Ανδρουλάκης από Λάρισα: «Έχετε πολλούς λόγους για να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ αυτήν τη φορά» -Η εκδήλωση PES, παρουσία Σμιτ

Στην Ελλάδα και στη Λάρισα διεξήχθη η κεντρική εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο επίτροπος αλλά και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ,

παρουσίασαν, στον πεζόδρομο μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, το πρόγραμμα του ΕΣΚ.

Δείτε την εκδήλωση:

Φίλες και φίλοι,

Σαςευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μουγια τη σημερινή υποδοχή, εδώ στην καρδιάτης παραγωγικής Ελλάδας, στη Λάρισα,στη Θεσσαλία.

Μαςτιμούν απόψε ο Νίκολας Σμιτ, οι ΕυρωπαίοιΣοσιαλιστές και Δημοκράτες, στο εναρκτήριολάκτισμα της προεκλογικής μας εκστρατείας.

Καλώκάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωποσε κάθε άκρη της πατρίδας μας την 9ηΙουνίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας,να ενώσουμε τις αγωνίες μας, να ενώσουμετις ελπίδες μας, να ξαναφτιάξουμε τοκοινό μας προοδευτικό, δημοκρατικόσπίτι.Για μιαισχυρή Ελλάδα, για μια δίκαιη Ελλάδα,στην Ευρώπη της αλληλεγγύης.Γιααυτό όλοι μαζί στις είκοσι ημέρες πουαπέμειναν να ξανακάνουμε ισχυρή τηΔημοκρατική Παράταξη.

ΤοΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Το ΠΑΣΟΚπου κάποιοι νόμιζαν ότι θα ξεριζώσουναπό την προοδευτική καρδιά της Ευρώπης.Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ηπαράταξη που εκπροσωπεί τον προοδευτικόκόσμο. Αλλά πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί,γιατί στις ευρωπαϊκές εκλογές είναιένα ακόμα βήμα. Αλλά η μεγάλη, η τελικήκαι η κρίσιμη μάχη για τον λαό μας είναιστις επόμενες εθνικές εκλογές, όπουέχουμε χρέος να αγωνιστούμε νικηφόρααπέναντι στο κλειστό σύστημα εξουσίαςτου κ. Μητσοτάκη.

Φίλεςκαι φίλοι,

Οαγώνας μας είναι ένας αγώνας για τηνκοινωνική δικαιοσύνη, για την εθνικήαξιοπρέπεια, για την Ευρώπη των λαών,για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, για τηνΕυρώπη που αγωνίζεται καθημερινά γιανα είμαστε ένας φάρος δημοκρατίας,σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,του κράτους δικαίου, της δίκαιης πράσινηςμετάβασης. Ένας φάρος ουσιαστικός καισυμβολικός για όλη την ανθρωπότητα.Αυτός, λοιπόν, ο φάρος, για να λάμψειξανά, θέλει ισχυρές τις δημοκρατικές,σοσιαλιστικές, προοδευτικές δυνάμειςτης Ευρώπης απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα,την Ακροδεξιά και τη συντήρηση.

Εμείςοι Έλληνες βιώσαμε στο πετσί μας τισημαίνει κοινωνική αδικία, έλλειψηπροετοιμασίας και πρόληψης και ανικανότητασχεδιασμού της αποκατάστασης από τιςακραίες επιπτώσεις της κλιματικήςαλλαγής. Δεν προετοιμαστήκαμε, αλλά δενυπήρξε και κανένα σχέδιο για νααντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις στηΘεσσαλία, στον Έβρο και σε πολλές άλλεςπεριοχές της Ελλάδας.


Με τον Νίκολας Σμιτ σταματήσαμε στα Τέμπη. Και θέλω και σήμερα από αυτό εδώ το βήμα να δεσμευτώ σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα δώσουμε τον αγώνα να πληρώσουν αυτοί που δεν υλοποίησαν το έργο της τηλεδιοίκησης οδηγώντας τους συνανθρώπους μας σε ένα βίαιο και βάρβαρο θάνατο. Έχουμε τεράστιο ηθικό και πολιτικό χρέος απέναντι στις ψυχές τους, απέναντι στις οικογένειές τους, απέναντι στο σύνολο του ελληνικού λαού. Είναι αδιανόητο η Ευρώπη να δίνει 54 εκατ. ευρώ για να έχουμε ασφάλεια στις μεταφορές και το πελατειακό κράτος της χώρας να μην μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο και να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές.

Εμείςτην 9ηΙουνίου καλούμε το λαό να δώσει δύναμηστο ΠΑΣΟΚ. Γιατί δύναμη στο ΠΑΣΟΚ είναινίκη της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι νίκητης προοπτικής του ελληνικού λαού.

Έχουμεχρέος ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, μια ισχυρήΔημοκρατική Παράταξη, να μπει φραγμόςκαι φρένο στην αλαζονεία της ΝΔ. Έναδυνατό ΠΑΣΟΚ να μπει φρένο στη διαφθορά,την ατιμωρησία, την αδικία, τηναναξιοκρατία, που έχει γίνει καθημερινόβίωμα εκατομμυρίων Ελλήνων. Για μιακυβέρνηση που σε όλα -υποκλοπές, Τέμπη,ακρίβεια, κατάρρευση ΕΣΥ- έχει μόνο μίααπάντηση: 41%. Αυτή λοιπόν την αλαζονικήαπάντηση έχουμε χρέος να αποδοκιμάσουμετην 9ηΙουνίου.

ΗΘεσσαλία, η παραγωγική καρδιά της χώρας,είναι μία περιοχή που έχει δοκιμαστείαπό αυτή την αλαζονεία. Οι καταστροφικές πλημμύρες άφησαν πίσωνεκρούς, κατέστρεψαν εκατοντάδεςχιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης,σπίτια και επιχειρήσεις ενώ δεκάδεςχιλιάδες ζώα χάθηκαν.

Οιπολίτες είχαν απέναντι τους έναν κρατικόμηχανισμό που αποδείχθηκε αδύναμος,απροετοίμαστος, πολύ κατώτερος τωνπεριστάσεων.

Καιτο ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό ο ΔημήτρηςΚουρέτας που μας τίμησε και μας τιμά ωςΠεριφερειάρχης Θεσσαλίας: δενυπάρχει επιτελικό κράτος. Υπάρχει έναςπελατειακός μηχανισμός που το βλέμματου είναι συνεχώς στις επόμενες κάλπεςκαι όχι στις αγωνίες και τα προβλήματατου ελληνικού λαού.

Έργαπου φτιάχτηκαν μετά από την καταιγίδαΙανός πριν από λίγα χρόνια καταστράφηκανξανά, ενώ είμαστε ακόμα υπόλογοι γιατίδεν έχουμε καταθέσει στην ΕΕ εδώ και 3χρόνια την αξιολόγησηκινδύνου και τα σχέδια διαχείρισηςπλημμυρών. Είναι 5 χρόνια κυβέρνηση καιακόμα φταίνε οι προηγούμενοι ή «οιδιαχρονικές αδυναμίες του κράτους» πουδεν αντιμετώπισαν, αλλά διόγκωσαν. Ακόμακαι μετά την καταστροφή, η κυβέρνησηδεν έβαλε μυαλό.  

Γιατον λόγο αυτό επιλέξαμε σήμερα να κάνουμετην κεντρική ομιλία των ΕυρωπαίωνΣοσιαλιστών εδώ στη Λάρισα. Γιατί ηαναζωογόνηση της Θεσσαλίας, δεν είναιένα τοπικό ζήτημα. Είναι ένας κορυφαίοςεθνικός στόχος. Η αντιμετώπιση τωνσυνεπειών της κλιματικής αλλαγής καιη προστασία και ενίσχυση του πρωτογενούςτομέα είναι για το ΠΑΣΟΚ και τουςΕυρωπαίους Σοσιαλιστές βασική μαςπροτεραιότητα.

ΟΝίκολας Σμιτ ήταν άλλωστε ο πρώτοςΕυρωπαίος Επίτροπος, που επισκέφθηκετην περιοχή και είδεμε τα μάτια του τα εκατοντάδες χιλιάδεςστρέμματα πλημμυρισμένης γης.  Γνωρίζεικαι εκείνος ότι απαιτούνται γενναίεςπρωτοβουλίες σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκόκαι παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να καταφέρουμενα αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις,που μας φέρνει η διαρκής αύξηση τηςθερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενακαι η διατάραξη των οικοσυστημάτων.

Σεαυτή τη βάση, το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκεέγκαιρα καταθέτοντας προτάσεις τόσογια την αναθεώρηση της Κοινής ΑγροτικήςΠολιτικής ώστε να είναι αρωγός σε αυτήτην προσπάθεια και ναμην λειτουργεί τιμωρητικά. Είναι βαθιάπεποίθησή μου ότι  ηανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα τουπεριβάλλοντος και των κοινωνιών μαςείναι το πολιτικό στοίχημα του 21ου αιώνακαι πως έχουμε καθήκον να σταθούμε στούψος των περιστάσεων.

Δενμπορούμε να κάνουμε ότι η κλιματικήαλλαγή δικαιολογία. Είναι μία γνωστήπραγματικότητα εδώ και 15 χρόνια τολιγότερο. Αλλά, αντί να λέμε αλήθειες,αντί να απαντάμε στις αποτυχίες, αντίνα προετοιμαζόμαστε, πάντα φταίεικάποιος άλλος.Δυστυχώς,η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καισε αυτό τον κρίσιμο τομέαβάζειμπροστά την επικοινωνία από την ουσία.

Αντιπλημμυρικάέργα απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψηςκαθώς απέτυχαν να τα υλοποιήσουν εντόςχρονοδιαγραμμάτων. Η πρόληψη τωνεπιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής απουσιάζειπλήρως από τον σχεδιασμό τους.

Τηνπερασμένη χρονιά είχαμε τα περισσότεραεναέρια μέσα πυρόσβεσης από κάθε άλληφορά, λιγότερες εστίες απ’ ό,τι συνήθως,αλλάτις περισσότερες καταστροφές. Η Δαδιάείναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που συνέβηστην Ευρώπη. Και κάποιοι μας έλεγαν τότε“μήπως φταίνε οι μετανάστες που κάηκανστο δάσος”. Αυτό είναι το ηθικό τουςεπίπεδο. Ενώ ήξεραν ότι τα τελευταίατρία χρόνια η περιοχή του Έβρου και τηςΡοδόπης είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστάξηρασίας, δεν προετοιμάστηκαν μεαποτέλεσμα την καταστροφή του σπάνιουοικοσυστήματος της Δαδιάς .

Διαφημίζουντο πρόγραμμα «Αιγίς» που όμως αφοράμόνο νέα μέσα πυρόσβεσης, απαραίτητα,αλλά όχι αρκετά. Πόσες φορές έχουμεακούσει για τα νέα Canadair,μία αγορά για την οποία έχω παλέψει καιεγώ ως Ευρωβουλευτής. Από τα 7 που θααγοράσουμε εμείς,

τα2 θα τα προμηθευτούμε μέσω του rescEUκαι του ΕυρωπαϊκούΜηχανισμού Πολιτικής Προστασίας χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο Έλληναςπολίτης, μειώνοντας ουσιαστικά τοσυνολικό κόστος προμήθειας κατά 30%. Αυτό το βήμα, αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύηπουδείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις νότιεςχώρες, που κάθε χρόνο δίνουν τη μάχη μετις δασικές πυρκαγιές, είναι ένα από ταμεγαλύτερα επιτεύγματά μου ως Ευρωβουλευτήςκαθώς από το 2018, ως εισηγητής τουΚοινοβουλίου, αγωνίστηκα ώστε αυτό ναγίνει πραγματικότητα.  Αγωνίστηκαώστε κάθε χρόνο η χώρα μας να μπορεί ναλαμβάνει βοήθεια από χιλιάδες ευρωπαίουςπυροσβέστες και εναέρια μέσα χωρίς ναχρειαστεί να πληρώσουμε.

Όμως,παρόλα αυτά η χώρα μας παραμένει ευάλωτη.Τα νέα αεροπλάνα θα έρθουν το νωρίτεροσε δύο χρόνια. Ενώ είχε την ευκαιρία νααξιοποιήσει ένα μέρος από τα χρήματατου Ταμείου Ανάκαμψης για να δημιουργήσει καλύτερες υποδομές,καλύτερους μηχανισμούς αποτροπής,πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικώνκαταστροφών, προτιμά να διευθετείσυμφέροντα, να χρησιμοποιείτην «κλιματική κρίση» ως άλλοθι.

Αυτόςείναι ο αρνητικός απολογισμός τηςκυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Όμως, δενείναι μόνο αυτό. Είναι η οικονομία, είναιη ακρίβεια, είναι η υγεία, είναι η παιδεία,είναι το κράτος δικαίου.

Τιέκαναν για τη ακρίβεια μετά από ένανχρόνο στην κυβέρνηση;

Πόσεςφορές έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι ταδύσκολα είναι πίσω μας; Ο ίδιος στηνπρώτη του συνέντευξη μετά τις εθνικέςεκλογές είπε ότι δεν θα επιτρέψει ηπατρίδα μας να γίνει μπανανία μεγάλωνπολυεθνικών. Αλλά στον βωμό τηςεπικοινωνίας σκηνοθέτησε μία νέακωμωδία: την επιστολή στην κ. Φον ντερΛάιεν. Λες και την ακρίβεια στην Ελλάδαδεν μπορεί να την αντιμετωπίσει ηελληνική κυβέρνηση αλλά οι Βρυξέλλεςκαι η Φον ντερ Λάιεν. Τόσο πολύ περιφρονείτη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Σταενοίκια 42% αύξηση για τις οικογένειεςσε τέσσερα χρόνια, 51% για τους φοιτητές.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων ήταν υπερτετραπλάσιος τον Μάρτιο, υπερτριπλάσιος τον Απρίλιο σύμφωνα με τη Eurostat. Και αντί να κάνουν ελέγχους και να βάζουν πρόστιμα, είναι τροχονόμοι ισχυρών, οικονομικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν στην πλάτη της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων Ελλήνων. Αλλά, όπως μας λένε ότι έχουν μία ολοκληρωμένη, σταθερή και επιτυχημένη οικονομική πολιτική. Εδώ μπαίνει ένα κορυφαίο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να έχει πετύχει το οικονομικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και ο λαός μας να έχει τη μικρότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρωζώνη και τη δεύτερη μικρότερη στην Ευρώπη των 27. Πραγματικά, θέλω να γίνει debate για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης έστω και σε αυτήν την μοναδική ερώτηση.

Αλλάας του απαντήσω σήμερα εδώ από τη Λάρισα:Δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.Έχει επιλέξει να χαϊδεύει τους ισχυρούς.Δεν το λέω εγώ, το λένετα επίσημα στοιχεία.

Τιλέει η Τράπεζα της Ελλάδας; Ολιγοπώλιαστην εμπορία τροφίμων, ολιγοπώλια στιςιδιωτικές υπηρεσίες υγείας που αξιοποιούνκαι εργαλειοποιούν το πολύτιμο αγαθόπου έχει ο κάθε άνθρωπος, την υγεία,γιατί ο κ. Μητσοτάκης αφήνει να καταρρεύσειτο ΕΣΥ.

Ολιγοπώλιαστην ενέργεια γιατί πολύ απλά δεν είναιούτε δίκαιη, ούτε πράσινη η ενεργειακήμετάβαση της χώρας. Δεν είναι πράσινη,γιατί και αυτός και ο κ.Τσίπρας έκαναντην Ελλάδα εξαρτώμενη από το εισαγόμενοφυσικό αέριο.

Δενείναι δίκαιη γιατί δεν έχουν κατάπροτεραιότητα σύνδεση στο δίκτυο οιμεταποιητές, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες,οι συνεταιρισμοί, οι δήμοι, για να έχετεσταθερό κόστος παραγωγής τα επόμεναχρόνια και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Ότανένα κράτος ελέγχει, κανονικοποιεί τηναγορά και όταν υπάρχουν ολιγοπώλια καισυνεννοήσεις συμφερόντων, μπαίνουνπολύ μεγάλα πρόστιμα.

Αςδούμε λοιπόν το παράδειγμα των τραπεζών.Είμαι σίγουρος ότι εκατοντάδες παραγωγοίτης Θεσσαλίας δεν μπορούν να μπουν στιςτράπεζες με τα σημερινά κριτήρια τηςαγοράς.

Γιααυτό μας έδωσε η Ευρώπη το ΤαμείοΑνάκαμψης, για να κάνουμε αυτόνομοχρηματοδοτικό φορέα, όπως οι Πορτογάλοικαι να δανείζει με χαμηλό κόστος και μεάλλα κριτήρια: ψηφιακά, περιβαλλοντολογικά,με θέσεις εργασίας. Όλα στις τράπεζεςτα έδωσε ο κ. Μητσοτάκης. Και ποιο ήταν το ευχαριστώ των τραπεζών;4 δισεκατομμύρια ήταν τα κέρδη τουςφέτος, τα περισσότερα από τη διαφοράεπιτοκίου χορηγήσεων με το επιτόκιοκαταθέσεων. Η μεγαλύτερη διαφορά σε όλητην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη κερδοσκοπίασε όλη την Ευρώπη. Το 1,5 δισ. από τα 4 φέτοςκαι 1,5 δισ. πέρυσι, οι υπερχρεώσεις. Οιμεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Κάνειέλεγχο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, βλέπειτο πρόβλημα και για τα 3 δισ. που κέρδισανσε δύο χρόνια οι τράπεζες, το πρόστιμοήταν 41 εκατ. ευρώ. Μα όταν για 3 δισ.κερδοσκοπίας το πρόστιμο είναι 41 εκατ.ευρώ δεν τους λες “σταμάτα”, τους λες“προχώρα εις βάρος του ελληνικού λαού,της παραγωγικής και δημιουργικήςΕλλάδας”.

Εμείςγια όλα αυτά έχουμε την πολιτική αυτονομίανα συγκρουστούμε με τους ισχυρούς γιατο δημόσιο συμφέρον, για το συμφέροντης δημιουργικής Ελλάδας, της νεολαίας,του εργαζόμενου.

Χαίρομαιπολύ γιατί σήμερα κοντά μας είναι έναςάνθρωπος, ο υποψήφιος πρόεδρος για τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή, ένας πιστόςσοσιαλδημοκράτης, ένας συνεπής ιδεολόγος,που με τις αποφάσεις και τις προτάσειςτου προστάτευσε τους εργαζόμενους σεόλη την Ευρώπη.

Είχατη συγκινητική στιγμή το πρωί νασυναντήσουμε την αντιπροσωπεία τωνδιανομέων της Θεσσαλονίκης, τωνντελιβεράδων, που αυτός ο άνθρωπος μετην πρωτοβουλία του τούς έδωσε τηδυνατότητα να είναι εργαζόμενοι μεπλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθωτοί.Κινδυνεύει η ζωή τους καθημερινά. Έχουμελοιπόν χρέος να μιλήσουμε για τονεργαζόμενο. Έφυγαν τα μνημονιακά χρόνια.Ποια είναι η ανάπτυξη; Του realestate, του αφελληνισμού τηςελληνικής οικονομίας; Ποια είναι ταεργασιακά δικαιώματα; Ποια είναι ηανάπτυξη που υπηρετεί το συμφέρον τουλαού, την κοινωνική δικαιοσύνη, τηναξιοπρέπεια; Η ανάπτυξη των ισχυρών;Αυτή που σχεδιάζει πελατειακά ησυντηρητική παράταξη; Ή το προοδευτικόδημοκρατικό αξιοκρατικό αντικειμενικόσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη Ελλάδα.Για μια Ελλάδα όπου η νέα γενιά θα μένειεδώ στη Θεσσαλία για να παράξει πλούτο.

Ποιαλοιπόν Ελλάδα υπηρετούμε, κύριοι τηςΝέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μεγάλοδίλημμα και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Εμείςαγωνιζόμαστε για πρωτογενή τομέα μεαξιοπρέπεια. Γιατί έχουμε ένα μεγάλοόραμα για τη Θεσσαλία και όλη την ελληνικήπεριφέρεια: ισχυρό κοινωνικό κράτοςγια όλους, με ισχυρό σύστημα υγείας σεόλες τις βαθμίδες. Πρωτοβάθμια κέντραυγείας, με μόνιμους ιατρούς. Με ένταξητων υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά,με ισχυρή δημόσια παιδεία, σε κάθε γωνιάτης Ελλάδας, αλλά πάνω από όλα τηνπαραγωγική ανασυγκρότηση.Το όραμά μας είναι ναδιασυνδέσουμε τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο,το σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα μετον τουρισμό, με μετρήσιμους στόχους.Δεν θα κερδίζουν μόνο από τα εκατομμύριατων ταξιδιωτών ισχυρά συμφέροντα στιςαεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείεςκαι στα μεγάλα ξενοδοχεία. Από ταεκατομμύρια τουριστών θα κερδίσουν καιτα νησιά, αλλά όλη η παραγωγική περιφέρειαδιασυνδέοντας τα προϊόντα μας. Εάνκαταφέρουμε το σχέδιο αυτό που πέτυχανοι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, θααναζωογονηθούν όλα τα χωριά, όλη ηΠεριφέρεια. Θα έχουμε απάντηση στοδημογραφικό. Δεν θα μαραζώσουμε γιατίτα παιδιά και τα εγγόνια σας θα μείνουνεδώ στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας.Γιατί θα έχουν δουλειές και εισοδήματαμε αξιοπρέπεια για να μεγαλώσουν τιςοικογένειές τους. Αυτό για μένα είναιτο μέλλον της χώρας.

Με τη σημερινή κυβέρνηση έχουμε 10δισεκατομμύρια εισαγωγές τροφίμων τοχρόνο. Ακόμη και ντομάτες από την Πολωνίαεισάγει η Ελλάδα. Ως εδώ. Έχουμε ένα άλλοόραμα. Και καλώ τον αγροτικό κόσμο εδώαπό τη Λάρισα να θυμηθούν ποια ήταν ηπαράταξη που τους έδωσε αξιοπρέπεια,προοπτική και ελπίδα. Τους καλώ ναθυμηθούν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναιδίπλα τους. Γιατί το αίμα νερό δενγίνεται.

