AΔΜΗΕ: Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με Meridiam για την είσοδο στον Great Sea Interconnnector

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) υπέγραψαν ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Meridiam.

Αντικείμενοτου Μνημονίου είναι η είσοδος τηςMeridiam στη μετοχική σύνθεση της εταιρείαςGreat Sea Interconnector, η οποία είναι υπεύθυνηγια την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικήςδιασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-

Ισραήλ.

ΗMeridiam είναι παγκόσμιος επενδυτής καιδιαχειριστής περιουσιακών στοιχείωνμε έδρα το Παρίσι και ειδικεύεται στηνανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείρισημακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομήςμε έμφαση στην μεγιστοποίηση του οφέλουςγια την οικονομία, το περιβάλλον καιτην κοινωνία. Είναι ο βασικός επενδυτήςστο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρικήδιασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείουκαι Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στηνφάση της κατασκευής. Η Meridiam διαχειρίζεταιπερισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακώνστοιχείων, έχοντας παρουσία σε 56 χώρες.

O ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές, για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Ήδη έχει συμφωνήσει με το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC να σταλούν άμεσα οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης (term sheet) του project, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων (LoI) που είχε απευθύνει πρόσφατα στον Φορέα Υλοποίησης.

Παράλληλα, ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες, καθώς και με την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να συμμετέχουν στην χρηματοδότησή του.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων παγκοσμίως, πρωτοπορώντας στην πόντιση καλωδίων σε βάθος έως 3.000 μ. και χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία σταθμών μετατροπής (High Voltage Direct Current).

Τοέργο, ανοίγει τον δρόμο για την είσοδοτης Κύπρου στην ενιαία αγορά ηλεκτρικήςενέργειας, με αποτέλεσμα την σύγκλισητων τιμών ενέργειας του νησιού με αυτέςτης υπόλοιπης Ευρώπης, προς όφελος τωνκαταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων.Η διασύνδεση θα επιφέρει συνολικόκοινωνικό καθαρό όφελος της τάξης των6 δισ. ευρώ χάρη στην εξοικονόμηση απότην υποκατάσταση καυσίμου, τη μείωσηεκπομπών αερίων ρύπων κ.λπ., ποσό πουυπερβαίνει κατά πολύ το κόστος κατασκευήςτου έργου.

Αυτό σημαίνει ότι η διασύνδεση θα έχει υπερδιπλάσιο δείκτη ωφελιμότητας για το κοινωνικό σύνολο, γεγονός που έχει ήδη αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την συμμετοχή της στην χρηματοδότηση του έργου με 657 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα