Μπαράζ ελέγχων από την εφορία
Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δεν βρίσκονται μόνο όσοι φορολογούμενοι φοροδιαφεύγουν, αλλά και επαγγελματίες κάποιων τομέων που εκτιμάται ότι μπορεί να τους διευκολύνουν σε ύποπτες συναλλαγές. Λογιστές, μεσίτες ακινήτων και έμποροι αυτοκινήτων είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες που έχουν τεθεί στο επίκεντρο των φορολογικών ελέγχων, καθώς θεωρούνται «κρίκοι» στην αλυσίδα του
Το μέγεθος της αυστηρότητας των ελέγχων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις πρόσφατες υποθέσεις τριών λογιστών από τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Σύρο, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έκριναν ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες δεν περιορίστηκαν σε απλή αμέλεια, αλλά διευκόλυναν ενεργά τη φοροδιαφυγή των πελατών τους, υποβάλλοντας ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις και αποκρύπτοντας εισοδήματα.
Στον λογιστή της Κοζάνης καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 2.777.364,01 ευρώ για παραβάσεις σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Στη Βέροια, ο λογιστής δέχθηκε καταλογισμούς συνολικού ύψους 2.772.632,60 ευρώ, ενώ μάλιστα χαρακτηρίστηκε και «μέλος εγκληματικής οργάνωσης» από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόθεση. Στη Σύρο, τα πρόστιμα ανήλθαν συνολικά σε 451.184,24 ευρώ.
Και στις τρεις περιπτώσεις, οι λογιστές υπέβαλαν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ζητώντας την ακύρωση των καταλογισμών. Ωστόσο, οι προσφυγές απορρίφθηκαν στο σύνολό τους, καθώς, όπως έκρινε η ΔΕΔ, η ισχύουσα νομοθεσία είναι απολύτως σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Πλέον, η ΔΕΔ και τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν τους λογιστές όχι απλώς ως βοηθητικά πρόσωπα, αλλά ως δυνάμει άμεσους συνεργούς στη φοροδιαφυγή. Οπως επισημαίνεται ρητά, όποιος «εν γνώσει υπογράφει ανακριβή φορολογική δήλωση ή συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στη διάπραξη φορολογικών παραβάσεων τιμωρείται ως άμεσος συνεργός».
Τι προβλέπει η νομοθεσίαΗ νομοθεσία για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα αυστηρή και επιβάλλει σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών την υποχρέωση να ελέγχουν την ταυτότητα των πελατών τους, την προέλευση των χρημάτων και να δηλώνουν ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές στις αρμόδιες Αρχές. Οσοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις αυτές, ακόμη και από αμέλεια, κινδυνεύουν με βαριές διοικητικές κυρώσεις, αλλά και ποινικές ευθύνες.
Οσοι κατηγορούνται ότι δεν εφήρμοσαν τα προβλεπόμενα μέτρα δέουσας επιμέλειας στις συναλλαγές των πελατών τους έχουν προθεσμία έξι μηνών για να διορθώσουν τις παραλείψεις τους προκειμένου να αποφύγουν βαριά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.
Οι σχετικές διατάξεις του κώδικα φορολογικής διαδικασίας προβλέπουν ότι κάθε τρίτο πρόσωπο που υποθάλπει ή διευκολύνει φορολογικές παραβάσεις υπόκειται στα ίδια πρόστιμα με τον φορολογούμενο που διέπραξε την παράβαση. Δηλαδή, ο συνεργός επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με εκείνο που επιβλήθηκε στον παραβάτη. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τα πρόστιμα για τους λογιστές μπορεί να φτάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ.
Καθοριστικό ρόλο στην αυστηροποίηση της στάσης των Αρχών παίζει και η πρόσφατη απόφαση 282/2025 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε προσφυγή λογιστή στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις για συνέργεια σε φοροδιαφυγή. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε πλήρως τη λογική της συνυπευθυνότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη πιο εκτεταμένους ελέγχους.
Μήνυμα συμμόρφωσηςΗ ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η διοίκηση της ΑΑΔΕ εκπέμπουν πλέον σαφές μήνυμα: η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν περιορίζεται μόνο στους φορολογουμένους, αλλά επεκτείνεται και σε όσους τους διευκολύνουν. Οι επαγγελματίες που διαχειρίζονται οικονομικές συναλλαγές θεωρούνται πλέον βασικοί παράγοντες στο σύστημα πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος.
Το εξάμηνο «παράθυρο συμμόρφωσης» που δίνεται λειτουργεί ως τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις τους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, οι έλεγχοι γίνονται ακόμη πιο εντατικοί και τα πρόστιμα επιβάλλονται χωρίς καμία επιείκεια.
Ιδιαίτερα οι λογιστές καλούνται πλέον να επανεξετάσουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις υποθέσεις των πελατών τους. Η εποχή της «τυπικής εξυπηρέτησης» έχει παρέλθει οριστικά, καθώς η εφορία απαιτεί ουσιαστικό έλεγχο, τεκμηρίωση των στοιχείων και άμεση αναφορά κάθε ύποπτης συναλλαγής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάχη για τη ζωή της δίνει η Μις Τζαμάικα μετά τη σοκαριστική πτώση στο Miss Universe – Έχει υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία
- Miss Universe: Η Miss Τζαμάικα νοσηλεύεται με εγκεφαλική αιμορραγία μετά την πτώση της στα καλλιστεία
- Οι Ευέλπιδες δέχονται επίθεση από τον ΕΛΑΣ που έχει επικεφαλής του έναν πρώην καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων!
- Σοβαρή εξέλιξη με αγρότες στη Θεσσαλονίκη – Ποιες 3 κρίσιμες υποδομές θα κλείσουν
- «Γιατί η εξαετία Μητσοτάκη είναι καταστροφική για τη χώρα»-Νίκος Στραβελάκης
- Εορτολόγιο 9 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Ξαφνικός θάνατος από καρδιά: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν έως και 7 φορές περισσότερο
- Δύσκολες ώρες στο Μαξίμου: Πήραν είδηση τι γίνεται κι επικρατεί πανικός και φόβος
- ΜΕ ΑΙΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ Η ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Νεκρός 27χρονος οικοδόμος στο έργο του Ελληνικού
- Παρά τους πρόθυμους παπαγάλους, την κυβέρνηση δεν την παίρνει...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- Κώστας Θεοφίλου: «Η πρώτη σκέψη είναι να φύγω από την Ελλάδα»
- Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από το Capital Link 2025 στη Νέα Υόρκη
- Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 τραυματίες μετά τα 7,6 Ρίχτερ και το τσουνάμι
- ΕΕ για τις δηλώσεις Μασκ μετά το πρόστιμο: Οι νομοθεσίες ισχύουν για όλους
- Βουλγαρία: Το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο του νέο πλοίο εδώ και 100 χρόνια
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Μπαράζ ελέγχων από την εφορία
- Φον ντερ Λάιεν – Κόστα για τη συνάντηση με τον Ζελένσκι: Η ασφάλεια της Ουκρανίας πρώτη γραμμή άμυνας για την ΕΕ
- Συνελήφθη στο Λονδίνο 29χρονος διεθνής ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ για βίαιη επίθεση – Στο νοσοκομείο το θύμα
- Τότεναμ: Χάνει τον Ουντότζι μέχρι τον Ιανουάριο
- Τελευταία Νέα Real.gr
- Μπαράζ ελέγχων από την εφορία
- Η μονομαχία στο Eurogroup και τα ρωσικά κονδύλια
- Copernicus: Το 2025 οδεύει να γίνει το δεύτερο θερμότερο έτος που καταγράφτηκε ποτέ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ οικοδομοτεχνικών έργων του e-ΕΦΚΑ
- Τραμπ: Η Ευρώπη έχει πάρει ορισμένες πολύ κακές κατευθύνσεις
- Βουλγαρία: Το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο του νέο πλοίο εδώ και 100 χρόνια
- ΕΕ για τις δηλώσεις Μασκ μετά το πρόστιμο: Οι νομοθεσίες ισχύουν για όλους
- Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 τραυματίες μετά τα 7,6 Ρίχτερ και το τσουνάμι
- Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από το Capital Link 2025 στη Νέα Υόρκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρόδος: Ουκρανός δημοτικός σύμβουλος «πιάστηκε» να κάνει πολυτελείς διακοπές!
- Μέχρι τι ώρα θα είναι κλειστό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου
- Διαβάστε στην εφημερίδα «το Μανιφέστο»: Ανατροπή κατά 64% του brain drain της κρίσης
- Τα πετρελαιοειδή «διασώζουν» το εμπορικό ισοζύγιο – Στάσιμες οι συνολικές εξαγωγές αγαθών
- Βy pass πακτωλού κονδυλίων από υποδομές σε όπλα – Έρχονται επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
- «Παγωμένα» ρωσικά χρήματα: Η Ευρώπη βρίσκει τρόπο να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία αλλά το Βέλγιο βάζει «φρένο»
- Ετερόκλητη συμμαχία Καραμανλή-Βενιζέλου: Συντονισμένη επίθεση σε κυβέρνηση και Δικαιοσύνη [εικόνες]
- Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Τι ισχύει με τα κλιμακωτά πρόστιμα -Πότε εκπνέει η προθεσμία
- "Αντίπαλοι για καλό" - To πρωτοποριακό youtube project προβλήθηκε σε special προβολές στην Πάτρα (φωτο)



