Βήμα-βήμα

07:01 28/4/2025 - Πηγή: Real.gr

Οποιαδήποτε κίνηση που κατατείνει στην απελευθέρωση του Δημοσίου από τα δεσμά του κρατισμού, της αρτηριοσκλήρυνσης, της γραφειοκρατίας και των δυνάμεων ανάσχεσης, δεν μπορεί παρά να γίνεται δεκτή με ικανοποίηση. Τουλάχιστον από τα μέλη μιας κοινωνίας που θέλουν να λέγονται «πολίτες» και όχι «πελάτες».

Δεν μπορεί ένας νουνεχής πολίτης να μη θέλει να ζει σε ένα κράτος που τον σέβεται και με λειτουργούς που να μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες. Κανονικά, καλύτεροι υπάλληλοι θα έπρεπε να οδηγούν σε ένα καλύτερο κράτος. Η καταταλαιπωρημένη και κατασυκοφαντημένη «αριστεία» θα πρέπει σιγά-σιγά

να αποκατασταθεί ως έννοια και να θωρακιστεί, αποτελώντας το εχέγγυο ενός διαφορετικού κράτους: να σπάσουν οι αλυσίδες της υποψίας, της αδιαφάνειας, του κομματισμού, της «πελατοκρατίας» με την προώθηση εκείνων που αναδεικνύονται μέσα από προσβάσιμες σε όλους μεν, αλλά αδιάβλητες, σαφείς, διαυγείς και σύγχρονες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού.

Οι μεταρρυθμίσεις όμως δεν πρέπει να είναι μόνο νομοθετικές και λειτουργικές. Θα πρέπει να είναι δομικές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μεταφράσει το μήνυμα των πολιτών ως «εντολή για να πάμε πιο γρήγορα». Αρα, χρειάζονται όχι μόνο βήματα, αλλά άλματα. Μια ευκαιρία για να εφαρμοστεί αυτό θα δοθεί σε λίγο καιρό με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ως «πρόκληση» την προώθηση της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Θα είναι αλλαγή, σίγουρα. Δεν θα είναι μεταρρύθμιση όμως. Διότι η αξιολόγηση έχει νόημα όταν στο τέλος της υπάρχει η προοπτική της ανταμοιβής ή ο κίνδυνος της ποινής. Μεταρρύθμιση θα ήταν αν τολμούσε η κυβέρνηση να θέσει στον δημόσιο διάλογο την προοπτική άρσης της μονιμότητας (σε συνδυασμό με την αξιολόγηση) για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, παράλληλα με καθιέρωση νέων μισθολογίων, όχι ενιαίων, που να λειτουργoύν όχι ισοπεδωτικά για το προσωπικό, αλλά ως μοχλός ανάδειξης, προώθησης και εξέλιξης των ικανών.

Να γίνει το Δημόσιο ένας προορισμός ελκυστικός και επαγγελματικά και μισθολογικά και δημιουργικά. Προφανώς όχι άμεσα, αλλά σταδιακά να ανανεωθεί το προσωπικό μέσω του «νέου Δημοσίου». Οι νέες αδιάβλητες διαδικασίες είναι εξαιρετικές, αλλά μοιάζουν με υπερσύγχρονα γήπεδα, μέσα στα οποία θα «παίζουν» παίκτες με αλυσοδεμένα πόδια και με προδιαγεγραμμένο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βήμα-βήμα,vima-vima