Preservation Rhinoplasty: Η πιο νέα τεχνική ρινοπλαστικής

Η Preservation Rhinoplasty ή η ρινοπλαστική της διατήρησης, είναι μια τεχνική ρινοπλαστικής που πρόσφατα έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στους ειδικούς της πλαστικής χειρουργικής προσώπου παγκοσμίως.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αν και είχε αναπτυχθεί πριν πολλά χρόνια, από τους πρωτοπόρους της ρινοπλαστικής, ωστόσο εγκαταλείφθηκε από την ευκολία της ανοικτής προσπέλασης. Έρευνες όμως απέδειξαν τα λάθη και τις παρενέργειες μιας επιθετικής αφαιρετικής ρινοπλαστικής και έτσι επανήλθε στο προσκήνιο η τεχνική Preservation Rhinoplasty σε μια ωριμότερη και πιο νέα

εκδοχή.

Ηεπέμβαση αυτή είναι μοναδική, καθώςαφενός συνδυάζει την ελεύθερη αναπνοήμε το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καιαφετέρου δεν αλλοιώνει την επιφάνειατης μύτης, δεν έχουμε τις συνηθισμένεςπαρενέργειες από την επιφανειακήπαρέμβαση στα οστά της μύτης.

Οι διασημότεροι χειρουργοί πλαστικής προσώπου παγκοσμίως εφαρμόζουν πλέον τη νέα μορφή της preservation και στο ΜΗΤΕΡΑ η τεχνική βρίσκεται πλέον στην καθημερινή πρακτική του Τμήματος Λειτουργικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, που τελεί υπό την διεύθυνση της κα. Κυπραίου

Oσχεδιασμός της μεθόδου PreservationΡινοπλαστικής

ΗPreservationΡινοπλαστική χαρακτηρίζεται από τρίασημαντικά βήματα:

Ανασήκωσητων μαλακών ιστών της μύτης σε συγκεκριμένοεπίπεδο, ώστε να διατηρούνται οιδερματικοί σύνδεσμοι κάτι που δενσυμβαίνει στην κλασσική ρινοπλαστική.Διατήρησητης οστέινης ράχης, χωρίς τη δημιουργίαανοιχτής οροφής (όπως σε όλους τουςπροηγούμενους τύπους ρινοπλαστικής).Διατήρησητων πτερυγιαίων χόνδρων της μύτης, ενώτο επιθυμητό σχήμα αυτών επιτυγχάνεταιμε ραφές και όχι με αφαίρεση τμήματοςτου χόνδρου.

Όταναντιμετωπίζουμε δυσμορφίες μύτης μεήβο (καμπούρα) στη ράχη, δεν θα αποκολληθείτο δέρμα στο σημείο του ήβου, όπως γίνεταικατά κόρον στη κλασσική ρινοπλαστική,ώστε να προκαλέσει πιθανές ορατέςπροεξοχές και δυσμορφίες επάνω στη ράχητης μύτης. Αντιθέτως θα γίνει σμίλευσητων οστών στη βάση της μύτης, χαμηλά,εκεί που ξεκινούν τα ρινικά οστά, ώστεη καμπούρα να κατέβει και να ισιώσειστο επιθυμητό επίπεδο, ενώ η επιφάνειατης μύτης θα μείνει ανέπαφη.

Σεποιους εφαρμόζεται η τεχνική PreservationRhinoplasty;

Η επέμβαση Preservation Rhinoplasty αντιμετωπίζει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας όλους τους τύπους μύτης, ενώ έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη λοξή μύτη.

Ιδανικοί, βέβαια, υποψήφιοι για τη preservation μέθοδο είναι νέοι ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν επομένως, οι υποδόριοι ιστοί και οι σύνδεσμοι είναι ανέπαφοι, τα οστά δεν έχουν υποστεί βίαια κατάγματα και οι χόνδροι της μύτης είναι επίσης ακέραιοι.

Επιπλέον,ενδείκνυται σε περιστατικά με λεπτόδέρμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοκαι διαγράφει εύκολα τις προεξοχές καιτις ανωμαλίες στην επιφάνεια του.Παράλληλα, περιστατικά με λοξή μύτη, εκγενετής ασυμμετρίες, ασύμμετρα ρινικάοστά αλλά και τραύμα που προκάλεσεαπόκλιση στη μύτη, είναι η καλύτερηένδειξη για τη νέα preservationρινοπλαστική.

Ποιαείναι η υβριδική δομική - preservationρινοπλαστική;

Σεπεριστατικά που έχουν ήδη υποβληθεί σεμια ή περισσότερες επεμβάσεις ρινικούδιαφράγματος με ή χωρίς ρινοπλαστική,χωρίς επιτυχία, προτείνεται η νέαυβριδική επέμβαση δομική(structural)-preservation.

Ταμοσχεύματα χόνδρου λαμβάνονται από τονίδιο ασθενή, με δότριες περιοχές τορινικό διάφραγμα, ο ωτικός χόνδρος καιο πλευρικός χόνδρος. Τα μοσχεύματα θαεπαναφέρουν τη δομή της μύτης, όσοναφορά το σχήμα αλλά και την αισθητικήεικόνα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Επιπλέον,η στήριξη στα πλάγια τοιχώματα της μύτηςαλλά και τη στυλίδα και την κορυφή θαεξασφαλίσει την ελεύθερη αναπνοή,διόρθωση του ροχαλητού και των προβλημάτωνδύσπνοιας, κόπωσης κλπ.

Επιπλέονη φροντίδα στο δέρμα της μύτης είναιαναπόσπαστο κομμάτι της μοντέρναςρινοπλαστικής. Οι σύνδεσμοι που βρίσκονταικάτω από το δέρμα, αναγνωρίζονται καιεπαναφέρονται στη θέση τους (smashrhinoplasty),ενώ υπάρχει πιθανότητα να γίνει επιπλέονεμφύτευση λίπους ή περιτονίας.

Τοαισθητικό αποτέλεσμα με τον τρόπο αυτόείναι ανώτερο, η μύτη έχει ιδιαίτερηφυσικότητα και πλαστικότητα, ενώ τααποτελέσματα παραμένουν αναλλοίωταστο πέρασμα του χρόνου.

Πωςγίνεται η επέμβαση και ποια τα αποτελέσματα;

Ηεπέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία,ενώ η διάρκεια της εξαρτάται από τονασθενή.

Τααποτελέσματα μιας άρτιας εκτελεσμένηςνέας preservationrhinoplastyείναι ασφαλέστερα και μακροπρόθεσμα.Ταοιδήματα είναι σαφώς λιγότερα από μίασυνηθισμένη ρινοπλαστική, επομένως τααποτελέσματα είναι ορατά άμεσα από τηνπρώτη κιόλας εβδομάδα.Οιαισθητικές γραμμές της μύτης διατηρούνταιενιαίες και δεν προδίδεται καμίαπαρέμβαση στη μύτη. Η διατήρηση τωνπτερυγιαίων χόνδρων της μύτης αλλά καιη διατήρηση των συνδέσμων επάνω σεαυτούς, έχουν δραματικά αλλάξει τηχειρουργική του ακρορρινίου σε άλλαεπίπεδα.Συμπερασματικά

Ενώοι τεχνικές διαρκώς εξελίσσονται, ηφιλοσοφία παραμένει πλέον η ίδια: οιιστοί πρέπει να διατηρούνται ενώτροποποιούνται.

Όλοιοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν απόαυτή την νέα μέθοδο ιδιαίτερα εκείνοιπου πρώτη φορά θα χειρουργηθούν καιεπομένως η τεχνική θα μπορεί να εφαρμοστείπλήρως, από εξειδικευμένους στηρινοπλαστική χειρουργούς.

Γράφει η
Αργυρώ Κυπραίου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, ΜΗΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα