Τα μέτωπα με τη Λιβύη και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας
Οσο και αν υπάρχουν δικαιολογημένη ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον -άμεσο και μεσοπρόθεσμο- των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός της ικανοποιητικής για όλους στασιμότητας της συγκυρίας. Μιας στασιμότητας που επιτρέπει την επικέντρωση σε άλλα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα, εσωτερικής πολιτικής αλλά και περιφερειακής διάστασης. Για την ελληνική εξωτερική πολιτική η βασική και σε κάποιο βαθμό επείγουσα προτεραιότητα είναι η διευθέτηση ζητημάτων ερευνών και διασυνδέσεων.
Εκεί που φαίνεται οι εξελίξεις να επιταχύνονται είναι στο μέτωπο των ελληνολιβυκών
Αυτή είναι μία καλή εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδηγό μιας -όχι στο μακρινό μέλλον- διαδικασίας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Βεβαίως το βασικό αγκάθι του τουρκολιβυκού μνημονίου παραμένει και είναι αυτό που επί της ουσίας θα καθορίσει τις εξελίξεις. Η Αθήνα, όμως, σε αυτή τη συγκυρία έχει λόγους να θεωρεί τον εαυτό της δικαιωμένο ως προς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Εάν, επίσης, υποθέσουμε ότι η Λιβύη και ιδιαίτερα η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν κάνουν τίποτε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Αγκυρα, τότε τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές, εμμέσως, η Τουρκία και αυτή αποδέχεται τα απώτατα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται.
Στο μέτωπο του τουρκολιβυκού, όμως, ποιες είναι οι επιλογές της Αθήνας και πώς επηρεάζονται από μία πιθανή, όπως φαίνεται, επικύρωση από την πλευρά του Χαφτάρ και των δυνάμεων που εκπροσωπεί στην ανατολική Λιβύη, στην οποία η ελληνική πλευρά επένδυσε πολιτικά και διπλωματικά την περίοδο του λιβυκού εμφυλίου. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι δραματικά. Ετσι και αλλιώς, η Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο μετά την οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Αυτό που θα επηρέαζε αρνητικά τα ελληνικά συμφέροντα θα ήταν μια αλλαγή της στάσης της Αιγύπτου, δηλαδή μία υπαναχώρηση της Αιγύπτου στην προοπτική μιας γενικότερης προσέγγισής της με την Τουρκία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, προς ώρας. Κατά συνέπεια, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το 2020 παραμένει το βασικό πλαίσιο μιας πιθανής διαπραγμάτευσης με τη Λιβύη και ενδεχομένως με τρίτους. Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να κατανοήσει η όποια λιβυκή κυβέρνηση το αδιέξοδο της επιμονής της στη σουρεαλιστική οριοθέτηση με την Τουρκία και σε αυτό η Αίγυπτος είναι δυνητικά αποφασιστικός παράγοντας, καθώς πέρα από την οριοθέτηση με την Ελλάδα έχει αμφισβητήσει και μονομερώς τα όρια της λιβυκής ΑΟΖ.
Η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη οφείλει να έχει αυτό το μήνυμα ως βασικό πλαίσιο αναφοράς και δεν χρειάζεται ο οποιοσδήποτε «πανικός» στο ενδεχόμενο η πλευρά Χαφτάρ να συντονιστεί με την Αγκυρα. Δεν πρέπει, άλλωστε, να μας διαφεύγει ότι η αποτυχία του Χαφτάρ να καταλάβει την εξουσία οφείλεται εν πολλοίς στην αποφασιστική στάση και στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη. Η πλευρά Χαφτάρ έχει συνειδητοποιήσει (και αυτό είναι καλό για το μέλλον της Λιβύης) ότι η κατάληψη της εξουσίας με τη βία δεν είναι βιώσιμη επιλογή και ότι, αντιθέτως, είναι μονόδρομος η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία, δηλαδή οι εκλογές. Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης έχουν εδώ και καιρό αποδεχθεί ότι μόνο μέσα από τις εκλογές έχουν πιθανότητα να επικρατήσουν και αυτό είναι που καθοδηγεί τις επιλογές της και που κατέστησε την προσέγγιση με την Τουρκία sine qua non. Η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αγκυρα είναι προϋπόθεση μιας ομαλής πολιτικής διαδικασίας στο εσωτερικό της Λιβύης και η προϋπόθεση της εξομάλυνσης είναι ίσως η αποδοχή των όσων ενδιαφέρουν την Αγκυρα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα της Αθήνας ξαφνικά απαξιώνονται. Η ευρωπαϊκή πολιτική στη Λιβύη, την