Τα μέτρα της

08:37 9/5/2025 - Πηγή: Real.gr

Το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων έχει δημιουργήσει αισιόδοξα συναισθήματα στην κυβερνητική παράταξη καθώς είναι εμφανής η ανάκαμψη, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνιζε με νόημα πως η απάντηση της κυβέρνησης στην μονοθεματική στρατηγική της αντιπολίτευσης είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας και η οικονομία.

Το πεδίο, μάλιστα, της οικονομίας δίνει – παραδοσιακά – την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κυβερνών κόμμα.

Τα…θετικά μαντάτα πως, 15 χρόνια μετά την απειλή της χρεοκοπίας που απειλούσε την Ελλάδα

το 2010, το ελληνικό χρέος, παρότι παραμένει υψηλό και…ιδιαίτερα ενοχλητικό, είναι πιο φθηνό στη διαχείρισή του, από το αντίστοιχο γερμανικό, δίνει επικοινωνιακά, ένα ακόμη επιχείρημα στο οικονομικό επιτελείο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αριθμούς, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, φτάνει σήμερα τα 364,8 δισ. ευρώ, έχοντας μια μέση σταθμική διάρκεια λήξης 18.8 χρόνια, ενώ το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης βρίσκεται στο 1,73%.

Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, προκύπτει από το γεγονός ότι τα 2/3 του χρέους (περίπου 240 δις ευρώ) βρίσκονται στα χέρια των επίσημων δανειστών και κυρίως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) του προκατόχου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της Ευρωζώνης (GLFΑ).

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αν το ελληνικό χρέος μπορούσε να αποτυπωθεί στο σύνολο του με ένα ομόλογο, αυτό θα είχε διάρκεια 19 ετών και επιτόκιο 1,73% και κανέναν ουσιαστικό κίνδυνο αγοράς.

Αντίστοιχα αν η Γερμανία, επιθυμούσε να προσχωρήσει σε παρόμοιο δανεισμό, ίδιας διάρκειας 19 ετών, το κόστος δανεισμού της θα ανερχόταν σε 2,93%.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το κόστος δανεισμού είναι κατά 1,20% υψηλότερο από το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Και μιλάμε για την μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε και μία από τις δυνατότερες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ευνοϊκό προφίλ του χρέους συμπληρώνει το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στο ποσό πλέον των 44 δισ. ευρώ. Η αξιοποίηση των διαθεσίμων αυτών ήταν και θα παραμείνει βέλτιστη αφού, εκτός άλλων, θα συνεχιστεί η πολιτική των πρόωρων αποπληρωμών των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου που σύναψε η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, από το 2032 και μετά η Ελλάδα, θα αρχίσει να αποπληρώνει τα χρήματα που έλαβε με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου,  ύψους 90 δισεκατομμυρίων  ευρώ που πήρε κατά το δεύτερο μνημόνιο, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένου τους τόκους ύψους 25 δις ευρώ επί του δανείου.

Πέρα όμως των αριθμών υπάρχει η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μέσω της οποίας θέλει να αυξήσει την επιρροή της στο εκλογικό σώμα και να αρχίσει να καταγράφει δημοσκοπικά ποσοστά αυτοδυναμίας.

Ναι, είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι να απλά σπάσει το ψυχολογικό φράγμα του 30% αλλά να αποκτήσει δυναμική αυτοδυναμίας.

Αποπληρώνοντας μέρος του χρέους, η κυβέρνηση αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στα μέτρα στήριξης υπέρ της ελληνικής και δη των ευπαθών ομάδων και αυτό επειδή όσο μειώνεται το χρέος τόσο «χαλαρώνει» ο έλεγχος των δανειστών μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα