Ράλι ανόδου στις ασιατικές αγορές μετά την στροφή Τραμπ για τους δασμούς

08:37 10/4/2025 - Πηγή: Real.gr
Η Ιαπωνία χαιρετίζει τη μεταβολή του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, «ζητεί σθεναρά» την άρση και των υπόλοιπων δασμών

Ράλι κάνουν οι ασιατικές μετοχές μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως θα μειώσει προσωρινά στο 10% τους δασμούς σε χώρες που δεν προέβησαν σε αντίποινα και πως θα «παγώσει» τους δασμούς για 90 ημέρες σε αρκετές χώρες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι κινεζικές

μετοχές παρά το ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση των δασμών στην Κίνα, στο 125%.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κάνει ράλι 4,4% στις 536 μονάδες, ο Nikkei του Τόκιο άλμα 8,3% στις 34.353 μονάδες, ο δείκτης Kospi σημειώνει κέρδη 5,54% στις 2.420 μονάδες, ο ASX 4,57% στις 7.710 μονάδες, ο Hang Seng 2,6% στις 20.783 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο ινδικός Nifty υποχωρεί 0,6% στις 22.399 μονάδες.

Αρνητικό άνοιγμα της Wall Street προοιωνίζονται τα futures, με του Dow να σημειώνουν απώλειες 138 μονάδων αυτήν την ώρα (-0,33% στις 40.723 μονάδες), του S&P 500 να υποχωρούν κατά 0,7% στις 5.452 μονάδες και του Nasdaq κατά 1,3% στις 19.027 μονάδες. Στο 4,275% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός συνεχίζει την άνοδό του, σημειώνοντας κέρδη 1,98% στα 3.140 δολάρια η ουγκιά, ενώ η τιμή του χαλκού κάνει ράλι 5,4% στα 4,419 δολάρια η λίβρα.

Το πετρέλαιο κινείται ξανά πτωτικά, με την τιμή του αμερικανικού αργού να υποχωρεί κατά 1,14% στα 61,64 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 1,25% στα 64,66 δολάρια.

Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να υποχωρεί κατά 0,72% στα 81.715 δολάρια, το Ether κατά 1,72% στα 1.611 δολάρια, το Solana κατά 2,98% στα 115 δολάρια, το Dogecoin κατά 3,45% στα 0,1547 δολάρια και το XRP κατά ,32% στα 1,99 δολάρια.

Η Ιαπωνία χαιρετίζει τη μεταβολή του Τραμπ, «ζητεί σθεναρά» την άρση και των υπόλοιπων δασμών

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπογράμμισε σήμερα πως «υποδέχεται θετικά» την αναστολή από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των δυσβάστακτων επιβαρύνσεων λόγω των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών που επέβαλε, όμως συμπλήρωσε πως «ζητεί σθεναρά» οι ΗΠΑ να αναστείλουν επίσης την ισχύ των υπόλοιπων δασμών που εφαρμόζουν, πάνω απ’ όλα στον χάλυβα και στα αυτοκίνητα.

«Υποδεχόμαστε θετικά τις αμερικανικές ανακοινώσεις», δήλωσε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, «συνεχίζουμε να ζητούμε σθεναρά από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τα μέτρα για τους ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς», ύψους 10%, που εφαρμόζονται ακόμη, καθώς κι «τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα, στο αλουμίνιο, στα οχήματα και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων», επέμεινε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες αναστολή για 90 ημέρες των περισσότερων από τους δασμούς που επέβαλε σε δεκάδες χώρες, εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, που για μερικές ώρες είδε τις εξαγωγές της να επιβαρύνονται με δασμούς 24%. Η εξέλιξη έχει αποτέλεσμα πολλά χρηματιστήρια, ιδίως στην Ασία, να ανακτήσουν μέρος των μεγάλων απωλειών που κατέγραψαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Πλην Κίνας, οι χώρες που δεν ανταπέδωσαν την αμερικανική επίθεση αυτή, την επιβολή μέτρων προστατευτισμού, θα ωφεληθούν για τρεις μήνες από τον περιορισμό των τελωνειακών δασμών στο 10%.

Αλλά αντίθετα παραμένουν σε ισχύ οι επιπρόσθετοι δασμοί (+25%) σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα και πλήττουν σκληρά ιδιαίτερα ιαπωνικές βιομηχανίες.

Η ιαπωνική οικονομία είναι σε κρίσιμο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές και οι ΗΠΑ απορροφούν το 20% του συνόλου τους, ή αλλιώς αγαθά αξίας 142 δισεκ. δολαρίων.

Στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αναλογούσε την περασμένη χρονιά το 28% των εξαγωγών από το αρχιπέλαγος στις ΗΠΑ: εξήχθησαν στην αμερικανική αγορά όχι λιγότερα από 1,49 εκατ. οχήματα, αξίας κάπου 40 δισεκ. δολαρίων. Ο τομέας χαρακτηρίζεται πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας, σε αυτόν απασχολείται ο ένας στους οκτώ εργαζόμενους.

Εξάλλου η Ιαπωνία είναι ο έκτος κυριότερος προμηθευτής χάλυβα των ΗΠΑ, εξήγαγε στη χώρα αυτή πέρυσι κάπου 1,12 εκατ. τόνους (ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών).

Με πληροφορίες από Euro2day, AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ράλι, Τραμπ,rali, trab