Μπαρούτι μυρίζει η Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί με «βαριά τιμωρία» το Ισραήλ
Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν απειλεί πως θα εκδικηθεί το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.
Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, με κατευθυνόμενο πύραυλο, προκαλεί φόβους για νέα κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Να σημειωθεί πως η Ισραηλινή κυβέρνηση ανάρτησε στην ιστοσελίδα της φωτογραφία του Χανίγια, με μια κόκκινη
Ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε χθες άμεσο πλήγμα στο Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε νωρίτερα χθες πως «θα εκδικηθούμε όποιον μας βλάψει». «Όλους όσοι στοχοποιούν τα παιδιά μας. Όποιον δολοφονεί τους πολίτες και κάνει κακό στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου, σε έκτακτο διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό.
Το Ιράν απειλεί με τεράστιο πανό: «Να περιμένετε βαριά τιμωρία»Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ενώ την ίδια ώρα τεράστιο πανό τοποθετήθηκε δίπλα στην Πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, με το μήνυμα στην εβραϊκή γλώσσα: «Να περιμένετε βαριά τιμωρία». Το πανό συνοδεύει μία επεξεργασμένη εικόνα του δολοφονημένου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, με φόντο το Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος θα προσευχηθεί πάνω από τη σορό του δολοφονημένου ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, είπε πως επειδή η επίθεση σημειώθηκε στην Τεχεράνη, «θεωρούμε την εκδίκηση καθήκον μας».
Ανησυχίες για περιφερειακή σύγκρουσηΤην ίδια ώρα, πληθαίνουν οι ανησυχίες για περιφερειακή σύγκρουση μετά και την ανακοίνωση του Ισραήλ για την «εξουδετέρωση» του κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό.
Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είπε τίποτα σχετικά με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, σημείωσε πως «δεν σχολιάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό».
Οι ηγέτες του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση στην Τεχεράνη. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τηρούν για την ώρα «σιγή ιχθύος». Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά τις δολοφονίες Χανίγια και Σουκρ, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση «κάνει πράγματα για να ρίξει τους τόνους», αλλά θα υπερασπισθεί το Ισραήλ αν δεχθεί επίθεση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που ηγήθηκαν μίας παγκόσμιας πολύμηνης διπλωματικής προσπάθειας για να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν μια δυσκολότερη πρόκληση.
Κωνσταντινούπολη: «Φονιά Ισραήλ, έξω από την Παλαιστίνη» -Χιλιάδες διαδήλωσαν για τον θάνατο του ΧανίγιαΧιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαναν πορεία το βράδυ της Τετάρτης )31/7) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες και φωτογραφίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ενώ στα πλακάτ έγραφαν «Μάρτυρα Χανίγια, η Ιερουσαλήμ είναι ο σκοπός μας και η πορεία σου είναι η πορεία μας».
Φώναζαν επίσης συνθήματα όπως «Φονιά Ισραήλ, έξω από την Παλαιστίνη» και «Χιλιάδες χαιρετίσματα από την Κωνσταντινούπολη στην αντίσταση στη Γάζα» ενώ κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, περνώντας από τη συνοικία Φατίχ της πόλης.
Στο εθνικό τζαμί του Κατάρ η ταφή του ΧανίγιαΗ κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια θα τελεστεί σήμερα στην Τεχεράνη. Στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, για προσκύνημα και ταφή. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο τζαμί της χώρας, το εθνικό τζαμί του Κατάρ, και η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα, στο ίδιο νεκροταφείο όπου είναι ενταφιασμένος ο ιδρυτής του κράτους του Κατάρ, Γιασίμ μπιν Μοχάμεντ αλ Τάνι.
Επιτετραμμένος του Λιβάνου στον ΟΗΕ: «O πόλεμος θα εξαπλωθεί παγκοσμίως»Κατά τη διάρκεια του ΣΑ του ΟΗΕ, ο Επιτετραμμένος του Λιβάνου, Χάντι Χάτσεμ, προειδοποίησε ότι μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
Είπε ότι ενώ οι ακριβείς συνθήκες πίσω από την επίθεση στο Ματζάλ Σαμς είναι ακόμη άγνωστες, θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί επειδή «το Ισραήλ έχει καταλάβει παράνομη την περιοχή από το 1967», ενώ παράλληλα δεν εφάρμοσε πολυάριθμα ψηφίσματα του ΟΗΕ που του ζητούσαν να αποσυρθεί από τα Υψίπεδα του Γκολάν και άλλα κατεχόμενα εδάφη.
Ο Χάτσεμ προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το ξέσπασμα μιας περιφερειακής σύγκρουσης.
Ισραηλινός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ: Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος «χορηγός της τρομοκρατίας» παγκοσμίωςΣτο ΣΑ του ΟΗΕ μίλησε και ο εκπρόσωπος του Ισραήλ, Τζόναθαν Μίλερ, τονίζοντας πως η έκτακτη συνεδρίαση ζητήθηκε από τον μεγαλύτερο «χορηγό της τρομοκρατίας» στον κόσμο, το Ιράν.
«Το Ιράν δεν είναι απλώς χορηγός της τρομοκρατίας, είναι η ίδια η μηχανή που οδηγεί τη μηχανή του θανάτου και της καταστροφής που μας απειλεί όλους», είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.
«Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει υπεύθυνη την Τεχεράνη για τα εγκλήματά της», πρόσθεσε ο Μίλερ, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση με πυραύλους στο Ματζάλ Σαμς.
Ιράν: Με τη δολοφονία Χανίγια το Ισραήλ σκοπεύει να επεκτείνει τον πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχήΑπό τη πλευρά του ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, σημείωσε ότι «η δολοφονία του Χανίγια είναι μια άλλη εκδήλωση του μακροχρόνιου προτύπου τρομοκρατίας και δολιοφθοράς του Ισραήλ που στοχεύει στους Παλαιστίνιους και στους υποστηρικτές τους».
Πρόσθεσε ότι το Ιράν καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο αυτή την τρομοκρατική ενέργεια που αποτελεί παράλληλα τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εθνικής ασφάλειας και δείχνει ότι το Ισραήλ σκοπεύει να επεκτείνει τον πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ισχυριζόμενος ότι δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Η ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών ως στρατηγικού συμμάχου τους και των κύριων υποστηρικτών του ισραηλινού καθεστώτος στην περιοχή δεν μπορεί να αγνοηθεί σε αυτό το φρικτό έγκλημα», δήλωσε ο Σαΐντ Ιραβανί, μόνιμος εκπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον ΟΗΕ, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.
Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ είπε χθες ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνώριζαν ούτε εμπλέκονταν στον προφανή θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν ανεξάρτητη επιβεβαίωση ως προς τους ισχυρισμούς της Χαμάς σχετικά με τον θάνατό του».
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγικό φινάλε: Νεκρή η νύφη – Έπεσε γuμvή στο κενό από το παράθυρο, την νύχτα του γάμου της – ΦΩΤΟ
- ΑΑΔΕ: Στη δημοσιότητα η "μαύρη λίστα" με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Δείτε τα ονόματα
- Βαρύ πένθος για τον Κωστή Μαραβέγια. ‘Εφυγε από τη ζωή ο πατέρας του
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο ελληνικός απολογισμός της 5ης ημέρας – Οι ελληνικές συμμετοχές της Πέμπτης 1/8
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Γκονζάλες κέρδισε «καθαρά» τον πρόεδρο Μαδούρο στις εκλογές στη Βενεζουέλα
- Σαν σήμερα 1 Αυγούστου: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης – «Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους»
- Ιράν: Άμεσο πλήγμα στο Ισραήλ διέταξε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με τους New York Times
- Ο Μεσούτ Έζιλ προκαλεί αντιδράσεις με ανάρτηση εναντίον του Ισραήλ
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 1 Αυγούστου
- Γιορτή σήμερα 1/8 – Τι λέει το εορτολόγιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- WWII bomb found at former Elliniko airport to be detonated on Friday morning
- Βαθμολογία UEFA: Πιο κοντά στην 14η θέση η Ελλάδα μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ
- Parties calling for convening of transparency committee on wiretapping
- Προκριματικά Champions League: Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε την Μπάνια Λούκα και έκανε το πρώτο βήμα προς το σεντόνι
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024-Μπάσκετ: Άνετη πρόκριση για ΗΠΑ κόντρα στο Νότιο Σουδάν με τρομερό Αντεμπάγιο [βίντεο]
- Νέο πλήγμα για τις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας η δολοφονία του Χανίγια -«Ελβετικό τυρί» η ασφάλεια του Ιράν
- Champions League: Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ
- Παραδόθηκαν τα πρώτα F-16 στην Ουκρανία, η σημασία τους στον πόλεμο με την Ρωσία
- Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή
- Ν. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για τους χαμηλούς μισθούς και την πανάκριβη καθημερινότητα»

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Μπαρούτι μυρίζει η Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί με «βαριά τιμωρία» το Ισραήλ
- Χαλκιδική: Άγριο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας -Χτύπησε με ζώνη τη σύντροφό του
- Πάτρα: Άγρια επίθεση σε 21χρονο -Τον λήστεψαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 1 Αυγούστου
- Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Μαρόκο και Τυνησία μετά την δολοφονία του Χανίγια
- Καιρός: Με 37άρια και μποφόρ μπαίνει ο Αύγουστος -Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πέντε περιοχές
- Γουατεμάλα: Ο πρόεδρος Αρέβαλο καταγγέλλει τις διώξεις της εισαγγελίας σε βάρος φυλακισμένου δημοσιογράφου
- Κρήτη: Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο -Ήχησε τη νύχτα το 112
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποτελεσματικό αντιβιοτικό δια χειρός… ChatGPT
- Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη για να ανακοπεί το μέτωπο – Ξεκίνησαν και πάλι τα εναέρια μέσα
- Τουρκία: Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια
- Ανησυχία ΣΑ για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Χανίγια
- Αλ Τζαζίρα: Καταδικάζει τη δολοφονία δημοσιογράφων σε βομβαρδισμό του Ισραήλ
- Παραδόθηκαν στην Ουκρανία τα πρώτα F-16
- Συνεχίζεται ο καύσωνας – Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία
- Συνταγματικό πραξικόπημα Χατζηδάκη κατά του Συμβουλίου Επικρατείας χάριν της διαπλοκής
- Κολύμβηση Ολυμπιακοί 2024: Δεύτερος τελικός για τον Απόστολο Χρήστου