Προκόπης Παυλόπουλος στο «Ενώπιος Ενωπίω»: Αιφνιδιάστηκα όταν ο Αλέξης Τσίπρας μου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα – Τι είπε για τη θητεία του ως ΠτΔ και τα εθνικά θέματα

08:03 8/7/2025 - Πηγή: Real.gr
Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο Ενώπιος Ενωπίω το βράδυ της Δευτέρας (7/7) ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για την περίοδο του δημοψηφίσματος το 2015, για τα εθνικά θέματα αλλά και για τη θητεία στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα.

Αναφερόμενος στην περίοδο του δημοψηφίσματος,

ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «όταν ο Αλέξης Τσίπρας μου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, αιφνιδιάστηκα». Όπως αποκάλυψε, τού απάντησε ότι «εγώ δεν θα γίνω Πρόεδρος της δραχμής».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 2015 μετά το δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ήδη πήραν απάντηση και την εποχή της κυρίας Σακελλαροπούλου όταν έγινε το αίτημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και από τον κύριο Τασούλα στην περίπτωση αυτή. Οι απαντήσεις των Προέδρων και των δύο Προέδρων είναι θεσμικώς, εκείνες που έπρεπε να είναι».

«Αλλά εγώ θέλω να θυμίσω μονάχα, γιατί πρέπει να το θυμάται ο κόσμος αυτό: ήτανε Παρασκευή, 8 του μηνός, 10 του μηνός που έγινε η συζήτηση στη Βουλή, 10, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε και ήταν εκείνη η μαραθώνια συζήτηση, 10 και 11 Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινήσανε στις 5 η ώρα το απόγευμα της Κυριακής και τελειώσανε την άλλη μέρα στις 10, για να υπάρξει συμφωνία πλέον για το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθούσε η Ελλάδα. Και αυτό είναι το οποίο στις 15 του μηνός, την επόμενη δηλαδή Παρασκευή, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και εκεί έληξε – μπορώ να πω με τις γνωστές ιστορίες που έληξε, που να είχαμε καιρό να σας πω – ιδίως, σε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή που έγινε στις 15, για να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων το πρόγραμμα αυτό. Γιατί έπρεπε να εγκριθεί αυτό που είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.


Προκόπης Παυλόπουλος: Όταν ήμουν ΠτΔ δεν κοιμήθηκα ούτε ένα βράδυ ήρεμος

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε στιγμές από τη θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αν με ρωτάτε, λοιπόν, ποια είναι η στιγμή εκείνη που αισθάνθηκα μια αγαλλίαση, να πω αυτή τη φράση, που ταιριάζει σε αυτή τη περίπτωση, ή μια ικανοποίηση, ή ένα “ουφ”, για να το πω έτσι, ήταν η στιγμή που έφευγα από την Προεδρία της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου του 2020, όταν δηλαδή έφυγα από εκεί και έκανα μια αναδρομή πίσω. Και είπα και τώρα τελείωσαν όλα. Ξαναγύρνα στη δουλειά σου. Ξαναγύρνα στο πανεπιστήμιο», ανέφερε αρχικά.

Σε ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με τις στιγμές μεγάλης αγωνίας κατά την πενταετή θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε: «Και το είχα νιώσει και μια άλλη φορά. Όταν έφευγα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που ήταν ενιαίο με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ημέρα που βγήκα από την πόρτα. Είχαμε χάσει τις εκλογές το 2009 και βγήκα από την πόρτα του Υπουργείου. Αλλά ήξερα ότι είχα κάνει το σωστό εκείνη την εποχή. Και όταν βγήκα από εκείνη την πόρτα περπατώντας για να χαιρετίσω τους ανθρώπους που ήταν στην πύλη της Κατεχάκη, τότε είπα μέσα μου “Είσαι τυχερός”. Δεν πίστευα, επειδή είχαμε χάσει τις εκλογές και εγώ ξαναγύριζα στη δουλειά μου, δεν πίστευα ότι θα μου ξανατύχει δεύτερη και σε μεγάλη κλίμακα αυτό το πράγμα. Δηλαδή, να ζήσω όλο αυτό».

«Τεράστια τιμή για μένα η Προεδρία της Δημοκρατίας. Όταν μπήκα όμως, δεν μπόρεσα ποτέ ένα βράδυ, κύριε Χατζηνικολάου, να κοιμηθώ ήρεμα. Να πω ότι ξέρεις, σήμερα ας κοιμηθώ. Πάντα ήταν η αγωνία του τι τέξεται η επιούσα, τι θα γίνει την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.


Παυλόπουλος για Μέρκελ: Αυτά που λέει τώρα είναι η μισή αλήθεια

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Και ευτυχώς που δεν έγινε τότε κανένα δημοψήφισμα, το οποίο θα τα πούμε και αυτό στην πορεία, η κυρία Μέρκελ το ήθελε πολύ. Του Γιώργου Παπανδρέου, μην ξεχνάμε, του είχε πει είναι απόλυτο δικαίωμά σου να πας να το κάνεις. Το ήθελε πολύ το δημοψήφισμα», είπε αρχικά.

Απαντώντας στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα η κα Μέρκελ έκανε δηλώσεις του τύπου ότι δεν μπορεί να φανταστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα και ότι περίπου ήταν απέναντι στον Σόιμπλε όταν εκείνος έκανε τέτοιες προτάσεις, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε: «Χαίρομαι που το λέει μετά από τόσα χρόνια η κυρία Μέρκελ, πράγμα το οποίο είπαμε το 2015 από κοινού δύο άνθρωποι, ο Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ και εγώ. Είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε τη δήλωση εκείνη την κρίσιμη περίοδο, όταν είχε έρθει ο Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ στην Αθήνα, μετά το δημοψήφισμα καιρό μετά, είχαμε πει ότι αυτό θα είναι το μότο που θα μείνει από τη συνάντηση: Ούτε η Ευρώπη μπορεί να έχει έξω την Ελλάδα γιατί δεν θα είναι ίδια, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι έξω της Ευρώπης. Αλλά εδώ, ας αφήσουμε το δημοψήφισμα, θα πρέπει να πάμε λίγο πίσω. Γιατί άκουσα και εγώ τι είπε η κυρία Μέρκελ.

Θα θυμηθούμε το εξής, ότι πρέπει να αντιπαραβάλουμε αυτό που μας είπε, γιατί μας είπε, ότι ξέρετε εγώ έκανα τα πάντα για να μην αφήσω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να βγάλει την Ελλάδα έξω και συγκινήθηκε μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαίρομαι που το βλέπει έτσι, αλλά εγώ θα ήθελα να υπενθυμίσω κάτι, γιατί έχω διαβάσει και το βιβλίο της. Ο Σόιμπλε το έκανε τότε, μόνο που αυτό είναι μισή αλήθεια κύριε Χατζηνικολάου».

«Γιατί για να δούμε την πραγματικότητα, τη σφαιρική, όπως συνηθίζουμε να δούμε πραγματικότητα, πρέπει να γυρίσουμε να δούμε πώς μας επιβλήθηκε το μνημόνιο, το 2010. Και αυτά που θα σας πω τώρα, δεν τα λέω εγώ. Είναι συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Απρίλιο του 2023, στο συνάδελφό σας κύριο Αλέξη Παπαχελά, 8 μήνες πριν πεθάνει. Ξέρετε τι λέει ο κύριος Σόιμπλε; “Ναι βεβαίως” λέει, “εγώ είχα αυτή την αυστηρή θέση. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε να δούμε πώς επιβλήθηκε το μνημόνιο που διαμόρφωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εγώ είχα πει στην κυρία Μέρκελ” – η συνέντευξη στη διάθεσή σας, μάλιστα είναι στο ένθετο της Καθημερινής την περασμένη Κυριακή – εκεί λοιπόν λέει ο Σόιμπλε: “Εγώ της έλεγα ότι πρέπει να είναι ευρωπαϊκή λύση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε χώρα του ευρώ και να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι για τριτοκοσμικά κράτη και το οποίο δεν γνωρίζει από τα θέματα αυτά”.

Ξέρετε τι είπε τότε η απάντηση της κυρίας Μέρκελ; Όταν ο Σόιμπλε τότε έλεγε θέλω ευρωπαϊκή λύση. Το είπε και το λέει ο κύριος Σόιμπλε στη συνέντευξή του: “Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί αν ακολουθήσουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό, αν σχηματίσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό” – που έπρεπε να φτιαχτεί εκείνη την ώρα – και ήταν εύκολο να φτιαχτεί, η αλήθεια είναι – τότε λέει “οι Ευρωπαίοι στους θεσμούς είναι επιεικείς απέναντι στους εταίρους. Άρα πρέπει να μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να είναι αυστηρό στη μεταρρύθμιση”. Αυτό είναι έργο της κας Μέρκελ. Αλλά αυτός που έφτιαξε αυτό το μνημόνιο, που λέγεται κύριος Τόμσεν, που δεν είχαν ιδέα. Ένα μνημόνιο, το οποίο είναι από την αρχή μέχρι το τέλος λάθος. Γι’ αυτό, θα μου πεις, Παυλόπουλε τα λες αυτά τώρα; Όχι. Πόσες φορές κύριε Χατζηνικολάου, μιλώντας με την Μέρκελ, μιλώντας με τον Στάινμαϊερ, με τόσους άλλους, κατέληγαν: “εμείς θα είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας τις μνημονιακές, αν και η Ελλάδα επωμίστηκε βάρη, τα οποία δεν της ανήκαν, από λάθη άλλων. Αυτό, όποιος γκουγκλάρει – όπως λένε οι νέοι σήμερα – θα δει τις δηλώσεις μου. Αυτό υπονοούσα: το μνημόνιο από κορφής μέχρι ονύχων, λάθος. Από μια τεχνική που δεν την γνώριζε καν κανείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ευρώ, που δεν καταλάβαιναν τι γίνεται. Αυτή η γραμμή είναι εκείνη η οποία μας επιβλήθηκε από την κυρία Μέρκελ, ένα είδος Προκρούστειας κλίνης, στην οποία ξαπλώθηκε η ελληνική οικονομία», πρόθεσε.

Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε: «Και από εκεί και πέρα ο κύριος Σόιμπλε, προτεστάντης, τον ξέρω από τον καιρό που ήμαστε Υπουργοί Εσωτερικών – πέντε χρόνια ζήσαμε μαζί ως Υπουργοί Εσωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ο κύριος Σόιμπλε είχε ένα χαρακτηριστικό: είναι προτεστάντης. Όταν λάβει μια αποστολή θα την εκτελέσει μέχρι το τέλος. Τον έβαλε η κυρία Μέρκελ Υπουργό Οικονομικών, από εκεί και πέρα έπρεπε να εφαρμοστεί το μνημόνιο. Pacta sunt servanda, όπως μου έλεγε κάθε φορά που συναντιόμασταν. Από εκεί και πέρα, δεν τον κατηγορεί η κυρία Μέρκελ, γιατί εκτέλεσε αυτά που εκείνη τον είχε βάλει να κάνει».


«Δεν ξεχνώ τις πραγματικές βλέψεις της Τουρκίας – Θέλει να «καταπιεί» την Κύπρο»

Αναφορά έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος και στα εθνικά θέματα.

Αρχικά είπε: « Χρόνια, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κύριε Χατζηνικολάου, είχα μάθει, ειδικά απέναντι στην Τουρκία, να μην ξεχνάω – ως πολίτης στην αρχή, μετά και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – να μην ξεχνάω ένα βασικό πράγμα: Ποιες είναι οι πραγματικές της βλέψεις. Η Τουρκία έχει μια μακροχρόνια πολιτική. Δεν είναι βραχυχρόνια. Και ούτε εξαρτάται από τον Ερντογάν ή τον Κάθε Ερντογάν. Η Τουρκία, λοιπόν, έχει τρεις στόχους, σχεδόν αμέσως μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Ή για να μην είμαι τόσο πολύ πίσω, να πω μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κι αν δεν το έχουμε υπόψη ποιοι είναι αυτοί οι τρεις στόχοι, θα κάνουμε λάθος. Στόχος πρώτος: Να ελέγξει όλη την Κύπρο. Ακόμα και τώρα που λέει – που δεν θα το δεχτούμε φυσικά ποτέ τη διχοτομήση και λοιπά – ο στόχος της είναι ένας. Να ελέγξει την Κύπρο στο σύνολό της. Να την “καταπιεί”. Συγγνώμη που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεύτερον: Διχοτόμηση του Αιγαίου με την έννοια της συγκυριαρχίας κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού. Και τρίτον: Αυτονόμηση της Θράκης. Αυτονόμηση της Θράκης, με την έννοια ότι θέλει να δημιουργήσει τουρκική μειονότητα, που είναι αδιανόητη για τις συνθήκες της Λωζάννης -λέει το ακριβώς αντίθετο – για να πει μια μέρα, μα εδώ έχουμε Τούρκους. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι, εν πάση περιπτώσει, είναι μια πλειοψηφία.

Δηλαδή καταλαβαίνετε ότι είναι αδιανόητο να μην έχουμε υπόψη αυτά τα τρία και να τα βλέπουμε αυτά τα τρία. Όταν μας προσεγγίζει η Τουρκία λοιπόν, λέμε κάτι το οποίο είναι πολύ απλό. Και το οποίο το εφάρμοσα στη ζωή μου ιδίως όσο ήμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ερντογάν: συζήτηση, μάλιστα. Αλλά να ξέρουμε ένα πράγμα. Δεν είναι ότι δεν διεκδικούμε τίποτα. Είναι λάθος αυτή η τακτική. Διεκδικούμε όλα εκείνα που μας παραχωρεί το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Αλλά δεν εννοούμε να κάνουμε πίσω ούτε γραμμή».

«Όταν ο Ερντογάν αρχίζει, ξέρετε γιατί αυτό είναι το τουρκικό παζάρι, το γνωρίζετε. Αρχίζει να πετύχουμε κάτι από εδώ, να πετύχουμε κάτι από εκεί, όπως αυτά που είχε πετύχει είτε με τη διακήρυξη της Μαδρίτης στο ΝΑΤΟ, είτε με τη διακήρυξη στο Συμβούλιο του Ελσίνκι. Και καταλαβαίνετε τι έγινε μέχρι να μπορέσουμε να αποφύγουμε τότε όλες αυτές τις λάθος εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και τις εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι. Άρα λοιπόν θα πρέπει σε αυτό να είμαστε ανυποχώρητοι. Και θυμίζω ότι αυτό δεν το λέω θεωρητικά», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήγησε: «Το βήμα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν υποχωρούμε σε αυτά, δηλαδή ό,τι και να λέει η Τουρκία. Ακόμα και αν απειλεί με casus belli ή με οτιδήποτε, όλα αυτά τα πράγματα είναι λεονταρισμοί. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα. Το επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, κύριε Χατζηνικολάου, όποιον και να ρωτήσετε, γιατί διετέλεσα αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, έστω και τυπικά ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και ξέρω. Το επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων και σε επίπεδο φρονήματος και σε επίπεδο μέσων που έχουμε σήμερα, είναι τέτοιο που δεν τολμάει καμία Τουρκία να μας θίξει έστω και κατά κεραία ένα νησάκι ή μια βραχονησίδα. Δεν πάει να το κάνει. Αυτά να τελειώνουμε λοιπόν με αυτές τις φοβίες που μπορεί να υπάρχουν. Ξέρει ο Ερντογάν τι τον περιμένει. Δεύτερον, πέραν του ότι πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι, πρέπει να ξέρουμε πώς αυτό το πράγμα το κάνουμε.

Για το ΝΑΤΟ μην περιμένετε πολλά πράγματα. Την ξέρετε την τακτική του ΝΑΤΟ. Αφήστε τα καλύτερα, πώς συμπεριφέρεται απέναντι στην Τουρκία. Αλλά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να μας στηρίξει σε όλα αυτά τα εθνικά θέματα. Για να φέρω ένα παράδειγμα: Είναι δυνατόν στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και στα θέματα της ΑΟΖ να μην μας συμπαρίσταται η Ευρώπη; Μα αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα και είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν κοιτάξτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Άρα λοιπόν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση – και να την έχουμε πάντοτε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο μαζί – όπως έγινε με το τουρκολυβικό μνημόνιο όταν ήμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση τον κύριο Δένδια την εποχή εκείνη. Μην ξεχνάμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 12 Δεκεμβρίου του 2019 είπε αμέσως μετά από εισήγηση στην Ελλάδα, ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι ανυπόστατο και δεν παράγει όνομα αποτέλεσμα. Πράγμα που επανέλαβε και πολλοί προσφάτως. Τώρα που είχε πάει ο κύριος Μητσοτάκης. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Θα αφήσουμε ποτέ την Ευρώπη απέξω από αυτό; Και όχι, μας κάνει και καμιά χάρη. Είναι υποχρεωμένη με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, κύριε Χατζηνικολάου, η Ευρώπη, είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει αυτά».

«Άρα λοιπόν ανυποχώρητοι απέναντι στην Τουρκία. Στην Ευρώπη πάντοτε το θέτουμε το ζήτημα. Αν χρειαστεί και μέσα στην Ευρώπη να κάνουμε τη δουλειά μας με βέτο σε αποφάσεις της, όταν εκείνη δεν παίρνει τις κυρώσεις που έπρεπε να πάρει απέναντι στην Τουρκία, γιατί έχουμε και αυτό το φαινόμενο.

Έχουμε μια Τουρκία η οποία κατέχει το 1/3 κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διστάζει η Ευρώπη να της επιβάλλει κυρώσεις. Και συζητάει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη κ. Χατζηνικολάου ακόμα και το θέμα της έστω και έμμεσης συμμετοχής της Τουρκίας – που δεν είναι έμμεση είναι άμεση – της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα», σημείωσε στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Αυτά είναι αδιανόητα. Φανταστείτε, ένα κράτος που λέγεται Τουρκία, η οποία εν τω μεταξύ κατέχει το 1/3 της Κύπρου, θέλει να την “καταπιεί” ολόκληρη όπως σας είπα προηγουμένως και κουβεντιάζουμε επειδή τάχατες, ας το πω έτσι, αγόρασε μια εταιρεία Ιταλική, η Τουρκία, η οποία κάνει drones και επειδή με τον τρόπο αυτό μπορεί να μπει από την πίσω πόρτα στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Δηλαδή, να βάλουμε την Τουρκία – τι ντροπή για την Ευρώπη – στην άμυνά της. Δηλαδή στην ουσία τον κορμό της υπόστασής της να εξαρτάται από τη συμμαχία με την Τουρκία. Αυτό είναι κατάπτωση της Ευρώπης και το βέτο πρέπει να είναι δεδομένο. Και ας αφήσουν αυτά που λένε ότι είναι θέματα εμπορικά, δεν είναι θέματα αμυντικά. Είναι κατεξοχήν αμυντικά και θέλουν ομοφωνία. Δεν υπάρχει θέμα πλειοψηφίας στα θέματα αυτά κύριε Χατζηνικολάου. Το λέω με την ιδιότητα του καθηγητή και το λέω ευθαρσώς και δεν θα κάνω πίσω να το λέω αυτό πράγμα».


Παυλόπουλος: Οι απόψεις μου ταυτίζονται με αυτές του Κώστα Καραμανλή – Μιλάμε συχνά

Ο κ. Παυλόπουλος, σε συνέχεια των αναφορών του στα εθνικά θέματα, μίλησε μεταξύ άλλων και για την ταύτιση των απόψεών του με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να μην πω αν είναι σωστά ή δεν είναι. Γιατί κάποιοι θα βγουν και θα πουν “ε, ο Παυλόπουλος αυτή τη στιγμή βγάζει τα απωθημένα του”. Και θέλω να πω μόνο, επειδή είπαμε προηγουμένως, στα περισσότερα από αυτά τα θέματα είναι άλλο το ζήτημα του πώς εκφράζεται κανείς πολιτικά και άλλο το ζήτημα της ουσίας», επισήμανε αρχικά και πρόσθεσε: «Στα θέματα αυτά, ιδίως στα εθνικά, όπως τα συνηθίζουν να τα λέμε και στα ευρωπαϊκά εν γένει δηλαδή, θέλω να πω ότι οι απόψεις του κυρίου Καραμανλή και οι δικές μου ταυτίζονται στο ακέραιο, ξέρετε. Δηλαδή θα παρατηρήσετε και αυτό γιατί; Γιατί τα έχουμε ζήσει και μαζί στην κυβέρνηση Καραμανλή και ταυτίζονται και οι απόψεις μας. Δεν είναι, δηλαδή, ένα θέμα φίλιας. Δεν είναι ένα θέμα ότι ανήκουμε στην ίδια παράταξη».

«Είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση Καραμανλή το υπηρέτησε. Με έναν ιδανικό τρόπο, ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε ένας ευπατρίδης πραγματικά πρωθυπουργός στην εποχή εκείνη, ιδίως για τα εθνικά θέματα», κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Κώστας Καραμανλής για Προκόπη Παυλόπουλο: Είναι προνόμιο για μένα η φιλία του

Για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είπε: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην μακρά επιστημονική, ακαδημαϊκή και πολιτική διαδρομή είναι υπόδειγμα ήθους ακεραιότητας, βαθιάς νομικής κατάρτισης, προσήλωσης στους δημοκρατικούς δεσμούς και πατριωτισμού».

«Και θέλω να τονίσω ότι βίωσε πολύ κρίσιμες για το έθνος ώρες ως Προέδρος της Δημοκρατίας, επέδειξε έμπρακτα ύψιστο αίσθημα ευθύνης και συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Σήμερα, οι γνώσεις του, η κοινωνική και δημοκρατική του ευαισθησία, η αγωνία του για τα εθνικά θέματα είναι ουσιαστική, πολύτιμη συνεισφορά στη δημόσια ζωή μας. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία, η φιλία, η ανταλλαγή απόψεων μαζί του είναι για μένα ξεχωριστό προνόμιο», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.


Αλέξης Τσίπρας για Προκόπη Παυλόπουλο: Είχαμε μια ουσιαστική σχέση ακόμα κι αν διαφωνούσαμε – Μας έφερε κοντά μια τραγωδία

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε αρχικά: «Τον Προκόπη Παυλόπουλο τον γνώρισα το 2008. Ήμουν τότε νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Συνασπισμού, 34 χρονών και ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν Υπουργός Εσωτερικών, με την ευθύνη του κρίσιμου Υπουργού Δημόσιας Τάξης τότε στην κυβέρνηση Καραμαλή. Και αυτό που μας έφερε κοντά τότε ήταν μια τραγωδία. Η δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια, που πυροδότησε την δικαιολογημένη οργή των νέων ανθρώπων τότε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο προκειμένου η τραγωδία αυτή να μην φέρει και νέες τραγωδίες. Και μας έφερε κοντά αυτή η κοινή έγνοια τότε. Να μην μετατραπεί αυτή η οργή των νέων ανθρώπων σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο η ψυχραιμία του, όσο όμως και το γεγονός ότι ως πανεπιστημιακός δάσκαλος κατανοούσε τους νέους ανθρώπους, κατανοούσε τις αντιδράσεις τους και ήθελε να βρει έναν τρόπο προκειμένου να υπάρχει μια θετική διέξοδος. Εκτίμησα τον Προκόπη Παυλόπουλο από την συμπεριφορά του τότε και νομίζω ότι χτίστηκε μια σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης».

«Επτά χρόνια αργότερα, το 2015, αυτή η σχέση που αναπτύξαμε τότε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ’15 τον Γενάρη είχα τη δυνατότητα, καθώς η προηγούμενη Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους, μετά τις εκλογές είχα τη δυνατότητα με βάση το τότε Σύνταγμα να επιλέξω πρόσωπο στενά κομματικό, διότι μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος και με 151, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Δεν επέλεξα αυτό όμως.

Επέλεξα να δώσω ένα άλλο μήνυμα, ένα άλλο σήμα. Ένα μήνυμα και ένα σήμα εθνικής συσπείρωσης. Ήθελα τότε να δημιουργήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο λαό και στις πολιτικές δυνάμεις για να δώσουμε από κοινού μία εθνική μάχη. Τη μάχη για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, για την έξοδο από τα μνημόνια της επιτροπείας και για την επιστροφή στην κανονικότητα. Και έτσι η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, ακριβώς επειδή συμπύκνωνε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αυτή η επιλογή, να είναι μια ευρύτερη επιλογή και όχι μια κομματική επιλογή. Η επιλογή λοιπόν στο πρόσωπο του Προκόπη ήταν μονόδρομος για μένα. Και δεν το μετανιώνω», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο Προκόπης ο Παυλόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντοτε πιστός στα πλαίσια των καθηκόντων του, έτσι όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά πάντοτε αεικίνητος, δημιουργικός, παραγωγικός, με μεγάλη αγωνία και έγνοια για το εθνικό συμφέρον».

«Θυμάμαι ότι ο Προκόπης δεν ήταν – και η σχέση που είχα μαζί του ως Πρωθυπουργός και αυτός ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – δεν ήταν απλά μια τυπική σχέση. Ήταν μια ουσιαστική σχέση. Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε, συζητάγαμε και ήξερα ότι πάντοτε είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα ψάξει τον τρόπο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.

Ήταν πολλές οι φορές που συνέβαλε, ιδίως όταν προσέτρεχα στις γνώσεις του, τις νομικές του γνώσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων διεθνών ή διμερών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν και είναι ο πατριωτισμός, η προσήλωση σε αυτό που εννοεί ο ίδιος ως εθνικό συμφέρον και η ακατάπαυστη τάση του προς την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Πολλές φορές μάλιστα αυτό ξεπερνούσε και τα όρια, καθώς είναι γνωστό πως συνηθίζει να εργάζεται ακατάπαυστος αργά μετά τα μεσάνυχτα. Οπότε, κάθε φορά που στο σπίτι χτύπαγε το τριψήφιο τηλέφωνο μετά τις 12 το βράδυ, όλοι γνωρίζαμε ότι στην άλλη πλευρά της γραμμής θα ήταν ο πρόεδρος, ο οποίος κάτι θα είχε σκεφτεί, κάτι θα ήθελε να με πληροφορήσει, κάποια ιδέα θα είχε και δεν θα ήθελε να πέσει κάτω, προκειμένου να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε», επισήμανε.

«Είμαι βέβαιος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, και τώρα που έχει γυρίσει στην ακαδημαϊκή του έδρα, στο Πανεπιστήμιο, και βρίσκεται δίπλα σε νέους ανθρώπους και αισθάνεται σίγουρα πολύ παραγωγικός, είμαι σίγουρος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για το καλό αυτού του τόπου και του εύχομαι να συνεχίσει να είναι το ίδιο δραστήριος και το ίδιο παραγωγικός, ό,τι και να κάνει, όπου και να βρίσκεται», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.


Πηγή: enikos.gr

Keywords
αλέξης τσίπρας, τσιπρας, δημοψηφισμα 2015, δημοψηφισμα, αλέξης τσίπρας, θητεια, ειπε, εθνικα θεματα, θεματα, διεθνές νομισματικό ταμείο, δραχμη, βουλη, βρυξέλλες, ελλαδα, εκλογες, μερκελ, παπανδρεου, σόιμπλε, αθηνα, μνημονιο, λύση, κας, υπουργοι, κυπρος, νατο, αιγαιο, αοζ, υφαλοκρηπίδα, εταιρεία, συνταγμα, enikos, κινηση στους δρομους, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, δημοκρατικη συμμαχια, αλλαγη ωρας, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ητανε μια φορα, κωστας καραμανλης, τασουλα, το θεμα, βημα, βουλη των ελληνων, δουλεια, εδρα, εθνικη, θεμα, κυπρου, προγραμμα, πυλη, τηλεφωνο, υφαλοκρηπίδα, φιλια, ωρα, αγωνια, αμυνα, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, απλα, απωθημενα, βετο, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δασκαλος, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, εγινε, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκφρασεις, ελσινκι, εννοια, εξαρχεια, εποχη, επρεπε, ερντογαν, εσωτερικων, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωη μου, ζωνη, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, ηρεμα, κας, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κλιμακα, λαθη, λαθος, λύση, μηκος, μηνες, μητσοτακης, μοτο, νατο, ντροπη, ξερετε, παντα, ονομα, ορια, ουσια, παζαρι, παμε, πορτα, ρολο, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σόιμπλε, σπιτι, ταση, τιμη, το εθνος, τουρκια, τρια, φυσικα, φοβιες, φορα, χατζηνικολαου, ψυχραιμια, ωρες, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, ειπαμε, ενωση, εθνικο, γνωσεις, χωρα, ιδανικο, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, μεινει, οργη, σημα, σωστο, θελω να
Τυχαία Θέματα
Προκόπης Παυλόπουλος, Ενώπιος Ενωπίω, Αιφνιδιάστηκα, Αλέξης Τσίπρας, ΠτΔ,prokopis pavlopoulos, enopios enopio, aifnidiastika, alexis tsipras, ptd