O Δαλάι Λάμα ανακοίνωσε ότι θα έχει διάδοχο μετά το θάνατό του

Ο Δαλάι Λάμα επιβεβαίωσε ότι θα έχει διάδοχο μιλώντας σε συνάντηση βουδιστών θρησκευτικών ηγετών στη Νταραμσάλα της Ινδίας, έδρα της Κεντρικής Θιβετιανής Διοίκησης.

Λίγες μέρες πριν τα 90ά γενέθλιά του ο Δαλά Λάμα, πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, αναφέρθηκε στο θέμα της διαδοχής του τονίζοντας ότι ο βουδιστικός θεσμός θα συνεχιστεί μετά τον θάνατό του.

«Επιβεβαιώνω ότι ο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα συνεχιστεί», δήλωσε σε βίντεο που μεταδόθηκε στη θιβετιανή γλώσσα από την ορεινή πόλη της Ινδίας σε μια κίνηση που ενδέχεται

να ενοχλήσει την Κίνα.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Δαλάι Λάμα εγκατέλειψε τη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας το 1959. Έκτοτε ζει στην Ινδία, όπου έχει επίσης εγκαθιδρυθεί η κυβέρνηση του Θιβέτ.

Γιατί είναισημαντική η απόφαση του Δαλάι Λάμα

Ο Τεντζίν Γκιάτσο, κατά τους Λαμαϊστές Αυτού Αγιότητα, είναι ο 14ος Δαλάι Λάμα απ΄το 1587 Η ολοκληρωμένη θρησκευτική του ονομασία είναι Τζαμπέλ Νγκαγουάνγκ Λομπσάνγκ Γεσέ Τενζίν Γκιάτσο και πρόκειται για τον μακροβιότερο στη συγκεκριμένη θέση.

Οι ΘιβετιανοίΒουδιστές πιστεύουν ότι είναι ημετενσάρκωση του «Μποντισάτβα τηςΣυμπόνιας» κι ότι μπορεί να επιλέξειτο σώμα στο οποίο μετενσαρκώνεται.

Στον Βουδισμό, «Μποντισάτβα» σημαίνει ένα φωτισμένο ον που έχει επιλέξει να παραμείνει στον κύκλο της ζωής για να βοηθά τους άλλους.

To Πεκίνο τον θεωρεί αυτονομιστή, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως πως ο διάδοχός του θα γεννηθεί εκτός Κίνας και είχε καλέσει τους ακολούθους του να απορρίψουν οποιονδήποτε επιλεγεί από την κινεζική ηγεσία.

Στοβιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Δαλάι Λάμαείπε ότι είχε λάβει αιτήματα από Βουδιστέςτου Θιβέτ και της θιβετιανής διασποράς,καθώς και από οπαδούς στην περιοχή τωνΙμαλαΐων, τη Μογγολία, καθώς και απόπεριοιχές της Ρωσίας και της Κίνας, γιανα διασφαλιστεί η συνέχιση του θεσμού.

«Σύμφωνα μεόλα αυτά τα αιτήματα, επιβεβαιώνω ότιο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα συνεχιστεί»,είπε. Παγκοσμίως, ο Δαλάι Λάμα θεωρείταισύμβολο της μη βίας, της συμπόνιας καιτου αγώνα του Θιβέτ ενάντια στην κινεζικήκυριαρχία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα