Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους με ελληνικό άρωμα: Διάκριση για το «I’m Glad You’re Dead Now» στις Κάννες

Ελληνική υπογραφή φέρει η ταινία I'm Glad You're Dead Now (2025) του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη Tawfeek Barhom, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στην κατηγορία των μικρού μήκους ταινιών στο 78ο Φεστιβάλ Καννών.

Η ταινία αποτελεί αποτέλεσμα μιας πολυεθνικής κινηματογραφικής σύμπραξης, που συνδυάζει καλλιτεχνικές δυνάμεις από τρεις διαφορετικές χώρες. Ειδικότερα, η παραγωγή φέρει τη σφραγίδα των: Foss Productions (Ελλάδα), KIDAM (Γαλλία), Palestine Film Institute (Παλαιστίνη).

Η Foss Productions, μία από τις πλέον δραστήριες ελληνικές

εταιρείες παραγωγής, ανέλαβε σημαντικό μέρος της παραγωγής και των γυρισμάτων στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε ενεργά και στην τεχνική υποστήριξη, με Έλληνες επαγγελματίες πίσω από τη φωτογραφία, το μοντάζ και τον σχεδιασμό παραγωγής.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιώργος Βαλσαμής, ο οποίος τιμάται για τρίτη φορά με Χρυσό Φοίνικα. Οι άλλες δύο φορές ήταν για τις ταινίες «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» (The Distance Between Us and the Sky) το 2019 σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου και «I Am Afraid to Forget Your Face» το 2020 σε σκηνοθεσία Sameh Alaa.

Το μοντάζ της ταινίας «I'm Glad You're Dead Now» ανέλαβε ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, τον σχεδιασμό παραγωγής επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, ενώ ο Σταύρος Αβραμίδης φρόντισε τον ηχητικό σχεδιασμό.

Τα γυρίσματα στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν σε έναν πύργο κοντά στην Σαρωνίδα, καθώς και στην παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Η υπόθεση

Η ταινία, διάρκειας 13 λεπτών, αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών που επιστρέφουν στο νησί των παιδικών τους χρόνων.

Εκεί, καθώς περιπλανιούνται στον γνώριμο αλλά μεταμορφωμένο τόπο, έρχονται αντιμέτωποι με θαμμένα μυστικά και έντονα συναισθήματα, αναγκάζοντάς τους να αντιμετωπίσουν ένα σκοτεινό παρελθόν που τους συνδέει.

Πρωταγωνιστούν οι Tawfeek Barhom και Ashraf Barhom.

Η κορυφαία διάκριση στις Κάννες

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του 78ου Φεστιβάλ Καννών.

Στις 23 Μαΐου, η διεθνής κριτική επιτροπή της απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους (Short Film Palme d’Or), ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Κατά την απονομή, ο σκηνοθέτης ανέφερε με συγκίνηση: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο στην Παλαιστίνη και στην ειρήνη. Σε όσους δεν έχουν ακόμα φωνή».

Η στιγμή αυτή καταγράφηκε ως μία από τις πλέον συγκινητικές του φεστιβάλ, με παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό.

Τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε ο Ιρανός σκηνοθέτης και αντιφρονών Τζαφάρ Παναχίγια την ταινία «Ένα απλό ατύχημα», που γυρίστηκε υπό άκρα μυστικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους, Διάκριση, I’m Glad You’re Dead Now, Κάννες,chrysos foinikas mikrou mikous, diakrisi, I’m Glad You’re Dead Now, kannes