Το όραμά μας για την παραγωγικήανασυγκρότηση είναι απολύτως συνδεδεμένοκαι με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.Από την πρώτη στιγμή πρότεινα στον κ.Μητσοτάκη μια task force για τη Θεσσαλία, μετον Περιφερειάρχη, την Αυτοδιοίκησηκαι τα επιμελητήρια. Για να σχεδιάσετεεσείς από εδώ το μέλλον της ανασυγκρότησηςμετά την καταστροφή. Είπαμε “ναι” σεενιαία αρχή διαχείρισης υδάτων, αλλάμε την αυτοδιοίκηση και όχι με τουςιδιώτες. Γιατί το νερό είναι δημόσιοαγαθό.

Για εμάς, ο θεσσαλικός κάμπος είναι μιαπολύ μεγάλη προτεραιότητα. Εδώ θα κριθείη δύναμη της ανασυγκρότησης, τουεκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης.Αλλά χρειάζεται διάλογος, συναίνεση.Δεν μπορεί όλα να είναι αποφάσεις τηςκλειστής παρέας του Μαξίμου. Και θέλωνα απευθυνθώ σε όλους τους αυτοδιοικητικούςτης Θεσσαλίας, σε όλα τα επιμελητήριααπό όποιο κόμμα κι αν προέρχονται: τοΠΑΣΟΚ θα είναι δίπλα σας στον αγώνααπέναντι σε πολιτικές τις οποίες δενέχετε συναποφασίσει.

Παρουσιάσαμε τους βασικούς άξονεςενός Αναπτυξιακού Σχεδίου για τη χώρα,το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας έχει σχέση με τοπεριβάλλον, με το πώς οραματιζόμαστετη φύση, το αγροτικό τοπίο, την ελληνικήπεριφέρεια, τις πόλεις μας και τον αστικόχώρο. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στηνενέργεια, το πως θα εξυπηρετούμαστε, τιείδους καύσιμα και ενέργεια θαχρησιμοποιούμε. Ο τρίτος πυλώνας αφοράστην ανάπτυξη. Για εμάς είναι κρίσιμηςσημασίας το ερώτημα «τι είδους ανάπτυξηθέλουμε για τη χώρα μας και σε ποιεςδραστηριότητες θα στηριχθεί». Αλλά τοκρίσιμο ερώτημα είναι «τις ανάγκεςποιων θα εξυπηρετεί αυτή η ανάπτυξη;».Των λίγων και ισχυρών ή του συνόλου τηςκοινωνίας; Για εμάς η απάντηση είναιμία και κατηγορηματική, γιατί ηπεριβαλλοντική πολιτική σήμερα πρέπεινα είναι και μια εφαρμοσμένη κοινωνικήπολιτική.Αυτός είναι και ο τέταρτοςπυλώνας του σχεδίου μας. Όλα αυτά πάνεμαζί. Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίςσεβασμό στο περιβάλλον. Δεν υπάρχειδίκαιη ανάπτυξη χωρίς κράτος δικαίου,διάκριση των εξουσιών και εν τέλεισεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γι’ αυτό δίνουμε καθημερινό αγώνα ηχώρα μας να μην είναι μια χώρα που θααποτύχει σε όλα αυτά. Και αυτό που μεστενοχωρεί περισσότερο από όλα είναιότι ο λαός μας πέρασε δέκα πολύ δύσκολαχρόνια. Είδε περιουσίες να χάνονται.Είδε τα κόκκινα δάνεια να τα παίρνουντα funds για να εκβιάζουν παραγωγούς,συνεταιρισμούς, απλούς ανθρώπους. Είδετα παιδιά και τα εγγόνια του να παίρνουντα αεροπλάνα και να φεύγουν σε χώρεςτης Ευρώπης και του κόσμου για μιαδουλειά, για αξιοπρέπεια. Είδε ανθρώπουςνα φτωχοποιούνται, να χάνουν τις δουλειέςτους. Και τι άλλαξε από τότε; Αυτό θέλωνα αναρωτηθεί η καθεμία και ο καθέναςσας ξεχωριστά.

Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι τουπολιτικού συστήματος είναι αμετανόητο.Οι ίδιες πρακτικές που έφεραν αυτά ταδεινά στο λαό μας είναι ακόμη εδώ με τηνκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναιακόμη εδώ οι αμετανόητες πρακτικές, πουέστειλαν τον λαό στα μνημόνια. Αλλάείμαστε και εμείς εδώ πιο δυνατοί. Καιζητώ από τον λαό να μας κάνει ακόμη πιοδυνατούς για να υπερασπιστούμε τασυμφέροντά του και να βάλουμε ένανφραγμό στην αλαζονεία και σε όλες αυτέςτις πελατειακές πρακτικές. Εμείς πάθαμεαλλά μάθαμε.

Και αυτό για το οποίο δεσμεύομαι καιστην έναρξη αυτού του νέου αγώνα τωνευρωπαϊκών εκλογών είναι ότι η δημοκρατικήπαράταξη δεν θα ξαναπροδώσει τηνεμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Έχουμεχρέος να αγωνιστούμε τις επόμενες είκοσιμέρες για την ισχυρή Ελλάδα, για τηδίκαιη Ελλάδα στην Ευρώπη της αλληλεγγύης.Είναι στα χέρια μας, είναι στα χέρια σαςνα ξαναγίνουμε η παράταξη του απλούλαού, του αδύναμου, του μη προνομιούχουσε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι ο μόνοςδρόμος για να ξαναγίνουμε ισχυροί, νααγκαλιάσουμε τους αδύναμους, τουςευάλωτους, τους δημιουργικούς Έλληνεςσε όλη την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Δεν μπορώ να μην πω δυο κουβέντες γιατα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρεςστο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καιπλήττουν τον αγροτικό κόσμο. ΣτονΟΠΕΚΕΠΕ βιώσατε τα άλλοθι της ΝέαςΔημοκρατίας. Για όλα έφταιγε η Ευρώπη,γιατί φέτος είχαμε τη χειρότερη χρονιάπληρωμών από την αρχή της εφαρμογής τηςΚοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και ξαφνικάέρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάζειυπό ευρωπαϊκή εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ.Ρωτώ, λοιπόν, ξανά τον κ. Μητσοτάκη,μιας και δεν θέλει debate -παρόλο που λέειότι την 9η Ιουνίου υπάρχει κίνδυνοςαστάθειας, φανταστείτε το μέγεθος τηςαλαζονείας, να έχει 120 βουλευτές πάνωαπό το δεύτερο κόμμα. Πόσο θέλει ακόμηγια να κυβερνήσει τον τόπο  αυτό τομνημείο αλαζονείας και θράσους;

Τον ρωτώ, λοιπόν, ποιος φταίει καιαλλάξαμε πέντε προέδρους ΟΠΕΚΕΠΕ σεπέντε χρόνια; Γιατί μπήκε υπό ευρωπαϊκήεποπτεία; Μήπως τελικά για όλα αυτάφταίει ότι έχει κάνει πελατειακόμηχανισμό για τη Νέα Δημοκρατία έναυπουργείο, που θα έπρεπε να είναιστρατηγείο του πρωτογενούς τομέα; Και,άντε, στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απάντησαν, παράμόνο με μια επίθεση του κ. Αυγενάκη στοπρόσωπό μου.

Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος τουΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με μια επιστολή πουκαταγγέλλει διαφθορά στον οργανισμόαυτόν; Θα μας απαντήσει η κυβέρνηση τηςΝέας Δημοκρατίας; Επίσης, στον ΕΛΓΑ,χιλιάδες αγρότες δεν μπορούν νασχεδιάσουν, διότι περιμένουν για πολύτις αποζημιώσεις τους. Δεν ξέρουν απότις υποσχέσεις της ΝΔ τι θα αποζημιωθείκαι τι όχι.

Δυόμισι σελίδες ήταν αυτά που κατέθεσανγια τον διάλογο του εκσυγχρονισμού τουκανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν γίνει σοβαρόςδιάλογος για την αναθεώρηση του, όλαόσα σας υπόσχονται, είναι κοροϊδία.Είναι αέρας κοπανιστός.

Θέλω να σας πω ότι, πέρα από αυτά, τηνεβδομάδα που μας έρχεται περιμένω τηνενημέρωση από την ΑΔΑΕ μετά την απόφασητου ΣτΕ. Και θέλω εδώ από τη Λάρισα ναπω σε αυτούς οι οποίοι στήνουν τησυγκάλυψη και στο σκάνδαλο αυτό ότι τοναγώνα δεν τον δίνω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Τον δίνω ως ένας απλός, υπεύθυνος πολίτης,ένας απλός δημοκράτης. Και αν τολμήσουννα σκεφτούν ότι δεν θα σεβαστούν τηναπόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τηςχώρας οι κύριοι των μυστικών υπηρεσιών,απέναντί τους θα βρουν το σύνολο τηςδημοκρατικής παράταξης, το σύνολο τουδημοκρατικού κόσμου. Αν δεν σεβάστηκανεμένα, ας σεβαστούν τουλάχιστον τηνελληνική δικαιοσύνη.

Στις 9 Ιουνίου λέμε καθαρά ότι ναι,υπάρχει άλλος δρόμος και για την Ελλάδακαι για την Ευρώπη. Έχετε πολλούςλόγους για να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ αυτήν τηφορά.

Πρώτος λόγος: Για να έχετε στις 10Ιουνίου ισχυρή σοβαρή αξιόπιστηαντιπολίτευση και όχι το καθημερινόshow του lifestyle.

Δεύτερος λόγος: Για να έχετε στιςεπόμενες εθνικές εκλογές την παράταξηπου θα ανοίξει με το χέρι της την πόρταεξόδου του Μεγάρου Μαξίμου στο σύστηματου κ. Μητσοτάκη.

Τρίτος λόγος:Για να έχουμε ξανά όλοιμας ένα ισχυρό, δημοκρατικό σπίτι τηςπροοδευτικής κεντροαριστεράς, τηςσοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας. Οι ιδέεςείναι αυτές που αξίζουν.

Και τελευταίος λόγος: Γιατί η Ευρώπηέχει ανάγκη ισχυρή την παράταξη τωνΕυρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Εμείς αγωνιζόμαστε, και ήταν μεγάλητιμή μου, που 9 χρόνια έδωσα τον αγώναμαζί με αυτούς τους ανθρώπους, για μιαάλλη Ευρώπη. Διεκδικούμε μια Ευρώπηδημοκρατική, όπου δεν κάνουν κουμάντομόνο τα ισχυρά κράτη, αλλά όλοι εμείς.Την Ευρώπη που διασφαλίζει την ασφάλειατη γεωπολιτική, την οικονομική, τηνεργασιακή. Την Ευρώπη της κοινήςεξωτερικής πολιτικής. Την Ευρώπη πουέχει χρέος να αποκτήσει ευρωστρατό πουθα προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορααπό τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχριτην Ελλάδα και την Κύπρο. Μια Ευρώπηπου μέσα από την πράσινη και ψηφιακήμετάβαση και τη δημιουργία ενός ΤαμείουΕυρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίαςθα χρηματοδοτήσει την επιστροφήπαραγωγικών μονάδων στην ήπειρο μας και θα δημιουργήσει τις βάσεις για ένανέο παραγωγικό μοντέλο. Μόνιμαχρηματοδοτικά εργαλεία που θα μειώσουντις ανισότητες μεταξύ κρατών για ναξαναπάμε σε σύγκλιση και όχι στη σημερινήαπόκλιση Βορρά και Νότου.

Μια Ευρώπη όπου μια σοβαρή και αξιόπιστηκυβέρνηση όπως αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου,όπως αυτή του Κώστα Σημίτη που πέτυχετη μεγαλύτερη εθνική επιτυχία καιενέταξε την Κύπρο στην ΕΕ, θα πετύχειπολλά προς όφελος κάθε Ελληνίδας καικάθε Ελληνίδα. Αυτή είναι η Ευρώπη τωνλαών, αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης,για την οποία θα αγωνιστούμε με όλεςμας τις δυνάμεις.

Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ καλή επιτυχίααπό τα βάθη της καρδιάς μου στον ΝίκολαςΣμιτ. Γιατί ξέρω ότι είσαι ένας συνεπήςδημοκράτης, ένας προοδευτικός άνθρωπος,που έχεις κοινές αγωνίες με όλους εμάς.Εναποθέτουμε πάνω σου τις ελπίδες μαςγια την Ευρώπη που οραματίστηκε κάποτετο ισχυρότερο κόμμα που θα ξαναγίνειτο ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκήςσοσιαλδημοκρατίας με έναν ακόμη σταθμότην 9η Ιουνίου.

Θέλω, λοιπόν, σε αυτές τις τρεις εβδομάδεςπου έμειναν, να σκεφτούμε τι διακυβεύεται.Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή ηαλαζονική πρακτική που περιφρονεί τιςζωές, τις αγωνίες σας, τα παιδιά σας; Πουθέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, τηνυγεία, την παιδεία, το νερό; Ή θέλουμεμια παράταξη που θα αγωνιστεί για τονελληνικό λαό καθημερινά, στοχευμένα,ρεαλιστικά, χωρίς διχασμό και δημαγωγία.

Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε.Και σας δεσμεύομαι ότι θα νικήσουμε. Τοβράδυ της 9ης Ιουνίου η δημοκρατικήπαράταξη θα είναι ξανά στην όχθη τωννικητών. Και καλώ κάθε δημοκράτη, κάθεπροοδευτικό άνθρωπο, μαζί να αγωνιστούμεγια να νικήσουμε. Έχουμε χρέος να τακαταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Καλό αγώνα και καλή δύναμη. Όλοι μαζίσε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθεεργασιακό χώρο.  Να κάνουμε ισχυρήτην προοδευτική φωνή. Να μιλήσουμε μετους πολίτες. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε.Αν αγωνιστούμε δυναμικά, να είστεσίγουροι ότι θα εκπλήξουμε και τουςδημοσκόπους και την εγχώρια ολιγαρχίαπου έχουν άλλα σχέδια για το πολιτικόσύστημα. Όχι, δεν θα τους κάνουμε τη χάρηγια μία ακόμη φορά.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη σε όλους. Σαςευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Σήμερα ο πράσινος κάμπος έγινε καταπράσινος στέλνοντας μήνυμα νίκης σε όλη την Ελλάδα. Καλώ λοιπόν κάθε προοδευτικό άνθρωπο, τα κινήματα της οικολογίας, της αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, κάθε άνθρωπο που θέλει τη νέα αλλαγή, την ισχυρή δημοκρατική και δίκαιη Ελλάδα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις 9 Ιουνίου. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη σε όλους!»

Νίκολας Σμιτ: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ δουλειά του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα»

Σημεία ομιλίας Νίκολας Σμιτ, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λάρισα, ο υποψήφιος Νίκολας Σμιτ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς.

«Απλώς, πρέπει να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε τη ζημιά, που έχουν ήδη κάνει τα ακροδεξιά κόμματα στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και στις δημοκρατικές μας αξίες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Το βλέπουμε: Στην Ιταλία όπου η Μελόνι επιτίθεται στην ανεξαρτησία του Τύπου και στα δικαιώματα των γυναικών. Στη Φινλανδία όπου το Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών επιτίθεται στο δικαίωμα στην απεργία. Στην Ουγγαρία όπου η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου, στην κοινωνία των πολιτών και στα δικαιώματα των LGBTI. Στην Κροατία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία, όπου το ΕΛΚ συνασπίζεται με την ID, το κόμμα της Λεπέν και το AfD. Και τώρα στην Ευρώπη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άνοιξε την πόρτα για να συνεργαστεί με την ακροδεξιά ECR. Και το ID και το ECR είναι εξτρεμιστικά κόμματα, είναι δηλητήριο για τη δημοκρατία μας. Οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν. Η ψήφος για το ΕΛΚ, την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια πιθανή ψήφος για έναν τέτοιο συνασπισμό. Εμείς οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουμε μια σαφή κόκκινη γραμμή: Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα κάνουμε συνασπισμό με την ακροδεξιά. Καλούμε την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ολόκληρο το ΕΛΚ να συμμετάσχουν σε αυτή τη δέσμευση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σμιτ.

«Ως Επίτροπος, αφιέρωσα τα τελευταία πέντε χρόνια στην επαναφορά των κοινωνικών θεμάτων στην ατζέντα της ΕΕ. Η προτεραιότητά μου ήταν πάντα η υποστήριξη της δημιουργίας καλών, ασφαλών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Με τη στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ τα καταφέραμε. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας φροντίσαμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας περισσότερων από 30 εκατομμύρια εργαζόμενων και προστατεύσαμε εκατομμύρια επιχειρήσεις από το κλείσιμο. Παλέψαμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε τον κατώτατο μισθό, να προωθήσουμε τη δίκαιη επανάληψη των αριθμών και να αυξήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Πολεμήσαμε σκληρά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες» σημείωσε ο κ. Σμιτ αναφερόμενος στις παρεμβάσεις των Σοσιαλιστών στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σχετικά με την κοινοτική οδηγία που ο ίδιος ως Επίτροπος εισηγήθηκε για την απόδοση πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, ο κ. Σμιτ υπογράμμισε: «Επιτρέψτε μου να σταματήσω λίγο σε αυτό το τελευταίο σημείο, γιατί είναι ένας πολύ καλός καθρέφτης των πολιτικών επιλογών που έχουμε σε αυτές τις εκλογές. Σήμερα το πρωί, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκα με ένα σωματείο διανομέων. Λόγω των νόμων που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, όλοι έχουν το καθεστώς των «αυτοαπασχολούμενων». Αλλά να σας ρωτήσω: Είναι πραγματικά επιχειρηματίας αυτός που σας παραδίδει φαγητό με ποδήλατο; Δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας, επίδομα αδείας και κοινωνική ασφάλιση; Δεν του αξίζει να λάβει το ίδιο επίπεδο προστασίας με κάθε άλλο εργαζόμενο; Γιατί αγαπητοί φίλοι, έτσι είναι. Είναι εργάτες. *Παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Οδηγία που τους δίνει το καθεστώς των εργαζομένων8. Το βάρος θα βαρύνει τις εταιρείες να αποδείξουν το αντίθετο. Και εδώ πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εσένα, αγαπητέ Νίκο, αγαπητοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστήριξε αρχικά την υιοθέτηση της οδηγίας για τις εργασίες πλατφόρμας, αλλά σηκώσατε την πίεση με τα συνδικάτα, φέρατε το θέμα στη Βουλή, σπάσατε την αντίσταση της κυβέρνησης και με βοηθήσατε να βγάλω εκατομμύρια λεγόμενους «ελεύθερους επαγγελματίες» από τις επισφαλείς συνθήκες. Είμαστε σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες. Αγκαλιάζουμε την καινοτομία και την αλλαγή. Υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες τεχνολογίες. Αλλά *δεν θα δεχθούμε ποτέ δουλειά του 21ου αιώνα με συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα*. Σε όλους τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ, αυτή είναι η υπόσχεσή μας: θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά σας».

Κλείνοντας ο κ. Σμιτ έκανε αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την υποβάθμιση του κράτους δικαίου. «Όντας εδώ στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα μπορούσα να είμαι πλήρης όταν μιλούσα για δημοκρατία και κράτος δικαίου, αν δεν ανέφερα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Νίκος το ξέρει πολύ καλά. Αγωνίζεται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μας ανησυχούν εξαιρετικά τα όσα αναφέρθηκαν και ζητάμε να χυθεί άπλετο φως. Ένα είναι σίγουρο: Οποιαδήποτε παράνομη υποκλοπή αρχηγών κομμάτων, δημοσιογράφων δεν είναι κράτος δικαίου. Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι πολιτικό εργαλείο» κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
λαρισα, ΠΑΣΟΚ, pes, σμιτ, ανδρουλακης, σμιτ, pes, στην κ, νεα δημοκρατια, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, ελλαδα, θεατρο, εσκ, εκλογες, χρεος, βιωσιμότητα, νέα, eurostat, τραπεζες, τσιπρας, θεσσαλονικη, funds, οπεκεπε, ιουνίου, ελγα, αδαε, lifestyle, κυπρος, βασεις, απεργια, ουγγαρια, ρωτήσω, επιδομα, βουλη, φως, iefimerida, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, αλλαγη ωρας, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, παπανδρεου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, ελγα αποζημιωσεις, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ντοματες, η ζωη, ξανα, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, iefimerida, υιοθετηση, το θεμα, βημα, δανεια, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ελγα, εργαλεια, ζωα, θεμα, ιταλια, νησια, νυχια, ξενοδοχεια, οικονομια, ολλανδια, οπεκεπε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, σημερινη, τα νεα, το βημα, υγεια, φως, αγορα, αδαε, αδικια, αυξηση, αιμα, αξιζει, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, απλα, ατζεντα, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βοηθεια, φαγητο, δημητρα, γινει, δευτερο, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, δηλητηριο, δοντια, δωσει, δρομος, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ελπιδα, εμειναν, ενεργεια, επικοινωνια, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, εσθονια, εσκ, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, ζημια, ζωη, ιδιο, εικοσι, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θεσσαλια, ηθικο, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, κροατια, λογο, μαξιμου, ματια, μητσοτακης, μυαλο, νεα γενια, νερο, νικο, νοημοσυνη, παντα, οικογενεια, οραμα, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, οχθη, παιδια, περιβαλλον, πλατφορμες, πρασινη, πορτα, πρωι, ρωτήσω, σας ευχαριστώ, σελιδες, σιγουρος, σιγουρο, συντηρηση, σπιτι, σπιτια, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, σωματειο, τεμπη, φυση, φινλανδια, φταιει, φωνη, φορα, χερι, αγωνας, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, δουλειες, eurostat, ειπαμε, εμφαση, ενωση, εθνικο, φιλοι, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κλειστο, κομματι, καρδια, lifestyle, μπροστα, στην κ, funds, τραπεζα, θελω να, θεσεις, υγειας, χερια, ψυχες
Τυχαία Θέματα