Πέντε μέρες και νύχτες στην Εύβοια

17:41 29/6/2026 - Πηγή: Real.gr
Το Real.gr βρέθηκε στο 5ο Evia Film Project, την πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,  που φέτος είχε επίκεντρο τον αθέατο κόσμο του δάσους  

To Real.gr έζησε το Evia

Film Project από την αρχή. Από την πρώτη διοργάνωση, μια πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε με μια πολύ δυσάρεστη αφορμή: τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το πανέμορφο αυτό νησί, που δεν καταλαμβάνει πάντα την κορυφή στη λίστα των νησιώτικων προτιμήσεων των τουριστών- και αδίκως, γιατί η Εύβοια, το βόρειο κομμάτι της οποίας δοκιμάστηκε σκληρά το 2021, είναι γεμάτη ομορφιές και εκπλήξεις. Και, μέσα από το φεστιβάλ, γνωρίσαμε καλύτερα και τους κατοίκους της, οι οποίοι, παρά τα προβλήματα που ταλανίζουν έναν τόπο που, παραδόξως, όπως μας είπε και ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, ενώ βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας νιώθει συχνά απομονωμένος, δεν έχασαν το εγκάρδιο χαμόγελό τους.

Το Evia Film Project στη Λίμνη Ευβοίας

Το ίδιο εγκάρδιο χαμόγελο μοιράστηκε μαζί μας και ο δήμαρχος, με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού “Μελίνα Μερκούρη”, στο πλαίσιο της φετινής, 5ης έκδοσης του φεστιβάλ, σχετικά με τη διεθνή συμπαραγωγή “Γέρμα” (κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου έργου του Λόρκα), τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Αιδηψό, περιοχή που το  Evia Film Project σύστησε το 2023 στη βραβευμένη σκηνοθέτιδα και παραγωγό Λάρα Ισαγκίρε Γκαρισουριέτα, από το Μπιλμπάο.

Η συζήτηση για τη διεθνή συμπαραγωγή “Γέρμα”

“Ήταν μια από τις πιο γλυκές εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας δήμαρχος”, είπε ο Γιάννης Κοτζιάς για τα γυρίσματα, ενώ για την Αιδηψό τόνισε ότι η εξωστρέφεια και η φιλοξενία είναι γραμμένες στο DNA της από την αρχαιότητα. Όπως, με κάποιον τρόπο, και ο κινηματογράφος, αφού την περίοδο του Μεσοπολέμου πέρασαν από την λουτρόπολη προσωπικότητες όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν και η Ίγκριντ Μπέργκμαν.

Η Μελία Κράιλινγκ και ο Άκης Σακελλαρίου στο 5ο Evia Film Project

Τι έχει κερδίσει η Αιδηψός από τα πέντε χρόνια φεστιβάλ και από τα συγκεκριμένα γυρίσματα; Την αφύπνιση και το ζωντάνεμα των κατοίκων της, μέσα από την επαφή τους με την τέχνη του σινεμά και τους ανθρώπους του, όπως μας λέει ο δήμαρχος. Μια αίσθηση γαλήνης. Ένα όνειρο για το αύριο. Αλλά και κάτι πιο πρακτικό: έναν όμορφο και ενεργό θερινό κινηματογράφο, τον “Απόλλωνα”, ο οποίος πριν αναγεννηθεί με αφορμή τη διοργάνωση, είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Η Βικυ Χατζηβασιλείου στο 5o Evia Film Project

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης η line producer Άννα Ζωγράφου, η παραγωγός Αμάντα Λιβανού και η παραγωγός Κατερίνα Τζούρου, παρενέβη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης. “Χαίρομαι ειλικρινά που κάπως συμβάλλαμε στο να έρθει μια διεθνής κινηματογραφική συμπαραγωγή στην Αιδηψό”, μάς είπε. “Ξεκινήσαμε το Evia Film Project μέσα από μια καταστροφή, αλλά προσπαθήσαμε να περάσουμε και άλλα θέματα, όχι μόνο την επούλωση των τραυμάτων της μεγάλης φωτιάς. Σύντομα, θα γυριστεί μία ακόμα ταινία στην πόλη, ένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή Σοφίας Γεωργοβασίλη. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε να έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος για την πόλη”.

Συζήτηση για τη σύγχρονη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή με τους παραγωγούς Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, Ιωάννα Μπολομύτη και Διονύση Σαμιώτη

Μεταξύ άλλων συζητήσεων, στις οποίες συμμετείχαν με θέρμη οι φοιτητές του πανεπιστημιακού Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου των Ψαχνών Ευβοίας, παρακολουθήσαμε στο “Μελίνα Μερκούρη” και τη συζήτηση με θέμα “Αρρενωπότητα, βία και η εκδίκηση της φύσης”. Ομιλητές ήταν ο σεναριογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι σκηνοθέτες Τζώρτζης Γρηγοράκης (“Digger”) και Δημήτρης Κανελλόπουλος (“Αγέλη Προβάτων”), η σκηνοθέτρια-παραγωγός Ελίνα Ψύκου και ο πρωταγωνιστής του “Digger”, ο αγαπημένος ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης.

Ο σκηνοθέτης Άγγελος Φρατζής μίλησε για την ταινία του “Μέσα στο Δάσος”

Εκτός από τις ταινίες των παραπάνω δημιουργών, “Digger” και “Αγέλη προβάτων”, από τις καλύτερες ελληνικές παραγωγές των τελευταίων ετών, οι θεατές του Evia Film Project διασκέδασαν, μεταξύ άλλων, με τη διάσημη αμερικανική κωμωδία “Τροπική καταιγίδα”, απόλαυσαν τον Σιλβέστερ Σταλόνε στις δόξες του, επί “Ράμπο”, θαύμασαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Κάθριν Χέπμπορν στη θρυλική δημιουργία του Τζον Χιούστον “Η Βασίλισσα της Αφρικής”, κράτησαν την ανάσα τους με το τρομακτικό “Παρασκευή και 13” και έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από το φιλμ “Ο Ταρζάν και η σύντροφός του” με τον Τζόνι Βαϊσμίλερ- μια παραγωγή του 1934, που μας εντυπωσίασε όχι μόνο για τις πρωτοποριακές, για την εποχή, κινηματογραφικές της στιγμές, αλλά και για το πόσο διαφορετικά σκεπτόταν η κοινωνία κάποτε όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις και την οικολογία.

“Ράμπο Το πρώτο αίμα” στο σινέ “Απόλλων”

Αξέχαστες θα μείνουν η έναρξη του Evia Film Project, που ντύθηκε με τους κεφάτους βραζιλιάνικους ήχους του συνόλου κρουστών Quilombo, η βραδιά στην πλατεία του χωριού Ροβιές, στην οποία η προβολή του “Jurassic Park” του Στίβεν Σπίλμπεργκ συνοδεύτηκε από κεράσματα από τις ταβέρνες της πλατείας και η τελετή λήξης της κινηματογραφικής διοργάνωσης, που γιόρτασε με διάφανες σαπουνόφουσκες, χρώματα και μαγεία-την ίδια μαγεία που τυλίγει το Evia Film Project εδώ και πέντε χρόνια.

Στη γιορτινή τελετή λήξης

Η μπάντα κρουστών Quilombo στα Λουτρά Αιδηψού

Το παιδικό εργαστήριο “Ήρωες του Δάσους”
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέντε, Εύβοια,pente, evvoia