Δασμοί, πόλεμος στην Γάζα και Ιράν στο «μενού» της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έφθασε στην Ουάσινγκτον προερχόμενος από την Ουγγαρία και είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο μετά την απόφασή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ
Αμέσως μετά την άφιξή του, συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και τον εκπρόσωπο Εμπορίου του Λευκού Οίκου Τζέιμισον Γκριρ.
«Είμαι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ για το κρίσιμο για την ισραηλινή οικονομία θέμα», δήλωσε ο Νετανιάχου πριν αναχωρήσει από την Βουδαπέστη. «Πιστεύω ότι αυτό αντανακλά την ειδική προσωπική σχέση και τον μοναδικό δεσμό ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, που είναι ζωτικής σημασίας αυτήν την στιγμή».
Σύμφωνα με τον Jonathan Rynhold, διευθυντή Πολιτικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Bar-Ilan του Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου θα επιδιώξει να αποσπάσει εξαίρεση από τους δασμούς για λογαριασμό του Ισραήλ.
Μία τέτοια εξαίρεση θα ωφελήσει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά θα ικανοποιήσει και τους Ρεπουμπλικανούς του Κονγκρέσου, οι οποίοι αυτήν την στιγμή δεν είναι διατεθειμένοι να έρθουν αντιμέτωποι με τον Τραμπ για το θέμα, σύμφωνα με τον Jonathan Rynhold.
Το Ισραήλ προσπάθησε να γλιτώσει την νέα φορολογική επιβάρυνση λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα την περασμένη Τρίτη, την παραμονή των ανακοινώσεων του Τραμπ, αίροντας το σύνολο των δασμών που απέμεναν επί του 1% των αμερικανικών προϊόντων.
Ομως ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλογίζουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με το Ισραήλ, έναν από τους βασικούς προορισμούς της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Αυτό το ταξίδι στην Ουάσινγκτον αποτελεί επίσης μέσον για τον Νετανιάχου να παίξει το παιγνίδι και να δείξει στον Τραμπ ότι το Ισραήλ τον ακολουθεί», σύμφωνα με τον Yannay Spitzer, καθηγητή Οικονομίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. «Δεν θα εκπλαγώ αν ανακοινωθούν υποχωρήσεις προς το Ισραήλ (…) και αυτό θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες».
Ο Νετανιάχου θα φέρει επίσης στις συνομιλίες του με τον Τραμπ τον πόλεμο στην Γάζα, το θέμα των ομήρων και την «αυξανόμενη ιρανική απειλή», σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Σχετικά με το θέμα του Ιράν, ο Τραμπ έχει καλέσει την Τεχεράνη σε «απευθείας διαπραγματεύσεις» επί νέας συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και έχει απειλήσει το Ιράν με βομβαρδισμό σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί απέρριψε τον διάλογο με τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «στερείται νοήματος».
«Η πρόταση του Ιράν για έμμεσες διαπραγματεύσεις είναι μία πρόταση γενναιόδωρη, υπεύθυνη και σώφρων (…).
Προς το παρόν, αποφασίζουμε να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχουμε προτείνει», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη περιμένει την απόφαση των ΗΠΑ.
«Οι απειλές κατά του Ιράν, αν υλοποιηθούν, θα προκαλέσουν ταχεία, άμεση και συνολική απάντηση», προειδοποίησε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποχώρηση βόμβα απο τον ΣΚΑΪ...
