Σι Τζινπίνγκ: Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Καμπότζη με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων
Ο Σι επισκέφθηκε αρχικά το Βιετνάμ και μετά τη Μαλαισία, σε μια στιγμή που η Κίνα επιδιώκει να αντισταθμίσει τη μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κινέζος ηγέτης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Πνομ Πενχ, όπου τον υποδέχθηκε ο βασιλιάς Νοροντόμ
Ο Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να μεταβεί το απόγευμα στα ανάκτορα, πριν συναντηθεί με τον πρώην ηγέτη Χουν Σεν και τον γιο του, τον πρωθυπουργό Χουν Μανέτ, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον επίσημο καμποτζιανό ενημερωτικό ιστότοπο Fresh News, ο Σι δήλωσε πως η Κίνα υποστηρίζει το βασίλειο «στην επιλογή μιας οδού ανάπτυξης που αρμόζει στο έθνος, διαφυλάσσοντας την εθνική κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του και την εδαφική ακεραιότητά του».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δύο χώρες οφείλουν «να αντιταχθούν αποφασιστικά στις εξωτερικές δυνάμεις που αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις, σπέρνουν τη διχόνοια και υπονομεύουν» τις σχέσεις, υπαινισσόμενος προφανώς τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρυχθεί από τον αμερικανό πρόεδρο.
Πρώτος εμπορικός εταίρος της Καμπότζης, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα και κρατάει πάνω από το ένα τρίτο του εξωτερικού χρέους του βασιλείου, δηλαδή 11 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Πνομ Πενχ είναι επίσης από τους πιο αξιόπιστους υποστηρικτές του Πεκίνου στην Ασία. Ο Χουν Μανέτ περιέγραψε χθες, Μεγάλη Τετάρτη, την επίσκεψη του Σι ως επίδειξη μιας «δοκιμασμένης» φιλίας.
Σε βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε χθες, εξηγεί πως οι δύο χώρες έχουν «κοινά συμφέροντα βασισμένα στις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας, της ισότητας και της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις» και προσθέτει ότι η Κίνα έχει διαδραματίσει «κεντρικό ρόλο» στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Καμπότζης.
Η Κίνα και η Καμπότζη γιορτάζουν τα 67 χρόνια των διπλωματικών σχέσεών τους και την 50η επέτειο της κατάληψης της Πνομ Πενχ από τους Κόκκινους Χμερ -που υποστηρίζονταν τότε από το Πεκίνο-, στις 17 Απριλίου 1975.
Στις αρχές Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει τελωνειακούς δασμούς 49% στην Καμπότζη, από τους υψηλότερους που είχε επιβάλει.
Η χώρα, η οποία έχει πολλά εργοστάσια με κινεζικά κεφάλαια, είδε τελικά, όπως και όλος ο κόσμος πλην Κίνας, το ποσοστό αυτό να μειώνεται στο 10% για 90 ημέρες.
Ο Χουν Μανέτ έγραψε επιστολή προς τον Λευκό Οίκο για να τον διαβεβαιώσει για «την καλή πίστη της Καμπότζης για να διαπραγματευθεί μια αμοιβαία λύση», σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Το Πεκίνο, το οποίο εξακολουθεί να πλήττεται από δασμούς 145%, χαρακτήρισε το ποσοστό αυτό «ανέκδοτο» και επέβαλε σε αντίποινα τελωνειακούς δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Aποχαιρετίστε τα λευκά φορέματα το καλοκαίρι: Aυτό το χρώμα θα τα αντικαταστήσει
- «Μίλησαν» τα βίντεο της Εγνατίας για το τροχαίο: Το φορτηγό παρέσυρε με ταχύτητα τα δύο ΙΧ στα διόδια
- Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε και χτύπησε 69χρονη πεζή, συνελήφθη ο 70χρονος
- Τραγωδία στην Εγνατία: Οι κάμερες διαψεύδουν τον οδηγό της νταλίκας
- Η Σία Κοσιώνη επέλεξε ένα πολύ κομψό φόρεμα ωστόσο εμείς θα αλλάζαμε μια σημαντική λεπτομέρεια
- James Webb: Η ισχυρότερη ένδειξη εξωγήινης ζωής έως τώρα – 124 έτη φωτός μακριά από τη Γη
- Πείραμα: Πώς ξεχωρίζουμε ένα βρασμένο από ένα άβραστο αβγό;
- Μάχη για τη ζωή δίνει στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων 19χρονος, θύμα τροχαίου
- Ρόδος: Εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς δεκάδες χιλιάδες ευρώ από χρηματοκιβώτιο πολυτελούς ξενοδοχείου
- Βαλσαμόχορτο: οφέλη, χρήσεις και μια συνταγή για σπιτικό βάλσαμο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- «Είμαι χειρουργός – Έχω απαγορεύσει δύο πράγματα στο σπίτι γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου»
- «Το αρχαιότερο κρασί του κόσμου» ανακάλυψαν επιστήμονες – Βρέθηκε σε ενα ρωμαϊκό τάφο 2.000 ετών
- Iωάννινα: Μεθυσμένος 70χρονος παρέσυρε 69χρονη και την εγκατέλειψε
- Τραγωδία στην Κοζάνη: Τι «έδειξαν» οι κάμερες για το φρικτό τροχαίο
- Σι Τζινπίνγκ: Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Καμπότζη με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων
- F1: Αποκάλυψη-βόμβα για τον Lando Norris – Τον είδαν να «πετάει» σε ράλι με αυτοκίνητο WRC
- Γκρόσι: Το Ιράν «δεν βρίσκεται μακριά» από την απόκτηση πυρηνικού όπλου
- Πάτρα: Σύγκρουση στη μίνι περιμετρική – Αναποδογύρισε το ένα ΙΧ
- Ελένη Μενεγάκη: Μαγικές φωτογραφίες από τις Μαλδίβες – «Μια νύχτα με πανσέληνο»
- Αριθμολογία: Βρείτε ποιος είναι ο αριθμός σας και τι δείχνει για το πεπρωμένο σας

- Τελευταία Νέα Real.gr
- Σι Τζινπίνγκ: Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Καμπότζη με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων
- Iωάννινα: Μεθυσμένος 70χρονος παρέσυρε 69χρονη και την εγκατέλειψε
- Αριθμολογία: Βρείτε ποιος είναι ο αριθμός σας και τι δείχνει για το πεπρωμένο σας
- «Το αρχαιότερο κρασί του κόσμου» ανακάλυψαν επιστήμονες – Βρέθηκε σε ενα ρωμαϊκό τάφο 2.000 ετών
- Πειρατές της Καραϊβικής: Αγνώριστος σταρ 18 χρόνια μετά την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας
- Χαρακόπουλος: Στη Θεσσαλία δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά του επιτελικού κράτους
- F1: Αποκάλυψη-βόμβα για τον Lando Norris – Τον είδαν να «πετάει» σε ράλι με αυτοκίνητο WRC
- Γκρόσι: Το Ιράν «δεν βρίσκεται μακριά» από την απόκτηση πυρηνικού όπλου
- Δυνατά παιχνίδια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με σούπερ αποδόσεις στα καταστήματα ΟΠΑΠ
- Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Στη ΜΕΘ 19χρονος μετά από πτώση με μηχανάκι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Ιράν διεκδικεί το πάνω χέρι στις πυρηνικές συνομιλίες
- Επίδομα παιδιού 2025: ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποιοι κινδυνέουν να χάσουν την πληρωμή
- Ανάκληση μπαρών πρωτεΐνης από τον ΕΦΕΤ
- ΕΛ.ΑΣ.: Με “δελτίο ειδήσεων” το μήνυμα για προσοχή στους δρόμους το Πάσχα (video)
- Ανάλυση Ι. Παπαφλωράτου στο BLUE SKY για τον θαλάσσιο χωροταξικό χάρτη
- Μεγάλες εκτός έδρας νίκες για Χιτ και Μαβς στο play-in
- Ιωάννινα: Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε 69χρονη
- Θεαματική αύξηση κατά 18% στις απευθείας κρατήσεις ξενοδοχείων για το Πάσχα
- Η πλεονεξία του Ιούδα