Τι λέει ο Παπαζάχος για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη – Η απάντηση για το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα
Μιλώντας στο Ertnews, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ τόνισε ότι «σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα».
Παράλληλα, προειδοποίησε ό,τι, «εφόσον σε παλιότερους σεισμούς
«Η περιοχή “χρωστάει” έναν μεγάλο σεισμό, μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας»
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο αστικό και βιομηχανικό κέντρο που αντιμετώπισε προβλήματα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ παρότι ήταν. Και όπως ανέφερε, «φανταστείτε τι θα προκαλούσε ένας σεισμός 7,2 ή 7,4 Ρίχτερ πιο κοντά στην Πόλη».
Μάλιστα, όπως επισήμανε, «το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα». Το γεγονός αυτό είναι επίφοβο γιατί όπως είπε ο κ. Παπαζάχος «η περιοχή χρωστάει, εντός εισαγωγικών, έναν μεγάλο σεισμό. Εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δομημένη πόλη».
«Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο»
Ερωτηθείς για το εάν ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Πόλη μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο καθηγητής σεισμολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας:
«Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο».
Τι δείχνουν οι προσομοιώσεις για την Κωνσταντινούπολη
Αναφερόμενος στις ανησυχίες που υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη σεισμική ακολουθία στο ρήγμα της Ανατολίας επισήμανε:
«Δεν ανησυχούν μόνο οι Τούρκοι συνάδελφοι, αλλά όλη η επιστημονική κοινότητα. Έχουν γίνει διεθνείς έρευνες και προσομοιώσεις, οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη θα είναι δυσανάλογα βαριές λόγω της αστικής δόμησης και της χαμηλής ποιότητας πολλών κτηρίων».
Αναλύοντας τα δεδομένα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που εντάσσεται σε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με περισσότερους από 130 μετασεισμούς καταγεγραμμένους ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι «ο μεγαλύτερος μετασεισμός έφτασε τα 5,5 Ρίχτερ. Είναι μια πλούσια ακολουθία και θα εξεταστεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».
Όσον αφορά με το εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος δήλωσε. «Η ακολουθία εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων -κάτι που συνάδει με έναν κύριο σεισμό αυτού του μεγέθους -και δεν έχουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα».
Σχετικά με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επισήμανε ότι είναι «μια μεγάλη σεισμική ζώνη με ιστορικό πολύ ισχυρών σεισμών» προσθέτοντας ότι «σεισμοί της τάξης του 7 με μέγιστο τα 7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα στην Κωνσταντινούπολη».
Ο κ. Παπαζάχος στάθηκε και στη σημασία της ατομικής ευθύνης στην προετοιμασία για σεισμούς, λέγοντας πως: «Ο κάθε πολίτης πρέπει να εξετάσει την κατάσταση του σπιτιού του. Αν έχει δομικά προβλήματα, δεν προσφέρει ασφάλεια ούτε σε μικρούς σεισμούς. Επίσης, να τηρούνται βασικά μέτρα προστασίας, όπως αυτά που προτείνει ο ΟΑΣΠ».
Deprem sonrası millet geceyi dışarıda geçiriyor diye yanlarında olmaya gitmiş. Recep Tayyip Erdoğan sen çok büyük adamsın.pic.twitter.com/v9PpvF2MqU
— Marginale (@themarginale) April 24, 2025
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη υπολείπεται πολύ από το μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος για την περιοχή και δεν είναι ικανός να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, δήλωσε στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη o πρόεδρος του Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Ακούστε το ηχητικό:
https://www.real.gr/wp-content/uploads/2025/04/2025-04-24-Ευθύμιος-Λέκκας-Στραβελάκης.mp3
Σε σύσκεψη για τον σεισμό ο Ερντογάν – Μετασεισμική ακολουθία με εκατοντάδες δονήσεις
Σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν συμμετείχε σε σύσκεψη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού. «Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε απώλειες ζωών. Ως κράτος είμαστε σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο» τόνισε.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Κωνσταντινούπολης, ο δήμαρχος της οποίας και πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, βρίσκεται στη φυλακή.
Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με πολίτες σε καφετέρια της περιοχής Κιαγιτχανέ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Συνομίλησε μαζί τους και πήρε πρωινό τσάι.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία από την ισχυρή δόνηση των 6,2 βαθμών χτες στις 12:49 μ.μ. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 284 μετασεισμοί. Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός σημειώθηκε στις 7:19 το πρωί εντάσεως 4,1 βαθμών, σύμφωνα με την AFAD. Το Αστεροσκοπείο του Καντιλί έδωσε την ένταση του ίδιου σεισμού στους 4,6 βαθμούς. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών είχε σημειωθεί χτες στις 12:51 μ.μ.
Αρκετοί κάτοικοι, κυρίως στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης -Αβτζιλάρ, Εσένγιουρτ, Γενί Μπόσνα, Μπαχτσελίεβλερ, Μπεϊλίκντουζου- επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα σε σκηνές και αυτοκίνητα σε ανοικτούς χώρους και πάρκα. Η πλειονότητα ωστόσο των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης πέρασε τη νύχτα στα σπίτια τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς συνέβη η τραγωδία με την παράσυρση 12χρονης στου Ρέντη: Συνελήφθη ο οδηγός – Βίντεο ντοκουμέντο
- Αλτσχάιμερ: Αυτή είναι η πρώτη ανάμνηση που χάνουν οι ασθενείς
- Γιατί ο βασιλιάς Κάρολος θα χάσει την κηδεία του πάπα – Ο λόγος δεν είναι η υγεία του
- Εκτάκτως στην Ουκρανία επιστρέφει ο Ζελένσκι
- Ο Τούρκος που προέβλεψε τον σεισμό αμφισβητεί όσα ακούμε στην Ελλάδα
- Ο άγιος Παΐσιος είναι κοντά μας και μετά την κοίμηση
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πληρωμές που έρχονται τον Μάιο και τον Ιούνιο
- Η «Χαβάη της Ευρώπης» δεν κουράζεται να μαζεύει βραβεία ως ο ωραιότερος νησιωτικός προορισμός
- Ο Ετεοκλής Παύλου επέστρεψε στο Breakfast@star: "Είμαι καλά, είμαι όρθιος"
- 48χρονος Γάλλος με Πάρκινσον θα υποβληθεί σήμερα σε ευθανασία στο Βέλγιο - Τι λέει για την απόφασή του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- Πώς έγινε η τραγωδία στου Ρέντη με θύμα 12χρονη: «Ακουσα ένα μπαμ» – Βίντεο ντοκουμέντο
- Σοϊγκού: Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχθεί επίθεση από τη Δύση
- Ουκρανός ΥΠΕΞ: Τα ρωσικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου αποδεικνύουν ότι η Μόσχα «θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο»
- Τραμπ: Θα υπάρξει μια «δίκαιη» εμπορική συμφωνία με την Κίνα
- Τι λέει ο Παπαζάχος για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη – Η απάντηση για το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα
- Θεοδωρικάκος: Η αντιπολίτευση της Μεγάλης Εβδομάδας τελείωσε – Η κυβέρνηση δουλεύει με σχέδιο και επιστρέφει μέρισμα ανάπτυξης σε όσους δοκιμάζονται
- ΒΙΝΤΕΟ – ΝΒΑ playoffs: Νίκες για Ρόκετς, Σέλτικς και Καβαλίερς
- Άρης Μουγκοπέτρος: Παρουσιάστηκε στην Αστυνομία ο άνδρας που του έδωσε την κροτίδα -«Τη βρήκα τυχαία»
- Περισσότερη γεύση, λιγότερη στέρηση – Το νέο καλοκαιρινό food trend – Όχι στη δίαιτα!
- Τα εμβόλια σώζουν έξι ζωές το λεπτό – Ο εμβολιασμός έσωσε τα τελευταία 50 χρόνια 154 εκατομμύρια ζωές

- Τελευταία Νέα Real.gr
- Τι λέει ο Παπαζάχος για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη – Η απάντηση για το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα
- Μαλλιά σαν άχυρα και επιδερμίδα θαμπή; – Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φταίει το νερό
- Ουκρανός ΥΠΕΞ: Τα ρωσικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου αποδεικνύουν ότι η Μόσχα «θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο»
- Τα εμβόλια σώζουν έξι ζωές το λεπτό – Ο εμβολιασμός έσωσε τα τελευταία 50 χρόνια 154 εκατομμύρια ζωές
- ΒΙΝΤΕΟ: Το μπουγέλο στον Σάκοτα και οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στα αποδυτήρια της ΑΕΚ
- Σοϊγκού: Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχθεί επίθεση από τη Δύση
- Μπαρτζώκας σε παίκτες: «Μου άρεσε που δεν πήγατε να πανηγυρίσετε» – ΒΙΝΤΕΟ
- Βρέθηκε το δεύτερο βιβλίο δεμένο με ανθρώπινο δέρμα ενός δολοφόνου – Η ανατριχιαστική ιστορία που κρύβει
- Τι σημαίνουν POV, GRWM, ΤΒΤ, OOTD, HAUL σε Instagram και TikTok – To “λεξικό” με όλες τις συντομογραφίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέτρος Λαγούτης για Big Brother: Όλοι το κράζουμε αλλά τελικά όλοι το βλέπουμε
- Άρης Μουγκοπέτρος: Παρουσιάστηκε στην αστυνομία ο άνδρας που του έδωσε την κροτίδα
- Τι απάντησε η μαμά του Τιμοτέ Σαλαμέ όταν ερωτήθηκε για τη σχέση του με την Κάιλι Τζένερ;
- Πάπας Φραγκίσκος: Η ταπεινή κηδεία που θα ενώσει ηγέτες από όλον τον κόσμο και θα συγκινήσει δισεκατομμύρια πιστούς
- Βασίλης Κικίλιας: Φθηνότερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1η Μαΐου
- Ζελένσκι: Επιστρέφει εκτάκτως στην Ουκρανία μετά το νέο ρωσικό σφυροκόπημα
- Πέτρος Λαγούτης: "Δεν ξέρω τι θα έλεγα στα παιδιά μου αν ήθελαν να μπουν στο Big Brother, θα το συζητούσαμε"
- Αγρίνιο: Χειροπέδες στους δύο νεαρούς που είχαν αποδράσει το Πάσχα από τα κρατητήρια
- Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 22χρονης στο Κερατσίνι: Εντοπίστηκε να περιφέρεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση
- Η συγκλονιστική ιστορία 48χρονου Γάλλου με Πάρκινσον που θα υποβληθεί σήμερα σε ευθανασία στο Βέλγιο - ''Το σώμα μου είναι η φυλακή μου''