- Πέθανε ο Δημήτρης Βουνάτσος
- Πάσχα 2025: Χωρίς τράπεζες για 4 ολόκληρες ημέρες – Η ανακοίνωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές
- Αντιδράσεις για τη δήλωση Βελόπουλου που ανακάλεσε μετά από λίγο: «Αυτός δεν είναι πολιτικός. Είναι ντροπή με πόδια»
- Πέθανε ο ηθοποιός Τζέι Νορθ, ο "Ντένις ο Τρομερός"
- Χανιά: 49χρονος καταδίωξε 22χρονο ψάλτη με σκεπάρνι – Εξύβρισε και απείλησε και την παπαδιά μέσα στο σπίτι της
- Υποτροφίες από την Σλοβακία σε καλλιτεχνικούς τομείς για το 2025-2026
- Τέμπη – Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Κατεπείγουσα έρευνα για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζήτησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
- Γιατί ο γιος του Χαφτάρ βρίσκεται στην Τουρκία; Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Άγκυρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- Τέμπη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης – Προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης στον Χρ. Τριαντόπουλο
- Δασμοί Τραμπ: Χρηματιστηριακός «σεισμός» σε Ευρώπη και Ασία
- Η Λ. Μενδώνη τιμά τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Άουσβιτς
- Δασμοί, πόλεμος στην Γάζα και Ιράν στο «μενού» της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου
- Γαλλία: Τρία άτομα ηλικίας μεταξύ 19 και 24 ετών κρατούνται ως ύποπτα για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας
- Λασίθι: Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε τροχαίο προκειμένου να μη χτυπηθεί τετράποδο
- Σελέν Ερντέμ: Τροχαίο για την προπονήτρια του Παναθηναϊκού, χτύπησε οδηγό μοτοσικλέτας
- Η Μόσχα λέει ότι το Κίεβο επιτέθηκε σε ενεργειακές της υποδομές έξι φορές την προηγούμενη ημέρα
- Π. Μαρινάκης: Το ΚΥΣΟΙΠ θα συντονίζει τις δράσεις των παραγωγικών υπουργείων και θα χαράσσει την εθνική οικονομική στρατηγική
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ποιοι πιέζουν τον πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για δεύτερη φορά;

- Τελευταία Νέα Real.gr
- Δασμοί, πόλεμος στην Γάζα και Ιράν στο «μενού» της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου
- Λίβανος: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της χώρας
- Τέμπη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
- Σελέν Ερντέμ: Τροχαίο για την προπονήτρια του Παναθηναϊκού, χτύπησε οδηγό μοτοσικλέτας
- Η Λ. Μενδώνη τιμά τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Άουσβιτς
- Χανιά: 49χρονος καταδίωξε 22χρονο ψάλτη με σκεπάρνι – Εξύβρισε και απείλησε και την παπαδιά μέσα στο σπίτι της
- Π. Μαρινάκης: Το ΚΥΣΟΙΠ θα συντονίζει τις δράσεις των παραγωγικών υπουργείων και θα χαράσσει την εθνική οικονομική στρατηγική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ολοκληρώθηκε η Προανακριτική για Τριαντόπουλο – Ασκείται ποινική δίωξη
- AllinOne Delivery: Πώς με μία μόνο επίσκεψη θα ξεμπερδέψουμε με την ταλαιπωρία της παράδοσης και της εγκατάστασης μίας οικιακής συσκευής
- Πανελλαδική απεργία στις 9 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Μετρό: Γέμισε καπνούς ο σταθμός "Ηλιούπολη" (Βίντεο)
- Nova: Οι νέες σειρές ''Long Bright River'' ''Entitled'' και η 3η σεζόν του ''Alert: Missing Persons Unit'' καθηλώνουν στο Novacinema4!
- Αυτά είναι τα νούμερα τηλεθέασης για την Κυριακή 6/4
- Εθνική Λυρική Σκηνή: Έρχεται η "Χρυσή Εποχή" του Κωνσταντίνου Ρήγου με τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δωροθέα Μερκούρη και άλλους καλλιτέχνες
- LAMDA Development: Live the LAMDA Malls experience και αυτό το Πάσχα στα εμπορικά κέντρα της
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζήτησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - Και έρευνα για ΕΔΑΠΟ και Λακαφώση
- Εγκαίνια της ανακαινισμένης πτέρυγας ''Ελένη'' της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου