάσωση γυναίκας από φλεγόμενο όχημα: Η στιγμή που σπάνε το τζάμι και τη βγάζουν [βίντεο]
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Audi Q5 e-hybrid quattro: Στον ρυθμό των PHEV
- Τραγωδία στην Αργολίδα: 22χρονος καταπλακώθηκε από τρακτέρ
- Φωτογραφικός διαγωνισμός για να αναδείξουμε τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης
- Έκθεση - φωτιά για τη χρηματοδότηση των δασικών πυρκαγιών
- Τζιτζικώστας: Η ναυτιλία στρατηγικός πυλώνας για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της Ευρώπης
- Τραμπ: Ανακοίνωσε συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας – «Στο 55% οι δασμοί, εξασφαλίστηκαν σπάνιες γαίες»
- Πολωνία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το πολωνικό κοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ
- Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Ο πρόεδρος Τραμπ καλεί τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά μία μονάδα
- ΕΔΕ κατά Κωνσταντοπούλου: «Εικόνες ντροπής, τραμπουκισμοί, σόου και εξυβρίσεις»