Παυλόπουλος στο Kontra24: Όταν έχουμε 297 βουλευτές τι συμβαίνει με τις πλειοψηφίες στη Βουλή και ιδίως με αυτές που αποκαλούνται ειδικές

06:07 11/6/2025 - Πηγή: Real.gr

Καλεσμένος στο studio του Kontra Channel και την εκπομπή Kontra24 με την Λουκία Γκάτσου, o πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα μετά την ακύρωση της εκλογής τριών βουλευτών των «Σπαρτιατών» που αποφάσισε το Εκλογοδικείο ενώ μίλησε και για τη λειτουργία της Βουλής

με 297 βουλευτές.

«Όταν έχουμε 297 τι συμβαίνει με τις πλειοψηφίες στη Βουλή και ιδίως με αυτές που αποκαλούνται ειδικές πλειοψηφίες. Τι είναι οι ειδικές πλειοψηφίες. Είναι εκεί που απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και όχι σχετική, δηλαδή π.χ. για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για τη σύσταση της προανακριτικής ή όταν απαιτούνται 180 δηλαδή 3/5 ή 2/3 σε ορισμένες περιπτώσεις. Βρέθηκαν κάποιοι και είπαν την εξής παραδοξότητα “αφού αυτή τη στιγμή έχουμε 297 βουλευτές, αυτό το 151, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία, θα υπολογιστούν επί των 297”», είπε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε ότι «θα ήθελα πραγματικά τόσο σοβαρά ζητήματα να μην τα προσεγγίζουμε με τόση αφέλεια. Χρησιμοποιώ μια φράση που είναι επιεικής, ιδίως όταν δεν γνωρίζουμε τα πράγματα και όταν το σύνολο των συνταγματολόγων, αυτών που ασχολούνται με το Σύνταγμα έχει την άποψη που θα σας πω τώρα, γιατί αυτό προέκυψε άλλωστε και από τη συζήτηση που είχαμε στο Ζάππειο, στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, όπου το Σύνταγμα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, χρησιμοποιεί μια ειδική φρασεολογία. Παραδείγματος χάριν, για τους 151 λέει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Δεν λέει με την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, λέει, του όλου αριθμού. Αυτό το όλον, η λέξη όλον, είναι μια λέξη που αν προσέξουμε το όλον σε τι παραπέμπει; Στο νομοθετημένο αριθμό των βουλευτών, δηλαδή στους 300. Άρα για το Σύνταγμα οι βουλευτές είναι 300».

Δείτε το βίντεο του Kontra Channel:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προκόπης Παυλόπουλος, Kontra24,prokopis pavlopoulos, Kontra24