οποία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει (ή να μπλοκάρει) είναι ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Η παρουσία των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών είναι ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα, η σχέση με την Αίγυπτο και ο συντονισμός των ενεργειών με το Κάιρο απέναντι στον «άξονα» Τρίπολης – Αγκυρας είναι επίσης ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που παράγει αποτελέσματα «στο έδαφος». Αυτά είναι που καλείται συνεχώς να αξιοποιεί η ελληνική διπλωματία σε μια αντιπαράθεση στην οποία χρειάζονται αντοχές και υπομονή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το ελληνικό φαγητό που μπήκε στη λίστα με τα 10 χειρότερα του κόσμου
- Ουρές χιλιομέτρων σε διόδια προς Θεσσαλονίκη - Εγκλωβισμένοι οδηγοί για ώρες
- Αγία Παρασκευή: Αυτός είναι ο 43χρονος που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ – Όλα έγιναν κάτω από το σπίτι της πρώην συζύγου του
- Καιρός: Ο θερμικός θόλος μετατρέπει τη χώρα σε "φούρνο" - Οι πόλεις που θα "βράσουν"
- Σοβαρός τραυματισμός και επιστροφή στην Αθήνα για τον Καλοσκάμη
- Γαλλία: Πέρας περιπέτοιας για τους 800 επιβάτες του Eurostar με προορισμό το Λονδίνο, που καθηλώθηκαν επί ενιάωρο στο Πα-ντε-Καλαί
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου
- Σε ποιο μέρος της Ελλάδας πήγατε σαν τουρίστας και είπατε ότι δεν θα ξαναπάτε ποτέ;
- Αμηχανία Μεϊμαράκη για τα πρακτικά του επίμαχου πολιτικού συμβουλίου της 6ης Ιουλίου – Η ανάρτηση Θεοδωράκη
- Εκλογές χωρίς Μητσοτάκη: Ευφάνταστο σενάριο ή ρεαλιστικό ενδεχόμενο;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- Πέγκυ Τρικαλιώτη: Η τρυφερή throwback φωτογραφία με την κόρη της και οι ευχές για τα γενέθλιά της
- BRICS-Πούτιν: «Η εποχή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ξεπερασμένη»
- Ιταλία: Νεροποντή στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου – Μια γυναίκα καταπλακώθηκε από δέντρο και έχασε την ζωή της
- Euro 2025 Γυναικών: Δύο στα δύο η Νορβηγία
- Η κυβέρνηση της Χαμάς απορρίπτει τις κατηγορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
- Νετανιάχου: Η συνάντηση με τον Τραμπ μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων
- Βυθίζεται το πλοίο ελληνικών συμφερόντων που δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα – Δεν επέβαιναν Έλληνες ναυτικοί
- Κρήτη: Η στιγμή που μετανάστες φτάνουν με σκάφος σε παραλία με λουόμενους
- Μπάσκετ – Κόνιαρης: «Δεύτερο σπίτι μου ο ΠΑΟΚ»
- Έρευνα: Το φιλί ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

- Τελευταία Νέα Real.gr
- Τα μέτωπα με τη Λιβύη και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας
- H μεγάλη ήττα
- Οι χάρτες έχουν μυστικά…
- Αυτή την Κυριακή με τη Realnews: «Αδοξο τέλος» της Susan Alice Bickford – Μαζί, Food & Travel
- Το ελληνικό κοινό είναι παρατηρητής ή κριτής;
- Το φρούτο του Κόμη του δάσους που κάνει το δέρμα λαμπερό, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει καρδιαγγειακά
- Ο Τραμπ στέλνει σήμερα τις πρώτες επιστολές – Απειλεί με επιπλέον 10% όσους τάσσονται υπέρ των «αντιαμερικανικών πολιτικών» της BRICS
- Έρευνα: Το φιλί ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Euro 2025 Γυναικών: Δύο στα δύο η Νορβηγία
- BRICS-Πούτιν: «Η εποχή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ξεπερασμένη»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 7 έως 11 Ιουλίου
- Καιρός: Στους 41 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει η θερμοκρασία σήμερα - Στα πέντε μποφόρ οι άνεμοι
- Η Πάτρα στο επίκεντρο του Διεθνούς Taekwondo για τρεις ημέρες
- Διαβάστε στην εφημερίδα «το Μανιφέστο»: Η kolotoumba δεν ξεπλένεται με αποσπάσματα από «πρακτικά»
- Αγριεύει ο καύσωνας, αύριο η πιο δύσκολη μέρα – Συστάσεις για παύση εργασιών με ηχηρές εξαιρέσεις
- Στα ύψη η θερμοκρασία: Πού θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου
- Τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πλημμύρες του Τέξας – Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες για τους αγνοούμενους
- Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για επανεκκίνηση